JSDH versus úřady
Příspěvek od » 12.05.2008 15:24
Nevim jestli máte někdo podobnou zkušenost, ale v našem městě mi připadá, že vedoucí mest.úřadu, odbor bezpečnost hází klacky pod nohy,není ochoten vyjednávat o zakoupení potřebného vybavení, i takového,které je opravdu nutné obnovit.Vybavuje JPO 5 a ti mají kolikrát lepší výbavu než vyšší JPO.Přitom to téměř nepoužívají,pouze sem tam vytáhnou a zase uklidí. myslim např. hadice, čerpadla, centrály, motorovky atd.Vrchol je pomlouvání a naschálné zdržování informácí o školení atd.
-
Příspěvek od Radek Luža » 12.05.2008 15:24
Tak s tím zdržováním informací o školení bych se obrátil na váe územko ať vám posílají kopii na váš meil a je to.
-
Příspěvek od Petr Měrka » 12.05.2008 15:24
RE:karakal
Nevím ze kterého města jsi a zda jsi z Čech a nebo z Moravy, ale na Moravě jsou JPO V velmi znevýhodňované oproti jiným JPO.JPO V mnohdy nemají ani čím jezdit,natož aby potom dělaly nějaké školení a výcviky.Co se týká vybavení,mnohdy nemají ani základní osobní vybavení a pokud ho mají tak nesplňuje vyhlášku (zásahové přilby).
To se pak není ani čemu divit,že se raději věnují požárnímu sportu.Ono jim mnohdy ani nic jiného nezbývá.
U nás konkrétně tomu bylo do nedávné minulosti zrovna tak.V poslední době se mě daří z obecního zastupitelstva lámat trochu peněz,tak se pomalu stavíme na nohy.Je to ale práce,kterou bych nepřál ani nejhoršímu nepříteli a mnohdy si připadám,jako kdybych bojoval s větrnými mlýny.Velitelé JPO V asi vědí o čem mluvím.
Ono se stačí podívat,jaké vybavení mají JSDH v Čechách a hned je jasné,odkud vítr vane.Nedávno jsem se díval na netu na vybavení jedné JPO V poblíž Prahy a nestačil jsem se divit.Za takovou výbavu by se jistě nestyděla kdejaká JPO II nebo III tady na Moravě.Proto si myslím,že když tvrdíš že JPO V jsou líp vybavené než JPO vyšší kategorie,tak nemáš pravdu,jedině že by jsi byl z Čech,kde je to docela možné.My jako JPO V jsme na Moravě rádi,když máme pojízdné DA se kterým se moc muziky dělat nedá.
Teď jsem mluvil jen za sebe,ale velitelé JPO V na Moravě mě jistě dají za pravdu.
-
Příspěvek od jarda svoboda » 12.05.2008 15:24
Jsem velitel jedné JPO V zMoravskoslezského kraje mé výbavení CAS 24 L 101 ,.DA 12 A 30 zasahové obleky Fireamn přilby Gallet pro všechny členy vyjedu i nějaké dychače máme. sportu se věnujeme okrajově PS. i rdst máme takže je třeba bojovat a něco se vám podaří vydupet a hlavně pracujte co nejvíce pro obec.
-
Příspěvek od Lukáš Machura » 12.05.2008 15:24
Mám zkušenost, že i JPO V může být lépe vybavena než mnohé jiné JPO II. A to z několika důvodů.
1. Hasiči dělají pro obec mnoho např.vyřezávaní stromů a obec místo, aby zaplatila firmě za tuto práci, zakoupí vybavení hasičům
2. Hasiči pořádají akce, ze kterých zisky vkládají do vybavení jednotky a o to snáze se přispívá obci na další vybavení
3. Sami hasiči jsou v zastupitelstvu a lecos si "protlačí"
Závěrem bych to nazval spoluprací mezi obcí a hasiči na úrovni firem - já pro tebe udělám a ty mi za to zaplatíš (v našem případě výbavou)
A JPO II. které sedí na zadku a čeká až jim všechno bez práce spadne do klína protože ONI jsou JPO II. bych popřál hodně trpělivosti. Časem se můžou dočkat, že je ona funkční JPO V nahradí.
-
Ten příklad s JPO II jsem uváděl z praxe. Mají asi 10-15 výjezdů do roka ( za letošek zatím 13) a krom ježdění k požáru nic nedělají. A to vyjíždějí v počtu 1+2 a podobně. HZS s nima spokojeno není, ale tlačit na obec nemůže. Obec se k tomu staví tak, že dělá mrtvého brouka.
-
-
Příspěvek od Petr Haska » 12.05.2008 15:24
Nejlepší možný způsob.
Zasadí se v parku tráva, neprší měsíc, - hasiči zalejí
Je potřeba zasadit stromy - hasiči zalejí
Je třeba umýt místní silnici-hasiči umyjí
Je třeba uříznout strom - hasiči uřežou
Je potřeba vyvrtat někde v polích díru vrtačkou do nějakého materiálu - hasiči půjčí centrálu
Je třeba něco vytáhnout z potoka-hasiči vytáhnou (třeba i čištění od odpadu)
-
RE. jarda svoboda
Ano i JPO V se může stát,že mají třeba liazku.Taky znám takovou pětku,která nedávno dostala Liazku.Ta pětka je ale součástí města,takže je to zase úplně o něčem jiném.Obec,která má 370 obyvatel,jako je tomu u nás určitě nepořídí jednotce Liazku,protože na to zkrátka nemá.
-
Souhlasím s tebou,je třeba dělat co nejvíc pro obec.V první řadě na to ale musíš mít prostředky.Jak chceš zalévat stromky,když nemáš cisternu,aby sis dovezl vodu.Zrovna tak s pořezáním stromů,když není pila.Stromy u nás řešíme tak ,že někdo donese svou pilu.Na to se raděj jako velitel jednotky nedívám,protože nechtěl bych vidět ten průser kbydy se někomu něco stalo.
-
To není ale náš případ a ty to dobře víš.Na toto téma jsme spolu již mockrát debatovali.My se snažíme jak jen to jde,ale pokud nemá obec peníze třeba na nákup cisterny tak snaha může být sebevětší a je to na nic.
-
Př troše dobré vůle by se učitě pár tisíc třeba na 706 sehnalo a opět při troše dobré vůle by se sehnalo i na repas. Všechno je o lidech.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky