To se omlouvám,protože jsem to blbě pochopil. Taky je pro mne nepochopitelné, že velitel SDH není velitelem JSDH. U nás to je totéž. Starosta obce jmenuje velitele na základě doporučení SDH a HZS.Pokud to tak neni,tak bych tu funkci u SDH nenazval velitelem,ale třeba náměstek starosty.jari kurri píše:To:Laco, Karel píše že v SDH je velitel a JSDH strojník takže dle mého názoru má označení správně.
Komu velí velitel JSDH je jasné jen bych chtěl vědet komu velí velitel SDH a jaké má povinosti a pravomoce
Ještě jednou stejnokrojový předpis.
-
Re:
Příspěvek od Laco » 21.01.2012 23:27
- Oves
Příspěvek od Oves » 22.01.2012 19:58
-
Příspěvek od Roman Žilka » 22.01.2012 20:35
Funkce velitel SDH, která je ve stanovách SH ČMS je nesmysl, pokud ten člověk není jmenovaný obcí velitelem jednotky SDH. Velitel SDH nemá komu velet, protože SDH žádnou jendotku nemá. Ovšem pokud funguje propojení SDH a JSDH, pak není problém (jmenování velitele jednotky na návrh SDH).
Ještě se Tě zeptám - jako náměstek starosty SDH jsi velitelem družstva JSDH. Jakou funkci v SDH má obcí jmenovaný velitel jednotky?
-
Příspěvek od Michal Giertl » 23.01.2012 07:52
Velitel SDH
- v případě, že se nejedná o tutéž osobu spolupracuje s velitelem jednotky SDH, jmenovaným Obecním úřadem
- řídí odbornou přípravu členů jednotky SDH a dalších členů pro zařazení do jednotky připravovaných
- odpovídá za dodržování ustanovení zákonných a na ně navazujících předpisů vztahujících se k činnosti jednotky
- odpovídá za naplnění stavu jednotky a vytvoření potřebných záloh
- odpovídá za připravenost jednotky a hasební techniky, za její provoz, za dodržování předpisů o bezpečnosti práce, za udržování svěřené i vlastní techniky
- odpovídá za součinnost s obecní správou při zabezpečování dokumentace obce, poplachových plánů, funkčnost ohlašoven požárů, údržby vodních zdrojů
- vede dokumentaci o školení a výcviku, získávání odborností členy jednotky i SDH, činnosti jednotky, zásazích
- zpracovává zprávy pro obecní úřad, orgány státní správy i nadřízené orgány SH ČMS, odpovídá za dodržování stejnokrojového předpisu
Velitel - je jmenovaný Obecním úřadem
Velitel sboru vyřizuje všechny záležitosti související s účastí sboru na požární ochraně a v těchto záležitostech zastupuje při jednáních s orgány obce, fyzickými a právnickým osobami.
- řídí činnost jednotky požární ochrany v rozsahu ustanovením zákona a vyhlášek v oboru požární ochrany
- organizuje odbornou přípravu členů podle zadaných témat na jednotlivé roky a odpovídá za jejich úroveň provedení, za akceschopnost zásahové jednotky a svěřenou požární techniku
- vede dokumentaci o odborné přípravě členů, kontroluje knihu provozu požární techniky, spotřebě PHM a mazadel vedenou strojníkem
- kontroluje stav požární techniky, výstroje a výzbroje, vodních zdrojů a navrhuje opatření obcí k odstranění nedostatků, včetně návrhu na případné vyřazení prostředků z používání a nákupu nových
- zastupuje starostu v záležitostech, které mu svěří
- zúčastňuje se odborné přípravy, včetně ověření znalostí ve stanovených termínech
- Oves
-
Příspěvek od Lída » 23.01.2012 08:20
Proč by měla obec jmenovat dva velitele ?? Obec má JEDNU jednotku, tak bude jmenovat JEDNOHO velitele.
SDH má JEDNU funkci velitele, tak SDH bude jmenovat JEDNOHO velitele :)
A i u nás je normální že velitele SDH jmenujeme stejného, jakého jmenuje obec.
A že si sdružení přidalo.. víte to jistě ? Já ne. Co když si naopak obec ubrala ? "Baví" mě tohle osočování navzájem, nikdo neví jistě kdo, co, kdy a jak stanovil ale hned má viníka.
-
Příspěvek od jari kurri » 23.01.2012 08:50
Tu první větu která popisuje kdo je velitel někdo špatně napsal a vznikl s toho tenhle nesmysl který si každý vysvětluje po svém, ale buďme rádi mohlo být hůř.
U nás sme to udělali tak jak většina píše, že sme funkce spojili v jednu.
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 23.01.2012 09:41
- Oves
Příspěvek od Oves » 23.01.2012 09:56
To: Lída, mě to nebaví. Ale nechápu proč SH ČMS vůbec řeší velitele, když jak víme a i Jiří Kliment píše jednotka je obecní záležitost. Proč tedy velitel SDH (jak píše Michal Giertl) např.:"řídí odbornou přípravu členů jednotky SDH a dalších členů pro zařazení do jednotky připravovaných."?
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 23.01.2012 10:13
-
- Oves
Příspěvek od Oves » 23.01.2012 10:28
-
Příspěvek od jari kurri » 23.01.2012 10:59
Bez spolupráce si to nedovedu představit! Někdo toho času má víc někdo míň, že se někomu zrovna nechtělo to se taky stává ale musíme držet pohromadě. Nechápu jednotky které spolupráci odmítaj vždyď vznikli právě s těch sdháček
A s těma frčkama na vejložkách má asi Oves pravdu to je asi jedinej problém
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 23.01.2012 11:19
-
Příspěvek od jari kurri » 23.01.2012 12:01
Dám príklad: Pan starosta Obce si založí jednotku a protože hasičárna je budova obce tak členové SDH se budou ptát jestli do ní můžou a přitom ji třeba stavěli vlastníma rukama při akci "Z" a kdyby náhodou neměli čas tak jim bylo pohroženo že jim nevemou díte do školky. Takže panu starostovi SDH zbyli oči pro pláč.
Ten systém je prostě špatnej chybí tam ta lidckost
-
Příspěvek od Lída » 23.01.2012 12:08
Diskuze ke stanovám - můžete tam připomínku zadat:
http://www.rewue.cz/stanovy_shcms/dole.html
(omlouvám se jestli to tu nakonec bude 2x, mám za to že jsem příspěvek odeslala ale teď ho tu nevidím..)
-
Příspěvek od Roman Žilka » 23.01.2012 16:58
Když jsem si přečetl představy SH ČMS o náplni funkce velitel SDH, tak jsem se musel zasmát. Jistě, pokud funguje spolupráce mezi jednotkou a sborem a velitel SDH je současně velitelem jednotky, je to v pořádku. Jenže sdružení se nemůže osobovat právo vykonávat dozor nad jednotkou, pokud velitel jednotky neí z jeho řad. Tedy celé tyto teze jsou poněkud mimo.
-
Příspěvek od Libor-ek » 18.02.2012 12:13
Proč se SH ČMS rejpe do jednotek? Nemá s nima nic společnýho, jejich spojitost neni. Člen SH ČMS nemusí bejt členem jednotky (děti, důchodci, zdravotně nezpůsobilý,...) a člen jednotky nemusí bejt v SH ČMS. Nechápu proč sdružení zajímá při hlášení kolikrát jednotka vyjela atd.
Taky sem vyplňoval nějakej dotazník, kde bylo jak jsem spokojen s kurzama pro jednotku. Tak jsem jim od plic napsal, že co si nezaplatíme (Červený kříž, pily,...), nebo nám to neposkytne HZS, tak to nemáme.
To je jako kdyby se Airsoftovej klub rejpal do Armády ČR, protože si hrajou na vojáky.
Jinak platí tuším jedna věc, pokud máš na saku jednotkovou domovenku, naskládej si tam stříbrný hvězdy, nebo kolejničku k nim, pokud máš na rameni znak SH ČMS, dej hodnost dle řádu. Na PS II platí podobný pravidlo, pokud nejsi členem JSDH, dej tam hodnost SH ČMS, pokud si v jednotce, patří tam označení jednotkový. Dokonce to tuším je v řádu napsaný, že pokud je členem JSDH, umisťuje se na PS II hodnost člena JSDH.
Možná se mýlim, ale nemam potřebu si na sako dávat stříbrný hodnosti jednotky, když ho nosim na akce SH ČMS (Nebo jezdíte někdo k ohni v saku? Chodíte na sezení velitelů v saku? Na školení nositelů DT v saku?) a nemam potřebu si na PS II dát označení SH ČMS a pak někomu pomáhat u zásahu a na hrudi mít funkci jednatele, vedoucího mládeže, nebo starosty SDH (ještě aby si mě u ohně pletli s nějakym žoldáckym papalášem :-D ).
- Oves
Příspěvek od Oves » 18.02.2012 12:25
-
Příspěvek od Libor-ek » 18.02.2012 12:45
Mají dobrý argumet: UHS, ale pro nás z Karlovarského kraje je to do všech škol daleko a hodně zaměstnavatelů se těší na to, jak si uděláme tejdení výlet přes celou republiku. V dnešní době nás z práce jen tak někdo nepustí i když je to v zájmu dobrý věci.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky