!Nápad!
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
jen takovou poznámku...v návrhu jsem četl - "Technika by se skládala z nejlepších co mají JSDH obce k dispozici tzn. výběr toho nejlepšího (vozidel, čerpadel, atd.)" - tak tady asi by to nebylo tak jednoduché, každý sbor si svoji techniku (a obvzlášť pokud je ve výborném stavu) hlídá a většinou nikomu ji nedá..nepůjčí..neposkytne. Nebo přinejmenším velmi neradi. Tohle je třeba nějak vhodně vyřešit. Jinak celkově tenhle nápad není špatný.
-
Příspěvek od Karel z podkrkonoší » 12.05.2008 15:18
Asi zde diskutujeme o něčem, kde největší devizou bude lidský potenciál . V první řadě potřebujeme do požární ochrany peníze. V tom je zakopanej pes. Peníze nejsou a jak se zdá, hned tak nebudou. Začnu od let zhruba 1900, kdy byla sřízena Česká hasičská jednota a ta měla mimo jiné za úkol pomáhat sborům při pořizování techniky. Česká hasičská jednota anikla, nastoupil Československý svaz požární ochrany a ten také pomáhal zabezpečovat výzbroj a výstroj požárních jednotek obcí. Po listopadu najednou veškerá podpora hasičů zanikla. Naše vedení v Praze sladce spinká a nic pro nás nedělá. Poslanec Dlab posal návrh do novely zákona o pojišťovnách o povinném placení z výběru pojistného. Naše vedení neudělalo ani to, aby dalo do sborů vědět, o jakou důležitou věc se jedná a aby členové nutili své poslabce novelu podpořit. Není špatný nápad, co zde je navržno vytvořit. Ale bez peněz neuděláme nic dobrého. Vývoj ve všech oblastech jde kupředu, s tím je třeba mít stále lepší a lepší techniku. Holýma rukama nehasili ani naši předci. Ti měli v nich alespoň plátěná vědra. Ale to stačilo tenkrát, dneska je to o ničem.
-
Příspěvek od Tomáš Bártek » 12.05.2008 15:18
Nezapomínejte ovšem že se jedná o Jednotku zvláštního nasazení obce a tudíž je tvořena členy dobráků obcí a veškerá technika těchto sborů patří obci takže neexistuje žádné nechtějí pučit atd... Prostě ta technika není jejich takže pokud ta jednotka bude složena z lidí ze 14 sborů kteřé spadají třeba pod Zlín tak se z těch 14 sborů při zásahu veme ta nejlepší technika a je to...
-
Já už jsem se to tady snažil jednou vysvětlit a právě vtip je v tom že to bude jednotka města a myslím že většina na to aspon trochu utrousí a navíc! ono není vlastně ani nic na co by při založení této jednotky byly peníze potřeba! to je na tom to nejlepší... Maximálně na nějaké nové zásahové obleky, boty, helmy atd ale to potřebují i normální sbory nejen taková elitní jednotka...Nebo jestli Vás napadá nějaká položka na kterou budou při založení "Jednotky dobrovolných hasičů zvláštního nasazení obce ***" tak mi ji prosím napište možná jsem něco opoměl...
-
No tak podívej, naši kluci jsou dost opatrní a asi bych neprosadil, aby techniku někomu půjčovali. A ani bych je do toho neverboval. Když je třeba , tak vyjedou kamkoliv. A stejně nevím, jaká jednotka by to měla být, co by měla specielního dělat. Alespoň tak uvažuji v rovině mého regionu. Prostě děda mně vždycky říkal, že zapůjčená věc se nerada vrací celá a v pořádku. Obec nám přeje a tak je naší takovou povinností udržovat věci v pořádku. A tak prostě jsem, jak již jsem napsal, každý se svým a tam, kde je to třeba.
-
Píšeš, že se v případě potřeby vezmou ty potřebné věci kde budou. Ale jak je vezmaš? myslíš, že ten, kdo má hmotku ve zbrojnici ti dá klíče? Na to asi zapoměň. A u nás není ve zbrojnici nikdo, klíče mají členové jednotky a jeden je ve skříňce pod sklem a na obci.
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
Karel z podkr. má pravdu, pokud má někdo nějakou dobrou techniku, hned tak ji někomu nedá k dispozici. Rozhoduje sice obec, ale nespadá přeci každá obec pod okresní město. Ale u nás třeba okres zapůjčil sborům plovoucí čerpadla, a když je potřeba na povodeň, tak je od nich stáhne, i to je možnost. Jinak co peněz se týče, nelze říci, že jen pár oblek, přileb a vystačíme s pár korunami. kdepak..taková jednotka nebude zasahovat v PS dvojkách, měli by mít třeba Firemany, a ne pár, ale nejméně pro družstvo 1+5, k tomu boty, rukavice a přilby, svítilny a to nemluvím o spojení, výběrové družstvo by nějaké spojení mezi sebou mít mělo. Kolikpak to dělá na jednoho člena družstva? aha! a blížíme se ku 100 000 za pár obleků a přileb atd. To tedy nejsou zanedbatelné peníze.
-
Odkud jste? Říkám že pokud je to jednotka obce tak je všechen majetek obce a né hasičů takže by o tomto ani rozhodovat nemohla jestli pučí nebo nepučí...Navíc ono je to hlavně myšleno pro větší města které mají třeba 10 a více jednotek sborů dobrovolných hasičů...Z každého sboru by byl alespon 1-2 lidé takže s tou technikou by zase takový problém nebyl a navíc u takovéto jednotky není hlavní jestli vyjede za 5 nebo 30 min ale jak dobrou a náročnou práci vykoná na místě zásahu...
-
Ono taky výjezdy typu vichřice, povodně, pátrání po osobě atd. nebývají každý den takže stáhnutí techniky by takový problém nebyl.100 000 na jednoho člena? Za 1. je to přehnané číslo a nebojte to se v cenících těchto věcí pohybuju velice slušně... a za 2. víte kolik takové větší město investuje ročně do dobrovolných hasičů ve svém okrese, né tisíce ale někdy i milióny takže si myslím že by to možná prošlo ikdyž v tomto bude asi největší problém ale myslím že když se to radním dobře přednese je to reálné...
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Myšlenka speciální jednotky se mi libí, nicméně plyne ze současného stavu organizace požárních jednotek. Techniky a hasičů je ve srovnání s např. Rakouskem či Německem výrazně méně. Tento stav, který zde byl zaveden za vlády jedné strany, stále přetrvává jen se již od poloviny 90-tých let nazývá Plošné pokrytí (rozmístění) JPO. Plošné pokrytí je ekonomický výhodný systém ze statistického hlediska, tj. při určitem počtu průměrných událostí za danou časovou jednotku. Při větším zásahu, ale bude vždy techniky a lidí nedostatek.Jako modelovou situaci si lze představit např. větší železniční nehodu, kde je zapotřebí mnoho vyprošťovacích družstev. Tak např. v Rakousku mají kompletní vyprošťovací soupravu takřka všechny dobrovolné sbory. Pro soustředění 20 ks vyprošťovacích souprav jim stačí svolat sbory v okruhu cca. 10 - 15 km a vzhledem k tomu, že většina sborů má i několik CAS popř. DA tak nedojde k prodloužení dojezdových časů k dalším událostem. Schválně si spočítejte jaké území by bylo bez možnosti vyprošťování u dalších dopravních nehod při soustředění 20 ks souprav v ČR (např. v našem okrese je 5 souprav, J P mne opraví pokud se pletu:-).Jo holt extrémní odchylky od průměru se ve statistice škrtají (požár OBI byl taky statistická odchylka, tak to bylo prezentováno na konferenci PO). Takže pro lidi, kteří myslí přes statistiky je takové neštěstí nepodstatné. Nicméně GŘ už našlo cestu jak jak vyřešit všechny ožehavé problémy v české hasičině. Hasiči v nových vycházkových stejnokrojích s novým znakem již konečně oslní veřejnost takovým způsobem, že rozpočet HZS na příští rok bude jen o trochu nižší než rozpočet ministerstva obrany:-))))))))
-
Jo máte pravdu ale boužel to není nic nového...Takže nápad jako takový se Vám zdá reálný?
-
Na první otázku lehko odpovím - Z Bozkova, okres Semily. Ano, všechen majetek je INVENTÁRNĚ obce. Ale velitel ho má ve hmotce. A členové se o něho starají. A náš starosta je schopen říci i operačnímu, že o tom, zda se něco půjčí nebo ne si rozhoduje velitel jednotky. Jsme obyvatelé obce a obec nám platí vybavení a my jsme nejen morálně povinni ho udržovat . Nápad se mi moc do našeho regionu nehodí. My spíše, jak jsem již uvedl , áme dohodu s okolními sbory o pomoci v každém případě. To dobře funguje. Slyším soudedy houkat a jedem tam. Jedno, zda je pomoc potřeba či nikoliv. Oni zase přijedou k nám. A mohu z několika požárů u nás v obci říci, že je velká úleva, když přijedou. Technika je technika, a ve zdejším terénu, kdy při dálkové dopravě vody je na jeden stroj převýšení i kolem 50 metrů může lehko dojít k poruše mašiny. Odkud jste? Říkám že pokud je to jednotka obce tak je všechen majetek obce a né hasičů takže by o tomto ani rozhodovat nemohla jestli pučí nebo nepučí...Navíc ono je to hlavně myšleno pro větší města které mají třeba 10 a více jednotek sborů dobrovolných hasičů...Z každého sboru by byl alespon 1-2 lidé takže s tou technikou by zase takový problém nebyl a navíc u takovéto jednotky není hlavní jestli vyjede za 5 nebo 30 min ale jak dobrou a náročnou práci vykoná na místě zásahu...
-
Na první otázku lehko odpovím - Z Bozkova, okres Semily. Ano, všechen majetek je INVENTÁRNĚ obce. Ale velitel ho má ve hmotce. A členové se o něho starají. A náš starosta je schopen říci i operačnímu, že o tom, zda se něco půjčí nebo ne si rozhoduje velitel jednotky. Jsme obyvatelé obce a obec nám platí vybavení a my jsme nejen morálně povinni ho udržovat . Nápad se mi moc do našeho regionu nehodí. My spíše, jak jsem již uvedl , áme dohodu s okolními sbory o pomoci v každém případě. To dobře funguje. Slyším soudedy houkat a jedem tam. Jedno, zda je pomoc potřeba či nikoliv. Oni zase přijedou k nám. A mohu z několika požárů u nás v obci říci, že je velká úleva, když přijedou. Technika je technika, a ve zdejším terénu, kdy při dálkové dopravě vody je na jeden stroj převýšení i kolem 50 metrů může lehko dojít k poruše mašiny.
-
podařilo se mi vložit dva skoro stejné příspěvky, omlouvám se.
-
Příspěvek od Figin » 12.05.2008 15:18
..chápu to tak že někdo zavolá Karlovy do podkrkonoší: "hele potřebujeme takový DA co máte vy, může jeden z vašich strojníků sednou a jet a vrátit se asi tak zítra k ránu? Může? to je výborný, tak za 20 minut před kostelem v sousední Krátké Lhotě nabere 3, za 25 v Dlouhé lhotě před obchodem nabere 2, a za 32 na rozcestí na zastávce nabere 4 maníky a pojede do zapadákova dle určení hoří tam ?? hektarů lesa. Tam už budou čekat s CASkou z Malé Lhoty a dvěma CASkama z Velké Lhoty. Cápu to tak správně? že prostě s technikou bude i "půjčená" i obsluha. Pochopil jsem princip správně?
-
Mně zase z toho vyplynulo, že se dá dohromady parta " dokonale vycvičených" lidí, a ti podle potřeby si vezmou někde v hasičně potřebnou techniku. Přece, kdyby to bylo tak, že půjde na pomoc část jednotky s technikou, nemusí se to řešit tak složitě. Jseš výjezdovej? Operační ti zavolá a jedeš. Nebo u nás vyjedeme i normálně, když u sousedů houkají
-
Příspěvek od Figin » 12.05.2008 15:18
Ale jde o to (podle mně), že nebudeš zasahovat v sousední vsi, ale třeba na druhém konci okresu. Jinak si taky myslím, že je blbost aby přišel někdo přespolní hupnul do auta a jel..Pak to převalí a řekne, že jste měli namožený péra na jedný straně, tak on je v tom nevině a vy si to spravte když jste to měli v bordelu...protože by to mohlo dopadnout i takhle...
-
-
Omlouvám se za neokamžitou odpověd ale nejsem na netu on-line.Figin: nepochopil jsi ten pripcin tak jak sem to myslel... Říkám že třeba město má 14 sborů a ta jednotka 18 členů takže by byl minimálně 1 ze sboru takže pokud by byla opotřeba ta a ta technika z toho a toho sboru tak by to ti členové jednotky z toho sboru odkud by bylo něco potřeba dovezli a zbytek by nasedl bud v té zbrojnici odkud by se vyjíždělo (některé sboru jsou docela blízko) a nebo by se dopravili na místo zásahu osobáky...Karel: vím že má nastarost techniku velitel hasičů proto by tuto jednotku museli podpořit všichni nebo alespon drtivá většina velitelů sborů které spadají pod danou obec (město) které by tato speciální jednotka byla...
-
Takže to je již jasný, my "vesničani" si stejně budeme muset všechno obstarat sami. Prostě v zimě se v našem podhorském terénu namůžeme na druhého spolehnout.Jeden příklad : před několika lety ve Vysokém hořely dva baráky. Čtyři cisterny nedojely, zůstaly v závějích dva, tři kilometry od ohně. Potom je každá taková specializace naprosto zbytečná.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky