Jaký je pohled veřejnosti na hasiče? A jak hasiči vnímají veřejnost?
-
Adam Per
Příspěvek
od Adam Per » 07.10.2010 18:30
Sireny ANO. Lidi at si trhnou pedálem a at si taky uvedomi ze taková siréna muže pomoci nekdy i jim .
-
hasic-zachranar
Příspěvek
od hasic-zachranar » 12.01.2012 19:28
Jak jsem namádkou četl tak si myslím, tak se přidá k těm co používají peagery, Pelig, Kango,... a ani k zásahu po 24:00 dle závažnosti nehoukáme !!! max na křižovatkách kde vidíš jestli se blíží světla z jiného směru či ne..... My jsme hasiči, nám je jedno jestli ráno po zásahu vstaneme do práce či ne ale jsou tací co jim je úúplně jedno že někam jedeme a chtějí v klidu spát. A jestli chce být někdo důležitý že co jiní spali tak místní sbor zasahoval tak se to dozví v každoměsíčním městským zpravodaji hm ?
-
sdh kostomlaty
Příspěvek
od sdh kostomlaty » 12.02.2012 20:14
Teď v pátek nám to houkli o půlnoci, tady na serveru je o tom článek( ústecký kraj, Žalany-výrobna pelet). Používáme AMDS a sirény, jenže tím jak tahali spoustu dalších JSDH tak mi AMDS přišlo až v půlce cesty k zásahu, vzbudila mě siréna.. btw dneska jsem tam jeli opět a zase AMDS skoro na půli cesty až. Siréna je jistota
-
Petr
Příspěvek
od Petr » 07.03.2012 11:15
Určitě ano. Nás svolávají SMS-kou ale myslím si že není na škodu když je zásach v místě bydliště aby si obyvatelé při siréně zkontrolovali vizuálně svůj majetek pořípadě své okolí.Když mě zbudí siréna a vyjdu ven ,zjistím že mi hoří má NEBO SOUSEDOVA střecha tak zachráním více než přijedou HASIČI.
-
Fire Scare
Příspěvek
od Fire Scare » 07.03.2012 12:04
Já sem proti sirénám je to opravdu otravné....pokud je to jednotka která má 30výjezdů za rok tak to jde ale když máte v týdnu 3 výjezdy tak je to fakt otrava to pořád poslouchat....a zvláště pak když máme ty moderní systémy na svolávání tak proč otravovat lidi s tim že máme výjezd? A jestli to někde nefunguje tak je někde něco špatně
-
hasiš
Příspěvek
od hasiš » 07.03.2012 12:48
Sirény neboli JSV určitě ano, ale když už tak moderní se záložním zdrojem! Aby to bylo plně funkční i když bude vypnutý proud... Nechci a nemůžu se spoléhat na mobil a další prostředky když nebudou mít napájení!
A sirény neboli VRZ používat uváženě, ale o tom tato diskuze není... Já razím cestu zásadně blikáním a houkáním (střídám tóny) po celou dobu vedne v noci a někdy i troubením ;-)
-
Pavel Vaněk
Příspěvek
od Pavel Vaněk » 07.03.2012 13:51
Petr píše:Určitě ano. Nás svolávají SMS-kou ale myslím si že není na škodu když je zásach v místě bydliště aby si obyvatelé při siréně zkontrolovali vizuálně svůj majetek pořípadě své okolí.Když mě zbudí siréna a vyjdu ven ,zjistím že mi hoří má NEBO SOUSEDOVA střecha tak zachráním více než přijedou HASIČI.
Myslím tohle je správný příspěvek
-
Martin Kopecký
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Martin Kopecký » 07.03.2012 15:45
Jak již bylo řečeno, sirény rozhodně ano, ať už je to ve dne či v noci. Ve chvíli vyhlášení poplachu může být přetížená GSM síť, můžete se ocitnout na hluchém místě - já mám paradoxně v hasičárně velmi slabý signál :-). Plus, telefon mi zvoní později než siréna. Co je ale nejdůležitější, lidé si zkontrolují, jestli to není někde v blízkosti u nich. Zvláště v noci.
-
petr.194
Příspěvek
od petr.194 » 07.03.2012 16:05
Sirény určitě zachovat! U nás v Trhových Svinech vyjíždíme na zásah jednou do měsíce, v létě i 2krát. To snad lidem nevadí. Nikdo si do dnes nestěžoval. Navíc sms mi chodí kolikrát i hodinu po poplachu................
-
petanyy
Příspěvek
od petanyy » 07.03.2012 17:59
unás nám to houknou jen když jedem k požáru kde je více jednotek když jedem na tech. pomoc samy tak pouze AMDS, ale sirény určitě zachovat většinou mě zbudí siréna než mobil :)
-
kyšák
Příspěvek
od kyšák » 07.03.2012 18:14
u nás se siréna už nepoužívá jedeme před amds pagery a smsky... ale siréna měla něco do sebe aspoň lidi věděli že se něco děje a že se nemají motat kolem hasičárny ... navíc lidi který nás znaj tak věděli že nám mají uhnout atd... ale na druhou stranu má siréna jednu nevýhodu a tou jsou zloději ... my když jedeme k zásahu tak hasičárnu nikdo nezamiká ani nezavírá dveře ... to dělají až ti co doběhnou déle ... bohužel to může být lákadlo pro zloděje ...
-
Marek Engel
Příspěvek
od Marek Engel » 07.03.2012 18:17
U nás v PK co zkrouhli AMDS pouze na 15členů je siréna nutnost. Samosebou,že siréna je svolávání, které funguje víc než 60let, tak proč to rušit? Lidi to 60s vydrží, nikdy nemůžou vědět, zda nejedeme pomoct třeba jejich známému.
-
Vochy
Příspěvek
od Vochy » 07.03.2012 18:20
U nás na městě by byly sirény asi špatný nápad (máme 30 000 obyv.) a lidi by hned běhali do bungrů a stěžovali by si, že se nevyspí. Nám chodí AMDS a jdou úplně v pohodě, jenom když jsou vichřice a spadne jim na KOPIS síť, tak je problém, ale my jsme většinou na stanici protože víme, že bude vichr, tak nás volají přes vysílačku.
-
Tomáš Václavovic
Příspěvek
od Tomáš Václavovic » 07.03.2012 19:47
Fire Scare píše:Já sem proti sirénám je to opravdu otravné....pokud je to jednotka která má 30výjezdů za rok tak to jde ale když máte v týdnu 3 výjezdy tak je to fakt otrava to pořád poslouchat....a zvláště pak když máme ty moderní systémy na svolávání tak proč otravovat lidi s tim že máme výjezd? A jestli to někde nefunguje tak je někde něco špatně
Pořád lepší poslouchat sirény, než nevědět, že mi hoří nad hlavou.. kolikrát se stává, že sms a ani hovor nejde, tudíž siréna. Kdysi se houkalo pořád a nikomu to nevadilo...
-
Pan M
Příspěvek
od Pan M » 07.03.2012 21:26
Když bez sirény, tak to ale pořádně zajistit jiným způsobem, jediný jsou asi pagery. AMDS i sms jsou skvělé jako doplněk, ale stavět to na nich, nevim nevim.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 07.03.2012 21:59
Ve velkých aglomeracích jsou asi sirény skutečně vhodné jen pro případy velkého ohrožení. pokud by houkaly při každém výjezdu hasičů ztratily by zanedlouho svůj význam a staly by se jen protivnou zvukovou kulisou. Navíc jejich účinek je tam vzhledem k vysoké hladině hluku a husté výškové zástavbě silně omezený. Pro oznámení nebezpečí stačí i trvale zapnuté sirény a majáky zasahujících vozidel. Jiná situace je ale na vesnicích i malých městech. Tam se na rozdíl od měst dosud drží něco jako komunitní způsob života, určitý pocit sounáležitosti s ostatními. Upozornění na nebezpečí hrozící obci bylo v historii životní nutností - oheň, povodeň anebo třeba táhnoucí vojska oznamovaly zvony, informace se šířila od vsi ke vsi. Dnes zvony nestačí - nastoupily sirény. Nejspíš od I. světové se jejich tón stal symbolem poplachu či nebezpečí. A zároveň i informací, že se o nebezpečí ví, že se rozjela činnost k jeho odvrácení. Je tomu tak dodnes. Ozve se siréna a lidé okamžitě reagují, ptají se, rozhlížejí. A je to dobře, pokud mají občané zájem lze se od nich nadít i pomoci. Vidím to při každém nočním výjezdu - odhrnuté záclony, obličeje v oknech, ve dveřích. I k hasičárně většinou někdo doběhne aby se zeptal co se kde zase děje. Ještě jsem nezažil vážně míněnou stížnost na buzení. No a tak když jedeme v noci nehoukáme a nehornujeme zbytečně. Oni o nás vědí - proč jim budit zbytečně děti. Lidi si konečně uvědomují proč nás mají, že si jen nehrajeme za obecní peníze - tak proč jim znepříjemňovat život. Pokud není provoz a silnice je přehledná a bezpečná není důvod houkat. Takže podle mého ve městech sirény ne, VRZ ano. Na vesnici siréna ano, VRZ s rozumem.
-
Lukáš Svoboda
Příspěvek
od Lukáš Svoboda » 08.03.2012 05:57
Nás svolává operační pomocí SMS, ale už se taky stalo, že houkala siréna a SMS nepřišli a operační se vymlouval na nás, že jsme neměli přihlášenou casku. Jenže SMS nepřišli ani v sousední vesnici, která s náma vyjížděla, takže nebít sirény ani nevíme, že se něco děje.
-
JSDHO Česká Třebová JPO II Michal
Příspěvek
od JSDHO Česká Třebová JPO II Michal » 08.03.2012 06:05
My také upřednotňujeme svolávání pouze pomocí SMS a AMDS. 40x ze sedmdesáti zásahů nehoukaj a ve zbytku se asi na KOPISU uklepnou. Hlavně je pravda, že ve městě kde je velký hluk a lidé dělají ve fabrikách jsou syrény ve všední dny neslyšitelné. Také je pravda, pokud je vysíláno více jednotek dochází u SMS i AMDS ke spoždění, ale né hodinového. cca do 1 - 2 minut. Takže můj názor. Sirény v případě velkého průšvihu nejsou na škodu. Na likvidaci bodavého hmyzu stačí SMS. Případně jeden telefon veliteli. On už si to zařídí.
-
hasiš
Příspěvek
od hasiš » 08.03.2012 08:12
O sirénách se hovoří v Bojovém řádu jednotek jak se má houkat...
O 2 - Vyhlášení poplachu jednotce (vydáno 39.10.2001)
Ob 3 - Varování obyvatelstva (vydáno 2.12.2011)
Zpět na „Hasiči na veřejnosti“