Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Čestmír
Příspěvek
od Čestmír » 13.04.2012 13:29
Kde že to Pupic sloužíš?
-
haaaasa
Příspěvek
od haaaasa » 13.04.2012 13:35
Tak k tomu nelineárnímu procesu hoření: To co jste viděli mohly být andělské plamínky.. pokud to bylo něco jiného, tak jste amatéří, protože pokud má hasič pud sebezáchovy, tak nedopustí, aby se mu jev jako flashover nebo backdraft při zásahu vyskytnul. (Nepochybuji o tom, že víte jak takovým jevům předcházet, když tu vidím, že ze sebe děláte na fóru velké pány hasiče)
Jinak pupic má pravdu... taky jsem už měl tu možnost pozorovat jak členové nejmenovaného JSDH rvou hlava nehlava z auta člověka který má podezření na zranění páteře.
A co se týče dalšího rozdílu mezi P1 a JPO II - I kluci z P1 musí mít měsíčně 20 hodin fyzické přípravy, a po 10ti hodinách teoretické a praktické. Netvrdím, že se nenajde JPO II kde mají takové přípravy i víc, ale asi jich moc nebude :)
-
karelvonbanhofff
Příspěvek
od karelvonbanhofff » 13.04.2012 13:54
Já jsem nechtěl řešit kdo je lepší, ale co udělat proto aby to bylo srovnatelné. Ne pořád dokola říkat, že někdo nic neumí. Nám se stalo zrovna dvakrát během roku 2011, že nás odvolal KOPIS když jsme se řítili na DN s vyproštěním a přeposlal nás na jinou událost, jednou to byl požár bytu a podruhé taky DN. No a na to puvodní místo dojela jen jedna nejmenovaná JPO2. A zvládly vyproštění bez problémů. Taky ale musím říct že ta jednotka jezdí na DN už asi 8 let.
-
pupic
Příspěvek
od pupic » 13.04.2012 14:06
haaaasa: díky za zastání jsem rád že to taky vidí někdo jinej stejně...a JPO 2 ty chápu ty k nehodám jezdí a zkušenosti mají (i když jak je tam zranění tak musí HZS doject), ale JPO 3 je je jich hodně, co chtěj vyproštování a pak nahrazovat HZS a ještě se rozčilovat když je k nehodě kopis nepošle...asi ví proč...a u požáru je to někdy obdobné lejt vodu na požár z deseti metrů to dokáže taky kde kdo, důležitý je udělat míň škody než užitku...
-
Oves
Příspěvek
od Oves » 13.04.2012 14:20
Jste se hledali, až jste na sebe zbyli co? Předpokládám, že to dělání ze sebe odborníků, bylo i na mě :-), jo občas se tu setkám s profíkem, který by nikdy nevěřil, že i dobrák z JPO III muže znát tyto nebezpečné jevy, a spoustu dalších věcí i přes to, že většina našich zásahů jsou polní porosty...Hoši a ano i já mám zájem o práci u HZS.....
-
Laco
Příspěvek
od Laco » 13.04.2012 16:08
Pro: pupic a haaaasa
Ikdyž nemám takové ambice jako oves ,tak s Vámi nesouhlasím.
Samozřejmě, že dobrovolná složka nemůže(nebo by alespoň neměla) dosahovat stejné úrovně ,jako jsou hasiči na IZS(jsou za svoji profesionalitu zaplacený). Jsou však JSDH ,které pro určité činnosti se mohou (někdy i musí)vycvičit. Jsem velitelem JPOIII s cca 29 zásahy za rok.Když se k tomu připočítá školení a brigády, tak to vychází na pěknou řádku hodin. Proto si myslím,že systém nemúže fungovat bez nemachrujících členů HZS a dobře proškolených a zodpovědných JSDH (Jinak řečeno "Jak si proškolí HZS dobráky,takové je má")
-
lubis73
Příspěvek
od lubis73 » 13.04.2012 17:18
Pánové,myslím,že se tu porovnává něco co do detailů porovnat nejde.Jsem velitel JPO3 a vůbec si nemyslím,že by jsme měli nahrazovat HZS.To si dost dobře neumím představit.Skláním se před dobráky,kteří jezdí k zásahu třeba každý týden(bráno podle počtu zásahů za rok) a jezdí po školeních a podobně(mimo povinný rozsah odborné přípravy).Jinak kvalitní je příprava lidí kteří to mají v popisu práce a jiná u těch kteří chodí do práce a hasičinu mají jako koníček a srdeční záležitost.Zkuste přijít za zaměstnavatelem s tím že pojedete na týden nebo dýl na školení a ještě mu při poplachu každý týden utečete ze zaměstnání.Nevím asi dlouho tu práci mít nebudete.Proto praxe a úroveň vzdělávání není a ani nemůže být stejná u HZS a JSDHO.Píšu to v obecné rovině,doufám že mě nikdo nebude chytat za slovíčka. Jednotkám JSDH,které mají dostatek lidí s možností se připravovat v kvalitě se aspoň přibližující HZS gratuluji a tiše závidím(v dobrém slova smyslu).
-
Petr
Příspěvek
od Petr » 13.04.2012 17:49
Kolegové! Schválne nepíši HZS nebo JSDH. Je to přeci jedno. Jsme HASIČI a doufám, že jako já srdcaři. Myslím si, že se to vše jen zbytečně hrotí. Jsem sice "dobrák", podle pupice asi zbytečný, ale dělám to rád a mohu říci, že se snažím co to jde. Znám spousty lidí jak u HZS, tak JSDH a mohu říci, že u nás fungujeme v souladu. Jsme neoddělitelní. Jistě, spousty věcí zmáknou sami, ale jako největší frajeřinu a za tu klukům skládám poklonu beru to, že MOC DOBŘE ví a nestydí se zato, když řeknou, že jsme potřební.
-
Petr
Příspěvek
od Petr » 13.04.2012 17:55
Je sposta výjezdů, kdy jedeme bez nich. Ví, že to zvládnem. Nemachrujem a klidně, kdyby bylo potřeba, zavoláme na operační, nestydíme se požádat o pomoc. To samé oni. NESTYDÍ se za nás. A to je to, co mě hřeje u srdíčka. Bereme se jako velká parta, dokonce jednoho máme i mezi sebou. Jsem moc rád, že to u nás takto funguje.
pupici - měl by jsi se zamyslet, nikdy nevíš, kdy Ti někde nějakej "dobrák" zachrání prd... Hanil by jsi ho stále?! Klidně se to může stát. Vím moc dobře, že by jsi mu byl dokonce života vděčný...
-
Josef Černý ml.
Příspěvek
od Josef Černý ml. » 13.04.2012 17:59
Dobrý den kolegové.
Původně jsem nechtěl přispívat, ale nedá mi to. Naše jednotka je kategorie JPO2 , jsme předurčeny na zásahy při DN od roku 1998. Za tu celou éru, naše jednotka zasahovala samostatně pouze asi u 10% DN z vyproštění jinak vždy ve spolupráci s HZS 90%. Musím přiznat, že jsem vždy rád, když slyším, jak se blíží k místu. Ono je něco jiného vyprošťovat jednoho člověka třeba po nárazu do stromu, ale když je tam těch zraněných více a třeba jsou auta na boku tak každá ruka, která ví, co má dělat k nezaplacení. Kdo to párkrát zažil, dá mi za pravdu.
Vyjíždíme cca 200xza rok. A sám za ten rok uteču ze zaměstnání max.5. Výhoda je, že většina dělá na směny a tak není problém i se složením služby dopoledne, tak aby nemusel nikdo odbíhat z práce. Příslušníka HZS ČR máme jen jednoho a ten pro zajímavost poprvé na ostro vyprošťoval až u Nás a to je u HZS 3roky. Jinak v jednotce je 18 členů zatím. Základní školení probíhá každou sobotu pro službu konající se členy v rozsahu 8h.
Chtěl jsem hlavně říct, neshazujme se a neurážejme se, vždyť lidem bývá jedno, kdo přijede, hlavně když pomůže. Ale pomáhejme jen tam, kde to umíme a někde stačí, když lidi jen uklidníme a řekneme“ pomoc už je na cestě“
-
Petr
Příspěvek
od Petr » 13.04.2012 18:15
To hasič junior: Naprosto souhlasím!!!
-
haaaasa
Příspěvek
od haaaasa » 13.04.2012 19:54
Chlapi, řeknu to asi tak... jsou JSDH typu JPO II co mají víc zásahů než HZS typu P0.. to já všechno beru a proto nechci přímo dělat rozdíly mezi JSDH a HZS. Já sloužím na HZS C2 a moc dobře vím, že když je pořádnej průser, tak se bez JSDH prostě neobejdem. Já dobráky uznávám a sám jsem u JSDH. Jenže mě prostě vyloženě sere to, že tu přispívají borci z SDH co viděli oheň snad jen párkrát ve zprávách na nově a píšou tu romány jací sou špičkový hasiči, že nahradí HZS, že bez nich by to nešlo (ano bez fungujících JSDH na které je spolehnutí by to opravdu nešlo, ale blbečci co si hrají na hrdiny a jsou nebezpeční sami sobě - děkuji nechci).. tak přesně tyhle komentáře mě nehorázně štvou, a že jich tady není málo. A vy se pak divíte, že se tu kluci z HZS čertí, protože číst takové komentáře kluků co si hrají na hasiče a přitom nikdy nic nedokázali... to je fakt moc.
-
janprvni
Příspěvek
od janprvni » 13.04.2012 21:44
Pupíku zase nemáš pravdu. Jsou předurčené jednotky JPO II k dopravním nehodám. Nevěřím, že jsou horší než Vy. Zajeď se podívat za kopečky do SRN nebo Rakouska. Budeš muset hodně daleko od hranic, aby jsi našel profíka. Nevěřím, že jsou tam lidé nespokojeni a chtěli by náš systém. Tím neříkám, že by jsem chtěl radikálně HZS rušit. Jako daňový poplatník si ale v hasičině úspory přeji. Mám ještě jednu věc. Jelikož také něco pamatuji, vzpomínám na bývalé pány hasiče u HZS. Bohužel přišla jiná doba, hasiči byli vyměněni za vzdělané (namachrované). Proč stát nevěnuje větší pozornost úrovni školení velitelů dobráků? Není v tom záměr? Uvědomme si, že jeden bez druhého nejsme nic.
-
janprvni
Příspěvek
od janprvni » 13.04.2012 21:46
Omlouvám se. Reaguji na třetí stranu a přehlédl jsem zbytek diskuze.
-
Standa
Příspěvek
od Standa » 13.04.2012 21:47
Tak ať ti lidé od HZS typu PUPIC nadávají na konkrétní JSDH a nehážou všechny Dobráky do jednoho pytle.U HZS je taky plno lemplů stejně jako u Dobráků.
-
Jan Doktor
Příspěvek
od Jan Doktor » 14.04.2012 02:17
haaaasa píše:Chlapi, řeknu to asi tak... jsou JSDH typu JPO II co mají víc zásahů než HZS typu P0.. to já všechno beru a proto nechci přímo dělat rozdíly mezi JSDH a HZS. Já sloužím na HZS C2 a moc dobře vím, že když je pořádnej průser, tak se bez JSDH prostě neobejdem. Já dobráky uznávám a sám jsem u JSDH. Jenže mě prostě vyloženě sere to, že tu přispívají borci z SDH co viděli oheň snad jen párkrát ve zprávách na nově a píšou tu romány jací sou špičkový hasiči, že nahradí HZS, že bez nich by to nešlo (ano bez fungujících JSDH na které je spolehnutí by to opravdu nešlo, ale blbečci co si hrají na hrdiny a jsou nebezpeční sami sobě - děkuji nechci).. tak přesně tyhle komentáře mě nehorázně štvou, a že jich tady není málo. A vy se pak divíte, že se tu kluci z HZS čertí, protože číst takové komentáře kluků co si hrají na hasiče a přitom nikdy nic nedokázali... to je fakt moc.
Mě jenom překvapuje, že kluky z JSDH uznáváš, ale sere tě, že tu přispívají borci z SDH. Ty to poznáš? A jak? A jak se poznají blbečci, co si hrají na hrdiny? Pánové, opravdu za posledních pár měsíců to jde pěkně do kopru... Jako velitel družstva jsem rád, že při výjezdu vím, že mi na místo jede výjezd HZS, a mám se s kým domluvit a komu předat velení, pokud bude chtít... Možná si to někteří z nás neuvědomují, ale pokud chceme 100% plnit naše úkoly, tak musíme spolupracovat...
-
Fire Scare
Příspěvek
od Fire Scare » 14.04.2012 06:56
I já sem z JSDH a důvod proč tam jsem nemusím psát.
Občas žasnu co je tu za blbečky z HZS, ano nemáme tak dlouhé kurzy jako vy, ale máme aspoň něco! Když vás děsně serem tak nás všechny zrušte, v tom případě vás zůstane 6000 na víc jak 10 milionů obyvatel! Nechci si hrát na hrdinu a vynášet ženy a děti z hořících budov! Ale nezlobte se na mě, nešel jsem k JSDH proto abych někam jel a stál tam a koukal, jen proto že nemám tak dlouhé odborné přípravy jako vy! Tak tam nebudu stát a koukat jak vocas, nedělal sem kurzy na metaře! Ale očekávam že se zapojím do práce, pod dohledem zkušenějších.Pokud někdo někde napustil byt 6kubíkama vody, je to blbost samozřejmě on i dobrák si je vědom toho že nesmí způsobit větší škody! Tady jde spíš o to že pán "pupic" zřejmě slouží někde poblíž JSDH která má více výjezdů jak HZS, a tak vzniká závist a cítí se nedoceněný a nevyužitý.Takže to shrnu já byl svědkem toho, jak i profi pochybily u DN aj i požáru! Jak tu psali někteří i u HZS se najdou lemplové!
-
Oves
Příspěvek
od Oves » 14.04.2012 12:56
To Laco: Ambice mám, to snad není špatně. Tahle diskuze se opět slušně zvrhla na vytváření propasti mezi HZS a JSDH...Tudíž bych ji nejraději ukončil.
-
Jiří Brzobohatý
Příspěvek
od Jiří Brzobohatý » 14.04.2012 13:18
No pánové, jen tak dál. Hádejme se všichni mezi sebou - profi suší proti profi mokrejm; komplet profi proti komplet dobráků; dobráci 2, 3 a 5 mezi sebou; JSDH proti SDH... Čím víc budem jeden druhému nadávat, závidět, pomlouvat apod. tím jednodušší to budou mít s náma ti páni nahoře. Můžou nás všechny držet pěkně zkrátka podle hesla Rozděl a panuj. Prosím trošku se nad tím zamyslete než začnete urážet jakékoliv své kolegy. Díky....
-
petr.194
Příspěvek
od petr.194 » 14.04.2012 13:20
Nás jakožto JPOII posílá kopis ke každý větší nehodě. Pokud do sebe vrazí 2 auta, tak to má jen HZS, pokud je něco většího, nebo auta na střeše, tak jedeme i my.........
Zpět na „Co vás pálí?“