Novináři o hasičích, hasiči o novinářích 2
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:18
Pokračování diskuse Novináři o hasičích, hasiči o novinářích.
-
- Kontaktovat uživatele:
...opět něco o vstřícnosti hasičů k médiím......Stalo se dnes v podvečer na pátém kilometru dálnice D5 u Rudné směrem na Plzeň. Těžká dopravní nehoda autobusu, který vezl hokejisty z Ostravy do Berouna k mistrovskému utkání. U nehody hasiči, lékaři, policie....natáčíme obrázky, děláme rozhovory s hokejisty, s řidiči co viděli, jak autobus jel před nehodou vysokou rychlostí, šéf z dálničního odd nám taktéž odpovídá na otázky. Sháním se po veliteli zásahu hasičů. Právě hasiči tady odvedli alespoň podle mne kus dobré práce-vyprošťování atd... Ztratila se mi v tom zmatku červená helma velite...ptám se jednoho z hasičů, kde je velitel....ten mi odpovídá...támhle, ale nebude s váma mluvit...proč ???... No protože ste vysílali, o kolik se nám závratně zvednou platy...nechápu...vidím velitele....můžete nám říct základní info ??? / kolik hasičů tam zasahovalo, jak moc to byl náročný zásah atp./.......(ostřejší odpo)...obraťte se na tiskového mluvčího.....ptám se dál...a on je někde tady ???....ne není....ptám se dál....odkud jste ??? ...odpo...Hasiči Středičeského kraje....no tě bůh říkám si, váš problém...koukám na hodinky a už abych pomalu mazal na Novu a začal to psát, stříhat a hlavně včas odevzdat....Repka šla i bez vyjádření hasičů a kvalita tím neutrpěla...ještě teď mě ale mrzí, že důvodem neposkytnutí rozhovoru bylo asi opravdu to, že naše TV snad nějak informovala o platech....hmmm, tak jo-vy z hrdinné jednotky stč.kraje...když už ste takový bouráci-a hážete nám klacky pod nohy-zeptejte se tady na požárech na názor ostatních kolegů, jak se k vám NOVA staví. Možná by se pak nikdo z vašich kolegů nedivil, kdyby se v TV objevily záběry, jak několik hasičů vesele vypalují cíga kousek od havarovaného busu. To píšu jen pro to, kdyby někdo ze zasahujících stč. hasičů tvrdil, že nejprve musí proběhnout zákrok a pak to ostatní. Jestli náhodou bude toto číst, ten hasič co mě odpálil s tím, že jsme vysílali něco o platech a nebo třeba i velitel zásahu-tak bych vás pánové chtěl ubezpečit, že cigárka si tam někdo od vás dával jak před dotazem o poskytnutí rozhovoru, tak i cca 20 minut poté. Kdyby i tak se třeba pan velitel zásahu bránil tím, že je to sprostá pomluva a nikdo z jeho hasičů si cígo nedal-máme to natočené a uložené v archivu. Takže závěrem...na odmítnutí rozhovoru má velitel zásahu právo ( viz.když se obává zformulovat dvě věty a pár čísel-již jsme to tu několikrát probírali) nechápu to sice, ale proč ne. Ale ať MĚ OSOBNĚ laskavě nikdo z hasičů neomlacuje o hlavu nějaké vaše platy a mediální prezentaci tohoto problému. Tentokrát jste drazí středočeši fakt přestřelili !!!!
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Ať chceme či nechceme média prostě k naší době patří a diváci a čtenáři prostě chtějí být informováni. Můj názor je, že do budoucna nezbyde nic jiného, než aby velitelé zásahů či jednotek kromě jiného výcviku absolvovali také výcvik mediální, aby uměli na otázky novinářů na místě události reagovat. Ono opravdu to odkazování na tiskové mluvčí vypadá dost blbě. Na druhou stranu chápu, že zformulovat na místě nějakou kloudnou odpověď není asi jednoduché - proto ten výcvik. Jenže - když to jde v Praze, proč to nejde jinde? Co se týká Novy - nemyslím si, že by o hasičích (platy) informovala nějak přehnaně neobjektivně, v poslední době se mi zdá, že je to právě naopak.
-
-
Příspěvek od Jiří Borovec » 12.05.2008 15:18
Díky za vaše reakce...mám z nich docela radost, myslím, že tyto diskuze co tady vedeme mají snad i smysl. Když se vrátím k plzeňské dálnici fakt jsem z toho ještě teď div živ. Připadá mi , že se jednalo o stejnou jednotku, jako u akce v Jenči, když tam byla akce s vyzvednutím něčeho ze studny ( již jsme o tom diskutovali ) -poloha tomu docela odpovídá, ale možná se pletu. K připomínce pana Kaislera: Nemyslím, že by museli velitelé zásahu, či vyšetřovatelé absolvovat nějaké školení ohledně vyjadřování směrem k médiím. Každý velitel přece ví, kolik lidí má na místě pod svým velením a k čemu tam vlastně vyjeli. Každý normální TV reportér ví, že nikdo není rodilým mluvčím-když se respodent někde zadrhne a nebo to zmastí, tak se to udělá znovu- nikdo z novinářů nemá v úmyslu udělat z velitele- který má v hlavě plno jiných věcí- debila, ale potřebuje mít materiál do reportáže. Už jsme to tady řešili několikrát-všechno je v lidech...navíc , je třeba si uvědomit, že i když nám velitel-hasič odmítne dát tu základní info-v žádném případě to z naší strany není tak, že na jeho slovech stojí celá reportáž a že by se měl jít reportér věšet. Naopak, ale k tomu snad někdy příště...Pravdou je, že kdyby se někdo z hasičů z krajů přeptal jak to dělají pražáci z centrály s novináři -bylo by to ku prospěchu všech. Už to tady padlo: Když to jde v Praze-proč to nejde mimo ní...mějte se fajn- Borovec
-
-
Příspěvek od Miloš » 12.05.2008 15:18
Pane redaktore, máte naprostou pravdu v tom, že každý velitel zásahu musí mít přehled o počtech a nasazení všech lidí u zásahu, protože je za ně přímo zodpovědný.Zároveň bych chtěl Vaší televizi i poděkovat, protože jen díky zpravodajství se lidé občas dozví, že hasiči existují a něco dělají.Za "totáče" byl názor, že hasiči jen chlastají a sedí u telky a karet.Jen díky obrázkům ze zásahů je vidět jejich práce.Ještě jednou dík
-
Příspěvek od Radek Kislinger » 12.05.2008 15:18
Ač pod přezdívkou Rak (Radek Kislinger) jsem velice potěšen nad tím, jak tady pan Borovec diskutuje. Musím říct, že bych to od vás nečekal Nicméně když jsem zakládal tuhle diskusi (příběh reportáže shořelého autobusu v Praze) snažil jsem se popsat pravdu. S odstupem času jsem zjistil, že jsem do toho komentáře vpustil trochu víc emocí - za to se omlouvám. Nic však nezměníte na tom, že tenkrát jste svoji práci odfláknul, ba co víc, dal jste mi příležitost nahlédnout vám pod pokličku vašich novinářských fíglů. Jinak vám samozřejmě musím poděkovat za podporu akce "ŽLUTÁ STUŽKA" . Pokud vím, tak jste se toho chopili jako jediná telvize. Ale i tak jste tam udělali pár chyb, které vás opěd usvědčili z určité profesní nedokonalosti. Třeba jste tam neuvedli zásadní informaci, že tuhle akci organizovaly pražské odbory a občasnké sdružení TRIPOS. Ono totiž uvedení pouze toho, že to organizují hasiči, mělo pro nás organizátory v jednu chvíli "nemilé následky". O celé této záležitosti by možná bylo lepší mluvit někde u piva. Je to moc dlouhé Taky jsem si všiml z některých vašich reakcí, že si moc nevážíte významu slov. Podle mého názoru je to celý kámen úrazu mnohých vašich reportáží. Možná se vám mnohdy zdá, že lidé nejsou schopní vnímat co říkáte, že je vlastně jedno co tam řeknete jestli vzduchový dýchák nebo kyslíkový, ale třeba právě podle těchto detailů mnozí vaši divácí zjišťují, že nevíte o čem mluvíte a celou reportáž jednoduše v jejich očích odepíšete.To co vám tady píšu jsou pouze mé subjektivní názory. Ale aby jste si nemyslel, že nevím co obnáší novinářská práce, nedalo mi to a jeden čas jsem si práci novináře zkusil. Od té doby si o všech reportážích a článcích zejména tzv. černých kronik, nedělám žádné iluze. Ono udělat dobrou reportáž nebo napsat dobrý a vyvážený článek v obrovské časové tísni, je velice těžké. Nicméně to jde, jenom to nechce moc myslet na peníze
-
Příspěvek od Miloš » 12.05.2008 15:18
pane redaktore ještě bych měl maličkost, či spíše přání.Myslím si, že by nebylo od věci natočit reportáž o podnikových sborech hasičů v republice.Je katastrofa, kam tato část hasičů spěje díky benevolentním zákonům, podrazům od úředníku státní správy a Krajských HZS.Polovina těchto sborů je okleštěná na minimum,velkou část už od revoluce stačili zrušit a rozprášit.Myslím si, že i tito hasiči si zaslouží pozornost.Pomůžete?
-
....zdravím...díky za reakci...souhlasím s vámi a jsem rád , že už to pochopila i část hasičů mimo Prahu. Diváky reportáže ze zásahů mají vcelku rádi, neb je to atraktivní materiál-a když nám někteří schválně nehážou a někdy zcela zbytečně klacky pod nohy-tak se vaše práce , práce hasičů dobře prodává.K vašemu druhému příspěvku-o problémech podnikových hasičů nic nevím, neb se k nim my-z ulice hned tak nedostaneme. Popište mi váš problém a pošlete mi ho na maily:borovej@quick.czjiri.borovec@novatv.czmějte se fajn-Borovec
-
Zdravím,Předem bych vám chtěl jako zakladateli této diskuze pogratulovat k vysoké čtenosti-za chvilku jí přečte dvou tisící čtenář-to je celkem slušné číslo....ale k věci..Co se týče shořelého busu-nemyslím, že by to bylo odfláknuté. Jinak se dá udělat repka, když jsme na místě v zápětí za vámi a můžeme natočit vlastní zásah a jinak zase hodinu a půl po zákroku, když tam mimo vás, hafana a ještě jednoho kolegy nikdo jiný nebyl-po získání informací-neinformací, šéfovenstvo rozhodlo, že se reportáž udělá tak, jak byla udělána. Takže ještě jednou-odfláknutá repka rozhodně nebyla-naopak zpracovat jí byla docela fuška...Ke žlutým stužkám...Nepamatuji si tu repku o žlutém protestu doslovně, ale o.s. TRIPOS tam nebylo dáváno záměrně-neb by polovina času zabralo vysvětlování co to TRIPOS je-už jsem to tady několikrát psal-reportáž je limitována určitým časem-a zprávy nejsou nafukovací. To že to organizují pražáci bylo jasně řečeno. Do absolutních detailů. aby to bylo vše podle vašich představ to nešlo zpracovat ani boha-navíc docela mě vadí vaše věta o tom, že jsme udělali několik chyb, které nás opět usvědčili z určité profesní nedokonalosti. Nerozumím tomu a je vidět, že se vám asi nezavděčíme nikdy. Možná by bylo z naší strany lepší, se do podobných věcí nepouštět-neb pro dobrotu na ....Televizní noviny jsou pro všechny lidi z ČR a není to profesní pořad pro hasiče-tudíž té zprávě musí rozumět i devadesátiletá babička....no asi vám to nedokážu vysvětlit...V závěru píšete jako expert přes mediální problematiku-slova vážím a vždy se snažím věty formulovat tak aby byly pochopeny každým.-už jsem to psal. Jinak naši diváci nás mají vcelku rádi-a i když neříkáme z časových důvodů odborné názvy-nemyslí si, že děláme repky a přitom byli úplně blbí. Kdyby tomu tak bylo, tak se na naše TN nedívají a chodili by třeba místo toho do vědeckých knihoven.Na závěr-nevím jaké zkušenosti s novinařinou máte vy osobně-podle toho co píšete si myslím s prominutím, že je to zkušenost veškerá žádná. Neumíte rozdělit novinařinu od stolu ( píšící kolegové) a třeba TV. Je to něco zcela odlišného a již jsme to tady taky zmiňovali...Vaše poslední věta mě ale opravdu dojmula : JENOM TO NECHCE MYSLET MOC NA PENÍZE-fakt vtipné a veselé- ubezpečuji vás, že je můj honorář za repku např. z oooobrovského požáru zhruba stejný, jako kdybych dělal příspěvek o vernisáži výstavy plastikových hraček v Trebišově.Takže, když to shrnu-je super, že jste založil tuto diskuzi a jinak s vámi moc nesouhlasím. Novináře moc nemilujete a milovat ani uznávat je asi nebudete i kdyby jsme se přetrhli-co naplat...mějte se -borovec
-
Jsem rád, že jste mě a možná i jiným vysvětlil, že vám jde často o kvantitu nikoliv o kvalitu. Alespoň tak to cítím já. Možná nevím vše o vašich pracovních postupech nicméně vím, co vaše postupy dělají s některými námi poskytovanými informacemi. To, že nemám rád novináře není tak přesné. Nemám rád novináře, kteří tvrdí, že nemají čas dělat svou práci pořádně. Nemám rád novináře, kteří nechápou význam slov. Nemám rád novináře, kteří zprávy dělají pod osobním zaujetím. Nemám rád novináře, kteří podávají jednostranné informace. Naopak mám rád novináře, kteří předkládají ověřené informace od všech zúčastněných a nechají na mě, abych si je vyhodnotil. Mám rád novináře, kteří ctí pravdomluvnost a je jim cizí jakékoliv přibarvování nebo přemršťování informací za účelem zvýšení jejich atraktivity.Jinak jsem vás chtěl ještě jednou pochválit za váš přístup k této diskuzi. Opravdu si velice vážím toho, že nám zde věnujete svůj čas. A těším se, až se někde sejdeme u nějakého případu v Praze. Coby vyšetřovák vás budu mít stále na zřeteli Když se dnes podíváte na televizní zprávy, do novin vidíte, že za většinou zpráv stojí jeden stejný informační zdroj. Na obranu vaší televize musím uznat, že občas přijdete s něčím vlastním. Například, když se vám k případu vyjadřuje nějaká ubrebentěná sousedka Chápu, že bojujete o každého diváka. Ale přeci jen, myslíte někdy na to, že vaše rychlozprávy mohou něčemu taky ublížit nebo je vám to úplně jedno s tím, že je důležité, aby v těch zprávách něco bylo. Jo a vzhledem k tomu, že možná stojíte o každého diváka, tak bych nám tady nenavrhoval, abychom vás nesledovali A na závěr, nevím proč, ale trochu mi přijde, že těžko přiznáváte chybu ... nemyslím teď nic konkrétního.
-
Tak jo...Váš první odstavec je sice dojemný-leč nevím kam míříte. Myslíte-li novináře jako celek-všeobecně-je to váš názor a stále si pletete pojem mezi zpravodajstvím pro všechny lidi všech věkových skupin a úzce profilovaném profesním či odborném. Pokud to co jste vyjmenoval patří na mou osobu-tak jste vedle jak ta jedle.Už jsem to tady psal několikrát-já si raději informaci ověřím několikrát a před střihem si to všechno ještě raději nechám projet od profíka-než jí vypustím.Je smutné, když profík jako vy se k novinářům na place chová nadřazeně či tajemně -viz váš příspěvek s hořícím busem - a pak káže rozumy. Když prostě nepochopíte, že do minuty deset, či minuty dvacet nemůžu narvat jen odborné názvy z vašeho ranku ( které by obyčejný divák stejně nepochopil) a že tam musí zaznít i řada dalších informací-tak to s vámi prostě vzdávám. Váš kolega vyšetřovatel Kavka se k novinářům chová zcela normálně a korektně a nikdy jsem od něj nedostal jebáka za to, že bych odvysílal nějaké kraviny. Možná je to právě o tom profesionálnímu přístupu, který vám ( možná ) chybí a proto jste pak nespokojený.Co se týče boje o každého diváka...máte-li stále nějaké výhrady k naší práci-tak se na nás fakt raději nedívejte, nečtěte noviny, neposlouchejte rádio a naopak se věnujte jako jedinému zdroji informací třeba těmto www a nebo časopisům s hasičskou tématikou-tato periodika-jsou úzce specializovaná a tudíž se v nich můžete vyřádit jistě dosytosti.Možná- a teď se prosím neuražte-vám schází trocha pokory. Jak tady někdo psal,... někteří si stále myslí, že hasiči furt někde chlastaj a občas někam vyjedou...já vaší práci uznávám a po těch několika málo měsících co tady lelkuju a píšu si z vašema kolegama se snažím do vaší práce dostat ještě hlouběji a jsem tomu rád. Vy Radku asi nechcete pochopit nás-vaše škoda osobně a škoda i pro hasiče jako celek.Budete-li mi chtít napsat, že pokora naopak chybí mě-tak vás vyvedu z omylu-mám jí na rozdávání a kdyby to šlo-část bych vám jí dal. Možná je to tím, že se při natáčení pohybuji stále mezi jinými lidmi a ne mezi jednou skupinou lidí jako vy.mějte se fajn-borovec
-
...Přátelé- přeji Vám všem pěkné svátky vánoční a hlavně zdraví a hodně štěstí-ostatní si koupíme !!!! ( když na vás nebude stále strejda Kalousek ošlivý )Dávejte na sebe bacha a ať se na place moc nepotkáváme. ( Pro ty, kdo to nepochopil, tak tím myslím, abyste měli jako co nejmíň výjezdů JO ??? 0))))Borovec
-
Příspěvek od Marek Motyčka » 12.05.2008 15:18
Všem hasičům přeji Veselé Vánoce a štastný Nový rok 2005 a málo popálenin v něm:)Z pozdravem Marek.
-
odpo pro pana BorovceAch jo. Tako jo...1. píšete ..... je smutné, když profík jako vy se k novinářům na place chová nadřazeně či tajemně -viz váš příspěvek s hořícím busem - a pak káže rozumy. V žádném případě jsem se k vám tenkrát nechoval tajemně. Už si to nepamatujete asi, ale tenkrát jsme tam spolu prokecali asi 20 minut. Mohl jste si s vaším kolegou kameramanem prolézt celý autobus a natočit si psa v akci. Informací kolem požárů jste měl nepřeberně. Jenže tenkrát jste přijel pozdě a tak jste tam něco vařil z vody ... dokonce jste pronesl, že si teda o té dopravě v Praze něco vymyslíte, protože policista, který byl na místě vám nechtěl nic říct... a vy jste si něcov vymyslel. Tenkrát jste mě prostě dostal a hodně jste se schodil. Od té doby vaší práci vnímám s rezervou. 2. Myslím, že novinářská pravidla platí pro všechny novináře ... televizní, novinové, časopisové. Vy nejste nic jiného než novinář, který používá k prezentaci své práce masmédium... televizi. Chápu, že je zde požadavek na rychlost práce o něco větší.3. Nejde mi o odborné pojmy. Chápu, že něčemu lidé nerozumí. Ale vy už o některých věcech víte, že jsou blbě a přesto na nich tvrdošijně trváte. Viz dýchák a kyslíkáč. Tohle fakt nechápu.4. vy píšete ..... Váš kolega vyšetřovatel Kavka se k novinářům chová zcela normálně a korektně a nikdy jsem od něj nedostal jebáka za to, že bych odvysílal nějaké kraviny. Možná je to právě o tom profesionálnímu přístupu, který vám ( možná ) chybí a proto jste pak nespokojený.Vzhledem k tomu, že si vás tady dovoluji probírat prokazuji neprofesionální přístup... tak s tím jste mě fakt dostal )) Já jsem nespokojený, když vím určitou informaci, kterou vám otevřeně předám a pak vidím co s ní dokážete udělat. Budete se možná divit, ale já fakt nepatřím k lidem, který by se novinářům zdráhal poskytovat informaci ... můžete se zeptat kdekoliv. Jediné co nedělám je to, že nelezu před kameru... to přenechávám jiným ))Jinak vám přeji pěkné svátky a spokojený nový rok.
-
...trošku pane mladý vyšetřovateli blafete nesmysly...v životě bych nepronesl, natož abych udělal něco v tom smyslu -jak píšete....že si o té dopravě něco vymyslím...za prvé to nedělám, že bych si něco vymýšlel a pak to dával do vysílání a za druhé-jak jsem již psal, to, že repka bude o tom, že se zkomplikovala doprava v okolí Barrandovského mostu rozhodlo šéfovenstvo až po mém příjezdu na Novu. Ruku na srdce , vy to tady líčíte jakoby se tam stakl federální zločin. Pozdě jsme přijeli proto, že to zase taková pecka nebyla...Obdivuji vás, jak si po dvou letech vybavujete detaily, ale tady jste opravdu vedle-neb to máte pomotané. Co se týče informací o požáru toho busu-tak jste k nám opravdu vstřícný nebyl a tak je od vás trapné tady psát o tom, jak jsme měli dostatek informací....ale budiž...Dvacet minut, jsme tam prokecali pokud si já pamatuji o všem možném, jen ne o tom požáru, neboť jste nám dával jasně najevo, kdo je tam velký šéf....To, že jsme si udělali obrázky vašeho psíka bylo jen kvůli tomu, že byl nasazen teprve krátce a nám se mohly obrázky hodit do archivu.k bodu 2-fakt nechápete o čem TV novinařina je- Jinak k bodu č. 3 -to, že nechápete mě nepřekvapuje...K poslednímu bodu- pokud vy jako vyšetřovatel informace TV štábu neřeknete na mikrofon-je to informace nevěrohodná a prakticky nulová. neb to je stále to co nechápete. Píšící novinář, který na místo ani jezdit nemusí si to napíše od stolu v kanclu- a my máme holt repku o obraze a zvuku-takže pro lepší pochopení-neb vám to stále dělá problém: Musí tam být obrázky a ve zvuku musí zaznít nějaký zvuk-čily v tomto případě mimo větru a ruchu ulice taktéž mluvené slovo respondenta.Je bezesporu chvályhodné-že jste na novináře hodný , milý a já nevím co všechno, ale pro TV novináře jste k nepotřebě-neb ten rozhovor nedáte. Svět se kvůli tomu samozřejmě nezblázní, neb většina velitelů zásahu od vás z centrály nám ty prvotní informace dává a tak se o vaší-myslím tím práci hasičů-diváci dozví od někoho jiného než od vás. Myslím, že tím kvalita a vypovídající hodnota příspěvku neutrpí.takže když to shrnu-kdybyste podával Tv štábům info na kameru a pak někdo něco zlískal, tak bych vaše rozumy chápal. Takhle se jen vašemu rozhledu musím pousmívat.I vám pěkné svátky...
-
Jestli to takhle půjde dál a než pochopíte druhou stranu břehu-bude možná lepší si zřídit speciální okénko-jaké jsme měli s panem Nebeským....přemýšlejte o tom.pane kapitáne...jinak je pravda, že jste jeden z nejmladších vyšetřovatelů HZS v ČR ??? Jako vyšetřovatel jste určitě profík, ale třeba vám chybí i jiné zkušenosti z normálního života mimo hasičárnu...ale je to jen můj dojem....
Zpět na „Hasiči na veřejnosti“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky