Osobní lékárnička
-
Příspěvek od Ondra Belica » 12.05.2008 15:25
Holahola,
Rád bych znal Vaše názory na osobní lékárničky. Mám na mysli takové ty malé, s nejnutnějším vybavením, co jsou na opasku a hasič je má stále s sebou. Tu, která slouží spíše při nehodě hasiče, nebo jeho kolegy, aby se zabránilo nebezpečí z prodlení v případě, že by se nejprve muselo běžet pro lékárnu do auta.
Používáte někdo takovouto lékárničku?
Myslíte si, že má její užití smysl?
Díky za názory.
Ondra
- Oves
Příspěvek od Oves » 12.05.2008 15:25
ale u SDH se to asi neupotřebí určitě je jasné že i obsah lékárničky má určitou dobu použitelnosti a tak u SDH se určitě nevyplatí u lezců by se dalo uvažovat ale asi by jim vadila při lezení atd.U HZS nevím je to na delší rozvahu a určitě by záleželo kdy si hasič vezme na tipu zásahu
-
Takže chápu-li to správně, členům SDH nehrozí, že by se zranili. Otázkou je proč. Jestli proto, že jsou šikovnější než placení hasiči, anebo proto, že se nikam nedostanou.
Teď vážně, copak se nestávají drobné nehody při pravidelné přípravě či nějaké činnosti SDH?
Co se toho, že by mohla vadit u lezení týče, osobně se trochu za lezce amatéra považuji a nevšiml jsem si, že by mě lékárnička o rozměrech 12x8 cm přidělaná na bederním popruhu u levé ledviny jakkoliv omezovala v pohybu při lezení či protahování se průrvami či konstrukcemi.
Co se životnosti týče, bývá většinou stanovena minimální životnost, nikoliv maximální. Co ale může projít na obvazu či připínacím špendlíku? Obinadlo může časem zpuchřet, ale další věci většinou vydrží víc let.
-
Příspěvek od miroslav třetina » 12.05.2008 15:25
Ahoj a nezkoušel si lékarničku na moto. Ja osobně ji nosím v kapse u zas.kalhot nikdy nevíš kdy ji budeš potřebovat je docela dobrá .
- Oves
např lékárnička v autě i hasičském se musí pravidelně doplňovat a co už propadlo se mysí koupit nové obvazi se asi nezkazí ale třeba lék proti bolesti mast na spáleniny a tak.
U SDH sem to spíš myslel z finančního hlediska že koupit každému členovi lékárničku a pak je najednou obměnit a to se třeba některá ani nepoužije nebo lépe se snad žádná nepoužije jsou vyhozené peníze (nevím jak se tyto lékárničky pohybují cenově), které by mohli použít jinde při nákupu základní výstroje či třeba vysílačky.A lékarna která je v DA při drobném poranění stačí a pokud je auto pár metrů od mista zásahu není doba prodlení tak velká.
-
Příspěvek od Kamila Drábková » 12.05.2008 15:25
... lékárničku na opasku (a taky spoustu dalších "blbostí"). Mám to nacpaný v takový "kapsičce" (origo je to na odsedák) a vejde se tam toho opravdu hodně. Osobně si totiž myslím, že kupovat nějakou lékárničku je docela zbytčný, když si jí můžu takhle udělat. Mám tam trojcípej šátek, nějakej ten spínací špendlík, 2 nebo 3 obvazy (úzký), nějaký gázový polštářky, asi troje rukavice, náplast (nastříhanou - jak s polštářkem, tak i bez), jehlu k injekční stříkačce (na třísky a podobný "sračky" super) a možná i něco navíc, to bych se musela podívat. No a jestli mě to dohromady stálo 100,- Kč tak je to dost...
-
Míra
Lékárničku na moto jsem nezkoušel, nevím ani, jaká to je. Nosit něco v kapse mi nepřijde jako šťastné řešení, ale to jen proto, že se znám a co chvíli plnou kapsou o něco zavadím. Na druhou stranu, někomu to ale může vyhovovat.
Martin
Zrovna léky, masti a tak bych do takovéto lékárničky necpal. Nehledě na to, že osobní lékárnička není povinná. Takže kdo si ji pro klid na duši koupit chce, ten si ji koupí.
S tím prodlením to ber třeba tak, že se řízneš, poteče z Tebe krve jak z prasete, ale budeš normálně funkční. Vytáhneš lékárničku, ovážeš se, a plníš dál, co máš. Když ji nemáš, necháš kolegu samotného na místě, seběhneš pět pater dolů, pak přes dvůr, průjezdem ven, skočíš do auta, ovážeš se, běžíš průjezdem dovnitř, přes dvůr a pak pět pater nahoru. Myslím si, že takováto prodleva může být nežádoucí, nemusí se hned jednat o prodlevu, která by mohla ohrozit život.
Jofry
Jojo, o té lékárničce od Perspekty mám již nějakou dobu jisté povědomí
Kamila
Taky jsem si prošel obdobím, kdy jsem si spoustu věcí bastlil sám. Ale už jsem z toho vyrostl.
Jeden známý měl lékárničku, kterou si udělal z pouzdra ve kterém koupil slipy (takové to průhledné pouzdro se zipem na troje slipy, nevím, jestli Vy dámy máte na spodní prádlo podobná pouzdra) a obsah řešil podobně jako Ty. Nevýhodu vidím v obnově materiálu, že když to koupíš postupně, vždy to má jiné datum výroby, zatímco u těch celků to většinou bývá podobného data výroby.
To, co ale považuji za podstatné, je to, že nejsem jediný, kdo si neumí přesně představit, co všechno by v lékárničce mělo být a co je tam zbytečné. A teď sháněj informace a jednotlivé komponenty. Raději si zaplatím a koupím si celek. Pokud bude mít pár lidí stejnou, a jeden si ji zapomene, bude vědět, co v případě potřeby nalezne v lékárničce toho druhého. I to může být výhodou uniformity...
- Oves
Rozhodně sem nemyslel cpát léky a masti do osobní lékárničky tyto věci sem uvedl jen jako příkla k probírané době použitelnosti dnes jsem se díval na tu moto lékárničku ale bohužel jsem něměl možnost porovnávat protože jsem tu osobní lékárničku o které tu je řeč ještě nevíděl. Já jelikož mám v úmyslu absolvovat zdravotnický kurz pro SDH budu určitě o nějaké té lékarničce co bych měl přisobě uvažovat abych byl v případě potřeby schopen aspoň se základním ošetřením pomoci.
Pokud máte odkaz na webové stránky té osobní lékárničky moc bych prosil aby jste jej sem napsali.
K časové prodlevě : Jistě sem neměl na mysli takovou prodlevu že bych běžel dolů odněkud z bytovky spíše sem myslel třeba při požáru menšího rozměru kdy je vozidlo opravdu jen pár metrů daleko.
A jak je to u HZS ti nosí s sebou lékárničku nebo je vždy jeden ze směny zdravotník nebo rovnou volají ZZS pokud se něco stane i přo lehčím zranění ale to je asi blbost protože vozí krapetvětší lékařské vybavení nežSDH tak by je asi měli umět použít...
-
Příspěvek od DobsHK » 12.05.2008 15:25
Osobní lékárnička je dobrá věc.Co se týká vybavení,úplně stačí základní výbavu autolékárničky nacpat do ledvinky.Z vlastní zkušenosti můžu říct,že se hodí i na požární asistence.Velkou lékárnu tak můžeš nechat ve vozidle a na pochůzky si vzít mnohem skladnější a lehčí ledvinu,ve který máš vybavení pro základní první pomoc.
-
Příspěvek od PETR BALHAR » 12.05.2008 15:25
Pánové nějakou dobu jsem aktivně dělal instruktora ČČK. Obvaz nestárne,ale velmi doporučuji hlídat si expiraci tzv.Krytí. Osobně jsem to poznal na banálním zásahu-aspoň ať ta první vrstva na ráně má nejakou sterilitu!!! VŘELE DOPORUČUJI a není zas tak velká finanční položka. Nevěřím tomu,že by nějaký starosta nadávál, že si kupujete obvazový mat.
-
Příspěvek od Miroslav Prokop » 12.05.2008 15:25
Velmi zajímavá a poučná debata. Osobně jsem zastáncem mít nezálkadnější potřeby u sebe a nemisí jít pouze o hasiče. V armádě to byla nedílná součást KPZ a velmi potřebná. Příchodem do civilního života jsem drát na oka a rybářské háčky nahradil civilnějšími potřebami.Při mých aktivytách ( ochrana osob a majeku, VIP) jsem na cestách mnohokrát poskytl klientivy obvaz po pořezání papírem, ženě náplast na odřené paty, prášek na zuby atd. Ale nejcenější než jakákoliv velká lékárna je znalost dané pomoci a hlavně ochota pomoci bližnímu. Ale to jako hasiči máme i v desateru. Pomoct můžeš potřebovat i poskytovat kdykoliv a kdekoliv nejen na zásahu. Ahoj soptíci.
-
Příspěvek od Kamila Drábková » 12.05.2008 15:25
Těch několik sterilních krycích polštářků je to, co opravdu měním po "propadnutí". Jinak třebas vyhazovat trojcípý šátek jenom kvůli tomu, že už to má datumově za sebou mi přijde jako naprostá blbost. To samé obvazy, pokud jsou v neporušeném obalu (nejlépe ještě v nějakém, do kterého nenateče) nevidím jediný důvod pro vyhazování. Samozřejmě je tam nebudu mít "na pořád", ale nějaký ten pátek to ještě vydrží.
Jediné medikamenty, které u sebe nosím (ale v "hasičské" lékárničce je nemám) jsou paralen a ibalgin. Navíc ještě uvažuji o "reflexní" folii - té z jedné strany zlaté a z druhé stříbrné. Je to velice šikovná věc.
-
Příspěvek od Petr Bohanes » 12.05.2008 15:25
když jsem si před časem pořídil osobní lékárničku do firemana, tahám jí v kabátu v kapse, tak to vyvolalo mezi ostatními spíš úsměvy. Další "zbytečnost"navíc. Já osobně si ale myslím, že to je dobrá věc, která zas tolik neváží a pokud je potřeba, tak pomůže. Osobně můžu doporučit výrobky fy. supportmed. na jejich stránkách www.supportmed.cz se podívejte na lékárničky do terénu. neberte to jako reklamu, jen taky používám jejich výrobek a myslím si, že cena je úměrná tomu co je nabízeno
-
Příspěvek od PETR BALHAR » 12.05.2008 15:25
S těmi prášky bych byl dost opatrný,protože nikdy nevíš co to s dotyčným může udělat. Lidičky když máme takovou debatu scháním tzv.OBVAZ NA PRST-je to kousek polštářku+asi 40cm elastického obvazu a na konci kousek lepítka. V Opavě to nemohu sehnat a v lékárnách na mne čumí jak telata-děkuji.
-
nějak si neumím představit, co myslíš. Prostě mi nějak nesedí, proč zrovna na prst je zapotřebí 40cm elastického obvazu.
-
Příspěvek od E.M.T. E.M.T. » 12.05.2008 15:25
- sterilní krytí stačí pomocí sterilních čtverců různých velikostí – sterilnost (expiraci) je dobré dodržovat
- obvazy jsou dobré dva a stejně tak „trojúhelníky (ve dvou se to lépe táhne D). Hodí se na připevnění dlahy na obou koncích, svázání nohou, fixaci ruky, atp. Pokud budete obvazovat ránu, tak musíte počítat, že ji lékař stejně bude revidovat a bude muset obvaz sundat. To může být docela traumatizující.
- léky jsou v tomto případě zcela k ničemu
- thermofólie není vůbec špatná a nezabere tolik místa
- nůžky chirurgické mapř.: na rozstřihnutí oděvu, ustřižení pásu, atp.
- náplast, nejlépe antialegenní
- samozřejmostí musí být rukavice (tzv. šprcky)
To je, podle mého názoru, asi takový základ pohotovostní lékárničky pro méně akutní situace, které mohou nastat při zásahu. Na větší problém, větší lékárna.
- Oves
škrtidlo asi pryžové na tepny nebo tak.a asi bych prodal další pár rukavic určitě bych nezůstal ujedněch protože s jedně ma tě první použití (myslím u jednoho zásahu nebo v jedné situaci) vyřadí bez rukavic to nejde a použité asi nepoužiješ znova
a dík za odkaz pokud znáte někdo jiného výrobce prosím též o odkaz abych měl možnost porovnání
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky