Spolupráce s jednotkami dob. hasičů
-
Příspěvek od urbii » 12.05.2008 15:18
Každá ta hlava pomazaná co sedí nahoře (nemyslim vládu) nemá snahu pomoct obyčejným lidem! Oni jsou jak krtci co hrabou pod sebe. Každej druhej detašák se rozpadá, auta nestartujou, není na vybavení, pomalu ani na tu vodu a vedení českého hasičstva si tlachá o plánech do budoucna! Byl jsem na hasičské škole a tohle zaměstnání jsem si vybral z určitého přesvědčení, ale tahle noční můra jménem GŘ a vedení HZS mě vyvádí ze snu! Je my jasný, že my tady nic nevyřešíme, ale když si přečtete to co je nahoře, tak si snad každý musite uvědomit že člověk není stroj co jede podle programu bez chyby! I ten OPIS je jenom slovo za kterým jsou lidi. Šáhněte si každý do svědomí a řekněte, že jste nikdy nic u zásahu nepo....! Když půjdete do důsledku, tak každý z nás chyboval!!!
Nemá cenu obviňovat jenom OPISy! Největši problém podle mého názoru je to, že nahoře sedí pořád ti samí. Seděly tam před 89 a sedí i teď! Proč se musí měnit znak HZS? Co bylo na tom starém spatné? Proč nové uniformy? KORUPCE, KORUPCE, KORUPCE, KORUPCE, KORUPCE, KORUPCE!!!!!!!!
-
Příspěvek od DARE » 12.05.2008 15:18
Vážení, přečetl jsem si s velkým obdivem tuto diskuzi. Nejhorší na ni je, že z věšiny máte pravdu.
Něco málo do diskuze:
1) vyhlašování poplacu - veltelé JPO mají dávat veškerou poštu na HZS a tím i OPIS přes obec a na č.j.. Pak se lahce dohledá , kdo udělal či neudělal chybu v zápise do PC programu v telefonech pro svolávání JPO. Pokud máte s veliteli příslušné PS porady na jejich stanici, tak si zkuste předvést na PC informace o vaší jednotce. Určitě vám to na PS rádi předvedou. ( Na OPISU samozřejmě NE)
2) vyjet či nevyjet - plně souhlasím s panem Milanem Zdeňkem - není co dodat.
3) komunikace mezi HZS a SDH - to je opravdu moc složité. Pokud nebude vyvíjena moc velká iniciatíva z vaší strany, tak z OPISu určitě ne. Za další pokud tam budou lidí na vedení jako to bylo na Brně , kdy velitel byl kategoricky proti povolávání JPO SDH a defakto je neměl rád i když to dokázal často maskovat. ( nejhorší na tom je, že tato osoba je nyní na jedné z nejvyšších funkcí MHJ) Pak to opravdu jde velmi těžce
4) "lhostejnost hasičů k lidem" všimněte si těch uvozovek - hasiči jsou opravdu lhostejni a nechají se sebou dělat blbce misto toho, než by to "práskli" na OPIS. Možná by se vyplatilo říkat otevřeně všem těm postiženým - zhořel Vám celý dům? poděkujte HZS - nechte si porovnat časy kdy jste to ohlásil? Kdy hasiči podle PPP kraje vyjeli? proč navyjeli a proč je jich na vašem pozemku tak málo? Ono přísloví " všichni jsme si rovni a někteří rovnější " opravdu platí. Zkuste nahlásit požár domu na nějaké vesnici u XY a nebo nahlašte požár na vesnici - je to chalupa asi pana poslance XY. to budou fedry na OPISu.
5) Vyhlašování poplachu - zkuste se domluvit na obci a HZS krizové a havarijní plánování společně svedoucími pracovníky OPIS- Zapojení spouštění sirén, zabudování hlasové sirény, možnost vstupu do místního rozhlasu pro vybrané lidi odkudkoliv přes telefon, SMS, peagery, dálkové spuštění pomoci radiostanice. Je opravdu mnoho způsobů, ale mají jeden háček. MUSÍ se chtít a pak jednat, jednat a jednat. Pak věřte, že se dílo podaří i v části EU jako je ČR a vaše obec.
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:18
Musím znovu dát za pravdu ruskému ptákovi. Mám takovou zkušenost: Když jako velitel hasičů při výjezdu volám na 112, představím se jako velitel hasičů a přepojí mne tam, kam chci já, sice to někdy trvá i 2-3 minuty, ale jde to. Horší je, když jsa policajt PČR nemaje signálu na přeskvělé Matře chci operačního, nemám spojení na 158 a spojí mne to jen na 112, představím se jako policista včetně svého OEČ, tak se mě začne operátorka blbě a zbytečně vyptávat, cože vlastně chci a že to bude tlumočit příslušnému operačnímu důstojníkovi. A kolikrát je to u požáru, kdy se sice málokdy, ale přece jen občas vyskytne PČR jako první. No po těchto zkušenostech se raději hlásím jako velitel hasičů Kuklík, ikdyž jsem na druhé straně okresu a nemám tam co dělat, ale mám spojení hned a bez debat. Nicméně musím sdělit zároveň, že toto není problém jihlavského KOPIS, tam to funguje skvěle. Jenže kolikrát Vás to přepojí na Váš KOPIS? Haha.
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
Ano, ano! Tohle náhodou vím zcela přesně! O hasičích vím toho dost )
Když jedou k ohni, hlasitě troubí - TÚ TÁ...TÚ TÁ...
A když dojedou k ohni, seskočí z auta, divoce koulejí očima, a mávají výhružně sekyrkami. Potom velitel dá takové to speciální pumpovací znamení rukou, načež se všichni vrhnou prsama do nebezpečí.
Po uhašení ohně smotají hadice a celí černí jako kominíci se vracejí do zbrojnice.
Že toho vím hodně, že jo...))
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:18
Tady u nas totiz tak nekdy hasici hlasitě troubí - TÚ TÁ...TÚ TÁ..., ale jen do chvile, nez se jim po ceste zastavi auto pro technickou zavadu. Pak kolem neja zacnou zbesile pobihat a zacnou delat generalku auta primo na silnici. V lepsim pripade dojedou k ohni, ale velitel si muze mavat jak chce, cerpadlo neda ani litr vody, protoze z nej vytekl olej. Takze misto haseni se likviduje sorbentem olej. Vysledkem vyjezdu hasicu je pak navic ekologicka havarie. ((
Ale v jednom mas pravdu, vraceji se cely cerni tak jako tak, akort ne od sazi, ale od oleje.
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:18
Myslel jsem původně olej v převodovce čerpadla, ale asi se to nikdy nestalo. Nevím o žádné poruše hasičského auta při jízdě k zásahu, to byl jen fórek. Omlouvám se, pokud se to někoho dotklo, jsou to asi smyšlené případy, které si asi někdo vymyslel a nikdy se to nestalo. Přečetl jsem si to někde na webu a mylně jsem se domníval, ze je to pravda.
-
-
-
Příspěvek od Jan Hadrbolec » 12.05.2008 15:18
Takže vážení (možná) kolegové. Byl jsem svým zástupcem upozorněn, že zde probíhá diskuse ohledně výjezdu SDH Všetaty do Dřís a tak vůbec. Tak ¨Vám něco odpovím a je to z míst nejpovolanějších. Jsem to totiž JÁ, kdo výjezd odmítl.
Pro Vaši informaci. Že by SDH Všetaty se už třeba nepodívalo k ohni, docela jsem se chechal, že jsem málem spadl ze židle. Docela bych se taky rád někdy osobně potkal s Vojtěchem Urbanem. Bohužel Tě neznám, ale typoval bych Tě na mladýho, ještě ideály nabitého, kluka. Zkus se na Vaší stanici zeptat na mé jméno, myslím že mě tam pár kluků bude znát )
U těch Vašich příspěvků se dá se spoustou věcí souhlasit, ale hromada je pouze prázdnými slovy "zatrpklých dobráků".
Něco o mé osobě, aby jste věděli, že nemluvím naprázdno. Už jsem pár let ze školy, od malička jsem zapáleným dobrákem, taky jsem už dost prošedivěl, i když tak starý zase nejsem. Pracuji u HZS již řadu let. Začínal jsem samozřejmě jako hasič, strojník a poté operační důstojník OPIS!!! Po nástupu krajů a zrušení operačních důstojníků na okrese Mělník jsem nastoupil jako velitel čety na PS Mělník, směna B. Tady jsem dodnes. Kromě své práce velitele čety mám také na starosti odbornou přípravu SDH v územním odboru Mělník, vypomáhám kolegovi s údržbou počítačů na OPIS a územním odboru, zúčastňuji se řady jednání a pracovních povinností a například jsem se podílel na zpracování havarijních plánů Spolany, Kaučuku a Mera. Velitele SDH dělám 14 rok.
Tak co myslíte, jsem odborně způsobilý se vyjádřit do této diskuse??
A teď k Vojtěchem Urbanem napadenému výjezdu MÉ jednotky!!!
Bylo to někdy v říjnu. Jinak ještě pro informaci dodám, že veškeré výjezdu na ÚO Mělník mi chodí 24 hodin denně, 365 dní v roce SMSkou na mobil. Nu, přišla mi i zpráva o požáru průmyslového objektu ve Dřísech. (SDH Všetaty, vlastně obec, má s obcí Dřísy uzavřenu smlouvu o zajištění PO. Jsme vzdáleni asi 6 km. Tady opravím svého zástupce, SDH Suduvo Hlavno to má 3 km, jak je to s jejich výjezdy nevím, na tento konkrétní požár vyjeli za 7 minut (pokud mám tedy dobré info, pokud ne tak se omlouvám předem), ale jinak jeli dobře, nic proti jednotce SDH Sudovo Hlavno, JÁ si vážím všech dobráků!!!). Volám tedy ihned na naše OPIS, protože to jinak řešilo OPIS Mladá Boleslav (ale k tomu se nechci vyjadřovat). Spojařka mi sděluje, že OPIS Mladá Boleslav chce jen ZPP (jak jsem již psal, operační důstojníky na OPISu zrušili a je tam jen spojařka). Říkám ji tedy, ať mi to prověří. Volá mi za chviličku, že na místo jede HZS Stará Boleslav s CAS 25K Liaz a CAS 32 T815 a na místo ještě jede SDH Sudovo Hlavno s CAS 25 Š706. A že tedy nás na místo NECHTĚJÍ!!!!!! Tady už je jeden základní problém. Protože to taky znám, nebudu se přeci někam cpát, našich zhruba 70 výjezdů JPO III nám bude stačit, ne?? )
Tak proběhl zásah, jinak malý rozsahem. Na místě pracoval můj kolega ze ZPP a nařídil 1,5-2 hodiny dohlídku. A tu si náhle velitel zásahu nebo OPIS Mladá Boleslav (to neví) vzpomělo, že tam je smluvně místní jednotka SDH Všetaty. A teď tedy volali na OPIS Mělník, ať zavolá veliteli do Všetat a jednotku tam pošlou. Spojařka i volá a toto mi sděluje. V tu chvíli jsem se však nasral!! a volal do Mladé Boleslavi. Přehazovlai si telefon jak horkej brambor a báli se se mnou pomalu mluvit. Ono taky nebylo moc o čem, byl jsem s nimi docela rychle hotov. Tak by mne docela zajímal ten radioprovoz, se kterým se vytahoval Vojtěch Urban. Bylo to z mobilu na civilní linku. Ale pokud ho má, ať mi ho pošle nebo dá do placu, určitě by se všichni pobavili.
Takže jsme nevyjeli!!!
Teď tedy ty otázky k výjezdu.
Moje myšlení bylo, a rozhodně si nemyslím, že bylo dětinské. že když si OPIS (potažmo HZS) na místo povolalo SDH Sudovo Hlavno (je taky v prvním stupni, ale třetí v pořadí) nic proti, mě to rozhodně nevadí. Ale VADÍ mi a přímo SERE, že když tam jeli a zasahovali, tak si to měli i dohlídat. Pokud by jednotka vyjížděla ihned a byla třeba jen v záloze na místě události, nebyl žádný problém tam zůstat.
Vím to sám, že když povolávám SDH tak VĚTŠINOU nejdříve místní, ale vždy je zavolám (pochopitelně pokud nejedu třeba na popelnici, to opravdu nemá cenu). Proč většinou? Musíte se zamyslet nad vybavením a výjezdovými schopnostmi. Proto jsou vytypované jednotky, které se volají "přednostně", protože mají vybavení, CAS a hlavně vyjedou vždy i v pracovní době a jako druzí se volají místní. Ale jak tady padlo, velitelé okresních HZS zpaměti znají své obvody (nebo alespoň na Mělníku to tak je!!!) a podle toho se taky dokáží přizpůsobit. Nejsem taky odkázán jen na OPIS, KOPIS, ale jsem schopen si se svým mobilem zvednout kteroukoliv jednotku a s těmi kluky se domluvit (to je ta místní znalost).
Ještě taky opravím svého zástupce Luboše Klobásu, že to řeší krajský ředitel. Skutečně jsem to s ním řešil i s jeho zástupci, ale pak jsme se dohodli, že to pro tentokrát necháme být. Pokud se však Vojtěch Urban ještě jednou naveze do MÉ jednotky a bude jí bez znalosti věci urážet, tak to jen do ztracena nebude.
Ještě k povolávání SDH. Pro informaci všem. Ve Středočeském kraji pracuje systém Kanga+. Tento systém pracuje na principu rozeslání SMS nastavené skupině lidí. Pracuje to tak, že spojařka na OPISu v programu vybere techniku SDH a jakmile dá "Proveď" (potvrdí výběr techniky do výjezdu), tak automaticky bez jejího dalšího ovlivnění odchází SMS na modul, který ji následně rozešle. Od vyslání mají všichni členové jednotky zprávu maximálně do 2 minut!! To jsem zapoměl ke své práci dodat, že v územním odboru Mělník zajišťuji odbornou údržbu těchto zařízení.
Myslím, že by to stačilo. Když si přečtete tyto informace jsem přesvědčen, že mi dáte za pravdu i za postoj. Nebudu se zlobit kritice mé osoby, ale urážet práci MÉ jednotky nedovolím!!!!!!!
Jen pro doplnění. Jednotka SDH Všetaty zálohuje HZS Mělník, zasahuje u požárů, dopravních nehod, technických zásahů, atd.
Vozový park: CAS 25K Liaz, CAS 25 Š706, RZA Isuzu. Celá jednotka kompletně oblečena v zásahových kompletech Fireman, včetně nomexových kukel, rukavic, přilby Gallet. Z agregátů: vyprošťovací zařízení Weber, kombinovaný hydraulický nástroj, lineární rozpínák, mečová pila DeWalt, vakuové matrace a dlahy, krční límce, 2 motorové pily, 3 plovoucí čerpadla, přetlakový ventilátor Papin, samozřejmě dýchací přístroje, křísící přístroje, plovoucí čerpadla, elektrocentrála s osvětlovacím přenosným příslušenstvím a stabilním osvětlovákem na liazce, impulsní hasící zařízení IFEX, VTA60, radiostanice atd. V roce 2004 byla provedena přestavba RZA, v roce 2005 kompletní generálka liazky. Myslíte, že jsem špatný velitel a neumým práci svých lidí obhájit a finance sehnat??? Když jsem začal dělat velitele, jezdili jsme v holínkách, montérkách a s trambusem a avií. Možná, ale opravdu jen možná jsem snad něco dokázal. Ale nemám potřebu se chválit, protože HLAVNĚ je to zásluha mých kamarádů a kolegů hasičů, že jsme tohle dokázali vybudovat a dokážeme udržovat!!! Pro Urbana, myslím, že takové vybavení nemá ani Vaše pobočná stanice, že?? Takže někoho urážet, že nechtěl vyjet, když nevíš jak to bylo, je poněkud dost odvážné a pošetilé. Někdy je taky potřeba používat dříve mozek než ústa.
Na závěr VŠEM!!! Přeji Vám krásné svátky, ježíšek u Vás již jistě byl a do Nového roku Vám, Vašim rodinám i Všem Vašim blízkým hodně zdraví, štěstí, pohody a klidu a vždy šťastný návrat od zásahů.
Honza Hadrbolec, komisař PO, velitel SDH
-
Teď jsem si ještě vzpoměl, že jsem chtěl napsat poznámku k tzv. "hasičským právníkům", co tady bez znalosti případu situaci rozebírali. V mnohém im dám za pravdu, že šikovný právník by mohl (!) dokázat mnoho, i když jsem o tom v ČR ještě neslyšel, ale to může být pochopitelně moje neznalost.
Ke konkrétní situaci bych si veli přál, kdyby k takovému soudu a sezení s právníky skutečně došlo. V tomot (podotýkám v tomto) konkrétním případě totiž nebyla naplněna skutková podstata jednoho zásadního okamžiku a to VYHLÁŠENÍ POPLACHU. Slova se mluví, řeky tečou, ale právníci uvažují dle paragrafů a zákonů. A tam je okamžik vyhlášení poplachu i ZPŮSOBY VYHLÁŠENÍ !!!!!! Takže bych byl docela zvědav, kdo by si potom pálil prsty ) Na OPIS Mladá Boleslav operační důstojník je, na Mělníku bohužel ne!
Páni kolegové, jak jsem psal v mém předchozím článku a napíši to trošku jinak, neexistuje snad české přísloví "Mluviti stříbro, mlčeti zlato".
Pozor, používejte nejrříve mozek a pak ústa.
Zdraví Honza Hadrbolec
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
ty jsi me o vanocich zaskocil delkou svych dvou prispevku, ale je videt ze te to cteni pekne nadzvedlo . Nemam zdaleka takovou praxi a postaveni, ale udelal jsem vloni to same, slusne jsem na OPIS oznamil, ze kdyz nas v nasem hasebnim obvode nepotrenuji na zasah, tak mi tam urcite nepojedeme uklizet po proficich, nebo na dohlidku. Je naprosto jina situace u zasahu, kde je vzhledem k charakteru zasahu nebo pocasi nutne jednotky stridat, ale neni dobre to prehanet. Take jsme s to s operaky a na skoleni velitelu vyrikali a je klid. Bohuzel se ted dost rozmaha stav, kdy zejmena mladi prislusnici HZS nejsou hasici, ale zamestnanci a prace jim mnoho nerika. Nechci hazet vsechny do jednoho pytle, ale mnohokrat se nam stalo, ze po prijezdu dobraku se profici jaksi stahli k autu, kde se obcerstvovali, kourili apod a dobraci behali balili hadice, vynaseli veci apod. Jelikoz jsme kombi stanice, pri spolecnych vyjezdech se po navratu umyly auta (strojnici), doplnila vyzbroj a vystroj, vypraly hadice a veci, dotankovalo a po praci se (kdo mel volno a nemusel do prace) sedlo, dalo kafe a vykladalo. Ted se profici vetsinou po dojezdu na zakladnu jdou umyt, najist, dat kafe apod. a teprve pote jdou na uklid, myti a prani. Znovu se tak taha pracka na hadice, myji zaschla auta apod. Proste svet se meni a my s nim. Ahoj Jirka
-
ty jsi me o vanocich zaskocil delkou svych dvou prispevku, ale je videt ze te to cteni pekne nadzvedlo . Nemam zdaleka takovou praxi a postaveni, ale udelal jsem vloni to same, slusne jsem na OPIS oznamil, ze kdyz nas v nasem hasebnim obvode nepotrenuji na zasah, tak mi tam urcite nepojedeme uklizet po proficich, nebo na dohlidku. Je naprosto jina situace u zasahu, kde je vzhledem k charakteru zasahu nebo pocasi nutne jednotky stridat, ale neni dobre to prehanet. Take jsme s to s operaky a na skoleni velitelu vyrikali a je klid. Bohuzel se ted dost rozmaha stav, kdy zejmena mladi prislusnici HZS nejsou hasici, ale zamestnanci a prace jim mnoho nerika. Nechci hazet vsechny do jednoho pytle, ale mnohokrat se nam stalo, ze po prijezdu dobraku se profici jaksi stahli k autu, kde se obcerstvovali, kourili apod a dobraci behali balili hadice, vynaseli veci apod. Jelikoz jsme kombi stanice, pri spolecnych vyjezdech se po navratu umyly auta (strojnici), doplnila vyzbroj a vystroj, vypraly hadice a veci, dotankovalo a po praci se (kdo mel volno a nemusel do prace) sedlo, dalo kafe a vykladalo. Ted se profici vetsinou po dojezdu na zakladnu jdou umyt, najist, dat kafe apod. a teprve pote jdou na uklid, myti a prani. Znovu se tak taha pracka na hadice, myji zaschla auta apod. Proste svet se meni a my s nim. Ahoj Jirka
-
Příspěvek od Radek Kočička » 12.05.2008 15:18
Jsme jednotka JPO III špičkově vybavená, ale bohužel je v našem městě také stanice HZS. O to horší, že je v pronájmu na naší stanici (města). Samozřejmě žijeme ve stínu jednotky HZS, operační nás nezvedne, ani když hoří ve škole a škoda je potom 100.000,-. Proto apeluji na všechny "dobráky" - sesouhlaste nikdy, aby na vaší stanici byli současně profíci. Je to po všech stránkách špatné - vaše jednotka bude hrát desáté housle.
-
mame to same a nikde a na zadne stanici to nikdy nebude fungovat a myslim si ze ani z principu nemuze. Jednozna tim vzdy trpi jednotka SDH (uz jenom z toho ze nebyt ve meste jednotka HZS byly by jednotky v JPO II, dostavali pripsevek od statu a byly proste "dulezitejsi"), souziti je vzdy problematicke, neustale se resi nekazen prislusniku HZS (setreni s energiemi, udrzba apod.). Bohuzel odchazeji starsi a stari HASICI a jsou nahrazovani zamestnanci HZS, kteri chodi pouze do prace a k budove a majetku nemaji absolutne zadny vztah a podle toho to vypada. Pridavam se k predrecnikovi a tesim se, ze v dohledne dobe (cca 5 let) u nas HZS nebude. Jirka
-
Zdravím Vás pánové, sice nemám tu čest, aby na stanici SDH byla stanice profi, ale je to pro mne trošku silné kafe.
Asi je to vždy problém, ale na stanici by měl být velitel stanice, který by měl mít soužití vždy a stále na zřeteli. Také předpokládám, že může být sice společná budova, provozy (prostory) a hlavně finance musí být ovšem samostatné, aby se jedni nemohli vymlouvat na druhé.
Názor Jirky Suchardy, že snad nebude profi a oni budou JPO II považuji obecně za NEBEZPEČNÝ. Nepochopil jsem, zda Jirka myslí na jejich stanici nebo obecně. Obecně bych se přímo budil hrůzou. Připomíná mi to vedení SH ČMS, které se všemocně vytahuje, ale skutek utek, řečmi oheň neuhasíš, vodu neodčerpáš. To samé platí i o jakémsi generálovi, který systematicky likviduje HZS na úkor svých příjmů a mocenským zájmům.
Například na mělnicku neexistuje ani jedna JPO II, neboť žádné město ani obec nemají ani nedají peníze na její provoz. Obecně máme spolehlivých asi 5 jednotek, u kterých víme, že VŽDY vyjedou. Obdobná diskuse zřejmě probíhá v jiné sekci.
Vnímám to jako obrovský problém, uvolňování hasičů do výjezdu!!!
A to Vám rozhodně nevyřeší žádná JPO II, protože bude zase jen pár vyvolených placeno, k výjezdu opět může vyjet jen pár jedinců a jsme u stejného handrkování.
Bez diskuse - SDH nemůže žít bez HZS a HZS nemůže existovat bez dobrovolných hasičů. Kdo se vytahuje, plácá hubou a tlachá, ten neví o co jde a je obecně pro hasiče nebezpečný.
A vězte, vše dobré už bylo, teď bude jen a jen hůř!!!
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky