Placení lidé u JPO (velitelé)
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
staci se mj. podivat do zakona o pozarni ochrane kde se mj. uvadi " za cinnost v JSDH nalezi prislusnikum odmena", u jednotek JPO II je to za sluzbu zcela jednoznacne, nebot to vyraznym zpusobem omezuje zivot clenu, u jednotek JPO III to take neni spatne, obzvlaste v dnesni dobe. Jen bych chtel podotknout, ze castky o kterych je tady rec, je hezky prispevek pro rodinu nebo na konicky, pripadne na motivaci, ale jinak to na preziti neni, tudiz je to stale dobrovolna cinnost, ale za drobne penize. Jirka
-
Příspěvek od Petr Haska » 12.05.2008 15:18
Za výjezd jsme placeni 60,-Kč/hodina v hrubém. Ve smlouvě máme ještě dohodnuto, že je nám hrazeno i školení a údržba. Nevíce však 10 hodin za měsíc.
Je tak pro zajímavost, ročně "obereme" kasu města (3.150 obyv.) cca o 340.000,- ,které jsou vynaloženy na mzdy.
-
Příspěvek od Ivo Šimanovský » 12.05.2008 15:18
U nás je tedy méně za hotovost, což je v průměru 2,50, za výjezd hasič, strojník, velitel, 40,- 50,- 60.Ta hotovost je symbolika, většina to stejně dává do nířadí, nebo za svoji výstroj a výzbroj.
-
Příspěvek od Cavaluzzo » 12.05.2008 15:18
to Hasil: 340 00,- se mi zdá celekm hodně, kolik máte za rok výjezdů?
Je těžké vyjádřit názor na danou věc, u nás pokud vím je oddměňovaný velitel (ne však placený) a to mu tak akorát pokryje náklady na to, co provolá kvůli hasičům. Jinak myslím, že je rozumné si papírování rozdělit mezi víc lidí, na jednoho je toho přespříliž. Přesto bych placení nezaváděl, teda myslím u JPO III.U JPO II už by se o tom uvažovat dalo. Cavaluzzo
-
Podle mě, by to taky tak mělo fungovat. Vyděláš nějakou kačku, investuj. Alespoň část.
O placení, či neplacení členů JPO II Vám ještě něco napíšu.
Měli jsme období, kdy jsme sháněli peníze na ,....na,.....už nevím na co. Dvěma lidem jsem před schůzí řekl můj "tajný plán". Na schůzi jsem to na všechny vybalil. Navrhl jsem (jen tak cvičně), že když potřebujem peníze, ať se každý vzdá 3 výplat, což nám bude bohatě stačit. 14 členů x cca 1200,- x 3 by hodilo něco kolem 50.000,-Kč. Samozřejmě všichni řekli, že si nenechají na peníze šáhnout. Bohužel i ti, co jich mají dost.
No a teď mně řekněte co je to dobrovolnost. No, že by dobrovolně za peníze?
Na druhou stranu je nutno brát v potaz i to, že některým prostě ta tísícovka pomůže a počítá s ní. Jinak nemáme s organizováním akcí jakékoliv problémy - dojde lidí kolik se potřebuje -samozřejmě to už dělaj zadarmo. Ale berous je berous a ten se nedává.
-
Výjezdů máme průměrně tak čtyřicet. Někdy třicet, někdy padesát.
Slouží se ve čtyřčlených směnách a proto vysvětlení:
4lidi x 24 hodin x 365 dní x 6.50 Kč + 10 hodin x 60,-Kč x 14 lidí x 12 měsíců = cca 327.000,-Kč . Podotýkám, že nemáme vždy "odděláno" těch deset hodin za měsíc. Navíc nemám v příkladu započítány výjezdy.
Prostě v roce 2004 jsme ve 14 členné JPO vyčerpaly něco kolem 330.000,- Kč. Na tento rok jsem žádal v návrhu rozpočtu pro naši JPOII 340 tis. A asi budeme tak akorát (podle nynějšího plnění) .
-
Výjezdů máme průměrně tak čtyřicet. Někdy třicet, někdy padesát.
Slouží se ve čtyřčlených směnách a proto vysvětlení:
4lidi x 24 hodin x 365 dní x 6.50 Kč + 10 hodin x 60,-Kč x 14 lidí x 12 měsíců = cca 327.000,-Kč . Podotýkám, že nemáme vždy "odděláno" těch deset hodin za měsíc. Navíc nemám v příkladu započítány výjezdy.
Prostě v roce 2004 jsme ve 14 členné JPO vyčerpaly něco kolem 330.000,- Kč. Na tento rok jsem žádal v návrhu rozpočtu pro naši JPOII 340 tis. A asi budeme tak akorát (podle nynějšího plnění) .
-
Zapomenul jsem dodat ,že dostáváme na platy členů JPO dotace. Nevím jak kde to funguje, ale jedná se o státní dotace do výše 50% na výdaje - (platy, školení) jednotek. Jsou tam ještě nějaké drobné podmínky.
Maximální výše je 150.000,-Kč, tudíž je jasné, že nám to vychází na 150.000,-Kč.
Vloni to bylo max.100.000,-Kč. Z rozpočtu tedy ukrojíme o tuto částku méně. Takže nám na platy vynaloží 190.000,-Kč.
Omlouvám se.
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:18
Vážení přátelé přikláním se k názoru že jednotky které pracují v režimu pohotovosti by měly být placené jak již tady bylo řečeno. Nejde přece o dobrovolnou činnost ale o to že pokud má člen pohotovost tak se nesmí vzdálit ze svého bydliště nebo jiného místa aby byl vždy schopen zaznamenat požární poplach, dostat se na hasičku a zajistit výjezd do 5 minut tak jak je od JPO II požadováno. Jsou to 5 - 7 Kč za hodinu pohotovosti což je minimální peníz za to jak nasazují kolikrát svoje zdraví při zásahu. Kolikrát je jen odvaha jet k zásahu když vidím jak se někteří řidiči chovají a pokud se něco stane tak to zpravidla odnese řidič hasičského vozu. To jsem ale nechtěl, jen jsem Vám chtěl sdělit že celou tuto problematiku řeší
POKYN 54 generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky a náměstka ministra vnitra ze dne 11. prosince 2003, kterým se stanoví zásady pro výkon služby a způsob odměňování členů jednotek sborů dobrovolných hasičů vybraných obcí kategorie JPO II, přesně se jedná o SIÁŘ č. 53-2003.
Dotace na rok 2005 byla ve výši 150 000,- Kč od státu a 150 000,- tedy 50% z celé částky musí dodat obec. Tato částka musí být vyčerpána pouze na platy, socciální a zdravotní pojištění členů kteří drží pohotovost. Plat je složen z hodin pohotovosti, a z hodin u zásahu. Pokud však vedení obce většinou po domluvě s hasiči se rozhodne o přesun části peněz z této dotace na vybavení tak musí požádat o toto MV GŘ HZS ale opět se jedná jen o 50% a 50% musí dodat obec. Toto jen k této problematice. Ještě je třeba dodat že tuto možnost mají i JPO III pokud o toto projeví zájem. Myslím si že toto není zas tak špatné, dobrovolní hasiči nejsou zas tak špatní a hlavně v mnoha JPO II a JPO III jsou již na profesionální úrovni a rozdíl mezi profesionálními hasiči a těmito jednotkama které pracují v režimu pohotovosti je jen ten že profíci jsou na hasičce a dobrovolní popřípadě doma i když to někdy taky není pravda a zdržují se v době hotovosti na hasičárně a dělají na technice a kolik za to berou profíci a kolik za to berou dobráci??? Profíci to za 6 Kč nedělají a dobrovolní na technice tráví kolikrát několik dní a zadarmo a profíci techniku vozí do servisu a jdou na šichtu jednou za tři dny. O tom si myslím že ta dobrovolnost také z části je.
Zdeněk Milan
-
Příspěvek od P.A.L.E.C. » 12.05.2008 15:18
Tak třeba v Rožnově pod Radhoštěm to funguje JPO II je jako profesionální jednotka města a v obsazeni 3+1 na každé směně slouží kluci 24-hodinové placené směny !!! viz. www.hasici-roznov.cz
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky