JSDH
Příspěvek od » 12.05.2008 15:22
Mas pravdu, o zachranu neceho jim nejde. Pokud chces videt systemy, kde nekomu nahore jde o zachranu lidi, zvirat a majetku, tak musis do zahranici.
Stát obcim moc penez posíla, vlastne zadne. Neco malo mozna kraj. Mnohdy pri pridelovani penez na oblasti vubec nezalezi. Spis jde o to kdo je lepsi ritolezec nebo kdo ma lepsi zname (aspon v JMK). Když ve vesnici padne jednotka penize se v ramci kraje prerozdeli nekomu jinemu. Obec musi zacit platit nejake jine s jednotkou obci za zabezpeceni PO.
-
Příspěvek od Sopajz » 12.05.2008 15:22
V koutku duše jsem si to myslel ale niky bych tomu nevěřil . je mi líto že to tak funguje že nejde oto pomoci bližnímu ale udělat si čárku výjezd . Přece mi máme nové auto nebo máme dostat nové tak to potřebujeme . Májí tranzita musi jezdit 15 včel na keři ať je čárka.
Je to tak. I sbiraji se carky. U HZS jsou za carky korunky, takze je lepsi 20km PS nez 2 km JSDH. A kdyz to jinak nejde, nez ze se musi volat i JSDH, tak se to aspon udela tak ze se nejprve posle PS pak se nejakou tu minutu pocka a pak se posle JSDH, aby tam nemohli byt prvni. No a pak uz je snadne obhajit, ze JSDH jsou k nicemu a nejsou potreba. jooo, to je zivot v CR
-
Příspěvek od medved ledni » 12.05.2008 15:22
Kix to řekl opravdu téměř správně. O čárky jde především. To posílání později o tom nemůžu říct že by to byla pravda protože za ruku jsem nikoho nechytnul, ale někdy mi to tak připadá. Bohužel
- Hlavne to nekde nevykecejte, protoze ne kazdy s tim souhlasi.
- Myslim, ze dostacujicim dukazek je to, ze dohouka sirena (houka 1 minutu, jak vsichni vime) a uz vidite auta z PS, ktera to ma treba 10-15 km (tedy minimalne o 10 min. opozdene vyhlasen poplachu JSDH).
-
Příspěvek od Jan Švestka » 12.05.2008 15:22
V našem okrese - Chomutov jsou, alespoň z mého pohledu, vztahy s HZS nadstandartní ať se to týká pomoci metodické, či praktické. Jasně že to občas někde zaskřípe, ale ve většině případech operační ví, že se na dobráky může spolehnout a není vyjímkou, že na místo případu vysílá pouze JSDHO ( požáry trávy, lesa apod. ) protože logicky když se podívátě na jejich početní stavy na CPS, kdy část lidí má dovolenou, část je na školení, je lepší poslat dobráky na vcelku banální ( i když co je to banální ) zásah a svoje lidi si ponechá pro zásahy na dopravní nehodu, výšková technika a tak. Proto se vcelku obávám konce roku kdy i k nám dorazí vymoženost 21.století - KOPIS. Neboť jak již bylo několikráte výše uvedeno, vysvětlete jak občanům, tak i svému mančaftu, že na ten požár 1 km daleko nejedou , protože v jakémsi plošném plánu pokrytí tam pojede jednotka, která je o 4 km dále než oni. Dal jsem si tu práci a vyjel jsem si plán plošného pokrytí kraje. Z pohledu naší jednotky je v tomto celkem 36 chyb týkající se vysíláni jednotek vzhledem ke vzdálenosti, kdy naše jednotka je blíže a dále ve 4 případech nejsme uvedeni vůbec. Když jsem se snažil něco změnit byl jsem poučen ve smyslu pořekadla" proti větru se nemočí ". Je smutné, že když se dokážou domluvit ti dole nahoře to prostě nejde. Takže zatím je spokojenost na obou stranách, alespoň v to doufám, a na konci roku ... uvidíme, třeba budeme příjemně překvapeni
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:22
Nejdřív než něco nakousneš, tak si ověř fakta !!! Já ti uvedl několik, což ty jsi byl schopen jen napsat :,, To ze je nekdo v PPP na 3. miste, jeste neznamena, ze ho nekdo bude volat k MU. " M.Horák ti jasně odpověděl, jakým způsobem jsou povoláváni, takže asi problém nebude na OPIS, ale asi někde jinde ?????? Není to třeba tím, že OPIS má zmapovánou vybavenost a připravenost jednotky ????? Jsou jednotky, které nemají zdravotní způsobilost svých členů o dborné přípravě ani radši nemluvím a tím, že je OPIS nepovolá chrání VJ a potažmo zřizovatele - OBEC ! V případě nějakého úrazu nebo havárie. U nás jsme často slyšeli hořekování hasičů ve tvém stylu, ale pokud jsme chtěli po nich podklady o vybavení ( ochranné pomůcky po životnosti apod. ) Tak jsme jim chtěli pomoci a udělali kontroly u zřizovatelů OBCÍ - výsledek byl žalostný cca 80 % jednotek s místní působností ( kateg.5 ) si neplnilo základní povinnosti - zdrav.způsobilost, odborná příprava atd. - takže nezpůsobilé zásahu !!! Doba, kdy k zásahu jezdili hasiči nepřipravení, v teniskách a v civilu se už nevrátí.
-
Příspěvek od medved ledni » 12.05.2008 15:22
Tím chceš říci co? Že JPO II nemá zdravotní prohlídky? Si děláš srandu ne? Tento problém se děje totiž i tam. Proč teda jak říkáš ty "nechrání" OPIS ty jednotkky tím že je vůbec nezařadí do poplachového plánu a v případě své obce až na poslední místo? Je to pouze o známostech na OPISu , tedy já bráchu brácha na mě. 90% těch co teď jezdí pořád a daleko taky nejvíc křičí že přechod na KOPIS je špatně, protože tam nebudou mít takové znalosti z místních názvů atd. . Ano to je pravda, proto bude KOPIS posílat jednotky podle PPP a z toho vyplývá jediné že ty jednotky přestanou jezdit 30km na vajgl u silnice, ale pojede tam jednotka dle PPP. Jenže tady je zase další problém. PPP je paskvil, i když mě se dostal do ruky z roku 2002 díky obětavosti Petra Fóla, nicméně si myslím že ten poslední je nemlich to samé.Takže si myslím že budou vznikat různé přehmaty, ale nebudou po začátku spojené s "kamaráčoftem",jen do té doby než se nové utvoří.Je to začarovaný kruh
Nejak se do toho zamotavam, takze mala rekapitulace:
S Sogar:
1. Tim, ze (K)OPIS nepovolava JSDH, chrani obce pred problemy.
2. Kix neuvadi, zadna fakta
3. M. Horak tvrdi, ze jejich jednotka je povolavana soucasne s PS HZS
4. Kontrola spatneho stavu pomaha obcim
5. Doba, kdy k zásahu jezdili hasiči nepřipravení, v teniskách a v civilu se už nevrátí
Tk to vezmem pekne od konce.
5. Pokud se tato doba nevrati, tak si ji vazme a uzivejme si ji dokud to jde (FAKTA: http://www.hasicikurim.websnadno.cz/ind ... =51&flash= (ale jsou temer vsude, to byl jen priklad)).
4. No doufam, ze se bude pokracovat v kontrolach a ze pokuta bude mastnejsi, nez cena vybaveni.
3. Pokud tomu tak u nich je, tak klobouk doku. Bezna praxe je nejdriv PS HZS a pak se resi ostatni.
2. Kix tu rozepsal nekolik obci v PPP, vic fakt uz fakt nemam.
1. Tak tohle je to opravdu zajimave. A podle jake vyhlasky nebo zakona se tak deje?
medved ledni:
Myslim, ze mas pravdu.
-
Kix - s tebou je to marný, všichni jsou domluvení, na OPISech jsou lidé kteří potěžují známe apod. Proč si třeba váš zřizovatel - t.j. obec nestěžuje, že vaši kvalitně vybavenou a vyškolenou jednotku, kterou musela zřídit a financovat nepovolává !!!!! Pokud jste jednotka s místní působností, tak tu povinnost OPIS nikde nemá !!!!
medvěd lední - pokud chceš něco kritizovat, tak si přečti můj příspěvek, tam jsem uváděl: ,, udělali jsme kontroly u zřizovatelů OBCÍ - výsledek byl žalostný cca 80 % jednotek s místní působností ( kateg.5 ) si neplnilo základní povinnosti - zdrav.způsobilost, odborná příprava atd. - takže nezpůsobilé zásahu !!! ", kde jsem uváděl kategorii JPO 2 ????
P.S. V hasičině se pohybuji přes 30 let, ale s hasiči vašeho ražení není konstruktivní dialog opřený o fakta možný!!
-
Jsou jednotky, které nemají zdravotní způsobilost svých členů o odborné přípravě ani radši nemluvím, a tím, že je OPIS nepovolá chrání VJ a potažmo zřizovatele - OBEC ! - tímto jsem chtěl říci, že OPIS ví, že konkrétní jednotka nesplňuje ustanovení zákona 133/1985 Sb ve znění pozdějších přeředpisů ( např. §29 ) v návaznosti na vyhl.č.247/2001 Sb. ve znění 226/2006 Sb. na základě provedených kontrol ! Takže - skutečně chrání velitele jednotky, který odpovídá za připravenost jednotky zřizovateli - t.j. OBCI. Pokud nevíš o čem je řeč, tak se seznam s ustanoveními výše citovaných právních předpisů !
Nejsem jednotka. A to co tu resime je zacarovany kruh. Ja tvrdim, ze by mela byt treba na horici auto povolana i mistni jednotka a nejen PS HZS.
Take tvrdim, ze by mel existovat nejaky zpusob jak donutit obce, aby dodrzovali prepisy. Takze konkretni pripad (ad mas fakta):
JSDH Lelekovice
JPO III
CAS 32 - T148, CAS 25 - S706 RTHP, DA 12 - A31, OA S Felicia (ani jedno vozidlo v puvodni verzi - nemaji penidlovou nadrz, nevozi PS12, Nemaji zarizeni pro rychli zasah atd.)
- Lekarskou prohlidku maji snad vsichni.
- rekl bych, ze jednotka ma predepsany pocet proskolenych velitelu, ale proskoleneho strojnika ma max jednoho.
- neni splnen pocet vozidlovych radiostanic podle 226/2005 Sb. (je jen jedna)
- motorova pila ve vybave,a le clenove nemaji prislusne skoleni
- je zrejme z predchoziho, ze neni splnen pozadavek vyhlasky 226/2006 Sb (nejsou strojnici, neni vozidlova radiostanice, neni zakladni CAS, DA nema predepsane vybaveni).
(Zdroj: www.lelekovice.cz, 120 let SDH Lelekovice, a dalsi)
Kdo donuti tuto obec, aby splnila pozadavky vyhlasky 226/2005 Sb.?
Nebo dalsi priklady:
SDH Vranov - JPO III
Nemaj ani jednu radiostanicei, maji jen CAS 32 - T148, coz neni zakladni CASka
SDH Drasov
Maji jen CAS 32 - T815, coz neni zakladni CASka
SDH Tisnov
Maji jen CAS 32 - T148, coz neni zakladni CASka
SDH Nedvedice
SDH Slapanice
SDH Dolni Loucky
Maji jen CAS 32 - T148, coz neni zakladni CASka
SDH Kunstat
Mam pokracovat?
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:22
Pardon, že tu napíšu příspěvek, který tu úplně nepatří. Mohli by jste mi někdo přesně říct co v té vyhlášce 226/2005 Sb. je za větu, dodatek, nebo cokoliv co zavazuje k nákupu té radiostanice a případně o jaký typ by se mělo jednat? A zároveň aby se to nedalo nějak jinak vyvrátit? Nějak mi to do hlavy nejde, proletěl jsem tu vyhlášku a nic závazného jsem tam nenašel. Rád se nechám poučit. Tak díky všem. ZJ
-
Je tam tabulka, nad kterou je napsane:
"Základní početní stav členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí a jejich minimální vybavení požární technikou a věcnými prostředky požární ochrany."
Odkaz na tu vyhlasku je http://www.guard7.cz/LEGISLATIVA/226_2005.htm. Nikde neni napsane, ze to musi nekdo neco koupit. Muze to treba dostat. K tomu co to ma byt, je tam napsane: Vozidlová radiostanice požární ochrany.
Ve vyhlasce je tabulka o minimalnim pocetnim stavu a minimalnim vybaveni. Pokud by to nebylo zavazne, tak nechapu smysl te vyhlasky. Proc by tedy existovala, kdyby nebyla zavazna?
-
Příspěvek od Zdenek Szobonya » 12.05.2008 15:22
naprosto s tebou souhlasím.Nejvíc mě dostaly ty komentáře o tom jak třeba JPO II maj peníze z výjezdů a bojují o ně.Konkrétně o čárky ze zásáhů ,to už je fakt o facku.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky