Páteřní deska a osobní sekerka na opasku
Nevíte, jak opravit Tatru nebo kam upevnit dýchací přístroj?
- Oves
Páteřní deska a osobní sekerka na opasku
Příspěvek od Oves » 22.09.2010 13:22
Zdravím, už delší dobu se mi v hlavě honí nápad o výrobě páteřní desky ze stavební překližky, párkrát jsem to už viděl, např. u JSDH Vratimov, nebo teď nedávno ve fotogalerii z mistrovství ČR ve vyprošťování z havarovaných vozidel. Co si o tom myslíte? zajímá mne také názor z pohledu platné legislativy.
Druhý dotaz je na výhodu nošení osobní sekerky na opasku na levé straně, má to vůbec nějaké praktické výhody? Jako pravákovi mě přijde logické ji nosit vpravo. Ve fotoreportáži z pádu ženy pod soupravu metra ji mají téměř všichni vlevo. předem děkuji za ohlasy.
Druhý dotaz je na výhodu nošení osobní sekerky na opasku na levé straně, má to vůbec nějaké praktické výhody? Jako pravákovi mě přijde logické ji nosit vpravo. Ve fotoreportáži z pádu ženy pod soupravu metra ji mají téměř všichni vlevo. předem děkuji za ohlasy.
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 22.09.2010 15:56
Ahoj.
Abych se ti vyjádřil k té desce... Jednoduše řečeno, je to výborná věc.
Ano, při vyprošťování se to hodně používá, je to "tenké" - dobře se to vleze, je to vcelku (narozdíl od Scoop rámu) - dobře se "natahuje" pacient. Jediná chyba je, že když to položíš na hladkou zem, těžko se to zvedá. Buď to musíš podložit klínky, nebo položit např. na žebřík apod..
Také jsme jej chtěli dělat, ale nakonec čekáme na Spine-board, který navíc plave je "ohnutý" takže jej zvedneš i ze země...
Sekerka nalevo... Osobně ji tam mám také. Vpravo karabiny a 8, vlevo sekyru. Jednou rukou ji těžko vyndáš a používáš-li obě, tak je to jedno na kterou stranu šaháš, ne? Ale nejduležitější je, abys to měl tak, aby se to dobře dělalo tobě...
Abych se ti vyjádřil k té desce... Jednoduše řečeno, je to výborná věc.
Ano, při vyprošťování se to hodně používá, je to "tenké" - dobře se to vleze, je to vcelku (narozdíl od Scoop rámu) - dobře se "natahuje" pacient. Jediná chyba je, že když to položíš na hladkou zem, těžko se to zvedá. Buď to musíš podložit klínky, nebo položit např. na žebřík apod..
Také jsme jej chtěli dělat, ale nakonec čekáme na Spine-board, který navíc plave je "ohnutý" takže jej zvedneš i ze země...
Sekerka nalevo... Osobně ji tam mám také. Vpravo karabiny a 8, vlevo sekyru. Jednou rukou ji těžko vyndáš a používáš-li obě, tak je to jedno na kterou stranu šaháš, ne? Ale nejduležitější je, abys to měl tak, aby se to dobře dělalo tobě...
*1999 JSDH , *2005 HZS , www.MuMoT.cz
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 22.09.2010 16:58
ja bych si tedy paterni desku na opasek nebral, musi to byt strasne nepohodlne . JJS
- Oves
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 22.09.2010 18:35
to souhlasim, jinak to byl jenom takovy vtip , proste nahravka na smec ktere neslo odolat, snad jsem te nenazlobil JirkaJS
- El Mariachi
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od El Mariachi » 22.09.2010 19:33
Desku není problém vyrobit a znám dobrovolné jednotky, které to udělaly. Většina lidí je za záchranu vděčná a nikdy by je nenapadlo hasiče žalovat. Pak se ale najde jeden, kterému ta deska ublíží a právník začne namítat, že to bylo "samodomo", bez certifikace, neschváleno pro záchranářské účely. Deska "samodomo" je perfekní do té doby, než se něco stane, což znamená být stále v nejistotě. Myslím, že Spineboard, jak píše p. Filip B. výše, je dražší, ale lepší řešení.
El Mariachi
- Oves
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti