Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli existuje nějaký předpis (vyhláška), jak mají profesionální hasiči likvidovat včelí (vosí) roje. Nedávno jsem byl svědkem (jsem nehasič, zato častý návštěvník tohoto serveru) toho, kdy se v našem závodě začali na admin. budově rojit včely, bylo to v neděli odpoledne, takže nikoho bezprostředně neohrožovali, ale přesto jsme volali hasiče. Operátorka na číslo 150 nám sdělila tel.číslo na smluvní firmu, na tomto čísle se nám ozvalo že neexistuje, znovu jsme volali 150, abychom ověřily správnost číslo. Bylo správné ale prostě již neexistovalo, z čehož byla operátorka krapet rozčarovaná, sdělila nám další dvě čísla, na obou byla hlas.schánka. Takže opět voláno 150, operátorka byla již zcela mimo, přepojila nás na operačního, ten nám poradil abychom přes místního starostu kontaktovali "nějakého včelaře", když jsme mu sdělily že jsme si téměř jisti že v obci není žádný včelař a roj ve výšce cca10m by si těžko jen tak sklepnul do rojáčku, vylovil ještě jedno číslo smluvní firmy na kterém se již někdo ozval s nímž jsme si domluvili likvidaci. Toť nastínění situace: moje otázka směřuje k tomu jak je to jinde (my spadáme pod HZS Kladno), žil jsem v mylné představě že hasiči mají svého vyškoleného člověka a vybavu (alespoň tak je to v Praze, né?), a jak by se asi podle Vašich názorů zachovaly hasiči, kdyby se roj objevil někde na sídlišti kde by mohlo dojít k ohrožení obyvatel. Díky za vaše zkušenosti a všem co nejméně rojů