vazačka hadic
-
-
Příspěvek od Pavel Burda » 12.05.2008 15:23
už jsem si myslel, že se na mne vykašlete. Fakt je, že na těch pár hadic, co se za rok dělají, to nestojí zato. Ale když už ten fundament máme - a navíc, já jsem hračička. Už mám také hotový řadič drátu, aby se pokládal pěkně závit vedle závitu (pečlivě spočítaný na stoupání dle průměru B, ale výměnou šroubovice půjde i pro C). Furt si nevím rady, jak napínat drát. Zkoušel jsem ho protahovat mezi kalenými a cementovanými příložkami s perfektními náběhy, ale to z něj zdírá zinkování a placatího to. Musely by ty třecí plochy být hrozně velké - snad to jde i jinak. Možná brzděný bubínek s několika neprokluzujícími závity? Zaměstnavatel mne vyhnal do penze, tak musím něco dělat, ne!? pb
-
Příspěvek od Ondřej Skácel » 12.05.2008 15:23
http://skici.wgz.cz/technika
Na výše uvedeném odkazu je prezentace ze oslav 100 let hasičů v Brně (asi 40 let starý). Na jednom snímku z hadicového oddělení je tam právě vazačka. Používá se dodnes. Kdyžtak zkusím podrobnější nové snímky, ale jedu na dovolenou, tak nevím jestli to stihnu.
-
Jěště jsem vytáhl obrázek samostatně na stejném odkazu.
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:23
Máme vysoustruženou kulatinu ze železa na postupně několik průměrů (D,C,B), potom v ose po celé délce prořezanou na dvě poloviny a rozpínatelnou šroubem. To upneme do svěráku. Po rozevření rozpínáku půlspojka perfektně drží a neprotáčí se. Druhý bazmek je do ruky- v podstatě taková asi 15 cm dlouhá špulka v držáku, na které je navinutý drát a která je brzděna třecí brzdou ( plech okolo obvodu okraje špulky přitahovaný šroubem a tím stavitelná síla brzdy). Funguje to bezvadně, zatím se nám žádný opravovaný spoj nevyvlekl (což se u nových hadic říct nedá..). Brzda funguje tak silně, že když to přeženeš, tak táhneš tak silně, až drát utrhneš ( vlastní zkušenost).
-
každá pomoc dobrá. Pokud to uvedu do použitelného stavu, předvedu. Snad za dlouhých zimních večerů, teď protahuji kabeláže Fordem. Všem hezký večer, pb
-
Děkuji obzvláště - lepší a pochopitelnější fotky, než z ceníku Zahasu. Kolega Project popisuje něco obdobného, také děkuji. Asi se ještě někam vypravím - že aby to bylo na vlastní oči. Teď už balím a jdu domů (do kulturního domu). pb
-
Příspěvek od Štěpán Klička » 12.05.2008 15:23
Já vážu hadice trochu jinak.Nepotřebuji k tomu nic jiného než CAS25 RTHP (lze zaměnit i za jinou techniku,ve které bude vázaná hadice uložena )),kleště na ustříhnutí drátu a šroubovák na zatlačení péra. Koncovku nasadím do hadice,kus drátu přivážu ke stupačce erťáka a otáčením hadice na ní namotávám drát.Jde mi to tak lépe než ve svěráku,lépe se mi to utahuje i urovnává.Ale vázat hadice na kšeft bych takhle nechtěl.
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:23
Pokud se dotazuješ, jestli myslím zkoušku hadice či navázání, tak většina na této diskuzi ví, že zkouškou hadice se rozumí nejen těsnost hadice, ale hlavně pevnost navázání !!!!
Tlaková zkouška, která se dělá na CASce je problém, protože to většinou odnese ucpávka a následně je problém se sáním.
V žádném případě po tobě nejedu, jen jsem se touto problematikou trochu zabýval a výsledek jsem popsal ve svém příspěvku. Prostě je tady problém - na kurzech v OU, na SOŠ a VOŠ ve F.Místku používají skrypta, kde je popsaný postup, jak se mají provádět tlakovky hadic ( nejenom hadic ), ale v reálu nenajdeš právní oporu v ničem. Tady je pudlo problému !!!!
P.S. na PYROSu v brně jsem obcházel výrobce hadic včetně stánku výzbrojny PO, i když si vzali kontak, jelikož nikdo nebyl schopen mi vysvětlit zda existuje nějaký návod výrobce, tak ani neuznali za slušnost říci, takovou věc jsme nikdy neřešili.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:23
OK, mi se jenom zdálo nějak moc vykřičníků a otazníků, skoro jsem se lekl
-
Příspěvek od ZATES » 12.05.2008 15:23
vážu hadice ručně.Do svěráku upnu dřevěný kužel přístušné velikosti( B,C ),do ruky "bazmek dřevěný" a omotávám a dotahuju ručo-fučo.Zajímá mě jak ( někde výše psáno ) technik podepisující se pod výkon ( navázání půlspojky ) rozezná nebo označuje, tu kterou hadici ,kterou vázal či nevázal,a co si kdo na něm veme v případě úrazu,když to vylítne!?Jak dlouho je zodpovědný výrobce hadice(s navázáním půspojek) když máme některé hadice staré 10 let a někdy i víc?? Čauky.
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:23
Pokud chceš mít jistotu, že je hadice v pořádku musí být zkoušena, protože když ji budeš chtít použít, jak píšeš po 10 letech, tak asi nemůžeš čekat, že ti vydrží !
Vem si Řád technické služby v článku 1 je odstavec č.4 :
Zřizovatelé ostatních druhů jednotek požární ochrany mohou určit závaznost řádu i pro své jednotky požární ochrany; při tom postupují podle tohoto řádu přiměřeně tak, aby to odpovídalo jejich úkolům v organizačním a operačním řízení a péči o prostředky TS ve
vybavení jednotky požární ochrany.
Uprav si ustanovení tohoto řádu ke svým podmínkám, to je jediná rada, která je v současné době k dispozici. Pokud budeš postupovat dle tohoto nařízení, neměl bys mít problém, pokud budeš postupoval dle něho.
-
http://skici.wgz.cz/technika/vazacka-cerstve.html
Na tomto odkazu jsou fotky upínek a podavačů drátu. Je to v podstatě strašně jednoduchý.
-
to nemá chybu! Perfektně instruktážní a inspirativní. Ještě prosím info - ten podavač drátu je manuální - tedy vodí se rukou okolo upevněné hadice, nebo se točí upínákem, respektive rozpínacím trnem?
Jinak přeji hezkou dovolenou, pb
-
Omotává se to manuálně, spojka je napevno upnutá a "břitem" se pěkně pokládá drát závit vedle závitu. Sám jsem to ještě nezkoušel, ale co říkali kluci tak ta menší je lepší.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky