Pokud jednotka nevyjede?
-
Příspěvek od ondřej klenor » 12.05.2008 15:18
naše jednotka je zařazena jakoJPO2 nejsme ale placeni a žádnou dotaci nedostáváme.máme pouze sepsanou smlouvu s obecním úřadem.nikdy jsme neměli žádný problém s výjezdama.až nato že nám párkrát(hlavně po bouřce)vyplivla siréna a tím pádem i svolávače co máme doma.v tomto případě když k tomu došlo tak operační z opisu ihned volal vj a ten nás všechny obvolal na mob. proto jsme párkrát nesplnily čas do 5 min.ale vyjeli jsme vždycky sice dýl ale vyjeli.loni se nám stalo že část výjezdové jednotky odjela na výcvik na vodu s da12 a člunem já jsem nebyl protože jsem muse být v práci a nestihl jsem odjezd.na základně zůstala t138 a š706rthp.jak na schvál se měnila směna na opisu a neřekli si to.v cca 02,30h jsme měli vyhlášen poplach.po přiběhnutí do hasičárny jsem přijal zprávu bylo mi řečeno že hoří les ve vesnici od nás vzdálený asi 25kma že potřebujou obě cisterny na kyvadlovou dopravu vody.doufal jsem že přiběhne alespon jeden strojník(jinak jich máme v jednotce6).naštěstí 2 přiběhli.proto jsem zvedl vysílačku že vyjíždíme s obouma cas ale bez vj jestli máme vyjet nebo zůstat doma.operační mi řekl že máme vyjet a po příjezdu se máme hlásit vz.ps.čas výjezdu by se měl dodržovat ale podle mě je lepší aby jednotka vyjela (hlavně v zimě)pořádně a teple oblečená o 3min déle než abych tam pak měl omrzlé chlapy.hlavně že se vyjede.to že zradí technika to hold někdy zradí.nám se občas na 706 potkával pastorek s věncem.to se muselo čekat na pár chlapů aby jsme ho roztlačili.už máme starter nový tak je bez problému.ale kdo ví co může po.... dalšího
-
Příspěvek od Pavel Všelko » 12.05.2008 15:18
to není kluci to pravé ořechové. Pokud nemám lidi nemůžu vyjet. Problém je v tom, že zákon je k nám poněkud shovívavý. Pokud jednotka nevyjede a není odlášena (pro nedostatek strojníků, porucha a pod.) tak se celkem nic neděje. KOPIS to po určité době zjistí a pošle někoho jiného. Problém vzniká tehdy když se o tom dozví pozůstalí, nebo poškození a ještě jim třeba někdo dobře poradí a oni pak můžou soudní cestou žádat náhradu škody. Výsledek té žaloby je na soudu. Další možností je je porušení výše citovaných zákonů a předpisů. To znamená hlaste i hodinu neschopnosti, Kopis si zvykne na to že je na Vás spolehnutí a apak to bude fungovat jak má.
-
Nechce se mi věřit, že JPO II je úplně bez dotací !!!!!!!!!!
Zkus se na to zeptat na obci a pokud k nim chodí dotace a oni Vám je nedávají, respektive je nepoužívají k zajištění akceschopnosti jednotky porušují zákon pod pokutou!!!!!!
Jinak jako JPO II máte nárok na dotaci na nákup techniky a technických prostředků a na dotaci za PHM a specielní hasiva použité při zásahu mimo katastr vašeho zřizovatele.
-
Příspěvek od ondřej klenor » 12.05.2008 15:18
všem se omlouvám za nepřesnou informaci jako JPO2 by jsme měli držet služby nebo alespon členové jednotky by mšli být zaměstnaní u obce a při vyhlášení poplachu vyjet do 5 minut.to bohužel v naší obci není možné z důvodu nedostatku pracovních míst.vj sice pracuje v místě ale jako osvč a taky nezaručí že v danou chvíli bude doma.celá jednotka je v místě bydliště cca od 15h.při vyhlášení poplachu v dopolední ch hodinách se vždycky někdo seběhne ale ne c plném počtu vždy vyjede jednotka alespon 1+3min ale v tom počtu jsou i chlapi starší kteří jezdí jenom k¨dyž nejsou lidi z jednotky,potom není zaručeno že přiběhne ten kdo je nositelem dt.k dotacim samozřejmě že od státu dostáváme dotace jen jsem se minule blbě vyjádřil.dotace od státu na základě výjezdů dostáváme a obec nám je dává.musim podotknout že nám obec vychází maximálně vstříc.náš roční rozpočet je cca 500-600tis na rok.v tom je zahrnuto údržba objektu,oprava techniky,údržba techniky,phm,oleje,el,plyn v voda v budově,nákup věcí pro děti,soutěžní družstvo a pro výjezdovou jednotku.kromě nového auta a hydraulického zařízení máme snad všechno na co vzpomeneme.15 lidí v jednotce je kompletně oblečena do firemanů,galety,obuv zeman.jako jednotka vlastníme DA12,T138,Š706rthp,člun,2*ps12,1*ds16,eletrocentrála,mřp,motor flexa, 5*saturnS7osvětlovací techniku plovčera hliníkové žebříky, 2 kalovky nové proudnice awg atdatd.
-
Příspěvek od JACK 2 » 12.05.2008 15:18
Chlapi, nezabývejme se tu otázkou co by se stalo kdyby sme nevyjeli?. Jak říká náš ředitel profíků: jste dobrovolní hasiči a máte své zaměstnání, to se může stát. Stejně mi u nás někdy přijde, že místo zásahových vozidel by nám klidně stačily kropičky na dovážení vody,protože vždycky k.dyž přijedou profíci tak nás odsunou na dovážení vody, nebo do popředí jde jiná jednotka z takřka schodným vybavením. A to sou u nás jen dvě stanice profíků na ceý bývalý okres a od nás jsou vzdáleny 20 km
-
Příspěvek od Palda » 12.05.2008 15:18
Jo, máš pravdu. U nás je to taky celkem zajímavý. Od nás jsou 3 km profíci a dalších zhruba 6 jsou od nás JPO III. I když je pravda, že výjezdů máme srovnatelně s tou trojkou. Ale je to tak. Vždyť jsme jen dobrovolní. Já jen myslím, že se na to nejde vymlouvat a pokud uvidí OPIS, že někoho 4krát povolali a oni z toho 3krát nevyjeli, tak to asi dobré jméno neudělá. Ale to jsou snad jen extrémy.
-
Příspěvek od JACK 2 » 12.05.2008 15:18
Jak říkám já: každá dobrovolnost musí mít taky ňákou odpovědnost.
Jasně, jsme hasiči a lidi v nouzi na nás spoléhají,tak musíme mít ňáká pravidla. U nás když houká sirena tak si musim dávat pozor při jízdě do hasičárny abych někoho nepřejel, protože lidi vykukují a přímo nás popohání k rychlejšímu výjezdu, tak se snažíme nezklamat svou lhostejností.
-
mám ten dojem, že se tu schyluje k omylu. Tvrzení jsme jen dobrovolní není zcela přesné. To je jen název, ale k něčemu jsme pánové zavázáni. Pokud je Vaše jednotka zařazena do poplachového plánu tak s ní většinou i počítají a pak až nevyjedete a bude to něco většího tak se začnou kola točit. A počítejte i s tou možností že¨ty jednotky kolem Vás taky můžej bejt odvolaný k jiný události a tenhle zásah zůstane na Vás a vy budete kde? Doma a budete si říkat, že se tam bez Vás obejdou. Tenhle stát na dobrovolných jednotkách stojí, ale všichni si nesou svou část odpovědnosti!!!!!!!!!! Jsme hasiči a ne zahrádkáři pánové!!!!!!
Příspěvek od » 12.05.2008 15:18
"A počítejte i s tou možností že¨ty jednotky kolem Vás taky můžej bejt odvolaný k jiný události a tenhle zásah zůstane na Vás a vy budete kde? Doma a budete si říkat, že se tam bez Vás obejdou."
To by asi mel resit OPIS. A lide co delaji poplachove plany. Muze byt docela zajimave, kdyz v miste, kde siroko daleko nema ani HZS vyskovou techniku a jedno jedine takove auto maji nejaci dobraci a ti dobraci vyjedou se vsim ostatnim treba k pozaru lesa a v obci uz nezustane nikdo, kdo by s tim AZ nebo AP mohl jet v pripade potreby.
-
-
Příspěvek od Pavel Všelko » 12.05.2008 15:19
těch "kiksů" je plno a přiznejme si že na obou stranách fronty. Jen když to tu čtu tak zjišťuji že asi v republice není jedinej KOPIS který by jednal plně dle poplachových plánů a o vyslání místní jednotky k události ani nemluvě. Věřte (my jsme JPO II) že kdybych sem pustil naše kluky tak by Vám každý napsal spoustu zásahů kde by jsme měli být a vůbec nás tam neposlali a nopak jsme jeli třeba 30 km k pořáru ¨lesa i když kolem byla spousta jiných jednotek. Je prostě pouze na KOPISu a vy si můžete jen stěžovat. Chraňte se však toho aby jste ohrozili akceschopnost jednotky a požární ochranu Vaší obce. To je pro všechny jednotky prvořadé! BV tomto případě je jedno jestli je to JPO II nebo třeba 40. Vaším zřizovatelem je obec a Vy máte hlavně chránit Vaše občany. Pokud jste z jakéhokoliv důvodu mimo výjezd (soutěž, oprava, porucha, výročka apod.) odhlaste danou techniku nebo jednotku na nutnou dobu z výjezdu a nikdo na Vás nemůže.
-
Příspěvek od Pavel Všelko » 12.05.2008 15:19
Pokud jedete k zásahu ať jako JPO II nebo V tak Vy tu událost vidíte, ne KOPIS, takže když tam dorazíš a požádáš o další techniku, tak BY JSI JI MĚL DOSTAT. Schválně píšu že měl, protože i u nás se stal případ kdy KOPIS nechal dojet za našima i profesionální jednotku s Liazkou a pak teoprve po půl hodině vyslal i požadovanou Tatru s vodou. Je to kluci běh na dlouhou trať. Upozorňujte na tyhle skutečnosti vedoucí KOPISů a velitele stanic HZS, případně i krajské úředníky, nejlépe písemnou cesytou přes podatelnu. Tam Vám musí potvrdit převzetí té listiny a pak máte doklad že jste na to upozorňovali.
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:19
Taky se stalo, že jsme u nás na zámku měli námětové cvičení za účasti 7 jednotek (1 byla i s Polska) .Celé námětové cvičení probíhalo za použití DT. V naší jednotce na to padlo všech 5 DP a 3 náhradní láhve všehcno si odvezli profíci na stranici na dofoukání a přeměření. Ale na tom by nebylo nic tak zvláštního jako to, že nám v noci pískly poplach na požár rodinného domu a my samozřejmě bez DP. Takže jme okamžitě volali na OPIS ať pošlou nějakou okolní sbor mající DP Nacož nám odpovědili, že na místo je již vyslána jednotka HZS s DP Jenže tato jednotka to měla K místu události 35 km což nám moc nepohlo tak jsem stále hustil do velitele ať je stále otravuje o dálší jednotku. Na OPISu se vzpamatovali a tedy nám po čase tu jednotku poslali, jenže stejně přijela současně s jednotkou HZS takže svým spůsobem byli stejně zbyteční. I tak to někdy chodí.
-
Příspěvek od Palda » 12.05.2008 15:19
Chlapi je to tak. Těžko, ale můžeme s tím něco dělat. Pokud jsou dobráci 3 km od události a profíci 3O km, tak by to šlo určitě řešit cestou bližší jednotky. Ale to má prostě na starosti OPIS. V tuto chvíli myslím, že to ještě jde. Mám obavu z toho až budou jen KOPIS, tak to bude, alespoň u nižších kategorií JPO ještě horší. Nechme se překvapit a uvidíme.
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:19
U nás je to tak, že po zásahu, u kterého vydýcháme byť jednu jedinou láhev, nám CHTSák od HZS nebo strojník vydá příslušný počet lahví náhradních, abychom byli pořád akceschopní a až je naplní , provede cink mobilem a my si pro svoje nově naplněné zajedeme. Proto se u nás tohle nemůže stát.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky