Sirény jo nebo ne??
-
Příspěvek od Pavel Roman » 12.05.2008 15:19
U nás (Frýdlant nad Ostravicí) se svolává pomocí SMS zpráv a pokud se jedná o požár tak si i sami pouštíme sirénu, ve dne v noci...
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:19
to je ale mazec, ale souhlasim s JP lepsi hrube chyby a uprimny obsah, nez pytel .... Jak jsem se koukal do historie, nas oblibenec JK se vsude uvadi jako velitel JPO II, ale jaksi umyslne neuvadi kde i kdyz je nato tazan, ma pouze nick bez mejlu apod., takze tak trosku stydlivy anonym. Jirka
Příspěvek od » 12.05.2008 15:19
Trochu respektu a pochopení pro druhé by to chtělo. Každý zde vyjádří svůj názor a nemusíte ho za to ukamenovat. Představte si, že existují země v Evropě, kde se nehouká sirénou (ani v noci) a dokonce i k zásahu vozidla jen blikají a nehoukají. A taky to funguje. A teď mě vy nadržený na houkání a částečně i předvádění se ukamenujte. Honza.
-
Příspěvek od Martin Pospech » 12.05.2008 15:19
Pane Kostnický přečetl jsem si váš první příspěvek několikrát,a upřímně vám vaše omluvné prohlášení nevěřím. Kdyby jste se jak tvrdíte spletl, tak to opravíte co možná nejdřív,zatím co vyjste tak učinil až po třech dnech. Ani se chlapcům nedivím, strčil jste do vosího hnízda a vosy vás popíchaly, no nic příště opatrněji.
-
Příspěvek od Pavel Lang » 12.05.2008 15:19
Proč kamenovat, já když někam jedu respektivě jedem pod majákem tak se taky snažíme dělat co nejmenší kravál. Hlavně v noci nemá smysl budit půlku města. Co se týká tématu, jsme JPO II a sirénu používáme spolu s peagery. Ono totiž siréna je pořád ten nejspolehlivější a nejlevnější druh svolávání, no a kdo má dneska peníze nazbyt. Peagery používáme staré Tesly a ty jdou pomalu do kytek takže pokud někdo víte o adekvátní náhradě tak prosím o info na mail : p.lang.htyn@seznam.cz . No a k článku kterej vás všechny tak nadzved, všichni musíte uznat že hasičina je jako všechno o praxi a čím více výjezdů tím lepší hasiči i když samozřejmě jsou i vyjímky. Jenže třeba v lese jsou potřeba hlavně zdraví ruce a nohy a proto se někomu vysmívat je ubohost.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:19
Čtu tady vaše názory na vyhlášení poplachu, opravdu zajímavé. Zastavil jsem se i u článku p. Kostnického. Tento pán asi nemá rád názory jiných lidí, že okamžitě po negativních názorech na jeho příspěvek opouští tyto stránky. Myslím si, že takto by se velitel JPO II chovat neměl, ale bohužel.Jak už se zde zmínil kolega Adam Beneš u nás v krajském městě se svoláváme přes den na pagery + siréna a v noci převážně na pagery. Jednou v noci byla spuštěna siréna JSDH v městském sidlišti. V zápěti volalo asi 40 lidi, kde se mají shromáždit a co si mají vzít sebou. V našem městě používáme elektronické sirény. Umožňují vyhlášení požárního poplachu i všeobecné výstrahy, ale to asi většina z vás zná. Na KOPIS byl málem kolaps po těchto telefonátech. Na základě toho byly zakoupeny do JPO III u 4 JSDH po 5 ks pageru a nyní je klid. Potvrzuji ale problém s tím, že někdy zpráva na pager nedojde, což je pro mě někdy záhadou a trochu to u mě snižuje spolehlivost. Někdy se velitelům ozve operační důstojník i na mobil převážně když se jedná o likvid. obtíž. hmyzu (není kam spěchat), kterou pro HZS zajišťujeme převážně po prac. době a o víkendu.
Co se týká toho oslovení, tak já také bojuju s některými příslušníky HZS, kteří nás nazývají ochotníky. Přitom jsem u HZS 17 let, ale na dobráky nedám dopustit a jsem jeden z nich, který je podporuje a snažím se jim pomoci a naučit jak to jen jde. To si člověk uvědomí, až když příjde více událostí v jeden čas, nebo událost s větším počtem sil a prostředků. No není hasič jako hasič, ale jen u hasičů. Přeju hezké dny a buďme k sobě vstřícní.
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:19
Nevím, proč bych měl být dle tvého názoru ubožák. Není žádný předpis, dle něhož bych zde musel uvádět své jméno, a ani žádná dohoda ohledně tohoto. A tak jsem uvedl jen své iniciály.
A tvůj příspěvek o namachrovaných umělcích tedy vůbec nevypadal jako myšlený humorně nebo ironicky, ale působil, že je míněn docela vážně. A dle dalších ohlasů zde si to zdaleka nemyslím sám.
To cos napsal totiž přesvědčivě zaznělo jako dost velká hrubost až urážka mířená na JSDH. Tak se nediv.
Ona totiž hranice mezi dobře míněnou ironiií, fabulací nebo satirou a urážkou je někdy dost tenká, a kdo si nedá pozor na to, co píše, může se dobře míněný vtip proměnit ve hrubost.
-
vsak se nebojte on se JK a ostatni za chvili zaregistruji zase pod jinym jmenem a budou tady s nami dal, my je vzdy pozname podle nazoru a podle toho, ze se skryvaji a na rozdil od nas "pruhlednych" se nechteji, nebo nemuzou (vetsinou prislusnici HZS, kteri by pak dostali "za usi") postavit a podepsat pod svuj nazor. A jen na okraj jakesi krestni jmeno a prijmeni, bez mejlu a dalsi identifikace je preci stejny anonym jako nick. Jirka
-
Příspěvek od Radek Hora » 12.05.2008 15:19
pane Kostnický, z toho co jste napsal se už bohužel nevýlížete, ani následným vysvětlením. Každý kdo si to přečte, je mu to jasný a opravdu o motání "hadic" tam zmínka není.
-
Příspěvek od Jirka Jirka » 12.05.2008 15:19
Ono je třeba si uvědomit že taková siréna nebo i zvuké výstražné znamení (vrz) nemusí být pro neúčastněné nic příjemného. On taky ten člověk který si třeba stěžuje musí třeba ráno vstávat ve 4 hodiny a např. jezdit s autobusem nebo pracovat někde v továrně, takže se nelze asi divit že mu pokud to bude častěji asi bude vadit. Totéž je s používáním výstražných znamení. Ve velkém městě je to určitě něco jiného než než někde na vesnici, ať jde o hasiče, polici nebo sanitky. Z vlastní zkušenosti u nás ve městě mám dojem že nejhorší na používání vrzu jsou řidiči převozových sanitek, pak městská policie potom hasiči, policie, a nejlepší sanitky ZS. Myslím tím že například na rovné silnici bez křižovatek a malém provozu nebo v noci je možné zvuk vypnout a jet pouze na majáky což ne každý dokáže. Je to samozřejmě o ohleduplnosti a ne o tom aby všichni věděli že někdo jede k nějakému případu nebo že se někde něco stalo a "teď jedu já a všichni koukejte". Nevím kolik takových houkajících vozů projíždí třeba v krajských městech kolem nemocnic nebo po hlavních ulicích řekl bych že se jedná o desítky denně. Takže proč například houkat když jedu po hlavní a stejně mám přednost? Mám známého který bydlí kousek od radnice a vždycky nadává že celou sobotu a neděli jsou na radnici svatby už od rána od 9 hodina každá svatební kolona troubí jako kdyby hořelo a on má po noční směně nemůže se vyspat. Asi kdyby to bylo na vesnici nebo v menším městě kde je jedna svatba za 14 dní tak se to dá vydržet ale když každou půl hodinu od 9 do 17 hodin každou sobotu a neděli se to opakuje ani se nedivím že mu to vadí. Někdy mám pocit že některý řidiči používají výstražná znamení a houkají podle hesla "když nemůžu spát já ať nespí ani ostaní"
-
Příspěvek od Fanda Kletečka » 12.05.2008 15:19
Ahoj všem , týden dovolené a koukám moc pěkná diskuse. A teď k problému u nás když jedem v noci tak jedem pokud možno "potichu" tzn. pouze na maják, ale mám nějaké neblahé tušení že když jedeš na VRZ tak komplet jinak je to jako když máš všechno zhasnuté , alespoň jsem to někde četl.
-
Příspěvek od jan davídek » 12.05.2008 15:19
Zdravim,
u JPO II jsme dostali nový systém vyhlašování poplachu, určitě ho všichni znáte KANGO.Je to sice krásný mít telfon zahlcenej smskama začínající RE1t výjezd jednotky, ale má to svoje chybky a chtělo by je to vychytat.Například jedna která mě štve na tomto sytému a to zpoždění výjezdu oproti jiným jednotkám.Sloužím u Hasičského záchrannéhosboru hl.m. Prahy, takže jsem si o tom začal zjištovat info a zarazilo mě to,že OPIS !!!KRAJE!!! nemůže rozeslat smsku všem jednotkám najednou.Takže operační pošle na místo přez vysílače jednotky HZS v pořadí které uzná za vhodné,a pak za HZS posílá domácí jednotku JPO III, pak přichází teprve řada na JPO II a ostatní JPO.Siréna v naší vesnici byla super,jenže máme vesnici docela poslouhlou a tak na konci nebylo moc slyšet.Tak udělali novej systém vyhlášování místním rozhlasem, jenže pokrok jde dál a tak nám šoupli tohle.Takže jestli je u vás slyšet siréna po celé obci, neni co řešit a lidi ketré štve, at si koupí špunty do uší.
-
Příspěvek od bart » 12.05.2008 15:19
Rozesilani sms ma jeste jednu nevyhodu a tou je spozdeni rozesilani zprav. System posila smsky postupne podle poradi ulozeni v pameti a spozdeni mezi prvnim a posledni muze byt az nekolik minut (podle poctu cisel, na ktere to chodi). Takhle to aspon funguje na zarizenich podobnych systemu KANGO (ten presne neznam). Jinak u nas se pouziva kombinace pageru a siren. Pagery jsou super v tom, ze poplach prijde vsem v podstate okamzite. Jejich nevyhodou je ovsem to, ze pokryti signalem neni uplne nejlepsi, jsou mista, kde je pager hluchy, proto je vzdy lepsi kombinace vice zpusobu svolavani. Pouziti jenom sms se mi nezda prilis stastne, nebot plasit se kvuli kazde prichozi sms... a v noci me to stejne nevzbudi. Ja jsem zastancem pageru + siren dohromady, sms jako doplnek (na vykryti hluchych mist, kde je pager mimo signal, nebo neni slyset sirena). Mozna by nebylo spatne treba pri poplachu pro jednotku kdyz bude vyslana mimo uzemi sveho zrizovatele pouzivat pager (podminkou by ovsem bylo aby ho meli vsichni) + sms (mobil ma snad kazdy) a kdyz je to doma tak sirena + pager + sms.
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:19
Plně souhlasí s tím co zde napsal Jirka Jirka. Svolávání sirénou je prostě jedna z možností, ale dle mého názoru již překonaná. Samozřejmě ti co se svolávají sirénou a nikdo si nestěžuje, tak ať to dělají dál. Taky jsme se svolávali sirénou, ale vzpomínám si na jednu nevýhodu a to směr a sílu větru v době kdy byla siréna puštěna. Ač jsem měl bydliště nedaleko hasičské zbrojnice. Když byl silnější vítr, který vál od mého bydliště ke zbrojnici tak jsem jí neslyšel ani když jsem měl otevřené okno. Svolávali jsme se vysílačkami PR a po příchodu mobilních sítí mobilním telefonem. Samozřejmě je siréna stále plně funkční a kdyby mobily nefungovaly byla by využita. Musím se ještě zasmát nad příspěvky pana Kostnického. Co slovo, to perla.
-
Příspěvek od Jirka Jirka » 12.05.2008 15:19
Docela by mě zajmalo jestli někde používáte alespoň v nočních hodinách svolávání telefonem? Podle mě by to mělo výhodu že vím kdo může přijít, nikoho neúčastněného by to nerušilo (představa že bydlím někde kousek od sirény a ta houká 250x do roka což je asi 4x týdně většinou odpoledne nebo v noci a nejsem hasič je strašná), sirénu také podle větru a podle počasí zase naopak nemusí slyšet ten kdo by jí měl slyšet, pager podle toho co tu píšete není moc spolehlivý, SMS zase zpožděná a u není zpětná vazba takže nevím kdo může nebo ne. Možná cena by byla vyšší ale stejně většinou každý telefon má svůj vlastní takže je to jen otázka hovorného.
-
to jsi cetl spatne, zakon rika, ze pouzivas vystrazna svetla modre barvy, pripadne doplnena zvukovym znamenim, tzn. ze muzes v klidu jezdit v noci "jen" na majaky a nemusis houkat, nebo jet tak jako ja dnes rano, kdy jsme se svolali SMS (nechtel jsem v nedeli v 7 hod. rano plasit lidi) a jel jsem na majaky a pouze jsem si prohoukl krizovatky kde jsem byl na vedlejsi. Jirka
-
je signal urceny POUZE pro hasice a ostatni lide s nim nemaji nic spolecneho a houkani je jakousi formou jejich obtezovani, ale patri to mezi naprosto normalni vec i ve vyspelejsich zemich (jako treba SRN), kde se houka vse. Jirka
-
a tok tomu maji hodne kvalitni pagery a kombinuji to s houkanim. Jirka
-
Příspěvek od Fanda Kletečka » 12.05.2008 15:19
Jsem rád že jsem si doplnil info a od tebe si rady cením poněvadž podle toho co zde píšeš máme podobné názory.Jinak co se týká SMS tak jsme se zůčastnili proveřovacího cvičení ve SELLIER a BELLOT ,poplach byl bvyhlášen v 8:00 OPIS píše že v 8:04 a já dostal SMS v 8:12 teď připočti 5minut na výjezd no a kde jsme ? Jinak koho nevzbudí SMS tak ať si pořídí tel. NOKIA3510i nastaví si vyzvánění "Carnival2" a vzbudí to každého alespoň u mě to tak funguje na výbornou
-
Příspěvek od bart » 12.05.2008 15:19
To neni jenom o tom vzbuzeni. Sam z vlastni zkusenosti priznavas to spozdeni, dale "plasit" se kvuli kazde prichozi sms a myslim si, ze nejsem jediny kdo na noc vypina mobil. Kdyz zapipa pager, tak je hned jasne co se deje..., ale jak jiz jsem napsal, sms muze byt dobry doplnek a vykryvat treba mista, kde je pager mimo signal.
Zpět na „Hasiči na veřejnosti“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky