Plnění auta vzduchem
-
Příspěvek od Ondra Mrkva » 12.05.2008 15:21
Potřeboval bych poradit výrobce nebo kde sehnat přechodovou rychlospojku na auto k plnění auta vzduchem. Popř. poradit, jak to máte vyřešené. Dík moc Oskar SDH Kunžak
-
Příspěvek od Radek Nesvadba » 12.05.2008 15:21
Ahoj vzduch můžeš připojit hadicí s rychlospojkami co prodávaj i v obchdnácich k stříkacím pistolím a na auto si nech udělat upravu v servisu nesmíš zapomět namontovat pojištovací ventil na auto před rychlospojku
-
Příspěvek od vlastimil vinter » 12.05.2008 15:21
Skus kontaktovat ve vašem okolí nějaké ČSAD popř ZD, oni by Ti mohli poradit s montáží popř. i namontovat vzduchové rychlospojky (včetně pojišťovacího ventilu) totožné s těmi, které se používají k brždění vleků a přívěsů. Určitě Ti poradí i kde je kupují
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:21
na stříkací pistole, stačí průhledná hadice (1/2"zahradní) s pleteným kordem. Máme už tři roky a bez problémů. Pojistný/přetlakový ventil je zbytečný, ten je již standartně instalovám ve vzduchotechnice vozidla. Podle způsobu zapojení bude případně nutno přidat do plnící větve zpětný ventil.
-
Příspěvek od Ondra Mrkva » 12.05.2008 15:21
Tak jsem si to myslel, že to udělám... Odbočka od vzduchojemu, zpětná klapka a napevno vsuvka do RS. Rychlospojku bych použil klasiku, třeba od Schneidera. Ale koukal jsem u HZS, oni mají na autech nějaký "spešl" rychlospojky, tak jsem myslel, jestli s tím nemáte někdo zkušenosti. Zajdu se pozeptat tam, třeba mi něco poradí . Ale díky moc za reakce a uvítám i další... Oskar SDH Kunžak
-
Příspěvek od Jarda EPS » 12.05.2008 15:21
něco prodává nějaká firma z pardubic, vypadala dobře, dokonce měla i konektor na dobíječ a při nastartování auta to samo upadlo, ale když jsem zjistil, ze za to chěj cca 12 000,- Kč tak se mi to přestalo zamlouvat...
Já jsem na CASku daval ty standartní spojky na vzduch, jenom doporučuju dát na auto zpětný ventil. Má to dvě výhody, nemusíte řešit uzavírání vzduchu ( prostě vytáhnete rychlospojku a jedete) a druhá, když náhodou praskne hadice tak zůstane vzduch v autě
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:21
Zrovna včera jsem to řešil - takže (je to i můj názor) nemusím nikam dávat redučák, mám se spolehnout na regulátor tlaku auta, jo? Jsi si jistý?
-
Příspěvek od Martin D » 12.05.2008 15:21
Je to celkem jednoduché, pokud máme rozvod vzduchu stačí gumová hadice opatřená rychlospojkou za 19Kč takhle to vypadá : http://www.bj-technik.cz/vzduchove%20na ... spojky.htm. na vozidlo na stranu řidiče namontujte protikus a tento připojte pomocí trubky nebo PA hadičky na přívod dofukování vozidla od výrobce podvozku, bývá vpředu pod nárázníkem.
Přeji hodně zdaru
-
Příspěvek od Radek Svoboda » 12.05.2008 15:21
Nenapsal jsi jaké vozidlo chceš dofukovat. Rychlospojky ti dodá firma J.S.C. Pelhřimov, oni znají též úpravu pro hasiče. Cena je cca 500,- Kč. Jsou fakt ochotní a mají zkušenosti. Celý fígl spočívá v tom, že vymění ten krozžek, kterým když pohneš, rozskočí se spojka od sebe, za větší, udělají do nej díry na lanko. Při výjezdu lanko zatáhne za spojku a rozpojí ji. Mz jsem to vyřešili na Liazu, tak že jsme odpojili přední dofukovací rychlospojku a místo ní dali tuhle spojku. Lanko je přidělané na vratech, při otevření vrat se spojka sama rozpojí.
Foto pošlu mailem. Příští týden ale nedudu moct. jen dnes nebo po pátku.
-
Příspěvek od ZATES » 12.05.2008 15:21
Taky foukáme" ERŤÁKA",kompresor je spínaný vozidlovou radiostanicí při vyhlášení poplachu z OPIS.Kompresor má vlastní redukční a pojistný ventil,rychlospojka obsahuje zároveň zpětný ventil .Ve vozidle je mezi RS a připojením do vzduch.systému vozidla další zpětný ventil,kdyby praskla propojovací hadice.Hadici od kompresoru odpojuje řidič než vleze za volant,taky dobíječ a spínání kompresoru (otázka 3 sekund).
PS.:nešahat do brzdového systému vozidla! Někteří kutilové to připojí kamkoliv.Čauky.
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:21
Aha, to mi nedocvaklo... Já myslel, že kompresor mají všichni vyřešený )
Takže: my máme nějaký starší kompresor, původně před lety pořízený na huštění pneu, na něj jsme přes odkalovač (např. z trambusa) připojili vzduchojem (40 litrů-opět např. z trambusa) a na prázdný vývod vzduchojemu jsme našroubovali dvojitý přetlakový ventil ( asi z LIAZ?), seřízený cca na 7 a 8 atm. Vypínání kompresoru je okolo 5,5 atm. Chtěl jsem, aby se plnil i druhý vzduchojem na Š 706, který přepouštěcí ventil otvírá až při 4 atm. v systému, ale pojistný ventil v trambusu odfoukne při 6 atm (proto vypínání kompresoru 5,5 atm). Rychlospojky jsme použili ty výše zmiňované na stříkací pistole, rozvody plastové hadice se zalisovávacíma koncovkama co bývají na T 815.
Jo a ty rychlospojky typ "maminka" mají v sobě zpětnou klapku, takže máme na zdi i na autě "maminky" a propojovací hadice je na obou stranách "tatínek" ) Proto při výjezdu z garáže odpojíme hadici na obou rychospojkách a necháme ji v garáži.
Jen upozorňuji, že nová plnící větev v autě je ještě opatřena originál zpětným ventilem ( ten na rychlospojce nezaručí, že by při jízdě nemohl povolit..) Ale za ty tři roky se ještě nestalo, že by povolila rychlospojka co je na té zdi, takže to vypadá, že něco udrží.
-
Příspěvek od Jarda EPS » 12.05.2008 15:23
Já jsem dal na auto "tatínka" kterej je našroubovanej na zpětný klapce a na hadici je maminka, takže nemusíš řešit žádnej průvan při odpojování hadicš, nebo myslet na to, že po připojení musíš otevřít nějakej kohout cenu klapky ti dneska už nepovím, ale doporučuju tam dát originál na vzduch ( ty na vodu by nemuseli dokonale těsnit a nemusej to vydržet) a pokud nakupuješ ve spec. obchodě s nářadím a ne v šíleným supermarketu tak pokud ji nemaj skladem, tak ti ji do tejdne pošlou
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:23
Aha, tak ještě doplnění: Myslel jsem stříkací pistole na stříkání barvy, nebo pistoli s manometrem na plnění pneu. Tyto mívají kovové rychlospojky a ty máme nainstalované. A není potřeba mít ve větvi žádný kohout. Pouze to při rozpojení hadice z "maminky" na stěně trochu "pšoukne" ).
Pokud bych nejdříve odpojil hadici z vozidla, bude z ní utíkat vzduch, dokud nerozpojím rychlospojku na stěně.
-
mě je funkce jasná, jen jsem nepochopil, proč dát na auto "tatínka", pokud mám v autě zpětný ventil, jako zbytečnost, protože musím odpojovat hadici na dvou místech a nepoužiju ji na nic ninýho (dofouknutí kola, ofuk a pod.) prostě je to jen nestandartní řešení, kdyby sem šlo vkládat obráky, nebyl by problém se líp dohodnout, možná zajímavej nápad, udělat tu v rámci techniky nějaký plány, ale to je spíš pro admina...
nicméně tímto bych bral své dotazy ohledně připojení za vyřešené
-
P.S. Martinovy stránky znám, a už s ním chvilku komunikuju. Jinak jeho stránky považuju za velice zdařilé a vzhledem k tomu, že moc technicky zaměřenejch stránek neznám, ( prosím majitelé jiných - nekamenujte mne) tak ho hodlám v rámci možností podporovat!!!
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od cokapid » 07.01.2012 10:05
-
Příspěvek od Petr Měrka » 07.01.2012 19:30
-
Příspěvek od Honza » 08.01.2012 14:38
a řekl bych,že asi stačit nebude,ikdyž sem to někde viděl..
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky