Spolupráce s jednotkami dob. hasičů
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Souhlasím - že nevyjeli je fakt špatné, ale rozhodně měli být povoláni jako první, vzhledem k tomu, že jsou místní jednotka... Taky neobhajuju, ale myslím, že OPIS udělal přinejmenším chybičku.
-
Příspěvek od Jiří Kroupa » 12.05.2008 15:18
V kterou hodinu byl požár hlášen. Bylo ve dne, v noci, v pracivní den dopoledne? Byl to požár tak velký, aby na místě zasahovali dvě jednotky? Třeba ne, ale hrozilo by pozdější znovu vzplanutí, tak byla povolána JSDHO a ta pokud odmítla je to špatné a nemělo by se to stávat. Může se jim také stát, že už se k ohni nepodívají.
-
Příspěvek od Martin Michal » 12.05.2008 15:18
Samozřejmě, že jednotka odmítla vyjet je v každém případě špatné, proto jsem také psal, že onu jednotku nemíním nikterak obhajovat. Jednotky byly na místě dvě HZS a JPO III., to se v onom pojednání píše.
Jde spíše o to, že i kdyby hořela jen popelnice vždycky na lidi z obce působí, zda se tam ti jejich hasiči alespoň ukázali, nebo jenom zase "seděli v hospodě". Opravdu se potom místní jednotka vidí v úplně jiném světle. Z vlastní zkušenosti vím /starosta SDH/, že například po povodních, kdy naše obec schytala dvě vlny a kdy jsme byli nasazeni 14 dní v kuse 24 hodin denně a potom řadu dalších víkendů, tak by nám snesli modré z nebe. Dodnes si vyčítám, že jsme, při vší skromnosti, toho více nevyužili a to modré z nebe si snést nenechali. Nyní tři roky po povodních by se nám asi i to hodilo, páč na povodně se už tak nějak zapomělo a peníze se musí zase vyškemrat.
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:18
Jsem 15 let velitelem dobrovolné jednotky a to co provedli všetatští hasiči se nedá omluvit. Je to reakce hodná dětí z MŠ ".....ty jsi mi nepůjčil autíčko tak já ti nepůjčím traktor...". Asi by se měl každý zamyslet nad tím, proč tuhle práci dělá. Nazývám to úmyslně prací, protože to do koníčka, kterého dělám jen když se mi chce, má hodně daleko. Oblíbenou odpovědí někoho kdo se zrovna nemá chuť účastnit jakékoliv hasičské aktivity nebo zásahu je " ...dělám to dobrovolně.." To je sice pravda, ale nesprávně aplikovaná. Každý z nás se DOBROVOLNĚ !! rozhodl, že se stane hasičem a bude dodržovat příslušnou legislativu (zákon o PO a předpisy související včetně nařízení a metodik určených pro HZS). Jednoduše řečeno - dobrovolně jsme se zavázali plnit určité povinnosti. Určitě má valná většina z vás s obcí uzavřenou dohodu o členství v jednotce, kde je povinnost výjezdu zakotvena. Samozřejmě je to v návaznosti na zákon o PO, kde je jedna z povinností člena jednotky "...dostavit se při vyhlášení poplachu na určené místo (požární zbrojnice).." Musíme si uvědomit, že nejsme zahrádkáři nebo včelaři a naše lenost, neochota, nedisciplinovanost nebo jak to nazvat, může někoho stát i život a to by bylo hodně špatný.
Několikrát jsme také vyjižděli jako týl pro HZS na hlídání objektu, úklid po DN, střídání když byli operákem odvoláni z místa zásahu k jinému složitějšímu zásahu a nikdy nás nikoho ani v tom nejhorším snu nenapadlo nevyjet.
To, že je OPIS nazvednul dříve je určitě chyba, ale ta se dá řešit úplně jiným důstojným způsobem. A hlavně to chce preventivně při odborné přípravě u HZS a IMZ velitelů na tyto nedostatky upozorňovat a nabízet svoje kvality k využití. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že pokud nevyjdete třeba i v pracovní době, tak dostanete pěkně za uši.
Re: Martin
Máš pravdu, že je to složité někomu z "civilistů" vysvětlovat, jak funguje poplachový plán kraje, nicméně to co uvádíš "..ono jim to nenastartovalo...", "...pořád chtějí peníze...." na to je velmi jednoduchá odpověď : "Protože jste nám nedali peníze tak to nenastartovali a proto tady jen hlídáme !!! "
Příspěvek od » 12.05.2008 15:18
I z mého pohledu je spolupráce naší jednotky s HZS na velmi dobré úrovni. Poslední dobou jsou i případy kdy za námi jednotku HZS opis ani nepošle a nechá to čistě na nás. Samozřejmě se nám taky několikrát stalo, že jsme nebyli vyzváni ačkoliv byl případ v našem obvodu (dvakrát jsme událost osobně oznamovali). Ačkoliv se mi to také nelíbí tak se těm nahoře nedivím, že se snaží aby měli dobráci co nejméně výjezdů, ono by se totiž mohlo stát, že až by přišlo na lámání chleba a při rozdělování financí pro HZS by se koukli do těch svých tabulek a statistik, tak by přišli nato že jednotky HZS nemusí tak často vyjíždět (ušetří) ale hlavně by neměli jak obhájit svoje kancelářské teplé místečko. Z toho mi jednoznačně vyplívá, že DH jsou pro úředníky HZS velmi nebezpečná skupina, kterou je třeba zlikvidovat. Vždyť kdyby se podívali např. jak to funguje v sousedním německu bylo by jim jasné, že tak jak to funguje u nás je neúnosné. A je jen otázkou času, kdy současná špička HZS a SDH vymře (jinak to nejde, protože se tam držej jak dlouho můžou) a konečně "snad" nastoupí generace schopných , kteří mají v hlavě srovnáno a umí počítat,(a maji minimálně středoškolské vzdělání). !!!toto je pouze můj osobní názor!!! Čau Jirka
-
Příspěvek od Jiří Kroupa » 12.05.2008 15:18
To, že u Vás v obci mají lidé děravé hlavy a nepamatují si, co jste vykonali při povodních, za to já nemůžu.
Dobrákem jsem byl, teď jsem profíkem a na dobráky mám jen ten nejlepší názor, ale pokud jednotka na výzvu OPISu nereaguje výjezdem, tak ať to zabalí. Přece nejsme malé děti, abychom se dohadovali o tom, kdo, kdy a kam pojede a co na to řeknou lidi. Od toho tady nejsme!!!
Je mi jasný, že jako JSDHO to nemáte lehké, ale u profíků to není o moc lepší.
My, jako dobráci jsme si například k rozpočtu vydělávali sekáním trávy v obci. Trošku jsme si vydělali a bylo nás vidět při práci. Nechcete to také zkusit?
-
Příspěvek od urbii » 12.05.2008 15:18
Já jsem taky členem SDH a HZS. Tohle povolání jsem si vybral, protože si myslím že lepší na světě neexistuje. Beru ho takové jaké je. To znamená že dělám tu práci, která mě baví i tu, kterou nemusim. Každému někdy v životě něco nevoní, ale takhle se zachovat k problému je opravdu dětinský. Podle mě je lepší příjet s křížkem po funuse, než nepřijet vůbec!!!!
To že si páni nahoře válej zadky nám nikdo připomínat nemusí.
Německý system taky neni asi zrovna to pravý ořechový. Přece jenom jsme v ČECHÁCH a ne v NĚMECKU. Tradice je u nás docela dlouhá a má určitě budoucnost, jen tam musi přijít nekdo jinej a ne pohuňkové našeho nejvyšího, tzv ,,Hitlerjungend''
Zpátky k problému: Vážně si rozmyslete jestli je u všech ,,dobráků'' všechno v pořádku. Naše SDH v moji obci je spíš dobrovolný spolek veřejně prospěšných blců, kteří dělají práci pro obec, kterou by myslivci asi těžko dělaly. Určitě by jsme si rádi stříkly, ale naše vybavení na to prostě nemá. To myslím upřímně. Peníze obce jsou potřeba někde jinde. Já bych tu Tatru stejně oprašovat nechodil.
Jen mám dojem že peníze v této oblasti tečou trochu jiným směrem. Proč se má kupovat novej Tranzit za velký peníze pro SDH, když s ním maj v úmyslu jezdit jenom 2krá do Německa za kolegama na chlastačku. To trochu volá do nebe ........
Závěrem chci říct, když to někdo začne dělat, tak ať to dělá na 100% a ne jen když se mu chce.
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:18
jednoznačně nic moc. Co se týká různých školení na stanici HZS, či plnění dýchací techniky, tam je spolupráce na slušné úrovni. Horší je to s výjezdy. Byly i větší výjezdy, kam maximálně povolali jednotku JPO II o 10 km vzdálenější, než my a HZS podniku se slovy, že tam žádné "dobrodruhy" nechtějí!!!
Vybavení máme velice dobré, až na Trambusa, hold je to už důchodce..., výjezdy zpravidla do 3-5 minut.
Když už jsme u toho, taky mi vadí, že si z nás občas dělají profíci mukly. Profíci je jen lehce hasit, případně postávat okolo cisteren a dobráci ať dělají špinavou práci- vyházet uhlí ze sklepa, vynosit dřevo z kůlny a pod...
A když to majitel objektu neunesl psychicky a pořád makal a makal a nikdo (VZ) mu nedokázal říct, že už to stejně ničemu nepomůže (už se jen dohašovala ohniska a vynášely doutnající dřevěné brikety), tak nás ještě velitel profíků začal pucovat, ať jdeme dělat s ním, že to vypadá blbě, že tam háže sám. A profíci postávali kolem a ruku k dílu nepřidali... Asi to už je pod jejich úroveň?!
-
-
Sorry, ale nee. To už by sme se nedostali k výjezdu nikdy... Už tak je tu spousta příspěvků, kde ostatní píší, že jim hoří za rohem a je nikdo nevyhlásí a přijedou dobráci ze sousední vesnice... Nerad bych byl další z těch, co to bude muset napsat. I tak nás moc profíci k zásahu nevolají... (
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:18
No trošku jsem si to tady pročetl a už před časem jsem podobnou diskusi otevřel na těchto stránkách pod názvem konkurence HZS. Chtěl bych ale přispět do této diskuse tímto. Jsem velitelem jednotky 3 roky, jsme jednotka JPO II a počet výjezdů dosahuje zpravidla cca 50 výjezdů ročně. Ne všechny výjezdy uskutečňujeme z HZS ale hodně jezdíme i na technické pomoci na žádost naší obce. Jsme jednotka která pracuje v režimu stálé pohotovosti - tady každý den má jedno družstvo pohotovost ale to není podstatné, z okolí vím že všichni dobráci ať JPO II nebo JPO III nebo JPO V vyjedou při každém vyhlášení požárního poplachu. Souhlasím s názorem že jsme se na tuto práci dali dobrovolně ale....musíme dodržovat nějaká pravidla stanovená zákonem. Stává se všude že to občas OPIS zmastí ať vědomě nebo nevědomě ale při vyhlášení poplachu navyjet, to je dost drsné rozhodnutí a musí být na to nátura. Za prvé člověk poruší všechny pravidla která se vstupem do jednotky rozhodl respektovat už podpisem v dohodě o členství v jednotce a dále velitel jednotky nedodržuje zákon jelikož on je povinen zajistit výjezd jednotky při vyhlášení požárního poplachu. Pokud toho není schopen, je povinen tuto skutečnost nahlásit na OPIS. Samozřejmě že pokud hoří na katastru obce, musí OPIS HZS dodržet poplachový plán kraje a vyslat tam jednotky dle tohoto plánu. Pokud je v obci jednotka zřízena a má techniku na to aby byla schopná požár likvidovat tak by ji měl OPIS vyslat. ale pokud se stane to co tady popisujete tak bych určitě s jednotkou vyjel, udělal práci dle rozkazu VZ na místě zásahu, pak bych klidně odjel a pak bych okamžitě požádal o vysvětlení prostřednictvím ředitele územního odboru popřípadě vedoucího OPIS. Toto bych ale řešil ve spolupráci s vedením obce a vždy písemně ale ne že to budu dělat tak že prostě nevyjedu protože jsem se urazil. Jen pro příklad: Pokud jednotka nevyjela k dohašování popřípadě hlídání nebezpečného požářiště, mohlo se stát něco někde jinde a zasahující profesionální kednotka byla třeba tam. Jelikož povolaná jednotka SDH se urazí a nevyjede není kdo by profesionální jednotku nahradil a tak se musí vyslat jiná profesionální jednotka popřípadě dobrovolná jednotka k zásahu většinou která je vzdálená daleko více a pokud se jedná o složitější případ tak jede profi a ta je jistě vzdálená daleko. No a tak by se mohlo stát že ta jednotka dostane do právního sporu nazvaného například veřejné ohrožení, nebo ublížení na zdraví z nedbalosti. Je to sice extrém ale jak jistě víte existují dojezdové časy které se musí dodržet a pokud je OPIS nedodrží vysláním jednotek tak to musí zdůvodnit a pokud se bude obhajovat tím že některá jednotka nevyjela vědomně o čemž je zápis tak slušnej právnik z toho vytříská hodně především pro poškozeného. Toť můj názor na věc.
-
Příspěvek od Pecan » 12.05.2008 15:18
Před měsícem byl u nás jeden takovej případ kdy Opis svoji práci zvoral. Hořela u nás taková menší šopa. Opis volal našemu náčelníkovi na mobil, ale ten byl nedostupný, tak mu volali na pevnou linku, ale tam se Opis zase dozvěděl že už tam tři roky nebydlí a tak se na další obvolávaní OPIS prostě vykašlal. Nakonec se to náčelník přece jen dozvěděl a to jen díky tomu že ten kdo přijal ten telefonát na pevnou linku sedl na kolo a jel mu přes celou obec předat zprávu. Samozdřejmě že než se ta zpráva k němu dostalo tak na místě již zasahovali profici, ti už to měli pod kontrolou a žádnou další pomoc od náís nepotřebovali.
Tak by mě zájímalo proč OPISu každej rok diktujem telefoní čísla když stejně volají na tři roky stará čisla a jen jednomu člověku.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 12.05.2008 15:18
Zajimalo by me, jak ve Vasi JSDH vyhlasujete poplach... to nemohl OPIS poslat na pagery (pokud mate) nebo vyhlasit sirenu?? To vzdy pri vyjezdu volaji veliteli a ten pak obvolava zbytek jednotky? Chtel bych to objasnit, diky
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Příspěvek od Ondra Vajo » 12.05.2008 15:18
Hzs s nami jako SDH jpo II vychazeji moc dobre a nekdy uz ani nejezdi kdyz vi ze jsme tam my to nam bylo receno coz potesi ikdyz nekdy bychom byli radsi kdyby tam byli.Patrime k nejlepsim v okrese a techniku na urovni profiku to same s vybavenim.Vice otazek zodpovim na vaje@post.cz.Takze si myslim ze mame dobra vztahy ktere se zlepsuji
-
Příspěvek od Ondra Vajo » 12.05.2008 15:18
Je to jejich prace a vim ze kdyz hori za rohem a volaji nekoho jineho je to asi tim ze s nima maji lepsi zkusenosti.dnes je to jen o komunikaci a o tom kdo umi vic nez ten druhej.Jinak profiky nechte stimhle nemaji nic spolecneho o ni ale ty nahore
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:18
Víš já vím že se vám to nazamlouvá, přišli jste o výjezd ale zkus se zamyslet nad tím že operační má na rozhodnutí pár vteřin, možná minut (velmi omezeno). A ještě k tomu se nemohou spolehnout na nějakého strejku jestli tu zprávu předá nebo ne, ať je strejka sebelepší spojka. Spíš bych se ptal jak je možné že bylo použito staré číslo, nebo proč nebylo možno kontaktovat zástupce velitele či starostu sboru když už nešlo svolat jednotku sirénou nebo jiným dostačujícím způsobem.
-
Příspěvek od Pavel Vítek » 12.05.2008 15:18
OPIS může poplach vyhlásit sirénou, pouze pokud je ta siréna zařazena do JSVV (jednotný systém vyrozumění a varování) a tudíž dálkově ovládaná. A to zdaleka nejsou všechny sirény u nás. Znám obce (třeba na Vysočině, kde je mizerný signál čehokoliv), kde prostě musí OPIS zavolat někomu určenému, který jde k hasičárně nebo k jinému ovládacímu místu a LOKÁLNĚ ovládanou sirénu spustí. Když se OPIS nedovolá, tak prostě smůla. Není čas ani lidi, aby vytáčeli jedno číslo za druhým. No a pagery zdaleka nemají všude. Taková je prostě situace
-
Příspěvek od Pecan » 12.05.2008 15:18
RE: Jakub Kozák
V posledních dvou řádcich mého příspěvku píšu že každý rok hlásíme OPISu aktuální telefoní čísla.
RE: Jiří Opálka
Bohužel je to tak, pagery nemáme a sirénu napojenou na OPIS taky ne. Jsme totiž již od poloviny dvedasýtých let zařazeni do JPO V (před tím jsme byli JPO III) která je vzdálená od nejbližší stanice HZS cca 7km, tak podle toho se vyvíjejí argumenty.
RE: Rákosníček
Tento připad se ale nestal poprvé. V roce 2002 unás v obci hořel rodiný dům a my jsme se to dověděli až když nám pod oknama houkalo auto profiku.
-
My máme sirénu s dálkovým ovladačem, nově dokonce rozšířila naše obec místní rozhlas o bezdrátový systém a novou ústřednu, takže je možné pouštět zvuk sirény i obecním rozhlasem a je možno ji takhle spustit i z OPIS, či pomocí SMS.
Ale není nám to moc platné, protože sirénu ( tu původní ) stejně nechávají spouštět zavoláním na určená tel. čísla. Údajně je moc složité proklikat se několika okny v počítači, tak raději postaru telefonují...
Začátkem roku nám uložili na OPIS čísla mobilů celé jednotky a při výjezdu nám chodí sms, kde už je napsáno kde a co hoří. Myslím, že to mají přes bránu jako hromadnou SMS, protože nás jednou bylo víc pohromadě a přišlo nám to všem najednou. Bohužel není jisté, jak to má fungovat příští rok. Vše má začít fungovat přes Krajský OPIS a to už prý takhle nepůjde, protože by platili moc peněz za ty SMS.. )
Re: Pecan : Jedna z možností je taky dát vědět místním občanům, na které číslo mají zavolat přímo pro vás, nebo že si mají při požáru jako postaru zorganizovat někoho, kdo přijede ke zbrojnici a spustí sirénu. U nás vycházely i místní noviny, kde jsme to takhle lidem napsali. Případně udělejte letáčky do každé schránečky...
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:18
Jsem dobrovolný hasič v okrese Jeseník jsme zařazeni v kategorii JPO II máme reletivně dobrou techniku 2x cas 25 (L-101, Š-706) a 2x DA ztoho jedna upravena na technické zásahy a dopravní nehody.I přes tuto techniku těch výjezdů moc nemáme letos jich je jen 14. Co se týčě spolupráce s HZS není to ani dobrý ani špatný, ale musím říci co nám zrušili OPIS v jeseníku a přesunuli jej do šumperka je to oněco lepší co se týče oklašování požárů naší jednotce,když jim nahlásí událost vyhlašují poplach okamžitě. Za Jeseníku nám vyhlašovali poplach až tak 10 minut potom co vyjela jednotka HZS. Nic méně nás nevisílají na události typu rozbyté sklo po DN nebo vytečené PHM po DN i přesto že to k nám májí 30 km. Ale co se dá dělat na nás nikdo nedá příslušníci HZS si nestěžují an naší spolupráci celkem ji oceňují, ale to jetak asi vše.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky