Školení velitelů
-
Příspěvek od Neznámý Vojín » 12.05.2008 15:24
No vidíš.Tak je to, nebo by mělo být samozřejmě všude.
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:24
Pokud někdo absolvuje nějaký kurz,dostane osvědčení doopravdy vysílající organizace, protože ta člověka vyslala. Nevím jak je to na odborných kurzech, které pořádá SH ČMS ale kurzy, které probíhají u HZS, tedy v tomto případě na Školícím středisku v Tišnově, jsou zcela pro obce zdarma. Pokud ho někdo absolvuje a složí zkoušku, tak mu vydá HZS osvědčení, které je zasláno na obec, která ho vyslala. Starosta předá toto osvědčení veliteli jednotky, který si musí vést dokumentaci o školení a odborné přípravě svých podřízených, tedy velitelů družstev, strojníků, techniků a také hasičů. Tato dokumentace je uložena většinou právě na hasičárně, pokud to tedy je umožněno a kam dát. No a ten kdo obsolvoval odb. přípravu u HZS a je zařazen jako VD,technik nebo strojník, tak je prostřednictvím HZS zván na cyklickou přípravu, kterou musí absolvovat a každých 5 let se musí také udělat přezkoušení. takže polemiky o tom že kraj to bude platit znova a ostatní nesmysli jsou blábol. Pokud totiž někdo hasičinu dělá poctivě tak si své osvědčení a jeho platnost pohlídá. Dokonce i vpřípadě jako u freeka, pokud ho někdo vyhodí z jednotky jako se to stalo právě u něho, může platnost osvědčení uplatnit u jiné jednotky a pokud mají tabulkové místo tak i funkci vykonávat. I kdyby mu osvědčení předešlý velitel nechtěl dát, tak mu HZS vydá duplikát. Takže....freeku...tedy pane Jelínek, nedělejte vědu z něčeho, co vědou není. Zaplať panbů, že jsi se nedostal na KŘ HZS, to by jsme to mohli zabalit všichni. Jen se divím, jak můžeš po tolika přečtených článcích tady, psát takový bláboli. Že ti to stojí za to.
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:24
Trochu faktů, není třeba mást kolegy hasiče :
1. odbornost se získává v zařízeních MV a HZS krajů ( na rok 2007 dostala ÚHŠ Jánské Koupele vyjímku a může tyto kurzy provádět )
2. Osvědčení vydává HZS kraje
3. Osvědčení o odbornosti není uložena u velitele jednoky, ale patří dle §12 / NV č.172 mezi dokumentaci uloženou u zřizovatele t.j. u OBCE ( je to zřizovací listina, jejíž přílohu tvoří aktuální seznam jednotky , jmenovací dekret velitele jednotky, doklady o odborné způsobilosti velitelů a strojníků a doklady o zdravotní způsobilosti )
Za výše uvedené zodpovídá zřizovatel t.j. obec a je to uvedeno v §29 zákona 133/1985 ve znění pozdějších předpisů navazuje vyhl.č.247/2001 ve znění 226/2006 a už zmiňované NV č.172.
Takže, stačí s těmito předpisy seznámit a budeš vědět, kdo a za co je zodpovědný !
-
Příspěvek od Pokemon » 12.05.2008 15:24
K předešlému příspěvku bych ještě dodal, že kraj školení neplatí , ale obec může kraj požádat o dotaci na školení členů JSDHO. Nám kraj ročně přidává formou dotace cca 40.000 Kč na školení. K tomuto musíme samozřejmě dodat záznamy i o pavidelném školení jednotky, které je 1x měsíčně.
-
Za odbornou způsobilost velitelů a strojníků zodpovídá zřizovatel jednotky ( obec, město apod.) Kraje mají snahu obcím pomoci dotacemi na OP. U nás je to tak, že je stanovena výše dotace na jednotivý kurz od 40 hod. ( V40 a STR40) až po 8 hod. cykliku S8.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:24
U zřizovatele jsou uloženy kopie osvědčení, nikoliv originály, ten patří konkrétní osobě, několikrát jsme na to byli v OUPO Brno upozorňováni, že si je nemáme nechat sebrat. Zřizovateli stačí se přesvědčit o pravosti a okopírovat si originál. V případě členství ve více jednotkách bys neměl v jiné jednotce co přeložit. Já mám všechny listiny u sebe a jak HZS, tak obě JPO (III a V), kterými jsem členem mají kopie osvědčení, které jim náleží (samozřejmě HZS má jen ty, které u něj platí, ostatní JPO mají všechna)...
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:24
1. vyhozen jsi byl, Milan nikoho nemate
2. Vzdělávacímu zařízení to platí GŘ HZS, alespoň těm zařízením HZS ČR tedy ano...
-
Příspěvek od Petr Měrka » 12.05.2008 15:24
U nás v obci to máme se starostkou domluveno tak,že veškerou elektronickou poštu mě přeposílá,pokud dojde něco poštou,tak mě to předá,jakmile se objevím na obci.Co se týká osvědčení,máme ho taky uloženo v hasičárně v šanonech přidané k osobním kartám.Takže stačí když si vytáhnu určitou složku a hned vím kdy má konkrétní člověk opakovačku a komu a jak dlouho ještě osvědčení platí.Vše mám ještě zavedeno v KPO.Je to výborný pomocník.
-
Jelikož jsi profesionální hasič, mám za to, že mnou citované předpisy znáš. Zkus se zeptat u Vás v Praze na oddělení prevence - kontrolní oddělení. Tam ti poví co v rámci kontroly obce - JPO, žádají,a kdo jim co předkládá. U nás platí, že je to dokumentace obce, za kterou obec zodpovídá, a taky za její získání platí. I když dostane nějaké peníze v rámci dotace od kraje, ale je to jen část peněz.
Domnívám se, že být vedený ve více jednotkách je nesmysl. To budeme fungovat tak, že když nejsme schopni vyškolit si svého velitele nebo strojníka, tak si vedle v obci půjčímejejich , aby jsme měli splněný limit dle přílohy č.4 vyhlášky? Vždyť to je postavené na hlavu
-
Děkuji za vypsání paragrafů ze zákonů a vyhlášek. Jak jsem napsal, nevím jak to je u SH ČMS - čímž jsme myslel UHŠ v Jánských Koupelých. Toto prostě nesleduji. Nám vydává osvědčení kraj a odbornou způsobilost děláme buď na OU PO V Brně Líšni a nebo na ŠS HZS JmK v Tišnově. Dotaci dostáváme zpětně, podle tabulkových položek, které vydává GŘ HZS prostřednictvím KŘ HZS. Myslím si že jsem napsal vcelku to stejné jako ty, jen jsem to nepsal nijak odborně. Dle mého názoru to totiž nebylo nutné. Jinak ještě jednou děkuji za napsání odborného výkladu, jistě mnoha hodně osvětlil situaci.
-
No a pak kdo mate.
Nechapu, proc bych se mel dostat na nejake KŘ HZS. ( Tohle jsem napsal jako ironii, že kdyby jsi tam byl ty tak je s náma konec, protože z praxe nevíš nic a babráš se v nesmyslech.
Nechapu, kdo me odkud vyhodil. ( Pokud vím tak už nejsi členem JSDH Lelekovice - nevím jestli slušně a nebo neslušně ale byli strašně rádi když tě odsud dostali. Info přímo od nich.
Nechapu, kdo to plati tomu skolicimu stredisku, kdyz ne kraj (asi sponzori).(Nepsal jsem že to nehradí kraj ale popsal jsem jak to funguje a pokud se o své osvědčení staráš, tedy absolvuješ pravidelnou cikliku, tak nevím proč by to měl kraj platit znova.
P.S. Ale chápu tě, máš to doopravdy těžký, už tě tady zná moc lidí a i když máš někdy pravdu tak ti moc lidí nevěří. Ale i tak ti držím palce, třeba jednou příjdeš na to jak to s tou hasičinou doopravdy je.
-
Příspěvek od Neznámý Vojín » 12.05.2008 15:24
Však jste to měli chlapi v těch brožuráááách.
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:24
jsem velice rad, ze umis ziskavat informace (drby). Neni to jednoduche, ale mnohem tezsi je informace overovat a to ti jeste moc nejde.
Mohu k tomu napsat jen toto:
Nekteri clenove SDH a JSDH (zastupce velitele jednotky treba) byli tak radi, ze se me zbavili, ze me nekolikrat zastavili na ulici a ptali se, jestli si to nahodou nechci rozmyslet. Ale jsem velice rad, ze to delali jen z duvodu, aby si byli opravdu, ale opravdu jisti, ze se nevratim.
Mimochodem, jsem chtel odejit uz driv, ale presvedcili me, ze to nemam delat. Nechapu, proc me presvedcovali, kdyz me stejne chteli vyhodit. Proste to nechapu. Ale asi je to nejaka zvlastni hra.
Proste u hasicu vsechno funguje tak nejak jinak, nez by clovek cekal.
-
Příspěvek od Martin Janeček » 12.05.2008 15:24
Ještě bych se chtěl zeptat od kolika do kolika to školení každej den tak probíhá,budu zřejmě jezdit domů, mám to jen 30km a nikde na přihlášce to není. A jestli bych si měl ty knížky a příručky někde sehnat a nebo si je tam budu moci koupit. Děkuji.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky