pokuta za rachlost v obci pri vyhlášení poplachu pro SDH
-
Příspěvek od Petr Měrka » 01.09.2011 15:54
Zahrádkáři a podobní do toho opravdu nemají co mluvit.
-
Příspěvek od Lukáš M. » 01.09.2011 16:05
Ale je pravda, že jsem teď narychlo prohučel 133/1985 a 247/2001 v aktuálním znění a nikde jsem to nenašel.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Míra » 01.09.2011 16:14
Žádné modré majáky, ani oranžové, žádné právo přednosti v jízdě, ale jen třeba magnetická tabulka podobná třeba TAXI s osvětleným nápisem hasiči.
Nic to neznamená a mnohdy by to pomohlo při nedorozumění na silnicích.
Netvrdím, že se při cestě do hasičárny nemají dodržovat pravidla silničního provozu, ale mnohdy nastane situace, kdy takový způsob označení vozidla pomůže.
-
-
Příspěvek od Lída » 26.09.2011 17:33
nepřipadá mi to pravděpodobné, pokud je to tak, opravte mne
kdyby se na té cestě do hasičárny něco stalo, je pojištěn ? jo ? odkud ?? většina členů JSDH je pojištěna skrze členství v SDH, extra pojistku nemají. a v SDH platí že pojištění je taky specifikované kdy se (ne)může využít. např. když se jede na závody platí pojištění až od místa srazu (hasičárny), ne po cestě do ní. (nepletu JSDH a SDH dohromady, uvádím to tu jen kvůli příkladu pojištění )
taky z toho rostu a nadávám, jak si "kluci chytří" své osobní auta zdobí do podoby hasičských, včetně majáčků apod. nemůže se jim nic říct, protože "on je hasič - a kdo je víc ?" ... radši se dál vyjadřovat nebudu, byla bych sprostá..
ovšem co mne dostalo - když se na jejich webových stránkách k tomu někdo z venku vyjadřuje, ptá se jakým právem tak jezdí (jako dobytek, samozřejmě), tak dotyčný argumentuje že "jel k zásahu" a vedení je k tomu zticha, navíc členi jeho jednotky ho tam ještě brání. měl by dostat po papuli a bylo by !
jednou je to jeho osobní auto, tak se má podle toho chovat. a i kdyby měl auto zařazené ve výjezdu stejně by ho to neopravňovalo jezdit tak jak jezdí.
-
-
Příspěvek od Lukáš -X- » 26.09.2011 18:25
Ad 1) ... nemůžu jim nic říct .... : Ale ano. U nás je všem jasné, že dostavení do zbrojnice včas je odpovědnost každého člena. Stejně jako rychlost atd. Pokud udělá průšvih, nikdo se za něj nepostaví, není proč. Pokud ho neudělá, postaví se za něho město.
Když si někdo z kluků začne auto maskovat za hasičské, obvykle pozveme někoho z dopravky na školení. Má to ten správný účinek na obě strany
Ad 2) Pojištění jak je zde již psáno zajišťuje obec. Pojištění sboru se na zásahy nevztahuje, sbor totiž nezasahuje. Doporučuji mít ale pojistku vlastní, je to jistota ...
-
Příspěvek od Lukáš -X- » 26.09.2011 18:26
Ad 1) ... nemůžu jim nic říct .... : Ale ano. U nás je všem jasné, že dostavení do zbrojnice včas je odpovědnost každého člena. Stejně jako rychlost atd. Pokud udělá průšvih, nikdo se za něj nepostaví, není proč. Pokud ho neudělá, postaví se za něho město.
Když si někdo z kluků začne auto maskovat za hasičské, obvykle pozveme někoho z dopravky na školení. Má to ten správný účinek na obě strany
Ad 2) Pojištění jak je zde již psáno zajišťuje obec. Pojištění sboru se na zásahy nevztahuje, sbor totiž nezasahuje. Doporučuji mít ale pojistku vlastní, je to jistota ...
-
Příspěvek od man.fire » 26.09.2011 18:41
Pojistka kterou si platite v SDH se vztahuje jak na org. tak i operacni rizeni.Jen pro vasi info z vlastni zkusennosti. ohledne vyse plneni pokud se vam neco stane- tristava zlomenina ramene doba leceni 5 mesicu a plneni poskytnute HASICSKOU VZAJEMNOU pojistovnou bylo CELYCH 1200Kč!!!!!!!!!!!! Takze na tuhle pojistku nespolehejte'!!!!!!!
Radeji si dukladne proverte na meste zdali a HLAVNE JAKOUmate oprvadu pojistku jako jednotka a na co vse se vztahuje.
Ono se pak muze stat ze zjistite ze zadna neni ptze je fakt svinsky draha a mesto ji nesjednalo a spolehaji se na to ze ono se to nejak udela...
Jo udela ale vy na tom budete skodni a kazdy od toho bude davat ruce pryc.
Jinak upozorneni pro ridice strojniky......pokud jste v jednotce POUZE na dohodu o clenstvi nespolehejte se v pripade nehody pri kondickach aj. na to ze mate tzv..pojistku na blbost.TA NENI K NICEMU!!!!!!
Dohoda o clenstvi neni pravoplatny pracovne pravni vztah a proto vy nejste ve vztahu s mestem jako zamestanaci a proto pojistovna nebude plnit.Takze se muze stat az vykulite terno za 8mega a pojistovna od toho da ruc pryc ze po vas mesto bude pozadovat v obcansko pravnim rizeni nahradu skody/coz v tomhle pripade je solidni hypoteka do konce zivota!!!!! /
TAkze asi tak.....
-
Příspěvek od Kůďa » 26.09.2011 19:43
k reakci man.fire na článek ohledně pojištění - tak máš pravdu napůl. S tím pojištěním úrazu a proplacením úrazu z té částky 10,- Kč, co jde z příspěvků SDH, tak nevím, kdy to bylo, ale dva roky je uzavřená nová pojistka a je tam nyní o něco větší plnění. Jinak dále v dalších zákonech k JSDH má zřizovatel jednotky povinnosti odškodnit úraz /dle odškodnění úrazu ale se vším všudy/. Pokud Vás zřizovatel nepojistí /a nikde není v podmínkách pojištění, že musíte mít uzavřenou pracovní smlouvu/, tak Vás ze zákona musí odškodnit zřizovatel jednotky tj. obec-město. Pokud by to neudělal a poškozený to dal k soudu, tak zřizovatele čeká ještě poplatek za soudy a právníky. Náš zřizovatel nás také nepojistil a když jsem byl za tajemníkem, tak uvedl, že lidi v kancelářích má pojištěné a až se nám něco stane, tak to bude teprve řešit, tj. že to poprvé zaplatí město ze svého a poté nás asi nechá pojistit. Pokud někdo má zájem o podrobnosti, tak tyto podrobnosti mám zaslány 2 měsíce z právního oddělení IZS GŘ HZS, protože jsem si o to napsal, když jsem to v jednotce řešil a pokud to někdo chce zaslat, tak ať mi napíše na můj e-mail a já mu to zašlu.
S pojištěním na blbost je to tak, že by měla být dohoda o pracovní činnosti, pokud by se chtělo využít zákoníku práce tj. nejvíce srážka 4 x hrubý plat a pod. /to jde však jenom u JSDH kategorie JPO II a u těch, kteří to mají placené- jinak to nejde/. Jinak zde opravdu stačí uzavřená dohoda o zařezení člena do jednotky sepsaná mezi zřizovatelem a hasičem, kde v pasáži je jak se řeší úraz. Zde v tomto případě se vše poté řídí občanským zákoníkem a né zákoníkem práce a může se zde vymáhat celá vzniklá škoda po odečtu vyplacené částky z pojištění na blbost. V tom je jenom ten rozdíl. A nejlepší je, když má hasičské vozidlo ještě sjednané havarijní pojištění. A to nová auta musí mít téměř všechna na které je nějaká dotace. Vše si můžete najít na internetu a uvidíte, že nekecám.
-
Příspěvek od man.fire » 26.09.2011 20:54
Jinak nevim v cem mam pravdu na pul ....vse co jsem psal ty vlastne potvrzujes.Je jen jedina mala komplikace a to ze prislusny paragraf obc zakoniku neni stale v platnosti...ma tusim platit az v roce 2014 nebo tak nejak...ale stejne ta odpovednost vyplyva z jinych zakonu.....akorat to neni tak jasne a je potreba dost hledat.Doporucuji vsem sepsat dohodu o prac cinnosti ze ktere jasne vyplyva odskodneni a jine veci.S dohodou o clenstvi je problemNEJSTE ZAMESTNANCI ALE FYZ OSOBY!!!!
Jasne soudit se muzes a treba i vyhrajes....jen je potreba si uvedomit ze to dobu trva, treba i rok dva... naklady na spor platis ty(pokud vyhrajes vrati je) dale musis platit treba hypo najem inkaso stravu atd. a tak jsi treba jako ja ,nez se to vyresilo 8 mesicu naprosto bez penez.A bud si jistej ze to nikoho nezajima.Neni to moc fajn misto leceni a rehab. behat po uradech a co ja vim kde a resit veci za lidi ktery jsou za to placeny a meli by byt delany automaticky.
Treba u vas to funguje jinak mesto za hasicema stoji a dela vse proto aby jim pri takovymhle problemu pomohlo ,u nas to tk neni a co si clovek nevydupe tak za nej nikdo neudela.Ja mam bohuzel zkusenost negativni a muj pohled na vec je jasny.Od te doby se nedriv ptam po papirech kde je jasne dane co ano a co ne a teprve pak treba vlezu do auta a jedu na kondicku.
No a i stou poj na blbost jsme se shodli....pokud nemas dohodu o prac cinosti muzou- a bud si jistej ze budou-to vymahat po tobe.Ono staci prvratit Liazku se skodou treba 200000tkč.I kdybych mel platit treba jen 10% spoluucast tak sam za sebe rikam ze me za volant nikdo nedostane ptze 20tkč vyhodit oknem kvuli cinnosti ze ktery je kulovy a clovek to dela jen proto ze ho to bavi...to mi prijde jako zhovadilost a me to za to osobne nestoji.
takze zaver......Uzavrit dohody o prac cinosti....treba i jen za 50kč na hodinu za udrzbu a skoleni a razem je vse vyreseno.
Ale zalezi na kazdym co kdo chce riskovat a co ne.Ja se uz poucil a mam jasno.
- Václav Danita(bonita)
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Danita(bonita) » 26.09.2011 22:41
https://www.facebook.com/sdhkrasnalipa
-
Příspěvek od Lída » 26.09.2011 22:45
Že v případě úrazu u zásahu jde čerpání právě z pojistky SDH.
Jen píšu jak je to v mém okolí.. Neznám sbor kde by byl členem JSDH/JPO fotbalista, zahrádkář.. prostě nehasič. Buď je to profík nebo (ve většině případů) člen SDH. A pojistku extra nemají..
Taky to není dlouho co jsme měli na okrese úraz člena JPO/SDH a pojistka mu byla vyplacena právě přes SDH. Řešilo se to a psal kvůli tomu všude možně (jenže pojišťovna nemohla plnit, neměla od něj a doktorů všechny podklady).
-
Příspěvek od Clancy Wiggum » 27.09.2011 03:29
Netvrdím, že kecáš, jen se mýlíš. Už jen drobné "nepřesnosti" v úvodu:
Bloková pokuta nemohla být podle své výše uložena (oficiálně) za rychlost, tedy ani body se nekonají. K odebrání řidičského oprávnění za překročení povolené rychlosti v obci o více než 20 a méně než 40 km/h dochází AUTOMATICKY, pokud řidič opakuje přestupek v průběhu 12 měsíců (nikoliv 2 let).
Pokud to četníci neřeší, pak jen proto, že vás nechávají být. Ne proto, že byste museli "vyhrát".
Které "určité paáže" a čeho na co pamatují? Krajní nouze?
S používáním institutu krajní nouze bych byl velmi opatrný a osobně se domnívám, že zde aplikovat nelze.
-
Příspěvek od Honza Rosenauer » 27.09.2011 09:51
Pokud byste se někdo zcela výjimečně do takovéto nepříjemné situace dostali, pak je každopádně třeba nepodepisovat policistům souhlas s přestupkem, musí být úředně projednán. Jakmile byste jednou souhlasili, pokutu a body vám už nikdo neodpáře. (Vím, tohle zná skoro každý, ale ve chvílích vypětí se na to snadno zapomíná...)
-
Příspěvek od simír » 27.09.2011 10:58
"§18 (9) Ustanovení odstavců 3, 4 a 8 neplatí pro řidiče zpravodajských služeb a stanovených útvarů policie a stanovených útvarů celních orgánů, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem, je však povinen dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozil bezpečnost silničního provozu na pozemních komunikacích. Útvary policie stanoví ministr vnitra. Útvary celních orgánů stanoví ministr financí."
Toť jediná výjimk a v zákoně 361/2000Sb. ve znění pozdějších předpisů, která pojednává o rychlosti vozidel.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Smelda » 27.09.2011 11:03
-
Příspěvek od Lukáš -X- » 27.09.2011 11:35
Já jsem teď řešil se svým poradcem problematiku pojištění členů JSDH. Pojišťovny znají služební poměr hasiče a mají pro něho kolonku (tedy HZS), jediné další je požární sport. Otázkou je, jestli by se pojišťovna nezačala kroutit ve chvíli, kdy se Vám úraz stal u výjezdu. Zatím naivně doufám, že ne ...
A co se týče rychlosti, jak jsem tady již psal. Pokud způsobíte nehodu, nikdo se za Vás nepostaví. Každý je povinen jet tak, aby neohrozil sebe a ostatní účastníky provozu, včetně chodců.
Jestli na to šlápne a nepojede zrovna 50 km/h je problém každého. Všechno jen ne nasazovací majáky, ledky a další zhovadilosti ....
-
Příspěvek od hasickarel » 27.09.2011 12:58
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava