Ještě jednou stejnokrojový předpis.
-
Příspěvek od Libor-ek » 18.02.2012 12:45
Mají dobrý argumet: UHS, ale pro nás z Karlovarského kraje je to do všech škol daleko a hodně zaměstnavatelů se těší na to, jak si uděláme tejdení výlet přes celou republiku. V dnešní době nás z práce jen tak někdo nepustí i když je to v zájmu dobrý věci.
-
Příspěvek od Lída » 18.02.2012 13:03
Jinak ke stejnokroji - mívala jsem špatně našitou nášivku, byla jsem upozorněna - předělala jsem. Min. týden jsem na stejnou věc upozornila pána, co jezdí po vyšších soutěžích - nezájem, nepředělá. Že si dělá ostudu sám sobě je mi jedno, ale že dělá ostudu sboru to mi vadí.
Každý by měl nosit vše tak, jak to má být.
-
-
Příspěvek od lubis73 » 18.02.2012 13:26
-
Re:
Příspěvek od Lída » 18.02.2012 13:33
Řešili jsme loni..lubis73 píše:Já osobně,mám vycházkový s označením SDH a pracovní pro JSDHO.Je to žabomyší válka.Mělo by se to sjednotit.Na hasičský ples OK.Na cvičení JSDH pracovní OK.Ale.Co Hasičský pohřeb člověka který byl nezastupitelný v zásahovce a v SDH nebyl.Jasně že vycházkoví,Ale už je tu to ale.Ze srdce bych takového člověka doprovodil v zásahovém.Jenže Domorodci by mě roznesli na kopitech.
"Pan hasič", dříve u HZS, posléze u SDH, u toho se ještě navíc přes 60 let staral o nyní již hasičského veterána, který je majetkem sboru.
Čestnou stráž nás stálo šest - po dvou členkách SDH ve vycházkovém, za nimi 1+1 člen SDH v historickém obleku a nakonec 1+1 profík v zásahovém.
Nikdo to neřešil jestli to tak má nebo nemá být, pro všechny "skupiny" bylo důležité, že tam za ně někdo je. Jde přeci o to rozloučit se a vyjádřit úctu..
-
Příspěvek od Libor-ek » 19.02.2012 10:36
Já řešim spíš věc takovou, že když jdeš právě někam něco řešit. Jdeš tam za jednotku, ale vezmeš si na sebe sako, protože si to okolnosti vynucují (zasedání rady města, obce,...). Jenže protože tam jdeš povídat o jednotce, bylo by dobrý, aby si byl oblečenej jako člen jednotky. Opravdu by asi bylo lepší tam dát jednotkovou hodnost, ale to znamená odpárat z rukávu znak SH ČMS, domovenku SDH XYZ vyměnit za JSDH obce XYZ, sundat medaile za zásluhy v SH ČMS, znaky represe a pak je to OK. Pokud máš nějaký výše uvedený vyznamenání a podobný blbinky, tak tam pujdeš s polorozpíchanym sakem, který vypadá, jako bys ho koupil z druhý ruky a předchozí majitel ho měl trochu víc nastrojený.
Je lepší se na to vykašlat a radši neřešit, jak je to správně.
Já jsem se ženil v hasičskym, tak jsem to studoval, aby to bylo OK a nakonec jsem zjistil (po cca roce a kus po tý akci), že sem měl vlastně blbě udělanou čepici :-D
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 19.02.2012 11:12
-
Re: To má být vtip?
Příspěvek od Dan087 » 19.02.2012 13:37
Aleš Bárt píše:Nevím jak kde, nám SH ČMS stejnokroje nedalo, a to že jsme jeho členi nás nezavazuje k dodržování nějakej jejich nesmyslů. Jinak, na stejnokrojích, máme obecní znak, znak naší jednotky, a na výložká hodnosti dle funkcí v JPO viz. vyhl. 247/2001 Sb., jen pro estetičnost používáme zlaté místo stříbrných
-
Příspěvek od Lída » 19.02.2012 15:46
Jiří Kliment: to už asi jen tak nepůjde, SH ČMS si dalo už na nějaké označení (mám dojem že i knoflíky) zaregistrovat ochrannou známku, právě proto aby to nepoužívali ti co na to nemají právo. Vyznamenání sice koupit nejde, ale rozety, sutaška atd si může přeci jen koupit kdo chce.
-
Příspěvek od Libor-ek » 21.02.2012 09:02
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 21.02.2012 10:42
-
Příspěvek od Maty » 21.02.2012 13:16
máte v mnoha věcech pravdu, v něčem se mýlíte, vyjadřuji zde jen svůj názor.
SDH a JSDH jsou rozdílné subjekty, ale myslím si, že rozdělování na to, "ty jsi jen SDH" a "ty jsi jen výjezďák" je moc špatné srovnání. I když mohou bez sebe pracovat, není to zrovna ideální. Když vezmete jen výchovu dětí, naší mládeže, ta spadá i ohledně pojištění pod SDH. Vemte v úvahu, že jednou ta výjezdovka natolik zestárne, že právě ta "mládež" nás nahradí, což je dobře. Radši se budu věnovat dětem, které si vychovám a následně je rád dám do výjezdovky, než vzít kohokoliv z ulice, který chce být rychle ve výjezdovce a vlastně přijde do hasičárny pouze, když má někdo narozeniny. Vím o mladým hasiči co který je a co umí. Dalším faktem je, že zřizovatelem JSDH je obec, která by měla vysílat lidi na školení (strojník, velitel, technik atd.), za které by obec měla platit z rozpočtu a tím se může stát, že jednotka bude mít snížen rozpočet na svoje další potřeby. Pokud tedy funguje při jednom SDH a JSDH, tak školení (strojník, preventista, velitel atd.)zajišťuje okres, či kraj a školení se platí z dotací sdružení, tudíž se to neplatí z rozpočtu obce.
K nošení uniforem a hodnostního (funkčího označení) bych řekl následující. Jsem hrdý, že mohu nosit slavnostní hasičskou uniformu-stejnokroj. Nestydím se za příslušnost k hasičskému sboru, také jsem byl na ZVS dva roky. Dle mého je super, když se sejde na hasičském plese apod. spousta lidí v jednotné ústroji, když dostane na tento stejnokroj nějakou stužku za léta, či medajli za zásluhy atd. U SDH na stejnokroji se nosí označení dle let u tohoto SDH (zlaté kolejnice), nebo rozety (zlaté) dle dané funkce, jako starosta, nám. starosty, velitel SDH, člen výboru, vedoucí kolektivu mládeže atd. Pokud jsem i členem JSDH, nosím na PSII (pracovním stejnokroji)označení přiřazené pro JSDH. Tudíž, jako starosta SDH 4 zlaté rozety, jako velitel družstva JSDH kolejnici a jednu rozetu ve stříbrném provedení. Je pravdou, že např. vedoucí kolektivu mládeže (1 x zlatá rozeta), který není členem JSDH, nosí na PSII svoje označení za SDH, právě tu zlatou rozetu. Pokud je někdo zvolen do vyššího orgánu za SDH (okr., kraj, ústředí atd.), nosí hodnostní (funkčí) označení vyššího stupně, které mu náleží (např. orámování žlutomodrou sutaškou se zlatou rozetou třeba i většího průměru) a ne to, když je zároveň starostou sboru.
Osobně nemám rád, když si každý se stejnokrojem dělá co chce, plácne si tam co ho napadne. Stejnokrojový předpis by měl platit pro každého stejně.
Vždy se najdou chybky v nějakém odvětví, hasičinu nevyjímaje, proto všichni máme možnost naše nápady a připomníky možnost směrovat na právě vyšší orgány (nyní např. přípomínky ke stanovám SH ČMS a stejnokrojovému předpisu na stránkách "dobrovolných hasičů") právě k jednostnosti, uspořádání a ulehčení jak k pochopení, tak k vykonávání.
Prosím, o prominutí, pokud jsem se někoho dotkl, jak jsem psal výše, vyjadřuji zde jen svůj názor a dělení SDH a JSDH je proti mému myšlení. Jeden druhého tak či tak potřebuje.
S pozdravem všem a vše v klidu ke zdárnému konci, Martin Wagner.
P.s. Sám jsem se začal věnovat připomínkám ke stanovám a ke stejnokrojovému předpisu, neboť jsou tam věci dle mého zastaralé a v mnohém již neupotřebitelné, nebo mají dvojí význam vysvětlení.
-
Re:
Příspěvek od Lída » 21.02.2012 14:30
Víceméně souhlasím, jen v tomto si troufám oponovat - SH ČMS neplatí a nepořádá školení viz výše (alespoň náš okres ne). Pořádá to HZS, zvou JPO a platí to obec, případně dotace. Ale přes OSH to nejde ;)Maty píše: Dalším faktem je, že zřizovatelem JSDH je obec, která by měla vysílat lidi na školení (strojník, velitel, technik atd.), za které by obec měla platit z rozpočtu a tím se může stát, že jednotka bude mít snížen rozpočet na svoje další potřeby. Pokud tedy funguje při jednom SDH a JSDH, tak školení (strojník, preventista, velitel atd.)zajišťuje okres, či kraj a školení se platí z dotací sdružení, tudíž se to neplatí z rozpočtu obce.
-
Příspěvek od Libor-ek » 21.02.2012 15:42
Velitelský kurz, strojníky, nositele DT díky bohu školí HZS a platí to obec, které se to v rámci dotací od kraje vrací zpět...
- Václav Danita(bonita)
- Kontaktovat uživatele:
Re: -
Příspěvek od Václav Danita(bonita) » 21.02.2012 23:47
V montérkách můžeš kam chceš. PSII nejsou nic jinýho než montérky. I ve vycházkový můžeš kam chceš.mikolo píše:Mám dotaz, chceme jet koupit CAS do německa. Můžeme jet v PSII za hranice, nebo se to nesmí, případně problémy? Jde o to, že nechcem při koupi vypadat jak turisti ...
https://www.facebook.com/sdhkrasnalipa
-
Příspěvek od Roman Žilka » 22.02.2012 09:41
Obléct si můžete, co chcete. Ale uvěomte si, že "drsného hasiče" z vás mundůr neudělá. Pokud při koupi budete mluvit jako odborníci, nikdo vás za turisty považovat nebude.
-
Příspěvek od Roman Žilka » 22.02.2012 09:53
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava