Kurz obsluhy motorové pily
Ze života jednotky i sdružení...
-
Kurz obsluhy motorové pily
Příspěvek od Luke » 23.09.2010 11:54
Zdravím, chci se zeptat. Ve sboru máme člena, který pracuje v lese a má kurz na motorovou pilu. Musí jít na školení obsluhy motorové pily pro hasiče? Stačí mu "profesní školení" k tomu, aby šel k zásahu. Dík Luke
- Oves
Příspěvek od Oves » 23.09.2010 12:13
Musí, nestačí. Jde o to, že na tom školení se dozví také něco o dřevěných konstrukcích, a že nemůže ve střeše podříznout co ho napadne. Zásah s pilou nejsou jen kalamity a spadané stromy, to školení je na komplexní obsluhu a práci s pilou při jejím nejrůznějším použití.
-
Příspěvek od Petr Haska » 23.09.2010 21:21
Já myslím, že nemusí - ale nesmí řezat co neumí - na co není vyškolený.
Předpokládám, že kluk pracující v lese 2 roky bude více nabušený než 10 let řezající dobrák.
Ale,....žádné školení není na škodu.
Stejně se s těch školení, revizí, bezpečnost jednou pos...em.
Já byl před týdnem v Rakousku a žasl jsem, jak tam se ve fabrikách se stroji (nakladače, traktory, auta, pily) pracuje. Tam se valí. U nás by fabriku zavřeli bezpečáci. A to nejsem vůbec odborníkna revize a bezpečnost.
Několikatunovou mašinu si borec posunul manipulátorem se lžicí přes celý areál firmy za minutu. U nás by si šofér zavolal pomocníka, ten by ho navedl "tlamou" po pětiminutách na oje, dala by se tam závlačka a všechny ostatní stojící mašiny by čekaly, jak přesun dopadne......, ale to jen tak pro pobavení. Inu prý tu EU moc "žereme".
Předpokládám, že kluk pracující v lese 2 roky bude více nabušený než 10 let řezající dobrák.
Ale,....žádné školení není na škodu.
Stejně se s těch školení, revizí, bezpečnost jednou pos...em.
Já byl před týdnem v Rakousku a žasl jsem, jak tam se ve fabrikách se stroji (nakladače, traktory, auta, pily) pracuje. Tam se valí. U nás by fabriku zavřeli bezpečáci. A to nejsem vůbec odborníkna revize a bezpečnost.
Několikatunovou mašinu si borec posunul manipulátorem se lžicí přes celý areál firmy za minutu. U nás by si šofér zavolal pomocníka, ten by ho navedl "tlamou" po pětiminutách na oje, dala by se tam závlačka a všechny ostatní stojící mašiny by čekaly, jak přesun dopadne......, ale to jen tak pro pobavení. Inu prý tu EU moc "žereme".
-
-
Příspěvek od zdeněk herda » 24.09.2010 07:30
můžeš řezat s pilou v lese třeba dvacet let a mít na ní papíry ale u hasičů si je musíš udělat znova aby si mohl používat pilu u zásahu
-
Příspěvek od Petr Haska » 24.09.2010 08:04
Tak jo, já si stejně na rizikové kácení zavolám raději odborníka (který řeže 20 let s pilou v lese), než abych něco pokazil. Pokud tedy nehrozí nebezpečí z prodlení.
Na nahánění krav si také zavolám někoho z kravína, i když mám na tento druh odchytu zvířat papíry.
Holt nedělám to každý den.
Na nahánění krav si také zavolám někoho z kravína, i když mám na tento druh odchytu zvířat papíry.
Holt nedělám to každý den.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava