A já bych ani neřekl, že to spolu nesouvisí. Ve velkých městech je na CB i PMR kmitočtech o hodně větší provoz, než někde v lesích na Vysočině. Ten DX příjem na CB na jaře a v létě opravdu je, ale rozhodně to není věčné zarušení, jak píšeš. Jednak je to jen na některých kanálech a jen v určitých hodinách, a pokud budu mít ručku s pendrekem, ještě toho bude míň, viz. ta malá anténa. I když na CB to není s kapeskou nic moc, spojení u zásahu by to umožnilo ve většině případů. Netvrdím, že je to výborné, ale možné to je. Na PMR tohle rušení není, to je pravda, a celkově se mi tohle pásmo jeví v lepším světle než CB. A proč by to mělo být pro JSDH nepřípustné? Už jsem řekl, že stačí se domluvit na pár stovek metrů. A to zvládne i ten chrchlodyn z marketu. Uznávám, že je to svým způsobem limitní řešení, ale použitelné. Výkon na tyhle nevelké vzdálenosti není mizivý, a i když to není oněch udávaných 0.5 W, na takový normální les to stačí. A ta odolnost? Slavné Matry za desítky tisíc (velitelská cca 60 tis. Kč) nevydrží ani vytáhnutí za anténu z kapsy Firemanu, na displej se nelze ani křivě podívat, aniž by neprasknul, a voda? Kdybych nahlas pronesl, že v Anglii mají velké záplavy, tak se nikam s tím krámem nedovolám, o nějakém zvlhnutí na dešti nemluvě. A srozumitelnost - to už jsem také říkal. Pravdu máš, že i za pár tisíc lze sehnat novou šikovnou staničku s dobrými vlastnostmi.
Jenže, jak říkáš, o čem se pořád bavíme?
No o penězích přece. Zažil nejsem nejednu dobrovolnou jednotku, kde jim obec nedala ani na pořádné rukavice a půčovali si u sousedů obyčejné pracovní. Takže si ty vysílačky třeba koupí kluci za svoje, a tam pak je sakra znát, jestli mám spojení, třebaže méně kvalitní, ale použitelné za několik stovek, anebo sice komfortní, ale za tisíce.
Jistě, tohle dnes není běžný stav, leckteré JPO II i III dostanou použité stanice z HZS, tam mají o starost méně.
Také nechci tvrdit, že takové nouzové spojení je to pravé ořechové, a pokud je trochu peněz k dispozici, také bych to nedoporučil. Ale možné to je, a jak říkám, už jsem se s tím setkal a nebylo to tak zlé.
Já se Ti ale nedivím, že tak brbláš, pro Tebe je kvalita zařízení, a tím potažmo kvalita spojení zásadní věc, což, domnívám se, celkem chápu. U někoho, kdo se v téhle oblasti orientuje jak Ty, je to celkem nasnadě.
Ale ti kluci se potřebují jen domluvit z jednoho konce paseky na druhý, nebo někde před stodolou a za stodolou.
A tam se určitě dá dost hodně z těch dobrých radiomatérských, eventuálně profesionálních zásad slevit.
A teď mě budeš mít na svědomí, protože jsem se tímhle mimořádně dlouhým příspěvkem silně vyčerpal, a momentálně bohužel nemohu doplnit tekuté švestkové živiny, to až zítra. Snad nebude pozdě.
Asi zas delší dobu nic nenapíšu.
No ale měj se, a užívej si léto

P.S.:ještě se všem omlouvám, že až tak nepíši k tématu svolávání, ale snad to přežijete