Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Roman Žilka
Příspěvek
od Roman Žilka » 18.04.2012 00:32
To Jan Doktor:
Nejsem daňový expert. Ale obecně čím víc výjimek, tím větší bordel. V okamžiku, kdy by se ta DPH za hasiče neplatila, už vidím, jak se to zneužívá (způsob by se jistě našel) a nakonec by nad tím zaplakali zase jenom hasiči.
Ale dovedl bych si představit třeba vrácení DPH při pořízení zásahového auta (CAS, DA).
-
Petr
Příspěvek
od Petr » 18.04.2012 06:04
Ahoj. Já si myslím, že je úplně jedno, jestli bude nějaká asociace nebo ne. Pokud se nezmění uvažování těch jěštěrů a chameleonů nahoře, tak si můžeme představovat cokoliv. Spíše by bylo na snadě, aby HZS více spolupracovalo s JSDH. Vím, že někde to funguje, ale jsou místa, kde ne. Když je třeba povinná kondiční jízda strojníků každý měsíc - dobře, to je jedině fajn. Mohlo by být ale i takové nějaké "doučování" na stanicích HZS. Většinou tam jezdí na stáže pouze JPO II, trojky skoro vůbec. Pokud by se třeba jednou za 3 měsíce člověk mohl dostat na stanici, myslím si, že by mu to dalo mnohem více než nějaké "školení" od svého velitele. Tím samozřejmě nechci shazovat jejich práci. Jen bych rád uvítal větší pomoc od HZS. Člověk musí chápat, že v této době se jim asi nechce skoro nic, ale to je právě to, co je špatně. O dotacích raději nebudu psát, to je kapitola na seriál delší než Dallas...
-
Pan Jupík
Příspěvek
od Pan Jupík » 18.04.2012 07:24
Já například nesouhlasím s rozdělením do typu jednotek... jsme JPO V je nás v jednotce 14 lidí. Technika: saturny, pila, osvětlovací agregáty, vysílačky, čerpadla a nějaký obleky auto DA... a myslím si že se nemůžeme srovnávat s JPO V co má jen ps 8, popraskaný hadice a pět členů (ale pět členů sdružení, o JSDH nemá ponětí). Potom nás "lepší" pětkaře berou pod čarou profíci. Osobně nevidím problém v tom aby jsme vyjeli občas i do katastru jiné obce... V našem případě tam možná určitě dojedeme dřív než JPO I.
-
FiRan
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od FiRan » 18.04.2012 08:06
Pane Jupíku, souhlasím a zároveň nesouhlasím... pokusím se objasnit.
Již před možná rokem jsem zde razil myšlenku jednotek, jež fungují jen papírově (stačily by dvě, tři prověřovací cvičení), zrušit a peníze takto uspořené přerozdělit okolním JPO, jež fungují minimálně standartně.
Na druhou stranu je v ČR (někde lepší, někde horší) poplachový plán, jež definuje počet JPO II-V, které na daném území v případě MU vyjedou. Neznám přesně Vaší situaci, ale co když v katastru jiné(ých) obce jsou již v I.st. jiné JPO III (kam se dle příspěvku chcete dostat), resp. II? Nebylo by právě zde neúčelné "tvořit" další JPO vyšší kategorie? A zvýšit tak finanční náročnost?
Spíše bych to opravdu viděl na ono rozdělení dle schopnosti fungovat.
Co shoří, neshnije.
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Pan Jupík
Příspěvek
od Pan Jupík » 18.04.2012 08:51
Můj názor je takový, že v klidu JPO 5 zůstat můžem i s výbavou, ale chtělo by to pro nás možná jen být proškolování ze strany HZS jako JPO 3. Chtělo by to vyjet občas i mimo katastr když máme techniku např. na strom přes silnici či čerpačky, jsme tady přece od toho že chceme pomáhat a je podle mě blbost že vyjíždíme jen v katastru obce a až ve 3 stupni pryč. S těmi prověřovacími cvičeními souhlasím tímto by se rozeznala akceschopnost jednotek. A JPO V co zásahové peníze roztočí mimo zásah na činnost sboru bych nejraději předělal na hlídku či tak nějak. Jako at si z tech peněz dotují sport ale aspoň omezeně protože pak ty peníze chybí jinde kde jsou důležitější.( Tímto nechci urazit činnost sdružení, dělají taky svou práci v prospěch kulturního dění obce, dále vím že kohoutky se dají uzavřít a otevřít někde výš, ale to bohužel není tak snadné... sami víme jak to funguje)
-
Ex-professo
Příspěvek
od Ex-professo » 18.04.2012 10:07
Vznik asociace si někteří představujete jako Hurvínek válku. Zastupování složky, která funguje převážně na bázi dobrovolnosti a tím pádem její neustálá akceschopnost není zajištěna, je velice nevděčné. Nikdo nečeká na organizaci, která bude jen "brečet". A proč zrovna "asociace", proč ne "komora" nebo "občanské sdružení"? Fandím vzniku organizace, která bude partnerem HZS, starostům obcí a dalším. Ovšem, musí to mít hlavu a patu.
Ex-p
-
masim89
Příspěvek
od masim89 » 18.04.2012 11:10
I když jsem jen velitelka družstva, tak jsem pro, jak bylo napsáno přede mnou, někteří starostové nemají ani potuchy o co všechno lze žádat a co daná jednotka potřebuje, a myslím si, že by přínos byl i v tom, že by se předávaly zkušenosti z fungování jiných jednotek
-
karelvonbanhofff
Příspěvek
od karelvonbanhofff » 18.04.2012 12:05
Kolegové jsem rád, že se v základních věcech shodneme .. Jen je důležité, se domluvit a začít… Proč tu někteří píšete, že jste jen VD?? Jste velitelé jste, tak se moc nepodceňujte. Bude rád když se zapojíte všichni. A že se to nebude líbit vedení SHČMS? No klidně, jeden z důvodů vzniku asociace je právě jejich nečinnost. A tato asociace bude zastupovat JSDH obcí, které mají většinou s SDH je skoro stejný matoucí název.
Halo výzva do Ostrova … copak věčný kritik vedení SHČMS p. Černý se k nám nepřipojí
-
Pretorian
Příspěvek
od Pretorian » 18.04.2012 12:37
A co je nám do SH ČMS? Třeba se to nebude líbit také zahrádkářům nebo cechu kominíků... Byla by to Asociace velitelů JSDH, tak proč se ohlížet na to, komu jinému by se to nelíbilo. Vznik asociace podporuji a rád pomohu. Nejsem ale VJ.
-
Milan Churý
Příspěvek
od Milan Churý » 18.04.2012 13:03
Jsem pro - sestavte někdo základní program- stanovy a dejte k připomínkování......dál se uvidí
-
Zdeněk Milan
Příspěvek
od Zdeněk Milan » 18.04.2012 13:09
No tak já jsem zrovná zástupce podobného uskupení jako je SH ČMS, tedy Moravské hasičské jednoty, o.s. a sám za sebe musím říct, že se vznikem asociace, nebo jiného podobného uskupení, kde se sdruží velitelé jednotek SDH obcí nemám problém a jako velitel JSDH Zastávka se rád budu na činnosti tohoto nového uskupení podílet a třeba i využívat svého současného postavení v našem sdružení. Ale pouze v případě, že uvedené seskupení velitelů bude mít hlavu a patu a bude vědět, co vlastně chce dělat a kde se bude angažovat. Ono je jedna věc tady napsat nějaký příspěvek a druhá věc je se věnovat další práci, která bude určitě náročná a nepůjde to řešit od stolu s počítačem.
-
Václav Porkát
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Václav Porkát » 18.04.2012 13:34
Kolegove hasici...hodne z vas je pro vznik nejake organizace, zastresujici jednotky SDH, ale pratele, to nechce byt jen pro ci psat, ze pomuzete, evidentne vam chybi impulz do zacatku, par lidi se musi domluvit a rozjet to, ze to nebude nikterak snadne po vsech strankach, o tom zadna, ale nekdo proste musite zacit. Obvolejte se, mailujte si, kontaktujte se, ale hlavne neco delejte, zdejsi diskuze vam v tom moc nepomuze, z ni je zrejme pouze to, ze nekdo neco chce a neni v tom sam.
wap - POŽÁRY.cz (DPV)
-
Oves
Příspěvek
od Oves » 18.04.2012 13:58
Jsem jednoznačně pro, je třeba vyštípat SH ČMS z rozhodování o dotacích pro JPO. Dokud se tak nestane bude SH neustále pomocí svých lidí tahat dotace na JPO na zbytečnosti jako je např. další DA pro JPO V, aby mohli na soutěž odvézt všechny děti....
-
Kubul
Příspěvek
od Kubul » 18.04.2012 14:22
Jsem rozhodně pro, ale všichni si uvědomte, jak jsou postaveny naše zákony. Nezapomeňte, že naše napojení na stát jde vždy přes obce. Takže ani založením "Asociace" nebudeme mít páky na dotace a změnu některých zastaralých věcí. Větší sílu bych viděl v navázání kontaktů, vydávání metodik pro JSDH a v neposlední řadě také propagace JSDHček a pokusit se lidem vymazat z hlavy, že jsme jen banda ožralých hovad. VJ
-
Míra
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Míra » 18.04.2012 14:29
Zdravím, máte všichni zajímavé nápady a názory, ale v dnešní době nevěřím tomu, že i když se podaří založit takovou organizaci, že se tím něco vyřeší. Stejně takovou organizaci zas založí někdo komu půjde jen o vlastní prospěch a na ty ostatní se každý vykašle. SH ČMS stejně nikdo nevyštípe, protože jsou staré prorostlé struktury. Co se týká dotací, stejně vše zůstane stejné a k JPO V se takové dotace na obnovu vozového parku nedostanou. Jinak souhlasím s lepší spoluprácí s HZS, formou stáží, protože jak je známo nejlépe si zapamatuješ a naučíš věci, které si sám můžeš osahat.
Jinak, překvapte mě založte si co chcete, já se přidám až to uvidím fungovat.
-
Václav Porkát
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Václav Porkát » 18.04.2012 14:56
A co pro to pane Miro taky neco udelat? Je snadne nastoupit do rozjeteho vlaku, ze. Ona organizace JSDH by mohla byt prave napomocna treba i ohledne tech stazi u HZS, nekdo musi s HZS jednat jako partner.
wap - POŽÁRY.cz (DPV)
-
Marek Miklíček
Příspěvek
od Marek Miklíček » 18.04.2012 15:12
Dle mého názoru je taková organizace potřebná. Nevím jak je to v jiných krajích ale u nás (ZLK) máme velké problémy v komunikaci mezi HZS a SH ČMS. To co nám nařizují směrnice SH ČMS že by jsme měli vykonávat nám HZS zakazuje a nehce nám povolit. Konkrétně se jedná o prověřovací cvičení. Velitel okrsku který má dle stanov zajistit aby se nějaké konalo, když příjde na HZS stím že ho chce uspořádat a na HZS ho seřvou stím že nějaký velitel okrsku nemá co vyhlašovat cvičení. Ikdyž má zajištěno povolení od všech starostů obcí a jejich souhlasy stím že tohle bude zabezpečovat. Co to HZS stojí vyhlásit poplach??? Místo aby na HZS byly rádi že se kluci z JPO V někam dostanou a něco se naučí, ikdyž třeba jenom trochu od kluků z JPO III. O dotacích pro JPO V radši nemluvit. Myslím že jsou podmínky nastavené tak aby na to nemohl téměř nikdo dosáhnout. Proto vznik organizace která by tohle dokázala vyřešit bych velmi uvítal.
-
Oves
Příspěvek
od Oves » 18.04.2012 15:20
Marku debata na téma PC a TC je trochu mimo téma, chceš-li poradit jak jsem to udělal já napiš soukromou zprávu.
-
Marek Miklíček
Příspěvek
od Marek Miklíček » 18.04.2012 15:58
Nemyslím že je mimo téma, ale že by měla být organizace která vyřeší tyto problémy. Nějaký mezičlánek mezi SH ČMS, HZS a obcemi. Nechci tady řešit konkrétní problém (ikdyž jeho řešení by mě také zajímalo) jenom jsem psal že bych byl rád kdyby někdo dělal ten mezikus mezi těmito články aby to celé spolupracovalo jak má :) Aby byla organizace která by tyhle problémy dokázala globálně vyřešit aby to fungovalo.
Zpět na „Co vás pálí?“