Bodavý hmyz
-
Příspěvek od KM » 12.05.2008 15:26
Pro ochranu hasiče stačí kukla a firemany (rukavice a boty jsou samozřejmostí), většinou je to pak bez bodnutí, ikdyž vosy a včely zalézají všude. V takovém případě doporučuji opasek (nezbytný když se jedná o likvidaci ve výškách) a zdrhovačky, těmi se pak zajistí rukávy i nohavice. Protichemické obleky pak používáme jen ve velmi specifických případech např. lesní sršně, ty maj kusedla jak štípačky. k likvidaci pak stačí většinou pytel, hnízdo do něj schrábnete a je hotovo, jinak běžně používáme vysaveč. Z chemikálií pak klasicky raid a biolit, ale to jen doplňkově.
-
Příspěvek od craig_tucker » 03.08.2011 11:25
prosil bych někoho kompetentního, kdo by mi mohl odpovědět, jak funguje na KOPIS vysílání jednotek na likvidace obtížného hmyzu (LOH)? rozdělil bych to ještě na dvě části, ať se v tom moc nezamotám
1) čas vysílání jednotek HZS: každý rok absolvujeme na HZS školení, kde nám je důrazně říkáno, že na hmyz se má jezdit až v příznivých klimatických podmínkách, kdy je hmyz neklidnější, tzn. až se trochu ochladí, k večeru ( 5.-7. hodina večerní) a je tedy největší šance na úplné zlikvidování. pominu-li, zásahy, kdy je sršní (vosí) hnízdo na MŠ atd. (nebezpečí z prodlení), proč potom čtu ve svodkách, že KOPIS vysílá jednotky HZS v průběhu celého dne a k případům, kde je riziko nebezpečí z prodlení zcela minimální (stromy u cesty atd.). určitě by bylo vhodnější vyčkat k večeru, kdy se hmyz stahuje zpět,ne? jedná se ale jen o jednotky HZS, jednotky SDH jezdí na tyto zásahy v 90% až po 5. odpolední... na co nás potom tak školí a drilují, když to je potom vše jinak? vypadá to, jako že nám káží vodu (neslazenou a nesycenou) a sami pijí víno (výborné archivní)...
2) vysílání jednotek dle místa zásahu: naše jednotka spadá do kat. JPO II/1, jsme v PPP kraje předurčeni na LOH pro celý náš "rajón", dokonce mám dva členy z jednotky zapsané v krajské veterinární databázi (nevím jak se to přesně jmenuje) osob, kteří jsou proškoleni na odchyt a manipulaci se zvířaty (od psů, přes hmyz, až k hadům), v přeneseném slova smyslu jsou takový naši "antoušci" . v tuhle chvíli mi jde o to, proč KOPIS vysílá do našeho města (letos již 3x) jednotku HZS (20 km cesty, vždy tak v +- půl 4 odpoledne) na vosy, jednou dokonce a to považte, 50m od hasičárny za garáží RD? přitom týden před tím nás hnal na LOH do sousední dědiny 5 km daleko...
aby nedošlo k mejlkám, nestěžuji si na nevytíženost, letos jsme si sršňů a podobné havěti užili vcelku dost (prozatím 16x - od června), jen mi některé postupy ze strany KOPIS přijdou někdy hodně nelogické a vcelku matoucí (i náš starosta města jen kroutí očima, když to kolikrát vidí)...
PS: když sem se ptal kluků od HZS, proč tomu tak je, tak ani sami oni nevěděli, proč je v tom takový chaos a jen pokrčili ramenama...
pokud někdo víte jak to funguje, jestli je v tom daný nějaký systém, či je to jen otázkou náhody (losu) jaké tlačítko zmáčkne na KOPISu, budu rád za odpověď
craig_tucker
-
Příspěvek od Husky » 03.08.2011 12:15
1. Vyslání jednotky závisí na čase. V dopoledních hodinách přes týden vyjíždí HZS a to do 15:30, kdy nastupují jednotky SDH. O víkendu pak JSDH vyjíždějí už od 10:00.
2.V tomto systému se jezdí tzv. Velká Ostrava, takže se jezdí i mimo zřizovatele (jednotky zařazené v systému jsou JPO 3). Neřídíme se tedy PPP kraje.
Řekl bych ale, že je toto docela ojedinělý systém a jenom ti zamotá hlavu Tak snad jsem aspoň trochu pomohl...
-
Příspěvek od craig_tucker » 03.08.2011 13:05
příklad za všechno: byl jsem na rodinné oslavě a brácha od šváry mi ukazoval sršní hnízdo u dveří na půdu, které nebylo díky němu možno otevřít, aniž by člověk nedostal ze pár žihadel. vzhledem k večerním hodinám a naší oslavenecké indispozici, jsme se domluvili, že ráno zavolám na KOPIS, ať mu tam pošle kluky z jejich rajonu. tak jak jsme se domluvili, druhý den jsem zavolal na KOPIS, že v té a té dědině, tam a tam (cca 15 km od našeho města) jsou sršni atd.. jaké bylo mé překvapení, když mi operační řekl, jestli si to nechcem vzít, že nás tam pošle, když už o tom víme. no tak jsme tedy jeli
no a o to víc mě právě zaráží, že nám pak KOPIS posílá kluky z HZS do našeho města na vosy, které jsme schopni si pochytat sami...
počítám-li jen naše město, najeli k nám kluci z HZS dá se říci "zbytečných" +- 60km. podívám-li se na celý náš okres a na LOH, co by byli schopni udělat si ostatní jednotky sami, skáče to do vcelku velkých čísel - tedy zbytečně najetých kilometrů. nehledě na to, že každá JPOII + pár vybraných III v našem okrese jsou vybaveny prostředky na LOH a jsou předurčeny na tuto činnost. a každá z II má zaměstnané min 2 kluky pod obcí jako hasiče, co mohou v klidu a bez skrupulí i v dopoledních hodinách vyjet.
craig_tucker
-
Příspěvek od hasiš » 03.08.2011 14:01
Prostředky: Postřik - Aqareslin, benzín nebo ředidlo - "na kremaci", vysavač.
Když je to nutné, jede hned hzs, jinak jsdh jezdí obvykle až večer...
-
Příspěvek od Zdeněk Učeň » 04.08.2011 21:05
-
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Mirek » 13.04.2015 06:07
http://www.vyzbrojna.cz/cz/1004/1892/ko ... celar.html
http://www.vyzbrojna.cz/cz/1004/1947/ko ... kavic.html
-
Bodavý hmyz
Příspěvek od Dobrak » 30.07.2015 19:26
Úlohou hasičov nie je likvidácia hmyzu - na to je deratizácia.Jarda EPS píše:LIKVIDACE
pokud máte hnízdo hozený v igelitovém pytlu, tak bohatě stačí 20ml benzínu, je to recept od včelaře, jinak když jsem řekl včelaři, že někteří hasiči dávají roje neznámého původu včelařům, nebo je pouští v lese tak velice prskal, a říkal, že si zaděláváme na velikej průšvih!!!
Dostal jsem od něho info z veterinárního zákona a od té doby veškeré včely likviduju. Jinak pokuty jsou v řádu statisíců + náhrady za léčení a likvidace. Jeden důchodce musel prodat barák po tom, co převážel svoje včelstva v době, když to bylo zakázaný a spočítali mu to na 8 000 000,- Kč Jinak informace prý podá každá veterinární správa ve větsích městech a na vesnici bych zkusil předsedu včelařskýho spolku.
Či za svoje prostriedky budete kupovať jedy ?
U včiel ide o roje. Roj má svojho majiteľa - včelára. Nový roj pristane vo vzdialenosti asi 500 metrov južne od domáceho úľa. Hľadá miesto na sídlo. Či adresu zaregistruje u matky neviem, ale viem, že ho nesmiete spáliť - iba keby mal mor.
-
Re: Bodavý hmyz
Příspěvek od Lukáš -X- » 31.07.2015 13:10
Já nevím, u které jednotky či profesionálního sboru působíš, ale Tvoje odpovědi jsou trochu mimo mísu.Dobrak píše:Úlohou hasičov nie je likvidácia hmyzu - na to je deratizácia.Jarda EPS píše:LIKVIDACE
pokud máte hnízdo hozený v igelitovém pytlu, tak bohatě stačí 20ml benzínu, je to recept od včelaře, jinak když jsem řekl včelaři, že někteří hasiči dávají roje neznámého původu včelařům, nebo je pouští v lese tak velice prskal, a říkal, že si zaděláváme na velikej průšvih!!!
Dostal jsem od něho info z veterinárního zákona a od té doby veškeré včely likviduju. Jinak pokuty jsou v řádu statisíců + náhrady za léčení a likvidace. Jeden důchodce musel prodat barák po tom, co převážel svoje včelstva v době, když to bylo zakázaný a spočítali mu to na 8 000 000,- Kč Jinak informace prý podá každá veterinární správa ve větsích městech a na vesnici bych zkusil předsedu včelařskýho spolku.
Či za svoje prostriedky budete kupovať jedy ?
U včiel ide o roje. Roj má svojho majiteľa - včelára. Nový roj pristane vo vzdialenosti asi 500 metrov južne od domáceho úľa. Hľadá miesto na sídlo. Či adresu zaregistruje u matky neviem, ale viem, že ho nesmiete spáliť - iba keby mal mor.
Pokud je hmyz ohrožující, což i včelí roj na dětském hřišti, náměstí atd. jistě je, prostě ho zlikviduješ. Garantuji Ti, že žádný včelař si cizí roj nevezme.
A komu by si pak svěřoval ty nebohé vosy a sršně?
-
Příspěvek od Jakub » 31.07.2015 23:12
-
Re:
Příspěvek od Dobrak » 03.08.2015 06:51
správne má byť : občania sú schopní zlikvidovať nielen osy a sršne, ale aj ovady, muchy, komáre, pavúkov, ploštice, šváby a iné.craig_tucker píše:
no a o to víc mě právě zaráží, že nám pak KOPIS posílá kluky z HZS do našeho města na vosy, které jsme schopni si pochytat sami...
počítám-li jen naše město, najeli k nám kluci z HZS dá se říci "zbytečných" +- 60km. podívám-li se na celý náš okres a na LOH, co by byli schopni udělat si ostatní jednotky sami, skáče to do vcelku velkých čísel - tedy zbytečně najetých kilometrů. nehledě na to, že každá JPOII + pár vybraných III v našem okrese jsou vybaveny prostředky na LOH a jsou předurčeny na tuto činnost. a každá z II má zaměstnané min 2 kluky pod obcí jako hasiče, co mohou v klidu a bez skrupulí i v dopoledních hodinách vyjet.
craig_tucker
Jeden obyvateľ útulku pre bezdomovcov mi hovorí : " Dobrý človek, som šťastným človekom, mám mačiatko"
Pýtam sa ho : Chceš ho zjesť ?
Kdeže....., už môžem pokojne spať, mačiatko loví v noci šváby.
Zpět na „Zásahy - rady a postupy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky