Finance a jak s nimi naložit?
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:21
Ohledně toho frmolu v té hasičárně, no ono to tak je, ale my už jsme si zvykli neboť to hned nevyřešíme a jinak to nejde. Takže to tu vypadá velmi zajímavě a někdy i humorně, ale musím říct, že to nijak neprodlouží dobu na oblékání. Už sme to jen tak cvičně měřili. Jinak ohledně toho jestli na sebe něco vezmu nebo ne, tak v případě že jedu někomu pomoct v nouzi mě ani nenapadne řešit takové věci. Ale máte pravdu, že špinavé a tak dále, věci po někom vzít by byl hnus. Nic proti nikomu. U nás se proto dbá na pořádný uklid a vyčištění všeho tak, aby ten kdo to pak přebere byl v "čistém". Helmy si upraví na velikost každý sám v autě, obleky jak už jsem řekl sou dvojích velikosti, nic naplat, a boty a rukavice má každý své. Jako JPOV dýchače nemáme, takže ten další problém neřešíme. Ale i kdyby byly jen tři tak to nijak neřešíme. ZJ
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
U nás to fungovalo když bylo málo kabátů tak že po zásahu je bral vždy někdo domů vyprat když to bylo potřeba a v tom jsme se střídali.No a ktěm maskám po zásahu ji musíš nechat očistit a oskoušet provádí se to desinfekcí takže stoho nemusíš mít strach u většiny dobráků to pro ně dělaj kolegové profíci na stanicích.
-
-
Příspěvek od Vladislav K. » 12.05.2008 15:21
Tak to jste tedy opravdu kabrńáci.Já to vydím u nás.Přijedeme z výjezdu,promočený a propocený a některé naše členy vydím jak se vyslečou a věci uschovají elgantně z metru do skříňky.Za týden když se podívám,ty věci leží opět na svém místě bez známek údržby či čištění.To si pak říkáme zda-li vůbec má cenu zakupovat tuto výbavu,když si o ni ani nedokáže pořádně pečovat.Pokud tedy u vás tento sistém funguje,tak jste fakt super parta.A s tím čištěním masek to asi tak růžově nevidím,že by nám jí útvaráci čistily.Mi jí vezmem čistou vodou s trochou octa a čistíme si je sami(někteří).
-
Příspěvek od Skopi » 12.05.2008 15:21
je pravda,že bota a rukavice by měl mít každý svoje nafasovaný,kabáta a přilby jsou samozřejmě v autech tak ty se douobléknou při cestě k zásahu ale je pravda že moc lidí si neuvědomuje kolik tyto věci stojí a tak s nimi taky zachází když nejsou jejich................
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 12.05.2008 15:21
Záleží jak si zařídíte. U nás to dřív dělal taky jeden člověk kterej se o vše staral a postupně nemusí dělat skoro nic protože jsme si práci rozdělili mezi sebou a každej dělá co má a fungujeto. Jinak máme taky 6 firemanu a žadnej problém není s oblekáním.Kdo přiběhne si ho bere a je vyřešíno.
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 12.05.2008 15:21
Když to čtu tak by mě zajímalo jak si při jízdě seřizujete přilbu když má každý jinej obvod hlavy a třeba Gallet ma štelovatelnej vnitřek.
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:21
teprve teď se mi podařilo po pěti letech docílit toho, že každý má svou přilbu se svítilnou a kuklu, během letošního roku snad i svoje zásahovky. Ale pozor, mám v jednotce jednak osmery nové komplety Fireman V. a III. a pak osmery již uvolněné ze spřáteleného HZSP, pořízené opravdu jen za pár korun. Ty mají kluci, kteří k události dojíždí déle a o kterých vím, že s největší pravděpodobností nepůjdou do DP. A s botami jen pomalu začínáme, bohužel si to zatím každý z nás pořídil ze svého. Dýchcích přístrojů máme šest a kdo si jej navlékne, ten se o něj musí i postarat potom. Jinak bych udělal zle nejen já, ale i ostatní kluci, kteří to berou zrovna tak osobně jako já. Ten špindíra, který by to odrbal, tak to pak od ostatních slízne. Trpět se to nesmí, jinak se to stane pravidlem. A to včeně zásahovek a přileb.
-
Příspěvek od Cavaluzzo » 12.05.2008 15:21
Já jsem napsal výše, jak to máme u nás, a opravdu to funguje ... nikdy jsme neviděl že by se u nás někdo při výjezdu o něco dohadoval - vždyť na to ani není čas. Každý ví co si má vzít a když už tam ta jeho velikost není tak si hold vezme jinou, lepší než nic ...
Popravdě jsme při nákupu řešili jak to uděláme, jestli prostě bude mít každý svoje oblečení, a bude se kupovat postupně, nebo to vyřešíme tak, aby byli oblečení kluci, kteří zrovna na výjezd jedou. Jsme JPOIII/1a myslím si, že s naším rozpočtem bychom si mohli dovolit obléknout během řádově tří let všech 22 chlapů, kteří jsou ve výjezdové jednotce. Jenže potom by nám nezbyly peníze na údržbu techniky, ostatní vybavení atd. Tím pádem, pokud rozpočet jednotky začnu plánovat s tím, že budu kupovat sice ochranné pomůcky v co největším možném počtu, ale zároveň budu nechávat nějakou peněžní částku na ostatní POTŘEBNÉ vybavení, dostanu se z původních tří let, během kterých měli být oblečení všichni, na pět let, a to už je hodně. Proto jsme to vyřešili tak jak to je a nestěžujeme si ... dokud to funguje tak nevidím důvod proč to měnit. Dobře fungující a zaběhnuté věci u nás mění pouze GŘ

Co se týče přileb tak o tom se bavit nebudu, máme gallety upravuje si to vždycky každý v autě a nevím o tom, že by si někdo stěžoval, že mu nesedí ... naopak všichni je chválí, čož je důkaz toho, že to naštelovat při jízdě jde v pohodě.
Byly tu taky zmíněné masky na DP. Já teda nevím jak to funguje jinde, ale u nás pokaždém použití jedeme DP naplnit na stanici HZS, kde mě zároveň dezinfikují masky. Potom je dávám do sáčků a zafixuju gumičkou, takže si troufám tvrdit že ta maska je, krom vybavení lékárničky, jedna z nejsterilnějších věcí v autě. Nedávám proto žádnou prioritu tomu, vybavovat každého osobně maskou.
Řeči o tom, jak někdo přijede z výjezdu a neuklidí si po sobě co má, nebo naháže špinavé a mokré věci do skříňky a nechá je tam ještě měsíc než si vzpomene že by je měl vyprat, bych sem netahal. To je podle mě věc každého velitele a každé jednotky jak si to mezi sebou vyříkají.
A když už jsme u toho, chtěl bych se ještě zeptat jak to řešíte s praním zásahových obleků, tuto věc jsme ještě nedomysleli ... já si myslím, že je celkem problém, aby to každý pral doma sám, protože ne každá maželka se nechá poučit, že s předpírkou, na 90° a s ždímáním se to opravdu prát nedá

-
Příspěvek od Ondřej Dostál- Oskar » 12.05.2008 15:21
u nás máme taky věci v autech a oblékáme si je až při jízdě(teda kromě bot a PS II). S Galletama to je tak, že většina lidí má skoro stejnou hlavu, takže se většinou nechá velikost, která je nastavená.A hlavně...většinou do hasičárny dojíždíme ve stejném pořadí, takže se i do aut nasedá stejně(tudíž si už většina z nás pamatuje číslo helmy, která mu nejvíc sedne).A co se týče obleků, tak ty máme tak velký, aby se do nich každý vešel.Sem tam v tom někdo vypadá jak nafouknutej balon:-)) ale to se holt nedá svítit.Nejedem totiž na módní přehlídku
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
Stěma maskama bys to měl řešit protože pokud se někomu něco nedej bože stane máte velký průšvich protože nedodržujete prohlídky po použití a musí se provést i 1x za 6měsíců ikdyž se nepoužívá a mít otom zápis.
kontroluje se:
- celistvost, úplnost, funkčnost,
- průhlednost zorníků,
- stav veškerých pryžových a plastových částí
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:21
Chtěl jsem jen dodat s tím praním??? Ono to neni zas tak růžové nikde ale chtělo by to se poptat v v okolních stanicích HZS kde mají opotřebnou pračku a a porosit je jestli by to náhodou nešlo u nich vyprat??? protože že to vypereš je věc jedna ale usušit to musíš taky při určité teplotě a to bude asi velký kámen ůrazu!!! nevím ale někde jsem četl o 60 stupních (ale to si opravdu nejsem jist!!!)
-
Chtěl jsem jen dodat s tím praním??? Ono to neni zas tak růžové nikde ale chtělo by to se poptat v v okolních stanicích HZS kde mají opotřebnou pračku a a porosit je jestli by to náhodou nešlo u nich vyprat??? protože že to vypereš je věc jedna ale usušit to musíš taky při určité teplotě a to bude asi velký kámen ůrazu!!! nevím ale někde jsem četl o 60 stupních (ale to si opravdu nejsem jist!!!)
-
Ahoj prosim tě teď zrovna řešíme radiové spojení u zásahu a přemýšlíme nad PMR pásmem a koukal jsem že je používáte!! Jaké s tím máte zkušenosti??? My máme pochopitelně i 3 profi ručky na vnitrácké frekvenci ale je to málo a to o ceně radši ani nemluvím!!!! PLS dej nějakou recenzi z vlastní zkušenosti!!
-
Tak to si ani radši nepředstavuju jak bych zásaháky pral v mé prehistorické a trochu rachetické pračce takže se budu teprve informovat kde je v mém oklí HS HZS kde mají právě onu potřebnou pračku MIELE
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:21
Jsme JPO II na celkém chudém Jesenicku. A Rozpočet není nějak extra veliký, na výbavu máme asi 150 tisíc ročně. Ve výjezdu máme 24 chlapů. Snažíme se už asi 5 let nás všechny obléct a stále se nedaří jde to pomalu. Ale už dnes máme téměř všechny oblečené do kompletů Fireman III a botů Sam SH 323 ( už jen pár kluků chodí v PS II a půl litrech, ale to jsou tací co moc nechodí ) Co se týče přileb tak těch máme 6 Schuberthek a zbytek PZ 12 a asi 3 PZ 11.
Co se týče praní zásahovek, tak to máme domluvené s HZS, že si je kdykoli můžeme přijet vyprat. Mají jakousi novší pračku tady na tyto věci.
re.: hasdob
Naše masky k DP si zásadně kontroluju sám. U nás na HZS k tomu nemají žádné měřící přístroje a provádí to ve kbelíku s vodou. Já po zásahu si všechny vemu vydrhnu je v mýdlové vodě, zkontroluju ji vizuelné, potom vyzkouším těsnost a nakonec je vydesinfikuju desinfekčním sprejem.
Na závěr PHM do našich vozidel si kupujem sami z peněz, které vyděláváme podnikáním sboru.
Za pár let až budeme kompletně oblečeni, tak začnem nakupovat další věci potřebné pro zásahovou činnost.
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:21
Zdravím. Pokud myslíš ty naše Motoroly tak nějaké info poskytnu velmi rád. Jen se na mě nezlobte že tento příspěvek nepatří do tohoto tématu.
Máme je, neboť jsme nevyřeli komunikaci dvou osádek vozidel, nebo při řešení některých situací na větší vzdálenost. Existuje několik druhů, některé jsou lepší některé horší, ty co máme my, splňují naše stávající požadavky. Ohledně technických záležitostí, se na to podívejte na internet, je toho zde spousta.
A jinak zkušenosti: napájení je 3 x 1,5 V (AA), spotřeba při vysílání asi kolem 0,3 A, při zapnutém provozu a hovoru co 2 minuty nám vydržely asi 13 hodin. Mám to vyzkoušené např. při kontrole hydrantů v obci a dalších akcích. Jinak slyšitelnost je perfektní tak na vzdálenost 500 metrů, když se navzájem vidíte, pokud už jsou mezi vámi překážky je to poznat, a slyšíte šum. Jinak jsme je zkoušeli i v jedoucích vozidlech, cca 300 metru od sebe, která se pohybovala v obci a dalo se normálně hovořit. Pro použití, jako kontakt se členy při pruzkumu, atd, či při jiných akcích velmi dobrá věc. A když jich máte víc, tak je to uplně super.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky