Pamatujete na svůj první výjezd?
Našli jste nový způsob hašení? Nebo chcete jen poradit?
-
Příspěvek od Miroslav Cvejn » 27.03.2011 17:32
Otázka je proč jsi tam přiběhl ještě ty když nejsi ve jednotce? Jo a musíš akorát umřít a platit daně...
-
Příspěvek od Petr Nájemník » 27.03.2011 22:31
Jo jo byla to moje první šichta u HZS.Ráno půl 7 už se těšim dom a najednou poplach, požár střechy RD.Vyjela CAS 25 Liaz CAS 32 Tatra a AŽ 30.S Tatrou vyjela trojice kluků co nastupovaly směnu.Já vyjel na prvnim výjezdu.No připadal jsem si tam jak pátý kolo u vozu.Ani si pořádně nevybavuju tu cestu.Dnes už jen doufám že jsem tam byl aspoň trochu platnej,ale dost o tom pochybuji.
-
-
Příspěvek od Alois Kolář » 28.03.2011 10:31
Svůj první výjezd si pamatuju docela dobře. Bylo to někdy o prázdninách v roce 2007. Bylo to asi půlrok co jsem byl členem jednotky ( tedy půlrok od toho, co mě a kolegovi velitel řekl: Hele, seš už starej dost, budeš jezdit s nama hasit a na výjezdy ). Neměl jsem tenkrát ani tušení, co to obnáší, co a jak by mělo být, mladej a blbej jsem si myslel že nejlepší hasič je ten, kdo má nejlepší útok v PS.. Těsne po poledni houkla siréna. Mám to kousek, doběhl jsem na zbrojnici a starší kolega už seděl ve 148 a hned vyrážel na místo ( sám, v montérkách ). Zmateně jsem se pohyboval po zbrojnici a nevěděl co dál dělat. Jeden z našich zasloužilých hasičů došel s tím, že hoří kombajn a kus pole za vesnicí, že musíme vyjet i druhým autem.. Na to jsem se nasoukal do PSII a do ruky si vzal přilbu(PZ) Pár minut na to dorazil další starší člen našich hasičů, mlíkař, i s jeho mlíkařskou ávií. Řekl poď, pojedeme trambusem. Sedli jsme ale nemohli jsme nastartovat. Matně jsem si ze soutěží vzpomínal, že se někde něco zapínalo, než jsem vždycky startovali, asi baterky, a upozorňoval na to kolegy, ale ten že ne, že to je určitě zase vybitý.. Kolega vystoupil, zastavil první auto ( jeep místních plynařů ), vysvětlil jim že to máme vybitý a musíme jet na oheň, ti vzali lano a vytáhli náš erťák z garáže i s náma a z kopce ho roztáhly. U místního rybníčku jsme se otáčeli a valili směrem k místu, kde mělo hořet. Dojeli jsme tam ( nemohli vypnout motor, aby jsme pak mohli odjet a nemuseli zase roztláčet ) a naštěstí týpek, co jel naší 148 měl už roztaženou hadici a vše pod kotrolou, dohašoval strnisko asi 2x3m pod kombajnem a zadek kombajnu. Došel jsem k němu v PSII a PZ, na nohách botasky, on jen v tričku a montérkách, a říkám: " Co mám dělat? ". Dal mě do ruky proudnici a řekl: Ukliď to do auta a smoté hadicu".. Pak dorazili profíc a my odjeli oběma autama. Dojeli jsme na zbrojnici a ař tam mě podle dechu došlo, že oba řidiči něco popily.. Dokonce jsme našli i bateriák, kterej byl jen nezapnutej. Vzpomínám si, jak jsem se strašně styděl.. Za to že jsem nevěděl co dělat, že všecko bylo jak bylo.. Pak se tento výjezd řešil na schůzi SDH.. Dopadlo to tak, že se všichni pochválili že to bylo super a uhašeny než dojeli profíci, a že sme tam měli 2 auta atd.. Bylo mě z toho blbě.. Tenkrát jsme s klukama mého věku začali o všem mluvit a přitakávat si, že je asi něco špatně.. Další výjezd, a to na požár střechy, kdy jsme se jen tak dívali, jak ostatní hasí a "zapřeli" jednu naši cisternu, aby jsme nemuseli zásobovat vodou z rybníka, protože jsme měli uvnitř hydrantovou, a komu se přece chce celou noc tady vozit vodu, jedeme dom.. To už jsme měli kolem sebe skupinku, která byla odhodlaná věci změnit, protože tak to bylo očividně špatně.. Půlrok potom, po dalším výjezdu, se nám s podporou a pomocí nadřízených z HZS podařilo udělat rapidní změny. Obměnila se z větší části jednotka, nový velitel, spousta školení a příprav, nákupy prostředků a techniky.. A od té doby se vše ubírá lepším směrem. Neříkám, že je to ideál, jsou taky nějaké mouchy, ale na tyto naše začátky všichni dneska s úsměvem vzpomínáme..
-
Příspěvek od Lukáš -X- » 29.03.2011 10:53
První výjezd byl v roce 2000, jednalo se o požár sila. Naše jednotka tam jela vystřídat kluky z HZS druhý den ráno. To byl ještě OPIS a ta spolupráce fungovala jinak. Měl jsem na sobě PS a půllitry ))
Dnešní "nováčci" se této výbavě jen smějí ...
Technika - CAS 24 Liaz, tehdy ještě se "starým" kloboukem a před repasem ...
Dnešní "nováčci" se této výbavě jen smějí ...
Technika - CAS 24 Liaz, tehdy ještě se "starým" kloboukem a před repasem ...
-
Příspěvek od paty » 29.01.2012 21:10
Jelikož to není tak dávno tak ano, 19.10.2011 v 20:40 mi začal řvát pager, následován voláním a smskou z KOPISU. přiběhl jsem an hasičárnu a v životě jsem se tak rychle nepřevlík, letěl jsem k autu kouk do Tatry tam nikdo, tak jsem skočil do Mana a už jsme razili, při příjezdu na místo jsme byli akorát odvoláni, že požár dřeva uhasilo HZS. tak jsme se otočili a jeli domu. Všichni ze mě měli prdel když to tak lidově řeknu, protože jsem se narodil 19.10.1993 v pul devátý večer=D nejlepší na tom bylo, že aniž bych zasahoval tak jsem si po tomto výjezdu odležel týden doma s angínou=D
-
Příspěvek od Pan M » 01.02.2012 17:36
1.8.2007, první středa v měsící a ve 12:00 zkouška sirén. Z domu jsem nevyběhl, ale už jsem byl na cestě ke dveřím :) No a za půl hodiny siréna znova, chvilku jsem se ujišťoval, jestli není dvakrát za den poledne, ale pak už jsem z domu vyběhl. Vyjeli jsme na požár pole do sousední obce. Jen trochu slámy na posečeném poli, místní jednotka to tam už tloukla lopatama, tak jsme vytáhli vysokotlak, trochu to zalili a jeli domů.
-
Příspěvek od masim89 » 18.04.2012 11:35
Můj první zásah si pamatuji velice dobře, bylo to asi 14 dní po mém jmenování do JSDH. byl to duben 2008 a jednalo se o autonehodu, takže celou cestu k nehodě jsem se klepala z toho co mě čeká, nakonec vše bylo více méně bez komplikací, jednalo se o auto na střeše, řídila to policajtka v civilu asi na 10 cm podpatcích, naštěstí byla bez zranění. Jen jedna nepříjemnost se mi tam udála, velitel zásahu z HZS mi řekl, že když dojedu ještě někdy k zásahu, tak mě nepustí do akce, jelikož jsem ženská, ale mám naštěstí mám velitele, který se za mě postavil. Teď už s žádnými profíky ani dobráky jako žena v JSDH naštěstí problémy nemám :-)
-
Příspěvek od Jakub » 23.10.2012 18:27
tak můj 1. oficialní výjezd byl požár trávy po nedělním obědu jsem si zdrimnul a probudil mne telefon ihned jsem vyběhl z baráku a utíkal 200m do hasičarny. Byl jsem tam prvni jako syn velitele jsem mel jistou protekci mít klič od hz ale vše zaslouženě několika desitek hodinami brigad. Otevřel jsem vrata zapl kompresor a nastartoval naši liazku 101. Naše jednotka byla nadstandartne vybavena tak jsem si oblek Fireman III Galet S1 SF a obuv Zeman. Počkal jsem na ostatní kluky a jely jsme. K požaru jsme dorazily první hořela trava 5x5 metru stačilo použít vysokotlak :-). Dnes na to vzpomínám rád ale moje první vetší akce bylo jiný kafe byly to povodně. tehdy mi bylo 16 jako dorostenec jsem na hasicarne pomáhal s mnoha věcmy ale tehdy to byla síla . Samořejmne jsem nesel do prvni linie ale až voda opadla začala pořádná práce. Takové taháni PS 12 a motáni hromady hadic neni zadna sranda a to ani nemluvě o těch tunách bahna po měsíci jsem byl celkem rád že jdu do školy :-)
-
Příspěvek od petr.194 » 23.10.2012 19:29
Můj první neoficiální zásah byly povodně v r.2012. Tehdy jako 17ti letej dorostenec jsem byl velitelem povolán z důvodu plnění pytlů pískem. Ty náklaďáky písku jsem ani nepočítal- byly to desítky tun, co se napytlovali v 5ti lidech. Ostatní je rozvášeli vejdou po městě. Následně po 2 dny jsme drželi nepřetržitou službu na hasičce, kde jsme někteří i spali. Po opadu vody, kdo neměl poškozené svoje, tak šel pomáhat ostatním. Já boužel musel domu, a to teprve nastala dřina. Vše uklidit, omítky oklepat, dyť to jistě znáte. Následovala však po týdnu vlna druhá, a o to horší. Znovu na hasičku, pytle přidávat další, držet nepřetržitou směnu. Na tyto prázdniny si budu pamatovat až do smrti.. Ale zpět k prvnímu oficiálnímu zásahu- tím byl požár stohu za městem. Jediný, co jsem spackal, byla příprava před výjezdem- vlítnu do šatny jako blesk a plesk- složil jsem se o první boty, co byly za dveřma.... Poté rychlé převlečení a do tatry! Na požáru jsme byly 12 hodin, a to byl zápřah. Dostal jsem do ruky C proudnici a makej! Nejlepší školou je stejně ostrá akce!
Zpět na „Zásahy - rady a postupy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz