Příspěvek
od Kůďa » 20.11.2011 19:13
Ano máš prasdu, ale těch sborů je v naší republice mnoho. A teké nevím proč bych o tom pojištění nemohl napsat, že zřizovatel si neplní jednu ze základních zákonných povinností, protože to tak je na mnoha místech. Jsem starostou jmenován zástupcem velitele JSDH města a tak jsem oprávněný i toto veřejně napsat. Ale na druhou stranu u nás jedeme podle zákoníku práce, protože všichni členové jsou zaměstnanci města - všichni mají za svojí činnost odměny na základě dohody o pracovní činnosti a tudíž, když se stane úraz, tak jim musí zřizovatel-město vše dorovnat a pokud né, tak to 100% určí soud a zřizovatel bude to mít dražší o soudní poplatky. A tajemník města Ti řekne do očí, že to bude řešit, až se stane úraz. Mám tyto jednání u zřizovatele už za sebou. Dále pokud do zbrojnice nebudu moci chodit jako bývalý člen JSDH, tak tam nebudou ani moci chodit členové SDH. Nevím kolik dobrovolných sborů má pro svojí činnost své prostory SDH. Domnívám se, že jich bude minimum, protože co znám SDH, tak převážně využívají protory obcí a měst a to hasičské zbrojnice, kde jsou prostory JSDH obce/města. A můžu ti dokladovat, že některá SDH musí například majiteli, tedy obci/městu za půjčení prostor pro činnost SDH platit. Třeba ve Frýdku platí nájem společenské místnosti ve výši 15.000 ročně za to, že se tam schází a vedou mládež. Nedávno to bylo na tomto portálu, kde se obraceli k veřejnosti, jestli by jim někdo nepřispěl. U nás je to podobného: výdaje na soutěže nebo na ukázky, tak buď jede JSDH a nic se nehradí, ale pokud by jelo SDH, tak by jednak zřizovatel to nepovolil a nedal k tomu souhlas a nebo po SDH chtěl finanční kompenzaci a musela by to povolit rada města. Ono některým obcím a městům jim po činnosti obč. sdružení SDH nic není a tomuto sdružení nijak nepomáhají a třeba se snaží ze sdružení jenom něco získat /jako u nás/ a nechtějí jim něco navíc přispět. Ještě uvedu příklad. Když jsme měli oslavu 130 let. tak jsme požádali dotaci kraj a město. Od kraje jsme dostali peníze na základě uzavřené oboustrané písemné smlouvy /bylo to 50.tis./. Od města jsme dostali také peníze /80 tis.Kč/, ale do rozpočtu JSDH. Když SDH město žádalo z této částky o příspěvek ve výši 60 tis.Kč na prapor, tak město nechalo prapor udělat, ale nakonec jsme zjistili, že tento prapor není SDH ale JSDH a je v inventůře města. Já jezdím hodně po sborech a vidím, jak se to kde dělá. Ono to není všude růžové, jako u vás. No a pojistku na blbost, tak na tuto se každý člen JSDH skládá z vlastních - je to 400,- Kč ročně a tuto si hradíme sami- máme ji uzavřenou s HVP a.s. Ke kroužku mladých hasičů, tak to jde také, kroužek bude veden pod domem dětí a mládeže v nějakém městě - dostaneš z minosterstva školství a z krajského úřadu na činnost a na plat vedoucího i finanční prostředky. Měli jsme to u nás takto 2 roky, než se vedoucí na to vyprdnuli. Děti nebyly pod SDH a co vím, tak na nějaké soutěže mládeže jezdili.