Studování
-
Příspěvek od Honza Formánek » 12.05.2008 15:18
Sory že píšu až teď...nebyl sem na netu...zatim toho moc nevim protože jsem v prváku...ale podle toho co zatím vím bude z velké části nejlepší gympl...ono totiž vyhazuje se hlavně v prváku...a nikdo tě nevyhodí protože že nejsi moc dobrý na PC, ale matika, chemie, jazyk...to už ano!!! A na to tě připraví asi nejlíp gympl.
-
Příspěvek od dobrovolný Fireman » 12.05.2008 15:18
Ahoj díky za info, ale gympl ten bych (zřejmě) nezvládal. Tak nevím, jakou školu si mám vybrat, když hasičská škola je k ,,ničemu". Hojj
-
Přesně nevím jestli bych zvládal gympl, ale nechce se mě tam protože, např. na prumýslovce se učím rýsovat atd. a na gymplu se pořád učít ČJ, M atd. a neučíš se tam např. rýsovat nějaký stroje atd. prostě nezajímavý mě příjde gympl. Taky si myslím, že bych VŠB mohl zvládat, protože se tam učí hodně hasičiny (nebo aspoň si to myslím) a ta mě bavíííííí. Hojj
-
Příspěvek od Honza Formánek » 12.05.2008 15:18
Jo ale musiš přežít 1. semestr...a nejvíc lidí končí na matice, cizím jazyku atd.
-
Ahoj no právě bratránek je na VŠ-elektrotechnické v Brně a říkal taky, že hodně lidí vypadne kvůli matice (ta je prej hodně těžká). Hoj
-
-
Příspěvek od Petr Kupka » 12.05.2008 15:18
Zdravím, mám taky svoje zkušenosti z VŠ, konkrétně z VUT v Brně. Za nás se říkalo, že kdo udělá první semestr tak už to má jasný. Pak se říkalo, že kdo udělá všechny matiky tak to má v kapse (někdo říkal fyziky). Pak se říkalo, že kdo udělá 1. stupeň je inženýr. Potom je inženýr ten kdo udělá teorii automatického řízení a nakonec byli inženýři ti co udělali státnice. Tak nevím. Tím nechci nikomu studium na VŠ znechutit. Roky zde strávené patří opravdu mezi nejlepší léta života. Chce to jen vydržet a nezblbnout. S pozdravem Petr, Adamov.
-
Díky za informace pánové. Kdybych tak věděl, jestli se k hasičům dostanu a jestli vůbec budu studovat na VŠB. Ach jo. Ještě mám takový dotaz, na VŠB se studuje (myslím, že hasičina). Co se tam např. na tomto oboru učí? To jako mě tam budou učit co dělá VZ např. u požáru atd.? Ahoj
-
Příspěvek od Ondra Lasák » 12.05.2008 15:18
Tak ja jsem ted v druhaku. V prvnim roce byl jediny predmet vzdalene se priblizujici hasicine, a to bylo Uvod do studia. Zbytek je vsechno o matice, fyzice, chemii. Ted jsem ve tretim semestru a je to stejne. Prvni odbornejsi predmety by mely prijit ve ctvrtem semestru.Mam za sebou gympl a i tak, pokud je to celkem huste. Ale pokud mas dost snahy a pile, da se to zvladnout temer s jakoukoliv skolou (si myslim). Nekteri by mohli vypravet, ale asi tady moc nechodi.Kdyz tak at tady napiste nekdo ze starsich. Pokud vim, tak nekteri tady na pozary chodi. I kdyz nevim jestli i do fora. Kdyz tak zkusim nekomu rict, az tady napise.Jinak ted uz to je trosku jine, ja jsem jeste na magisterskem oboru a ted uz je jen bakalarsky a navazujici magistersky. A tam se nektere predmety jako Programovani v Pascalu apod. myslim zrusily.Zdravi Ondra
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
Na VŠB je potřeba vydržet tak první dva ( někdo až tři) roky. Tedy 4 semestry (ev. 6). Napřed práce, a potom zábava. MAtika, fyzika, deskriptiva, chemie, potom fyzikální chemie, pružnost a pevnost, stavební mechanika, hydromechanika (= zásobování hasivy) a tak podobně, to jsou první dva až tři roky. Tedy - před nějakou dobou, ale dnes to bude tak zhruba to samé. Hasičtější předměty pak až ve čtvrtém a pátém járu. Taky je tam i něco z bezpečnosti práce A i tak spousty teorie, nevím jak dnes, ale tenkrát nepřednášeli žádní praktici. Kromě jednoho - šéfa Ostravské HBZS a byla to jedna z nejlepších přednášek. A na ty hasičské předměty se zeptej někoho, kdo nedávno skončil, nebo skončí. Je to spousta teorie, nebudu jmenovat, nevzpomenu na všechno. I ta taktika je tam, což mimo jiné obnáší, co má velitel dělat u zásahu. To ale taky najdeš v bojovém řádu. Těch předmětů samozřejmě je tam dost, ale co konkrétně činností u zásahů se týče, tak jen minimum. Není k tomu nic moc psáno, a i kdyby, zas by přednášel nějaký asistent nebo někdo, kdo oheň vidí tak akorát ve zprávách. Což by bylo k ničemu. Ale zase se tam člověk doví i určité odborné věci, a celkově si docela dobře rozšíří obzory. Třeba předmět Protivýbuchová prevence technologických procesů mě osobně dost zajímal, a taky jsem přes przádniny "bouchal prachy" ve výzkumáku v Radvanicích. Teda - bouchal doslova, ne jako vydělával tvrdý peníze Taky je velice užitečné vyřídit si nějaké to sloužení na stanicích v rámci praxe. No a celkově souhlasím s kolegou výše, byly to asi nejlepší roky v životě.
-
Ahoj díky moc na info. Hodně zajímavý věci píšete. Snad to zvládnu, protože hasičina mně moooc baví, ale ta matika atd. no nevím uvidíme co život přinese. Tak hojj díky moc
-
Nestudoval tady někdo z Vás SIS v Karviný obor strojník požární techniky? Zřejmě na tuhle školu asi půjdu nevím ještě.
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:18
Zdravím kluci,tak Vám taky napíšu svůj názor na TPO a BP na VŠB-TU(vzhledem k tomu, že jsem absolvent a už i doktorand). Studium trvá 5 let(bakalářské tři), musíte přežít celých pět let respektive 3. Kdo si myslí, že po druháku je to pohodička, asi nemá úplně pravdu (můj názor). Odpadají matiky, chemië apod., ale oběvují se nové předměty zaměřené na průmyslovou bezpečnost a i předměty zaměřené na hasičinu jsou jen teoretické(a pořád se něco počítá). Co se týče uplatnění, absolvovaná vysoká neznamená automaticky místo ředitele na uzemním oboru. I když titul se cení. Tak se mějte a ať se daří ve studiu.
-
Příspěvek od Pavel Vítek » 12.05.2008 15:18
FBI jsem dokončil vloni. Na VŠB jsem šel ze SOU zemědělského (vyučen mechanik opravář + nástavba podnikatel v oboru) a musel jsem dělat a udělat přijímačky. Takže SŠ nic moc a musel jsem ze začátku jet na plné obrátky - abych se udržel v konkurenci lidí z gymplů a průmyslovek. Dalo to zabrat a druhák jsem si pro velký úspěch zopakoval. Od třeťáku už to šlo. Tam se rozdíly v SŠ vcelku smazávají a začíná se "odznova". Taky je to zajímavější než fyzika, matematika a spol. a trochu víc do praxe. I když - v praxi je to zase o něčem jiném. Jestli půjdete do toho, tak to poznáte. Prostě - na SŠ záleží, ale i s počáteční ztrátou se to zvládnout dá. Zlomte vaz!
Zpět na „Hasiči na veřejnosti“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky