Školeni VD a strojníků
-
Příspěvek od krabat77 » 12.05.2008 15:25
Nemáte nebo nevíte, kde se dají sehnat závěrečné testy kurzů VD a strojníků pro JPO III, které pořádají Bílé Poličany. Kurz momentálně absolvují čtyři naši koně v Jablonci, ale mám obavu jestli uspějí. Znalost testů by jim hodně pomohla. Díky za jakékoli info.
-
Příspěvek od Jiří Šimák » 12.05.2008 15:25
No když sem tam byl před 2 rokama na kurzu pro VD tak převážná většina otázek do pís. testu byla ze směrnic pro získání odbornosti hasič I.-III. st a něco taky z příručky pro velitele. Jsou tam na konci otázky. Jinak otázky k ustní zkoušce mám snad ještě doma okopírované. Tak napiš kontak a pošlu ti je. Strojníci měli pár tech. otázek taky ze směrnice hasič I.-III. st a z příručky pro strojníky. A praktická se dělala pod školou u jezírka kde měli Liazku, Tatru 148, trambuse, 12 PS, 8PS, a tu novou fabii. Myslim že úkolem bylo nasát vodu vývěvou a pod určitym tlakem vypouštět. Pak práce s vysokotlakem u liazky, práce s ejektorem, obsluha PS, udržba čerpadel. Takhle to tenkrat bylo. Velitelé si to mohli vyzkoušet taky.
))
-
Příspěvek od Radek Luža » 12.05.2008 15:25
Já sem taky absolvoval kurz V-40 sice už je to nějkaký ten pátek ale můžu ti říct že pokud mají pro hasičinu aspoň trochu vlohy a jsou u hasičů nějakou tu dobu tak stačí když budou dávat pozor a je to vklidu, je pravda že tehdy na tom kurzu to někteří měli téměř na háku a jejich zájem směřoval spíš k tekutinám obsahujícím alkohol vedne v noci ale nakonec to i tito udělali, měli sice namále ale důležitý je výsledek a to co zi z toho odnesli.
Přeju pěkný den.
-
-
Příspěvek od Milan Churý » 12.05.2008 15:25
pokud budou alespoň trochu chtít a dávat pozor, měli by nějáké znalosti získat v kursu - a pak taky vykonat zkoušky - a uspět. Všechno co je v testech a u zkoušek jim tam vysvětlují(strojníkům i velitelům). A dá se při tom stihnout i nějáké pivo. Mám to v poslední době vyzkoušené na vlastní kůži, v případě nejasností se mohou obrátit na lektory - rádi pomohou a vysvětlí. Opsat test a pak na výjezdu nevědět základy toho co si počít je s odpuštěním k ..........
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:25
nezlob se na mě, ale tyhle základní věci a vědomosti by se měli všichni naučit. Pokud na ty kurzy jdou jen z donucení, je to špatně. Pokud se chtějí naučit jen tesy, nebo udělat taháky na testy, aby to "nějak" zvládli, je to špatně. Pak to u zásahů vypadá, jak to vypadá...
-
Z donucení tam naši borci rozhodně nejsou, ale převládá u nich názor, že hasičina je něco jiného než výčet zákonů. Např. minulý víkend byla přednáška ze zákonů a vyhlášek údajně tak "záživná", že se dokonce někteří neubránili spánku .
Rád bych se dozvěděl jestli se jedná o testy pro "blbce" a nebo je třeba umět zákony a předpisy nazpaměť. Shánim nějaký info, aby jsem mohl na to kluky připravit, protože štěstí přeje připraveným.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:25
Musím přiznat, že mne zarazila úvaha : "ale převládá u nich názor, že hasičina je něco jiného než výčet zákonů. "
Rád bych si upřesnil, co jste tím "něco jiného" myslel. Bez emocí, nemyslím to nijak špatně, jen jsem zvědavý. Díky.
-
Příspěvek od Daddy Yankee » 12.05.2008 15:25
Tak to me taky zajima,co skryva pod vetou "hasicina j neco jineho nez vycet zakonu".Nic ve zlym,ale souhlasim s Filipem,VD neni jen tak ledajakej manasek,ma urcitou zodpovednost a pod.A co se tyce skoleni,neni to nic tezkyho,kamaradi tam byli cca. pred tremi lety a v sesite ani carku a prece to dali a bez nejakejch vetsich problemu...Zamyslete se nad tim aspon kapanek...
-
VD při zásahu rozhoduje o konkrétních činnostech jednotky, které mají odstranit nebezpené stavy působící na osoby, zvířata, majetek, popřípadě životní prostředí a následnou likvidaci jejich následků. Znalost zákonů mají na způsob provedení zásahu vliv v jednotkách procent. To, že VD je odpovědný za členy svého družstva je možné odvodit i bez znalosti zákonů. Zákony řeší pouze obecný rámec působení JPO, nikoli konkrétní činnosti, které jsou pro zvládnutí zásahu rozhodující. Znalost čísel jednotlivých právních předpisů jsou u zásahu nanic. Splnění testů pro mě nevypovídá nic o schopnostech ustát rozhodování u zásahu. Tím, že někdo získá papírově odbornost VD je pro nás nutnost pro další fungování našeho JPO, ale na kvalitě našich lidí to nic nemění. Kvalitu svých členů plus mínus autobus známe.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:25
Známý honič paragrafů frýk nám najednou nějak otočil... to jsou věci.
Apropos... ono bude zřejmě bohužel potřeba pár žalob a soudů, aby si tihle bohorovní "velitelé" bez znalostí legislativy uvědomili, že to opravdu není jen tak. Ne, že bych to někomu přál, ale na tyhle české "kosy" bohužel nic jiného neplatí.
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:25
Neotocil, ty predpisy by meli znat uz pred skolenim. Je blbost je skolit na predpisy, ktere uz davnio znaji (nebo by znat meli). Navic mohou vykonavat funkci uz 6 mesicu pred ziskanim osvedceni. To to jako delaji, aniz by znali predpisy?
Zaloby - s tim souhlasim do puntiku, ale neslysel jsem snad jeste o zadnem soudu s hasici nebo dokonce s velitelem. Ani kontrola a pokuty tu nefunguji.
-
Respektive pro blbce nebo nehasiče:
Zákon např. neříká nic o tom jaké hasivo na co použít, jak se hasí komíny, jak se poskytuje první pomoc, jak se rozebírají stavební konstrukce, jak rozstříhat auto, jak zasahovat na nebezpečné látky a čím je neutralizovat atd.
To jsou podstatné věci, které musí VD ovládat. Ty jsou řešeny Bojovým řádem a dalšími předpisy, které jsou vytvořeny a určeny pro HZS a dobráci je většinou přebírají (i když ne vždy musejí).
Zákony tyto konkrétní věci neřeší!!!
-
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava