dobihani a dojizdeni k hasicarnam
-
Příspěvek od Jiří Tynkl » 12.05.2008 15:19
A hlavně, průkaz vydává obecní nebo městský úřad tak proč bych se měl zajímat o to jestli tam je nebo není ono. Ať se policie obrátí na vydavatele, to že naznají zákon je neomlouvá !!
-
Nemusíš se hned čertit. Samo že to chápu. A aby jsi jel po dědině jako blázen tak to už vůbec ne. Záleží na každém jak se k tomu postaví.
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:19
To je samozřejmé, že za správnost průkazu odpovídá vydavatel a ne nositel průkazu. Ale opakuji - na zadní straně je napsáno, k čemu průkaz slouží a opravňuje. Nic víc, nic míň. A je myslím zbytečné se o tom dál bavit. Pokud se to někomu zdá málo akční a chtěl by např. služební odznaky, apod., ať se podívá na nějaký film...
-
Taky se snažím jezdit 50 ale když před sebou 100m před hasičárnou máš auto za oknem kopa vajec, v něm důchodce na hlavě klóbrc, a na tachometru 30, tak to mě čerti berou a už to jde přes 80-ku.
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:19
Tak to mě také ). A to nemusím jet ani na poplach... Je to o tom, že pořád je mezi hasiči dost takových, kteří vozí ve svých autech např. zásahový oděv, magnetický maják, stavěcí terčíky, vycházkovou čepici nebo odpáraný nápis HASIČI z PS II na platu zadního okna, apod. Takoví jsou svým způsobem nebezpeční pro okolí a v případě nějakých úlev z dodržování předpisů při jízdě k poplachu by to byla katastrofa. Jsem přesvědčen o tom, že někteří by jezdili s majákem a tvrdili, že jedou k zásahu, ačkoli by se ve skutečnosti nic nedělo...
-
Příspěvek od DARE » 12.05.2008 15:19
Zdravím hasiče.
K průkazům – v zákoně § 88 a vyhlášce § 41 je průkaz JEN pro velitele. Takže pokud si SDH udělá pro všechny členy SDH průkazy, tak tím nic nezkazí. Jen jsou jim na skoro nic. Bývávalo dříve, že se vydávaly s pověřením k prevenci na obci – nyní to není.
K dotacím – obec je sice povinna – ALE, zaklínací slovíčko – nejsou peníze – funguje všude. Je nutné zvládnout vedení obce včetně zastupitelstva a stálým „tlakovým“ vysvětlováním je udolat. Obec se ve zřizovací listině k něčemu zavázala, tak ať se to snaží dodržovat ( tedy pokud nejde „jen“ o sdružení SHČMS nebo MHJ či ČHJ – zde NENÍ povinna). Budou volby, tak běžte na předvolební debaty a zeptejte se jak je to s PO v obci. Proč neplní .... atd.
Pokud jste v JPO II-III ( omezeně JPO V) – podejte ( zase obec) žádost na úhradu nákladů na příslušný územní odbor HZS kraje za zásahy a příspěvek na akceschopnost.
Další možný zdroj je krajský úřad- napište dopis na obec, který by obec měla poslat oficiálně sama na krajský úřad no...... a oni buď dají nebo ne.
-
Příspěvek od patrik gocala » 12.05.2008 15:19
jak se v mladi naucis ve stari jak najdes takhle ti to reknu
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:19
Patrik: tomu nejak nerozumím, to jako že ses v mládí nenaučil česky?
Jinak k výjezdům - nic neopravňuje k porušení pravidel, ale s normálním policajtem to půjde ukecat. Já třeba když jedu na zavolání do práce, ukecám to kdykoli, protože policajt mi pokutu dát nemůže a velitel mi ji nedá, protože mě volal on. Na druhou stranu když způsobím nehodu, nikdo se za mě nijak nepostaví. Takže asi tak i k těm výjezdům SDH - já sice většinou běžím, mám to 100 metrů, ale když třeba odněkud přijíždím, jedu taky jako prase o tom žádná. ALe jak říkám - průkazka ani Galletka na hlavě k tomu neopravňuje, hlavní je, dávat si majzla, jako ostatně vždycky
-
-
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:19
No, ted narazis na co? Jet jako prase je zakazano
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:19
ale jaksi jste zapomneli na paragraf o krajni nouzi a kdyz ho umite spravne dle trestniho zakona pouzit, divili by jste se na co vsechno jde pouzit, napr. pokud budete mit oznameni o tom, ze nekde unika plyn a pojedete to proverit, byt vlastnim vozem nikdo na vas nema, ale OPRAVDU nechci nikoho navadet k nepravostem - zaznel tady spravny nazor nenechavat rozum doma, pomoci jinym a ne jim ublizit. Jen pro osvezeni § 14 trestniho zakona - Krajní nouze je čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil. Jirka
-
Příspěvek od Pavel Všelko » 12.05.2008 15:19
Nevím na kolik půjde tento paragraf použít v praxi, pokud by jsme šli do důsledků a PČR by to chtěla řešit do důsledků tak by se my slím muselo prokázat, že když Ty zrovna nedorazíš tak by výjezd nemohl proběhnout, na druhou stranu (alespoň u nás u JPO II) máme smlouvy s městem kde výslovně napsáno, že v době pohotovosti jsem povinen se dostavit na zbrojnici tak, abych byl schopen do 5 minut vyjet k události. Tím chci naznačit, že mě nikdy nikdo nemůže sprostit odovědnosti z povinností řidiče osobního vozidla při jízdě na zbrojnici po poplachu. Pokud někdo z Vás nabourá (nedej bože) tak Vás z toho žádná krajní nouze nevyštípe.
A pro vzpomínku nedávno zde byl uveřejněn článek o jednom dobrovolném kolegovi, který bohužel už na svou zbrojnici nikdy nedojede. Tak chlapci přemýšlejte. Myslím, že je lepší se domluvit a pokud máte radiostanice tak se dá vždy nahlásit výjezd jednotky aby byl splněn časový limit a vyjet třeba až 30 vteřin po té. Rozhodně není na místě používat majáky či se ohánět nějakým průkazem, který tě opravňuje maximálně ke členství v JSDHO. Ani průkaz příslušníka HZS není volná jízdenka ....
-
-
Příspěvek od Jan Giertl » 12.05.2008 15:19
Souhlasim s Pavlem - k čemu nám je jet jako zvíře s modrym majáčkem, abysme byli v hasičárně co nejdřív, když pak nabouráme a nedojedeme vůbec? Sám učitel na Službu dopravní policie nám říkal, že jízda s modrym majákem není jet co nejrychleji, ale DOJET na místo!!! Někteří lidé si totiž myslí, že je modrý maják opravňuje ke všemu a hlavně že je dokáže ochránit - což není vůbec pravda a každý strojník mi to dosvědčí, jet na maják je větší zodpovědnost, než jet s autobusem (trošku nadneseně Vždyť když do mě někdo nabourá a já pojedu na maják (i když budu už v křižovatce či na hlavní) tak konec jízdy a bude se vyšetřovat. A co lidi, kterým jedeme pomoci?
Modrý maják je mocná, ale dvousečná věc!
-
Dělala je obec a to že by mě opravňovala k bláznivé jízdě je nesmysl a někdo to špatně pochopil. V každém spolku mají průkazy že patří k té dané skupině lidí. Myslivci jich mají několik a rybáři jakbysmet. Tak proč my ne ?? Když naše zájmy v JSDH jsou o to pomoci lidem. Je to legitimace že patřím k danné jednotce, je to stejné jako s těma samolepkama. Kdo je chce tak je bude mít a průkazku nosím stejně v peněžence a kdo toho bude chtít zneužít tak je jedno jestli bude mít průkaz nebo metrovej maják na střeše.
Ale tohle by pak měl řešit velitel nebo zaměstnavatel.
-
Příspěvek od Milan Kraváček » 12.05.2008 15:19
je pravda že tehle zákon je,,, ale těžko se dokazuje a prosazuje v praxi,,,
jinak souhlasim plne souhlasim s kolegem Pavlem... je lepší dojet třeba o minutu pozde než vubec,,,
pokaždé na školení nám tlučou do hlavy že jízda do hasičárny nás neopravnuje k porušení zákona o provozu na pozemnich komunikacich... samozřejme když vás jed v autě vic než má tak by se to dalo překousnout,,, ale záleží také na policistovi,,,,
takže PROSÍM VÁS,, SPĚCHEJTE POMALU,, nikdy nevite kdy vám za zatáčkou skočí do cesty malé díte,,,,,,,,,
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky