Spolupráce s jednotkami dob. hasičů
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
je to vysledek nekolika let spolecne prace dobrovolnych i placenych hasicu, ktery v souladu s upravou plosneho pokryti a po schvaleni a pripominkovani pracovniky MV CR GR HZS vyustil v premisteni dvou detasovanych pracovist do nove naplanovane a budovane stanice. Neni to tedy chvastani se a mleti prazdne slamy, ale promysleny system zlepseni urovne zabezpeceni obyvatel. Na Ceskolipsku a Decinsku funguji jednotky JPO II kvalitne a spolehlive a samozrejme za penize. Nechci nabouravat fungujici system, ale fungovani PO musi projit v budoucnu radikalni lecebnou kurou. Pomoci tomu mohou prave tzv. operne body ve forme kvalitnich, funkcnich a dobre vybavenych a vycvicenych JPO II a ve vetsich mestech a na vetsich uzemich jednotky HZS. Jirka
-
Příspěvek od Petr Novák » 12.05.2008 15:18
ještě nedávno jsem sloužil na stanici, kde byli v jednom areálu i dobráci. Spolupráce tam funguje velmi dobře, většina příslušníků PS bydlící v daném městě je i členem místního JSDH. Pokud jsou doma, zahouká siréna, vyrazí na pomoc jako dobrovolní. Nikdo nedělá rozdíly, zda je tam jako dobrák nebo útvarák, ale vždy je tam jako HASIČ. Takže ono to i jde ku prospěchu věci. Myslím si, že je to hlavně o komunikaci a o daných lidech. Jinak VŠEM hasičům přeji úspěšný nový rok 2006 bez hádek a v přátelské atmosféře!!!
-
Příspěvek od Radek Kočička » 12.05.2008 15:18
Ano, u nás to také ještě před čtyřmi roky šlo, v JSDH bylo 90% přísl.HZS. Potom však přišel nesmyslný výrok ředitele územka, že přísl.HZS nesmí být členy JSDH, pak následoval nástup nového velitele stanice (HZS), který razí cestu, že hasič HZS to má jako zaměstnání a stejně tak jako jeho, neměla by práce u JSDH zajímat ani ostatní příslušníky. Podotýkám, že jsme na naší stanici společně s HZS, ty jsou zde v podnájmu a Jirka Sucharda má 100% pravdy, že to nejde dohromady. (ůspora eenergií, chování se k majetku města atd.)
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
Tak tohle mi nějak nesedí, nikdo, ani ředitel ÚO nemůže svým zaměstnancům či příslušníkům zakazovat být členem JSDH.
Třeba došlo k nějaké chybné interpretaci nějakého prohlášení uvedeného ředitele ÚO, zkrátka se mi tomuhle nechce věřit.
A o tom veliteli stanice - tomu mám rozuměty tak, že jeho nezajímá práce a činnost jednotky SDH, se kterou je pod jednou střechou a navíc tento nezájem "nařizuje" i příslušníkům HZS na této stanici?
To zní opravdu dosti nepřirozeně.
I když v tomto absurdistánu zvaném HZS je možné opravdu skoro všechno, hrozím se toho, kdyby tohle snad byla pravda.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
Radku ozvi se mi prosim nekdy na email alespon si spolecne poplaceme a promyslime dalsi taktiku spolecneho postupu pri souziti. Znovu opakuji nejsou vsichni stejni, ale hodne u nas udelala generacni obmena - "stari" hasici nasi stanici v akci Z staveli a prestavovali a meli k objektu i k technice osobni vztah, provadeli spoustu udrzbarskych praci (malovali, natirali apod.) i sami bez rikani jen za material. Novym zamestanancum HZS zejmena tem cca 25 letym, co sotva rameny a zkusenostmi projdou dvermi to vubec nic nerika, na vsechno by si pozvali servis, temer nic neumi. Kdyz je ten Silvestr tak jednu prihodu - reditel nakazal, ze prislusnici HZS musi take soutezit v pozarnim sportu. Musim rici, ze vetsi komedii jste nezazili, my jsme lezeli na dvore mrtvi smichy, kdyz premysleli na co je ktera packa na PS 12, kterou leckteri videli v chodu poprve . Pak premysleli kolik a jake hadice jsou na sani a protoze nic neumi rozhodli se pro "nabirani" vody do savic protoze je to rychlejsi a videli to na instruktazni kazete o pozarnim sportu. Kdyz uz malem vylagrovali motor na jejich masine, tak se nad nimi slitovali nasi dorostenci a ukazali jim to. Tak hezke oslavy a malo dnesnich vyjezdu Jirka
-
Příspěvek od Karel Čermák » 12.05.2008 15:18
Všechno dobré všetně zdraví, štěstí, dobrých zákonů a vůbec dobré pohody v roce 2006 od karla z podkrkonoší.
P.S.Ať vám chytá mašina a ne celá vesnice:-))
-
Příspěvek od Aleš Bárt » 12.05.2008 15:18
Tak pana ředitele zažalujte, je to porušení ústavy (základní práva a svobody). Nikdo nemůže zakázat činost nikomu v jakémkoliv sdružení nebo spolku, pokud mu z toho pline nějaký příjem a je ve služebním poměru musí mít písemné povolení od ředitele HZS. Ale zase by se zde mohlo jednat o střet zájmů.
JInak jednou se k nám doneslo, že ředitel ÚO zakázal povolávat naší jednotku. Tak jsme se po tom pídily, a nikdo nic nedal písemně a pár důstojníků s opisu nám to potvrdilo, ale ti co stojej při nás a vědí že jsme jedna z nejkvakitnějších a nejlépe vybavených JPO, toto ÚSTNÍ nařízení igrnorovali. Zatím je klid a uvidíme co nám přinese nový rok, tak šťastný a veslý ten rok 2006
P.S.: Někde z dřívějška padlo v diskuzi že technika JSDH je stejně majetkem HZS - Nevím kde to je (je to kravina), ale u nás to tak není - technika je NAŠE, ani obec nám s ní nesmí nakládat, a tak jak ta technika vypadá to je jen zásluhou všech lidí u našeho sboru, a především našeho velitele a za to mu chci poděkovat.
-
Příspěvek od Dave » 12.05.2008 15:18
Ale mam dojem, ze to jde s dobou tak nejak proti sobe. U hasicu jsem pres 25 let. Uz od deti. Vyrustal jsem na detasce, kde slouzili 3 profici, z cehoz byl jeden spojar. 150 koncila u nej. Pokud se neco delo, automaticky se k tomu zvedali dobraci. Uroven spoluprace byla vyborna a vypadalo to tak, ze po zavolani se houklo. Ti dva profici tak akorat stihli otevrit vrata a natocit prvni auto. Tou dobou uz tam bylo par lidi, takze vetsinou uz prvni auto odjizdelo alespon 1 + 3. Dalsi dobraci totiz vyjizdeli uz s dalsima utvarackejma autama. Druha cisterna a DVSka byly vetsinou v rukach dobraku. A leta to fungovalo. Melo to i tu vyhodu, ze dobrovolny byli relativne v jednom kole - cca pres 80 vyjezdu, takze byli ve v obraze. Postupem doby se to meni a od pusobeni Grosse a jeho hrani na vojacky to jde k horsimu. Pomalu se obcas deje to, co tady popisovali lidi vyse. Profici vyjedou a volaj si posilu od jinud atd. U nekterejch smen to obcas jde tak daleko, ze odjizdej bez majaku, aby se o tom nevedelo. ... O vztazich mezi nekterymi lidmi radsi nemluvit. Sidli se stale v jedne hasicarne, kterou mimo jine rozsirili dobraci, aby se do ni vesla vsechna technika. Korunu tomu dava krajsky rada - kraje byl vubec vynalez. Ty podrazy, co delal, kdyz jsme v 2002 odjizdeli na povodne. Puvodne nas nechteli ani pustit. Pak nam zakazal vzit sebou techniku, ktera nevyuzita lezela v garazi, ale patrila utvaru. Pane to by byl namet na clanek - tak takovi pitomci o tom rozhoduji.
Celkove mi to pripada, ze se panaci snazi tyhle dve slozky cim dal vic rozdelit, nez aby je spojovali.
Ale to je muj nazor. V posledni dobe mam docela narocnou praci a v Cesku moc nebejvam, takze ani na hasicinu mi moc casu nezbyva. Takze mozna sposta z Vas bude mit jiny nazor.
-
Příspěvek od Jan Giertl » 12.05.2008 15:18
že někteří výše postavení "suchý" hasiči si myslí, že ta jejich HZS zvládne všechno - někdo u nás v kraji dokonce navrhoval, ať zruší všechny dobráky, pač jim to bere peníze a oni by měli na novou techniku. Už vypadalo, že to snad projde (aspoň u nás v kraji), pak ale přišli povodně a profíci nezvládali a hned jak se dobráci hodili. Onen papaláš pak odešel a hned to začalo fungovat líp. Ale stejně je smutný, když hoří nedaleko od nás a HZS si posílá pomoc odjinud.
Ale na druhou stránku, od tý doby něco uteklo, změnilo se vedení a hlavně jsme prokázali, že jsme schopní i sami vyjet a úspěšně zvládnout některé situace. Město nás slušně vybavilo a dokonce jsem slyšel, že "možná" město nás ustanoví jako městský hasiče (ale to je 'jedna paní povídala' - i když to není špatnej nápad, když je měst. policie, proč ne měst. hasiči?). Každopádně jsem rád, že na nás město myslí a už nejsme jen JPO V ale III s rozšířenou působností (původně jen pro město, teď i po okolí)
-
Příspěvek od Jan Giertl » 12.05.2008 15:18
Ale jinak si profíky u nás nemůžeme vynachválit, jsou velice ochotní, co se týče porady k nákupu nové techniky, ochotní při školení a vůbec že i oni si nás vyžájí jako pomoc u zásahu. Za to jim chci moc poděkovat
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:18
Jo, jde to, městské hasiče mají např. v Rožnově pod Radhoštěm (JPO II) www.hasici-roznov.cz/index.htm. A fungují tam výborně a město je v práci plně podporuje. Ovšem stanice HZS je až ve Valašském Meziříčí, cca. 18 Km vzdálena, takže jezdí hodně i sami.
Jinak s těma výjezdama, stáhl jsem si ze stránek HZS Zlínského kraje plošné zařazení naší jednotky a docela jsem koukal, kam všude jsme napsaní v prvním stupni! Ale do těch vesnic vůbec nejezdíme, protože nám v cestě "stojí" HZSP a tak berou raději je! Skusím se poptat kluků, které znám na stanici HZS, jestli by se nepokusili zjistit, kolik tam bylo výjezdů s vyhlášeným prvním stupněm. Hodně by mě to zajímalo!
Třeba se to zlepší přechodem na KOPIS...
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky