Svolávací zařízení
-
Příspěvek od Martin Balcar » 12.05.2008 15:25
Jsem s JSDH Krmelín, a máš pravdu že to je ve zkušebním provoze. Zatím řeší hodně problému , jeden byl, aby bylo možno poslat těch 24 sms, ze začátku bylo možno pouze 6 sms, ale kluci se snaží ahoj Martin
-
-
Příspěvek od Ondřej Dostál- Oskar » 12.05.2008 15:25
tak už jsme taky najeli na systém SMS z KOPISu. měli jsme s nima zatím pouze jeden zásah, takže nemůžu moc soudit, ale zas tak ohromující to nebylo. nejdříve typ zásahu, poté stupeň poplachu, potom jednotky, které povolávají, potom vypsaná cesta- u nás ji vypsali trošku zmatečně, na konci potom dosti důležité upřesnění místa a hořícího objektu. no nevim nevim, jestli se to u nás chytne. a hlavně mě osobně ta SMS přišla až téměř dvě minuty po vyhlášení poplachu:-(
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:25
No však SMS jsou jenom doplňkové, se spožděním se počítat prostě musí, už z principu téhle služby, to se zatím nedá nic dělat. KuK
-
to je jasný, ale třeba náš SMS procesor, který máme na hasičárně nám ty SMS rozešle všem najednou-a všem najednou taky dojdou (max. se spozdí o pár vteřin).akorát nám holt neřekne o co se jedná.i když stejně se každý výjezd dotazuje přes vysílačku nebo telefon (to když náhodou operační zaspí a vysílačka ho nezbudí:-)), takže je teoreticky jedno jestli je v té SMS napsáno pouze POZOR, POŽÁRNÍ POLPACH, DOSTAV SE DO ZBROJNICE!! a nebo tam je sáhlodlouhý popis.SMS z KOPISu přišla ve tvaru:02.02. 11:25:54, POZAR,DOPRAVNI PROSTREDKY, I. st.,Chrudim,Hermanuv Mestec, Novy Dvur, Novy Dvur smer Chrudim u odbocky na Holotin, jerab s horicim motorem. to je docela dost dlouhý..podle mě.
-
Příspěvek od bart » 12.05.2008 15:25
My jsme na system poplachovych SMS najeli loni v lete a po vychytani musek musim rict, ze neni spatny. Drive chodila pouze zprava ve tvaru POZARNI POPLACH, DOSTAVTE SE DO HASICARNY, nyni po prechodu na SOPIS chodi sms vcetne urceni mista. To mi osobne vyhovuje vic, protoze uz vim kam asi pojedu, muzu si cestou ma stanici prehrat v hlave trasu k zasahu, VD a i strojnikovi to muze napovedet o volbe typu techniky... Osobne jsem s nim spis spokojen.
-
Zpoždění může mít i ten SMS procesor, o tom není třeba diskutovat - prostě síť bude ucpaná a SMSky jdou po servisním kanále, už se to tu hodněkrát probíralo.
Spíš mě zajímá (chápu z toho, cos napsal, že vám SMSky posílá přímo operační, takže to nejde najednou), co vám brání vrátit se k tomu vašemu původnímu a ve vašem případě osvědčenému systému?
Nám chodí z OPISu SMS jen na jedno číslo (Pelig) a až ten to pak pošle dál přes hromadné SMS, takže to taky jde všem najednou. Zpoždění oproti siréně je cca 10-15 sekund (signál na sirénu i na SMS příjde současně, těch pár vteřin má Pelig na zpracování a odeslání na SMS centrum, samozřejmě jako všichni počítám s ideálním případem, kdy SMS prostě dorazí hned - což je určitě u všech nejdnotek tak 99% případů, ale nikdy nezapomenu zmínit, že to prostě nosný systém být nemůže, pokud se nezmění technologie), za tu dobu uz si sice obouvám boty, ale i tak se mrknu, kam se jede a pokud nepotřebuju dopřesnit trasu, hlásím OPISu jenom odjezd jednotky ze základny, nemusím se dotazovat (navíc se stejně brzo přejde na selecty). Příjde mi to lepší Ale každý podle svého gusta, že jo, proč by ne... KuK
-
Příspěvek od Martin Balcar » 12.05.2008 15:25
S těmi statusy máš velkou pravdu, bylo nám řečeno ať doneseme RDST na operační že nám je nprogramujou na statusy.
Pro OPIS to je veliká pomoc při velkých událostech, kdy musí řešit mnoho věcí někdy nestihají odpovídat. Pokud měli pouze okres F –M tak to šlo, ale přibyl i okres NJ a těch událostí a sboru přibylo, tak že každý sbor který pojede na statusy jenom vítají.
Jenže problém u nás nastal v tom, že naše RDST GM 340 tohle nepodporuje, tak máme požadavek na Obci aby byli zakoupeny GM 380 sice stačí GM 360 ale při konzultaci s OPISEM jsme došli k závěru že cenový rozdíl mezi GM 360 a 380 není až tak veliký.
Tak že pokud budete nakupovat RDST tak GM 360 a výš
Čau
-
U nás pořád fungují i ty naše ze SMS procesoru. Jak jsem psal, spustili nám to teprv na jeden výjezd. Jinak jako nosnou technologii to nemáme...hlavní jsou pagery a siréna.Jen jsem chtěl napsat, že to je takové zbytečně zdlouhavé...když to odesílá postupně. A hlavně to upřesnění trasy bylo pro nás velmi důležité..v našem okolí jsou dva Nové Dvory, tudíž může občas nastat problém s místopisem a je zaděláno na průšvih. Když jsem dal dotaz na operační, tak mě to přes vysílačku neupřesnil místo tho požáru. Kdyby upřesnění, že to je na odbočce na Holotín bylo hned na začátku zprávy, bylo to jednodušší.Teoretickymě, jako normálního hasiče, nezajímá stupeň poplachu ani to, které jednotky vyjedou, ale hlavně to, kam máme jet.Asi tak
-
-
Aha.Tak jestli to je takhle, tak to na KOPISu zblbli, protože onen Nový Dvůr, do ktewrého jsme vyjížděli není částí Heřmanova Městce.To je naopak ten druhý, o kterém jsem mluvil:-(. Já jsem právě myslel, že Chrudim a Heřm. Městec jsou vypsané jednotky pro daný stupeň a potom je uvedena obec, ve které událost nastala. Jinak jsem nepochopil, proč tam byl Nový Dvůr dvakrát!?
-
Příspěvek od Jan Raška » 12.05.2008 15:25
Neznám tak váš okres, už mě to trklo. Ten Nový Dvůr tam není dvakrát. Automaticky se do SMS vkládá adresa, (v pořadí okres, obec, část obce), Chrudim, Heřmanův Městec, Nový Dvůr. Pak následuje textové upřesnění z KOPIS (TCTV 112) a to znělo - Nový Dvůr směr Chrudim atd........., proto je Nový Dvůr 2x za sebou
-
Příspěvek od Honza K » 12.05.2008 15:25
Docela me zajíma co jsou ty statusy nejak jsem to z té debaty nepochopil?? A ješte bych se chtel zeptat zatim když nás OPIS svolával tak používal jen sirénu máme tu dvě taky se stalo že šla jedna nebo druhá. Máme si pořizovat ještě nejaký systém sms nebotak neco ale nevím co by bylo nejlepší tak prosím jestli by jste mi mohly neco doporučit. Díky Honzis
-
Příspěvek od Honza K » 12.05.2008 15:25
Docela me zajíma co jsou ty statusy nejak jsem to z té debaty nepochopil?? A ješte bych se chtel zeptat zatim když nás OPIS svolával tak používal jen sirénu máme tu dvě taky se stalo že šla jedna nebo druhá. Máme si pořizovat ještě nejaký systém sms nebotak neco ale nevím co by bylo nejlepší tak prosím jestli by jste mi mohly neco doporučit. Díky Honzis
-
Statusy - zjednodušeně - dostaneš ke svojí vozidlovce číselník. Místo hlášení operačnímu, že vyjíždíte jenom zmáčkneš např. jedničku. Místo hlášení, že jste na místě zmáčknete třeba dvojku atd. Systém si to už pravděpodobně zaznamená sám - operákovi se ulehčí.
Co se týče sirén - koupit rozjezdový jistič a propojit.
SMS systém - doporučuju Pelig. Za málo peněz, hodně muziky, ve spojení se SIMkou od O2 ještě více muziky KuK
-
Příspěvek od Honza k. » 12.05.2008 15:25
Děkuji moc za odpověd a jestli se smím ješte přeptat teda připadam si že o tom nic nevim tak ten peling je to že mi začne zvonit mobil a behem toho mi příde sms co se kde děje? Na to propojení sirén jsem se ptal přímo na HZS a tam mi bylo zdeleno že propojit rotační a akustickou sirénu je velký problém.
-
Jo tak, tos neřekl, že je každá jiná
Pelig je "krabička", ke které je připojený mobil. OPIS při vyhlášení poplachu pošle na daný mobil SMS. Krabička si z něj tu zprávu přečte a donutí ho, aby ji poslal všem lidem nadefinovaným ve skupině a po odeslání je začne postupně prozvoňovat. Zároveň s přijetím zprávy sepne relé na 10 minut (otevře vrata, rozsvítí světla, zapne kompresor - zkrátka podle toho, co budete chtít). KuK
-
-
No jak kdy... Je to 15 sekund na jedno číslo. Tzn. při dvaceti lidech je to pět minut na posledního. To pořád ještě jde. Navíc je to jen pomocný systém. SMSky jdou v pripade SIM od O2 všem najednou. KuK
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:25
Zdravím všechny,
takže u nás ve zl.kr. (jak už jsem psal i jinde) funguje systém na hromadném rozesílání SMS CELÉ jednotce přímo z KOPIS. Původně vyhrožovali rozesíláním SMS jen velitelům a my jsme byli rozhodnuti koupit Pelig, ale zatím (1,5 roku KOPIS, předtím dva roky OPIS VM) rozesílají sms celé jednotce, tak není důvod to řešit.
SMS chodí zpravidla asi 20 sekund před sirénou, nejsou žádné problémy, až na vyjímečné nedoručení SMS jednotlivci, což se ovšem za celou kariéru SMS svolávání naší jednotky dá spočítat na prstech jedné ruky... Sám jsem zadával seznam telefonních čísel a z několika situací můžu potvrdit, že SMS chodí téměř současně (tzn.: není téměř žádná prodleva mezi prvním a posledním číslem v seznamu)! Takže všem můžu potvrdit 100% spolehlivost.
Statusy fungovaly pouze pod OPIS VM, pod KOPIS ZL se statusy zatím nepočítají...
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky