JSDH versus úřady
-
Příspěvek od Lukáš Machura » 12.05.2008 15:24
Na opravy a repase techniky se vypisují granty jak ministerské, tak krajské, takže dle mého není špatné koupit 706 a z grantu (obec to nebude stát nic jen trochu papírování) ji repasovat.
-
Příspěvek od Petr Měrka » 12.05.2008 15:24
Souhlasím s tebou.Já to vidím zrovna tak,ale freek má pravdu v tom,že dotace poskytuje pouze kraj a to v Max.výši 70%.
-
Příspěvek od Lukáš Machura » 12.05.2008 15:24
Kluci ze Slatiny repasovali 706 za cca 300tis viz. http://www.pozary.cz/clanek.asp?id_clanku=7674, tj. 210 zaplatí kraj (když se zadaří) a 90 obec, to už jde,ne? A autíčko bude fungovat ještě pěknou řádku let.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:24
Nechápu tě. Ale neboj, ze stejného důvodu nechápu víc lidí. Proč tady brečíš, že nemáte peníze a přitom odmítáš starší CASku za řekněme 200 tisíc i s opravou a chceš něco nového, kde se nedostaneš pod milión? Někteří hasiči z malých obcí to vidí podobně jako ty a tam zas já vidím jejich konec. Nebýt často bezdůvodné touhy po novém autě, mohli jste už alespoň zalévat ty stromky. Nic ve zlem...
-
Přesně. Navíc se naskýtá další související otázka - když si koupím nové auto, které možná ani nevyužiju, zůstanou mi nějaké prostředky na obleky, přilby, boty, rukavice? Nebo budu jezdit v novém autě, ale v kraťasech a teniskách? Nemám koupit starší, ale spolehlivé, na údržbu nenáročné a nepoměrně levnější auto se stejnou, ne-li pro mé potřeby větší užitnou hodnotou? To je otázka, kterou si spousta sborů (především z malých, chudších obcí) neumí nebo nechce položit. Vidina nového auta je pro ně modla a přitom v reálu mnohdy i zbytečnost.
-
Příspěvek od David Lange » 12.05.2008 15:24
Bliží se zima, finační výbor začína skládat rozpočet obce na rok 2008. Znám někoho kdo v tom výboru je nebo neznám? Musím se informovat kolik penízek počítají pro hasiče. Rozpoutám v obci pomocí článků ve zpravodaji či na web stránkách obce diskuzi o tom, že starosta stále porušuje zákon, když nemá svou JPO5 akceschopnou a hlavně ji neposkytuje potřebné minimální vybavení. Zároveň uvedu naději, že toto milí zastupitelé napraví v rozpočtu na příští rok. Z finačního výboru mi sdělí že prachy na hasiče budou na přístě zase stejné, upozorním je že z toho minimální výbavu nelze koupit a že se musí navýšit. Pokud to nezafunguje podám 14 před schválením rozpočtu 2008 námitky vůči němu. V písemné podobě tak ukážu kartu od Hzs o tom co za výbavu vlastníme, co bychom měli mít ,a kde tedy na to nezmeme, když se nic nenavyšuje. A jestli tedy se bude opět porušovat zákon. To celé dáme do zpravodaje obce, starostovi obce a předneseme to na zastupitelstvu, kde má právo kdyždý občan se vyjádřit k tomuto bodu. Zaroveň nejdeme na slepo a snažíme se ovladnout nějakého zastupitele aby se nás zastal. I samotný větší počet hasičů přítomných na zasedaní zastupitelstva budí respekt a zastupitelé mají pocit že nejednají s názorem jednoho člověka-velitele. Pokud i nadále hodlají porušovat zákon ,pak dobrá cesta jsou jestě volby místní samosprávy. Mnoho stran neví co by si daly do svého volebního programu a vy jim nabídnete Lepší bezpečnost pro občany-zlepšení urovně místní JSDH. Ovšem program není nikterak závazný pouze opět lidem můžete přednést informaci o tom že ho tato strana nedodržuje. navodíte v obci tím vším ale atmosféru že jsou tu lidé kteří mají chut neco dělat, jsou mladí průbojní ale obec je odmítá a nepodporuje. a to je hlavní cíl .Nebojovat hasiči X zastupitelé ,ale lidé obce X zastupitelé. Lidé se musí ptám proč tu není cisterna ,proč ti kluci litají k ohni v oblecích z bavlny a to i v zimě. Musíme prodávat svou činnost, ale ne obci která to bere jako samozřejmost a akorát si na to zvyká, ale hlavně před občany a doufat že ti se vás pak zastanou. Aspon takhle to zafungovalo u nás. na obec sypat zákony co máme všechno mít a na lidi spoluobčany sypat věci které je chytí srdcem. a Hlavně doufat no. je to běh na dlouhou trat ale zas lepší než jen sedět na zadku a spokojit se stím že teda budem sportovní hasiči
-
Pánové vy jste to asi pochpili nějak špatně.Já po obci nežádám novou cisternu.Naopak bych se plně spokojil s Trambusem čož je pro nás zdaleka přijatelnější auto.Ale naši konšelé nechcou dát peníze do starého auta.Já bych trambuse bral ihned všemi deseti.
-
Ad 2
Starší auto by navíc nestálo tolik peněz a úplně by nám stačilo,ovšem názory většiny zastupitelů jsou jiné.
-
Příspěvek od Jiří Brzobohatý » 12.05.2008 15:24
To kritik: musím se zastat KOPISu (aspoň našeho), jsme taky JPOV na Brno-venkov, ve výbavě DA-12 Avia, díky zastupitelstvu jednotku postupně vybavuji (kabáty, nové helmy, DT atd.) Letos zatím byly na katastru obce 3 požáry (2 lesní a jeden přímo v obci) a ke každému nás KOPIS HZS JmK zvedl - telefonicky volal mně jako veliteli nebo mému zástupci a vyhlásil nám poplach. V lese můžeš i jako JPOV pomoct s dohašováním a taháním věcí a v obci jsme po dohašení po odjezdu HZS a JPOIII dohlídávali uhašený dům.
Zastupitelstvo vidí činnost a uvědomuji si výhodonost mít aktivní hasiče přímo v obci, takže nás podporuje. A na tu cisternu taky máme s posvěcením obce políčeno, jak říkají kluci katastr obce nejsou jen domy, ale taky okolní pole a lesy, takže by se mobilní zdroj vody hodil.
-
Už vidím, špatně jsem to přečetl, promiň. Přesouvám teda svoje příspěvky z tebe do obecné roviny, protože to u spousty jednotek takhle funguje.
-
Jsem rád,že jsme si to vysvětlili,protože nerad bych tu byl za nějakého blba,který odmítá starší techniku,jen proto aby si pozveld své EGO ,že má novou CAS.Jak jsem psal,Nestojím o novou cisternu,ale pouze o cisternu.
-
Příspěvek od Kuba Kotacka » 12.05.2008 15:24
Možná je to trošku mimo hlavní téma, ale musím říct, že naše JSDH v kat. JPO V vychází s městským úřadem naprosto perfektně. Jsme sice JPO V protože jsme hned vedle Uh. Hradiště kde je HZS, ale máme CAS32 - T148, DA 8 - A31, řetězovku, elektrocentrálu, dva plováky, kalové čerpadla, 4 Saturny +4 láhve, komplet zásahové obleky, galety.... prostě jen ukázka toho, že když se chce tak to jde se s rozumnýma lidma domluvit. Je to taky hodně díky tomu, že při záplavách 1997 nás bylo vidět všude, v roce 2002 jsme se sami nabídli jet do čech a taky byli v Č. Krumlově, nebylo požáru, nebo potřebného zásahu, kam bychom nepřijeli a městu se snažíme vyjít ve všem vstříc. Možná to vypadá jako bych se tady chlubil, ale není tomu tak. Jen chci říct, že i obyčejná JPO V může fungovat na solidní úrovni a byť byli roky, kdy jsme vyjeli jednou za 2 roky, tak jen letos máme asi 12 výjezdů a loni jich bylo asi 6. Jde o to, že i na HZS o nás ví a máme i u starosty tichou dohodu, že pojedem i mimo "rajón" takže když ¨byl sníh a následný polom v Buchlovských horách, tak jsme taky jeli, ač to není na území obce (města). Možná jsme vyjímkou, ale světlou. Je to o domluvě a vzájemné důvěře...
-
Příspěvek od Petr Juříček » 12.05.2008 15:24
Zdravím přítomné čtenáře.Na úvod bych chtěl říct,že naše jednotka je zařazena jako JPO/III.Ještě donedávna převládal na obec.úřadě pocit,že hasičům stačí dát nějaké peníze na provoz a že je zbytečné vkládat velké finanční prostředky,když máme poblíž profíky.Před 2 roky jsem začal pracovat ve výboru a pak byl zvolen do zastupitelstva obce.Věřte ,že mi to stojí hodně hádání ,nervů na prosazování finančních příspěvků pro JSDH.Daří se mi konečně měnit názor na vybavení a hlavně potřebnost jednotky v obci.Na začátku roku jsem našemu starostovi nabídl naše služby a přesvědčil ho,že je velká škoda mít zde vybavenou jednotku,která má chut pracovat pro obec a nevyužívat jí.Takže v obci provádíme čištění kanalizace,kropení v létě vozovky,vyřezávání stromu,čištění propusti a potoka a další aktivity.Jelikož jsem dostal na rok 2007 od obce na celý provoz JSDH aSDH pouze 100000 kč,což je velice málo,když si člověk uvědomí,že 25000 kč spolkne elektrika /vytápění hasičárny +svícení) jsou zde technické,náhrady mezd atd,takže mi pro vybavení jednotky zbylo okolo 15000 kč.Tak mě nezbylo,než shánět peníze od sponzorů a vydělávat na různých akcích.Takto se mi podařilo sehnat pro naši jednotku v hotovosti okolo 100000 kč.Dál jsem sehnal material a vybavení pro jednotku za dalších 150000 kč.Všechny prostředky šli do vybavení jednotky.Takže naše jednotka se začíná dostávat vybavením na úroven našich JPO II v okrese.Podařilo se nám ,že sám starosta obce byl přítomen při několika našim zásahům a sám se přesvědčil,že třeba při lesním požáru není možné běhat v teniskách a monterkách.Máme také potřebu provést repasi na naší tatře 148,ale vše postupně.Mám dalších pár nových členů,které budu muset příští rok také vybavit.Jedno je jisté,že kdyby jsme nic nedělali a nesnažili si pomoci i vlatními prostředky,tak by obměna vybavení ,ochr.prostředky a technika byla na delší dobu.Na příští rok začínám připravovat a plánovat další akce pro lidi a obec a sháním dotace ,kde se dá.Je to sice časově velice náročné ale výsledek pak stojí za to.Přeji všem jednotkám obcí ,at se jim daří a hlavně at si hlavně představitelé obcí uvědomí,že JSDH už není jenom proto,aby hlídali požářiště,ale že jsme čím dál víc nasazováni společně s profíky a že je nutné být k tímto zásahům řádně vybaveni.Petr Starosta SDH
-
Příspěvek od David Lange » 12.05.2008 15:24
Tak teď s kartama ven, na uvod je třeba říct, že kvůli hasičům jsem se stal taky zastupitelem. Takže si ted rozebereme logiku zastupitele nehasiče. Pokud je schválen rozpočet obce a na požární ochranu je vyčleněno např. 100 tisíc pak je opravdu nesnadné to co zde píšete. Nikdo ze zastupitelů vám nedá v průběhu roku peníze na vybavení ,protože by prostě jen překročil stanovenou částku. nemohou ty peníze vzít z jiné položky a nikdo přeci nebude šahat do finačních rezerv obce. Stejně tak kvůli hasičům navrhovat rozpočtová opatření a upravovat už jednou schválený rozpočet. Myšlení mých kolegů tedy spočívá v tom nepřesáhnout stanovený limit na začátku. Toto nejlíp zakryjete vymluvami typu Jste jen místní hasiči ,moc nejezdíte, naco casku když nehoří, věnujte se dětem, na kůlturu sme vám přeci přispěli atd. Pravda je že pokud se ale při sestavování rozpočtu se starostou a finačním vyborem domluvíte že potřebuje např. obleky a navýšit položku požární ochrany o 40 tisíc pak už nebude v průběhu roku problém pro toho zastupitele kde na to vzít z jakého šuplíku. Takže zaklad není vlastně přemlouvat zastupitelstvo ale domluvit si to bokem navýšení vaší položky stačí fakt o minimum aby vám to byšlo třebas na dva obleky ročne(aspon něco) ,před tím než se bude schvalovat rozpočet. k tomu nejlépe poslouží starosta který má většinou hlavní slovo a potom radní vítězné strany komunálních voleb. Tohle musí vyjít jinak opět další rok probrečíme. většina zastupitelu nemá přestavu o tom jaké je vybavení, co máte mít a co nemůžete požadovat. na co můžete jezdit na co nemůžete jezdit. Ale pokud se snažíte ušetřit a ukážete jim že támhle ste ušetřili ,protože to máte převodem od HZS, támhle jste vypátrali grant na hasičáru, tamhle dotaci kraje. Třebas nic z toho vám nevyjde ale oni si řeknou Ano fakt se snaží ušetřit. Nejde jim o nic jiného než jen hospodařit tak aby závěrečný učet obce nebyl schodkový. A toto vzhledem k tomu, kolik stojí výbava hasiče stojí, u malých obcí hrozí.
-
Příspěvek od Petr Haska » 12.05.2008 15:24
Vyčleněno z rozpočtu na počátku roku 300000. Přijde dotace na platy 100.000,- Ovšem na konci roku jsme zase na 300.000. Částka 300.000 se jedním rozpočtovým opatřením navýší a druhým hned oškube.
Přijdu, chci koupit výstroj. Nejsou peníze!Nic nekupujte! Počkejete po prázdninách,přijdou daně!. Přijdu po prázdninách. Chci kabáty!Počkej, za měsíc ti podepíšu "už" objednávku. Potom objednám kabáty a zjistím, že je budu mít za tři měsíce a jsem v pr...li.
Toto je také možné. Ale nám se to tedy zatím nestává. (sumy na začátku jsou smýšlené).
-
Příspěvek od Petr Juříček » 12.05.2008 15:24
Dobrý večer.Velice děkuji za příspěvek p.Davida Langeho.Je to tak ,jak jste napsal.Máme s naším starostou dohodu,že v případě nutnosti a ušetřených financí není problém během roku navýšit rozpočet na konto hasiči.Já na druhou stranu jako zastupitel musím i podporovat i jiné investice v obci.Do rezerv obce nechceme v žádném případě šahat,jelikož se může vyskytnout nějaká nutná pltba,třeba jako nedávno,když vítr strhnul střechu z naší mateřské školy,která byla 3 roky stará,ale odfláknutá,což se projevilo až,když ležela na zemi.Chceme na druhou stranu také obci pomoci prostředky,kterých není nikdy dost a na druhou stranu se lépe jedná na zastupitelstvu a hlavně s p.starostou,když jim pomůžeme i dofinancovávat jednotku.Domluvili jsme si určité priority při nákupu vybavení a ty se snažím dodržovat.Je my jasné,že když obec potřebuje dodělat kanalizaci,tak repase Tatry musí holt počkat.Jen mě mrzí,že někteří ze zastupitelů se mi zeptají,zda by novým členům jednotky zatím nestačili monterky a kanady.Samozřejmě stačili,ale já si takto vybaveného člena nevezmu na výjezd.Je to vše vyloženě o domluvě.Mám pocit,že nástupem nového starosty a tím,že vidí,že vynaložené prostředky neleží ladem a i z naší strany je snaha,že se celkový přístup začíná měnit v náš prospěch.Je my též úplně jasné,že nemůžeme být vybaveni jako profi útvary,ale alespon jako polo.Dík Petr
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky