Doprava na závody
Ze života jednotky i sdružení...
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:26
re: ondra skacel
o minimalne jednom pripade nehody vim, stalo se to u Decina a pricinou nehody byla riskantni jizda mladeho nezkuseneho ridice. Jinak na pocet prepravovanych deti a pocet zranenych bude statistika prizniva nekde v radech desetin nebo setin procenta. Stejna situace je treba u veteranu, ktere vzhledem ke sve cene a pracnosti proste nebouraji a proto plati jen 1/12 povinneho ruceni. JJS
o minimalne jednom pripade nehody vim, stalo se to u Decina a pricinou nehody byla riskantni jizda mladeho nezkuseneho ridice. Jinak na pocet prepravovanych deti a pocet zranenych bude statistika prizniva nekde v radech desetin nebo setin procenta. Stejna situace je treba u veteranu, ktere vzhledem ke sve cene a pracnosti proste nebouraji a proto plati jen 1/12 povinneho ruceni. JJS
-
Příspěvek od Radek Vojík » 12.05.2008 15:26
dotaz
Ahoj pánové, vzhledem k tomu, že se danou problematikou také trochu zabývám, bych se rád zeptal, z čeho jste vyčetli, že se ve vozidlech IZS nesmějí přepravovat "civilové" a osoby mladší 18-ti let? Nikde to nemůžu najít. Já osobně si myslím, že by to nebylo na škodu věci. Co například evakuace při povodních nebo průmyslových haváriích, popř. zdolávání rozsáhlých lesních požárů apod?
Ahoj pánové, vzhledem k tomu, že se danou problematikou také trochu zabývám, bych se rád zeptal, z čeho jste vyčetli, že se ve vozidlech IZS nesmějí přepravovat "civilové" a osoby mladší 18-ti let? Nikde to nemůžu najít. Já osobně si myslím, že by to nebylo na škodu věci. Co například evakuace při povodních nebo průmyslových haváriích, popř. zdolávání rozsáhlých lesních požárů apod?
-
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:26
zdenus
Ne, i mladších 12ti let můžeš vézt jen do počtu sedadel...
Ne, i mladších 12ti let můžeš vézt jen do počtu sedadel...
-
Příspěvek od Jirka Havel » 12.05.2008 15:26
re Lukáš
Nějak si to s tím autobusem nedokážu představit. Jak by objížděl celej opkres a svážel děti na Plamen.Oni většinou mají děti i v těch nejzapadlejších sborech a děti na soutěž by se sešli si v poledne a aby byli do večera doma, musel by autobus už ve dvě zase vyrážet na zpáteční kolo. A co potom na krajském kole
Nějak si to s tím autobusem nedokážu představit. Jak by objížděl celej opkres a svážel děti na Plamen.Oni většinou mají děti i v těch nejzapadlejších sborech a děti na soutěž by se sešli si v poledne a aby byli do večera doma, musel by autobus už ve dvě zase vyrážet na zpáteční kolo. A co potom na krajském kole
Příspěvek od » 12.05.2008 15:26
Re. Hynek Obroučka
Nemohu si pomoci, ale podle tohoto cit. znění :
"Podle §48 odst. (1) řidič nesmí připustit, aby počet přepravovaných osob starších 12 let překročil počet povolených míst určených k přepravě osob." .. mi připadá, že počet osob mladších 12ti let může překročit počet povolených míst. Ale nesmí být mladší 3 let. Nevím kde se mýlím?
Nemohu si pomoci, ale podle tohoto cit. znění :
"Podle §48 odst. (1) řidič nesmí připustit, aby počet přepravovaných osob starších 12 let překročil počet povolených míst určených k přepravě osob." .. mi připadá, že počet osob mladších 12ti let může překročit počet povolených míst. Ale nesmí být mladší 3 let. Nevím kde se mýlím?
Příspěvek od » 17.05.2008 17:51
Přátelé, kamarádi, za můj názor budu možná odsuzován,ale já to vidím následovně: Pro Radka Vojíka zák.361/2000 v posl. znění §6 odst.3 zde je vyjímka na bezpečnostní složky a jednotky PO, kdy může děti přepravovat při mimořádných událostech atd. Z tohoto podle mě je jasné, že podle předchozích odstavců je povoleno,ale né ve vozidlech již zmiňovaných - bezpečnostní složky, jednotky PO atd ( Řádně se do tohoto ustanovení začtěte a přeberte si to). Dále jsou to vozidla zařazená do IZS tudíž pouze pro potřeby na které jsou určeny a zde je přeprava dětí určitě nepřípůstná - proč můžeme mít v JSDH člena až od 18 let atd. V poslední řadě musím říci,že za jednotku a také za vozidlo zásahové zodpovídá velitel jednotky - tudíž pokud k tomu bude mít negativní stanovisko nelze se ničemu divit, jinak strká hlavu do oprátky. Pokud se nic nestane, tak se nic neřeší. Já ze svého pohledu a zá současné legislativy vidím, že přeprava dětí ve vozidlech JSDH, která jsou zařazena do výjezdu a mají povinné ručení s vyjímky IZS - nelze přepravovat děti a nebojím se říci do 18 let věku. Také mám pocit, že všichni v SDH odvádíme přízpěvky a tak by naše vedení v Praze mělo dát k této problematice jasné stanovisko od právníků a především z ministerstva dopravy případně z min. vnitra. Nikomu nepřeju pohled na převrácený trambus - CAS ve kterém se přepravovali děti ze soutěže - byl to jeden z mých zásahů.
Příspěvek od » 20.05.2008 12:12
Re:poslední příspěvek. Nemohu si pomoci, ale ze znění §6, odst. 1, písm b) mi vychází, že ve vozidle bez zádržného systému (DA AVIA) nemohu vozit jen dítě mladší 3 let a dítě menší než 150cm na sedadle vedle řidiče. Jiné omezení jsem v tomto znění nenašel. Jinak souhlasím s názorem, že by se sdružení mohlo postarat okvalitní právnický rozbor a výsledek nám sdělit. Podotýkám právnický, tzn i s udáním, kdo tento rozbor zpracoval. O dopravě dětí ve vozidlech IZS by možná bylo také dobré konečně napsat co a jak, aby bylo jasno.
-
Příspěvek od Matej Konicek » 22.05.2008 20:51
Na stránkách SHČMS je psáno: Vysvětlení přepravy mladých hasičů v DA Avia z hlediska zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích Vážení kolegové, jelikož se neustále množí dotazy ohledně přepravy mladých hasičů na různé akce v DA Avia a starších DA musíme vše osvětlit. Vše vychází ze špatného výkladu zákona 361/2000 Sb., jelikož ten v § 6 odst. 1 písm. b jasně stanovuje, že řidič je povinen nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3, které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem (jedná se o všechny DA Avia) dítě mladší tří let a dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče. Příklady přepravy dětí v různých typech vozidel dle ministerstva dopravy a jejich webových stránek: http://www.ibesip.cz/cs/Detske_autosedacky/Novy-za... * Vozidlo kategorie M1, N1, N2 nebo N3 bez bezpečnostních pásů (tj. nevybavené na žádném sedadle bezpečnostním pásem) o se dítě mladší než 3 roky vůbec vozit nesmí o děti starší 3 let lze vozit na zadních sedadlech nepřipoutané, resp. bez autosedačky o dítě větší než 150 cm je možné vézt na sedadle vedle řidiče o počet přepravovaných dětí starších 12 let nesmí přesáhnout počet povolených míst k přepravě osob Vysvětlení kategorií vozidel Kategorie M - motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu osob Kategorie N - motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu nákladů Kategorie vozidel M se člení na: * M1 - vozidla, která mají nejvýše osm míst k přepravě osob, kromě místa řidiče, nebo víceúčelová vozidla. * M2 - vozidla, která mají více než osm míst k přepravě osob, kromě místa řidiče, a jejichž nejvyšší přípustná hmotnost nepřevyšuje 5 000 kg. * M3 - vozidla, která mají více než osm míst k přepravě osob, kromě místa řidiče, a jejichž největší přípustná hmotnost převyšuje 5 000 kg. Kategorie vozidel N se člení na: * N1 - vozidlo, jehož největší přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg, * N2 - vozidlo, jehož největší přípustná hmotnost převyšuje 3 500 kg, avšak nepřevyšuje 12 000 kg, * N3 - vozidlo, jehož největší přípustná hmotnost převyšuje 12 000 kg.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz