Za co je doživotní renta?
-
Příspěvek od Milan Nebeský » 12.05.2008 15:18
To opravdu není hezké, že neřeknete ani své ženě jaký máte plat. No, patrně k tomu máte pádný důvod. Začněme ale od jádra věci. Podstatné je to, že peníze které Vaše soukromá televize NOVA získává je z reklam, které si já jako podnikatel odpočítávám z daní. O tyto peníze je následně chudší státní rozpočet ze kterého jsou placeni právě např. hasiči, lékaři, učitelé a policisté. Díky těmto věcem jsou hasiči o poznání chudší než Vy není to však reálnou hodnotou jejich práce. Na Kubu a do Běloruska si jezděte sám, balík na tři dni už máte ostatně zbalený. Z reportérem jako jste Vy bude Lukašenko spokojený. Nevím jak Vy, ale já jsem aktivně proti komunismu bojoval, to ovšem neznamená to, že se mi všechno v této zemi musí líbit. O svobodu vyjadřování jsme ostatně bojovali /i když Vy možná ne/. pokusím se Vám na Vaše "blafy" už neodpovídat M. Nebeský
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:18
Zdravím všechny, já už snad do téhle diskuze ani nechtěl zasahovat... Snad mi nechcete vysvětlovat, jaké typy zásahů v dnešní době provádějí JSDH? Docela by mne zajímalo, jakého původu je vaše zkušenost s činností JSDH (ačkoli ohledně tech. zásahů s vámi souhlasím). Jste vůbec nebo byl jste (pokud ano, můžete uvést jak dlouho, vaše zařazení a kategorii jednotky?) členem nějakého SDH, potažmo výjezdové jednotky? Jo a tvrzení, že úředník např. na FÚ nebo MÚ má menší odbornou zdatnost nežli úředník HZS (pozor, já nejmenoval preventisty, ale např. personalisty, účetní, MTZ, apod.), je naprostý nesmysl - to spíše vy neznáte náplň práce těchto lidí. A je vůbec nesmysl tohle srovnávat, protože každý druh práce si přece vyžaduje své specifické odborné znalosti, potřebné pro svou činnost. A vůbec, už mne tahle diskuze nebaví, Karel z Podkrkonoší má pravdu-dohadujeme se tady o ničem, možná bychom měli napsat úplně někomu jinému, třeba panu Kalouskovi a jemu podobným např. co si o nich myslíme...
-
Příspěvek od Karel z podkrkonoší » 12.05.2008 15:18
O tyto peníze je následně chudší státní rozpočet ze kterého jsou placeni právě např. hasiči, lékaři, učitelé a policisté. Díky těmto věcem jsou hasiči o poznání chudší než Vy není to však reálnou hodnotou jejich práce.Pane Nebeský, je sice tak trochu pravda, co výše píšete. Ale pravda je také v tom, že naše práce nedostává patřičného uznání, co se odráží v hlasování poslanců. Viz novela zákona o pojišťovnictví, kdy jsme si mohli sáhnout na docela slušnou částku. Jenže naši zalobovaní poslanci hlasovali ve prospěch zbohatlých pojišťoven, tudíž proti nám. Ze státního rozpočtu dostáváme zhruba stejně peněz, nezáleží na výběru daní. Zřejmě nemáte rád Novu. Já ano. Ale to nevadí. Jen si uvědomte, že na veřejnoprávní televizi doplácíme formou poplatků daleko více, než bude ten odečet z reklam rozdělený mezi všechny plátce koncesionářských poplatků.Rád čtu názory různých diskutujících, ale možná se někdy Vaše názory ubírají jiným směrem.
-
Příspěvek od Milan Nebeský » 12.05.2008 15:18
S těmi sekretářkami, personalisty, ekonomy, CO atd. by jsme se možná shodli /mohli by to být třeba civilní zaměstnanci - určitě ano/. Co se týče dobrovolných jednotek těch si opravdu vážím - zvlášť těch, které jsou opravdu akceschopné /každý může mít zkušenost jinou - názory nevnucuji/. Zde jsou i kořeny Vás profesionálů /ačkoli to možná již tolik nevnímáte/ . S panem Karlem se shodnu možná i v tom, že příspěvek hasičům je koncipován tak, že je měsíc co měsíc stejný. Zde se však vychází z jisté rozvahy příjmů a výdajů. Pokud vybereme více daní /a bude předpoklad, že je vybereme (třeba omezíme výši odpisu reklamy či jiných komodit z nákladů) - můžeme s tím v rozpočtu počítat (snížit daně podnikatelům a zvýšit hasičům a policistům měsíční příděl prostředků). Nemyslíte, Karle ! Všechno lze udělat, jenom chtít. Nemyslím a ani jsem nenapsal, že se to stane, ale lze to zajistit. Mám dojem, že nikomu nebude vadit, když náhradník na lavičce fotbalové klubu dostane o pár tisíc méně nebo, že uvaděčka v televizi dostane za přečtené zprávy místo 50 tisíc /třeba 45 tisíc/. Jinak se omlouvám Dagovi, že /vzhledem ke skutečnosti že je u HZS zaměstnán můj syn a dřívějším negativním zkušenostem/ nezveřejním jednotky u kterých jsem dříve působil a konkrétní funkce, které jsem u HZS zastával. S pozdravem, M. Nebeský
-
Příspěvek od Petr Jech » 12.05.2008 15:18
Po všech těch příspěvcích které se mnohdy zvrhávají k osobním výpadům, bych se chtěl alespoň trošičku vrátit k původnímu tématu...ze svého úhlu pohledu Kromě toho že navštěvuji tento server a jiné hasičské proto, že jsem dlouho velitelem dobrovolné JPO III se mne týká i renta jelikož a protože mým zaměstnavatelm je Policie ČR. Podnik, na který je díky mediální kampani v současné době naštvaných 70% veřejnosti a spousta profesionálních hasičů. Já se tedy zabývám krizovým řízením což znamená, že nejbližším partnerem pro mou práci je právě HZS jako gestor krizového řízení v rámci IZS takže vlastně mou náplní práce je i můj koníček. Renta, na kterou ať již podle současného zákona (po 10-ti letech služby) nebo podle nového (po 15-ti letech služby) má nárok příslušník bezpečnostního sboru (tedy hasič, polda atd), je do zákona zakomponována proto, že : - ať se to někomu líbí nebo ne, jde o práci velice fyzicky a psychicky náročnou (17 let jsem byl v přímém výkonu aby si někdo nemyslel že káže kancelářská krysa...)- po určitém čase se díky velice přísným zdravotním kriteriím dozvíte od lékaře že nesplňujete zdravotní klasifikaci "A" nezbytnou pro přímý výkon (pro neinformované, hasiči, policisté apod. jsou jako jediní v jistém smyslu omezeni na svých právech tím, že NEMAJÍ možnost volby svého lékaře - myslím tím preventivní prohlídky, uznávání po ukončení prac. neschopnosti, posuzování zdravotního stavu - to znamená že je sice každému jedno kde a kdo tě bude léčit, ale posuzovat zda jsi vyléčený a schopný pro službu bude VŽDY lékař určený zaměstnavatelem )- díky zákazu podnikání nemáte na rozdíl od jiných povolání možnost si přivydělat, zabezpečit se pro tuto situaci- zákonodárci sami předpokládají že cca ve 45 letech nebudete schopni dále toto povolání (policisty, hasiče) moci nejen ze zdravotních důvodů vykonávat - zkuste shánět v tomto věku zaměstnání (...upozorňuji že odcházíte ne z vlastní viny, ne pro neschopnost)- pracujete ve vojensky organizovaných sborech - rozkazy, nedílná velitelská pravomoc, zákaz politické činnosti, jako jediné profese bez práva na stávku a jakékoli nátlakové akce k zlepšení pracovních podmínek- díky výše uvedeným zdravotním kriteriím neovlivníš zda zůstaneš v přímém výkonu (mokrý hasič, uniformovaný polda, kriminalista) a nebo musíš na méně náročné místo (čímž bych docela protestoval proti rozdělování nároku na rentu pro přímý výkon a kanceláře - hasič, polda po 20 letech v první lajně musí do kanceláře nebo na operační a tím pádem už potom nebude mít nárok na rentu ? Trošku padlé na hlavu, ne ?)- napadá mě ještě sposuta vysvětlení proč renta - ale myslím že už jsem toho napsal dost pro to, abych alespoň trošku vysvětlil ty naše "vyžírkové" nároky....a snad nakonec. Doufám, že hasiči se nedívají na poldy skrz prsty jen kvůli tomu, že je v současné politické situace vedena taková šílená, hnusná a dlouhotrvající kampaň. V každém povolání se najdou debilové a Policie je represivní složka která asi nikdy nebude oblíbená, ale já si dovolím tvrdit (i když mě možná roznesete na kopytech) že většina z nás ( teď mluvím jako polda) je normálních, obyčejných a cítí to co se teď děje jako velkou křivdu. Ale také mě docela mrzí to, že jsem se tady někde dočetl, že smůla hasičů je to, že jsou v jednom zákoně v poldama....hoši, pamatuji doby, kdy mi hasiči říkali, jak moc by si přáli mít také zákon o služebním poměru a proč se nevztahuje i na ně....a není to tak dlouho ))Přeji pěkný den a omlouvám se za ten chaos který jsem zplodil Petr
-
Příspěvek od Miloslav Kubík » 12.05.2008 15:18
Vážení, panu Kalouskovi se začína dařit rozdělit Nás hasiče na dva tábory. Na mokré a suché. Nechci ubírat významu na práci suchých hasičů a ani nechci vyzdvihovat práci mokrých hasičů. Každá práce má své. Jen Vy, kteří pracujete v kancelářích si musíte uvědomit fakt, že výjezdový hasič je ve zdravotní skupině trochu výše (1) a nároky na jeho zdravotní stav jsou na jiné úrovni než nároky na Váš zdravotní stav (3). Chci vidět jak budete nabízet práci v kancelářích všem mokrým hasičům, kteří přestanou splňovat zdrav.způsobilost pro svoji práci! Musíme být jednotní, jinak nic nezmůžeme!
-
Příspěvek od Laco » 12.05.2008 15:18
Protože také pracuji již skoro 25 let v požární ochraně (z toho 5 let u dřívějšího Veřejného požárního útvaru - předchůdce Hasičského záchranného sboru ČR, nyní však u podnikového hasičského sboru). Byl jsem a jsem stále hasičem, který pracuje za stále stejných požadavků - odborné a zdravotní způsobilosti, ale co se týká podmínek pro možnost předčasného odchodu ze zdravotních důvodů, vyplacení několikanásobného odchodného nebo doživotní renty , tím že jsem v podnikové sféře nic z toho pro podnikového hasiče neplatí.Myslíte si , že podnikoví hasiči (zvláště ve firmách vysoce pořárně nebezpečných - gumárny , chemičky , rafinérie aj.) hasí jiné požáry, že neriskují životy a jsou méně ohroženi než hasiči státní ?? Proč tedy nejsou také zabezpečeni stejně zákonem ??Aby se s námi vůbec "generál" Štěpán bavil, museli jsme ustanovit Asociaci velitelů hasičských záchranných sborů podniků a pověřit lidí, kteří budou za nás jednat. Neustále deklarovaná snaha všech státních orgánů je přenést zodpovědnost za zajištění podnikových hasičů na jednotlivé firmy a na kolektivní vyjednávaní. Takže pokud znáte realitu firemního prostředí , dochází zde k pravidelnému nárůstu platů cca o 3-5%, čímž dosáhl průměrný výdělek zaměstnanců hasičských sborů podniků okolo 17 tis. Kč hrubého příjmu (oproti 23 tis.Kč u státních hasičů ), výhody žádné a odchod do důchodů možná v 63 letech!! Žádný podnik nepůjde nad úroveň placení průměrných výdělků v oboru (to si dovoluje pouze bohatý český stát) nebo stanovení jiných výhod ,než je mu dáno zákony nebo jinými zákonnými normami. Jestliže tedy stát nařizuje podnikům zřízení podnikových hasičských záchranných sborů, nechť tedy zákonnou formou upravuje obdobně i podmínky pro výkon stejné profese (hasičina je stejné ve městě i na podniku).Poznámku na závěr : nešťastné bylo zařazení hasičů mezi bezpečnostní složky státu (od toho máme armádu a policií) - požární ochrana měla zůstat na úrovni pravomocí měst a obcí.Snad za většinu podnikových hasičů (pokud se tak ještě můžem nazývat) , a je nás ještě v republice 3 300, což je víc než polovina státních hasičů , vás zdravím a přeji pevné nervy.
-
Příspěvek od Jiří Alberovský » 12.05.2008 15:18
Dobrý den, zajímalo by mě, zda člověk pobírající doživotní rentu, který pracuje jako OSVČ zahrnuje tuto rentu do svých příjmů a tudíž ji musí zdaňovat. Je to tak nebo se renta již nedaní?
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Kluci podnikoví, nesežerte mě, ale jste zaměstnanci, ne příslušníci... Nechtějte po státu, ale po podniku.
-
Příspěvek od Libor Kolík » 12.05.2008 15:18
Jak to tak čtu, tak lidská závist je nejhorší co může být! Jak tady rozdělujete mokré a suché hasiče !!! Jsme na stejné lodi všichni!!!
Každé zaměstnání má své výhody i nevýhody -- říkejte to lidem co dělají za životní minimum někde u pásu!! A ti co tady píšou, kdo se fláká nebo kdo dělká něco za jiného, tak ti jsou nejhorší - nemají co na práci a sledujou ostatní z nudy a pak vznikají problémy!!
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:18
ale pripadate mi jak maly decka. Fakt sorry. Ale dotaz byl dan jasne:za co si zaslouzi hasici rentu. Opravdu mi chcete namluvit ze preventista ma praci narocnou na zdravotni stav? Treba kdyz se podivam na teplomer, -18°C...uz vidim nekde preventistu jak celou noc nekde je. Prave proto si zaslouzi mokri renty. stejne jako policiste. Protoze pri mrazech trpi klouby apod, coz se odrazi ve zdravotnim stavu. A stejne tak uz vidim jak by se preventista tvaril na sbirani ostatku po nehodach.
Na zaver jen...studuju a sam nevim kde skoncim, ale pokud budu delat nekde v oblasti "papirnictvi" vim ze si rentu nezaslouzim.
-
Rentu si zaslouží - to jim přeji ! Jak říkáš mrazy atd. co mají říkat např.železničáři, kteří opravují koleje atd. ať jsou vedra nebo zima!
Nechápu celkově proč renty! Jsou zaměstnání, kde je nemají a nadřou se jako psi a za jiné peníze!!!! Mokří kluci si je taky zaslouží, ale naobranu ostatních profesí - když si vezmeš kolik je výjezdu a událostí ?? - a začni počítat 1 den 2 dny volna - z toho 1 den má 24 hodin - od 22 - 6 spánek (většinou- někdy né, ale kolikrát se nevyspí) výměna, snídaně, práce (údržba, studium, oběd, sport, ....večeře, spánek). Ohledně preventistů - když jim řeknou, že budou sbírat mrtvoly, tak nevidím proč by né! Myslíte, že preventisti jsou z jiné planety nebo co- každý má jinou náplň práce.
Mějte se Čus
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
suchy hasici jsou ti, kteri vetsinou vykonavaji statni spravu, tedy jsou to spise urednici (a doufam ze do budoucna budou normalni urednici trojkovych obci) a proto nevim proc by meli dostavat rentu. Jestli se nepletu nedostavaji ani jine priplatky, jako rizikove apod. Ted se nejedna o zadne kastovani nebo sortovani hasicu, ale to by pak mohli dostavat rentu stejne zarazeni pracovnici Stavebniho nebo zivnostenskeho uradu. Rentu by meli dostavat jen hasici, kteri se po dobu sve prace podrobovali riziku povolani. To je muj nazor. Jirka
-
Možná to tak vyznělo, ale to jsem nechtěl. Můj názor je, že by renta měla být zrušena. Akorát to lidi rozčiluje. A každá profese by se měla finančně ohodnotit podle rizika. Jak by k tomu přišli ostatní lidi! Je hodně profesí, že by to nikdo nedělál a nesou u toho větší rizika než hasiči, ale někdo to udělat musí a nic nedostanou.
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:18
Presne tohle jsem mel namysli. Nezbyva nez jen souhlasit s vasim nazorem.
-
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:18
Mám mnoho známých u HZSP, chápu jejich problémy, ale nelze vyžadovat, aby zaměstnaci HZSP měli stejné sociální a mzdové podmínky jako příslušníci HZS ČR i když vykonávají stejnou nebo velmi podobnou práci, a to z jednoho zásadního důvodu, kterým je zřizovatel. Hasiči HZSP jsou zaměstnaci podniku, který má na základě posouzení požárního nebezpečí provozovaných činností povinnost zřídit podnikovou jednotku. Z toho vyplývá, že mzdové předpisy a sociální podmínky určuje zaměstnavatel, kterým je podnik. Ve většině HZSP situace zřejmě není nejlepší, ale jsou i HZSP v prosperujících firmách, kde si místní hasiči zcela jistě nestěžují a naopak by do služeb státu vůbec nechtěli. Apropo, vzpomeňte na doby před revolucí, kdy všichni podnikoví hasiči měli daleko větší platy než příslušníci tehdy OVPÚ a pak OÚ Sboru PO. Teď je tomu prostě naopak, ale každý, kdo splňuje požadavky má možnost žádat o přijetí k HZS ČR.
K myšlence patřit HZS pod města: Buďme rádi, že tomu tak není, protože možná vyjma několika statutárních měst, kde jsou největší finance bychom třeli bídu s nouzí a suplovali bychom technické služby města (úklid komunikací, rampouchy, sníh, stěhování, apod.), prostě děvečky pro všechno, co nikdo jiný dělat nechce - něco jako v mnoha městech Městská policie... A v případě finančních problémů první na ráně... A všem v 99% laikům v téhle věci v zastupitelstvu se zpovídat z činnosti...
-
Příspěvek od Luboš Samec » 12.05.2008 15:18
Po dlouhé době se tato diskuse zase rozýbala, a už jsem dlouho nikoho nenadzvedl takže to zkusím zde. Naprosto nesouhlasím s tím že by se renta měla zrušit. Hasičina je jedním z nejrizikovějších profesí, málokdo nese větší riziko, podle některých sociologických výzkumů je dokonce absolutně nejrizikovější činností v době míru. Hasič po 20 a více letech má zdraví podlomené nejen fyzicky ale v mnoha případech i psychicky. Když musí skončit kdo ho např. v 50 letech zaměstná? Když navíc téměř nic jiného než hasičinu neumí. Hasiči nasazují své životy pro záchranu jiných, zachraňují majetek občanů i státu a za to si myslím rentu zaslouží. Pokud jde o členy HZSP a SDH měli by ji dostávat také, podnikoví stejně jako příslušníci HZS a u členů SDH (res. JPO obcí) by se to dalo dělat např podle počtu absolvovaných zásahů. Proč se všichni obracejí proti hasičům a nereptají proti rentám vojáků , kteří (až na vyjímky nasazení mimo ČR) přinášejí republice mnohem méně než hasiči.?
Pokud jde o tzv."suché" hasiče, můj názor je jednoznačný a již jsem ho několikrát vyjádřil. Jsou to v první řadě úřednící a nebyl bych proti aby se z nich stali civilní zaměstnanci státní správy. Na rentu by měli mít nárok hasiči po minimálně 15 letech na výjezdu !
To je můj názor a kdykoliv se pod něj podepíšu.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
co treba posadky zachranky, ktere take denne zachranuji lidske zivoty a vidi mozna vice nestesti nez hasici a vojaci, jejich psychicky stav je po letech take spatny... Ja vim rypnul jsem si a nemyslim to spatne ani konfrontacne, proste kazdy vidi svoje, myslim si ze by tato oblast mela byt resena komplexne, ale bohuzel je tady u kazdeho jiny zrizovatel, nekdo je prislusnik, nekdo zamestanec, nekdo to dela dele, nekdo mene. Jirka
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Já jsem silně PRO renty hasičům, jenom tě doplním - renta vojáka po 15ti letech služby je 5% z hrubého platu (tzn. z nějakých 13-15ti tisíc). O tom, že děláme mnohem míň než hasiči se bavit nebudeme, s tím naprosto souhlasím, za to my už ale nemůžeme, konkrétně my, jakožto vedlejší složka IZS bychom uvítali víc výjezdů, jenže je to holt postavené jinak.
Zpět na „Hasiči na veřejnosti“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky