Finance a jak s nimi naložit?
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:21
Všiml jsem si tady v některých diskusích, že se řeší zda ušetřit pár korun a koupit "horší" výbavu, techniku, nebo zda koupit například jen dva kusy třeba helem a pak později koupit další s tím že budou drahší.
Souhlasím s některými příspěvky, které říkají že je třeba šetřit, ale také souhlasím s tím, že jde o zdraví a bezpečnost a že je lepší koupit méně a kvalitnější prostředky.
Ale zkuste se někteří vžít do role sborů, kteří mají rozpočet pár desítek tisíc a z toho platí plyn, elektřinu, pohonné hmoty a má jim zbýt i něco na nákup. Podobně jsme na tom i my, z našeho rozpočtu díky některým výdajům zbývá na nákup jen trocha peněz. Z tohoto důvodu prosazujeme nákup levnějších věcí, ale takových které splňují atesty a normy a zároveň jsou použitelné ikdyž třeba s horšími vlastnostmi. Jako JPOV nemáme tolik výjezdů, a když už vyjíždíme, tak neřešíme jestli ta helma je těžká, nebo že se v tom trošku špatně pracuje, to musíme překousnout. Pro nás je důležitější v nynější době vybavit více členů jednotky osobní výbavou, kteří jsou pak schopní udělat potřebnou práci, než mít vybavené třeba je tři členy. Neříkám však, že se koupí věci které jsou tak zvaně na h.... a nechrání tak jak by měly.
Všichni nemají možnost aby měli hned prvotřídní výbavu... .
Budu rád když mi tu napíšete váš názor a doufám že nebude jen orientovaný v jednom duchu... ZJ
-
Příspěvek od Miloš Vobruba » 12.05.2008 15:21
Myslím si že u jednotek jako je JPOV by se měla v první řadě vybavit alespoň základní výjezdová jednotka a to odpovídajícím vybavením které splňuje státní normy a atesty a na tom jestli to vybavení je za 30 nebo za 10tisíc už zas tolik nezáleží,podmínky splňuje tak dle mého názoru není co řešit.V našem sboru má firemana z 30lidí kteří mohou jezdit k zásahům tak 10 a my co ho nemáme se stím musíme smířit a čekat až na nás přijde řada protože jako u většiny SDH za tím vším stojí hlavně finance.
-
Příspěvek od hasicstrat » 12.05.2008 15:21
Plně souhlasím se Zdeňkem.Taky jako JPO V bojujeme o každou korunu.Jednotka postupně vstává z bahna ve kterém byla dvacet let utopena a proto je u nás priorita taková,že raději koupím víc Kaliszů než dvě Galety.Je to sice co se týká komfortu poněkud trošku jinde ale já potřebuju mít pro chlapy aspoň základ a to pro všechny.Co mě pomůžou dva nebo tři hasiči,kteří budou perfektně vybavení?A jak se budou tvářit ti ostatní,kteří budou mít na hlavě místo Galetek PZ3 třicet let staré.Mě to připadá vůdči ostatním značně nefér. Někdo tu v minulých diskuzích neustále řešil ,že přilby Kalisz,které nejsou luminiscenční neodpovídají vyhlášce.A co potom PZ3 které konkrétně u nás měly třicet let .Ty už vyhlášce odpovídají ????
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
Čau jestli jsem to pochopil dobře tak nemáte všichni firemany a ty co máte tak máte osobně přiděleny my jsme před 8roky také tak začínaly pomali z ničeho ale dokud jsme neměli výstroj pro všechny tak jsme ji neměli osobně přidělenou přeci k požáru nevyjíždíte všichni a všichni se neseběhnete když zahouká siréna.
-
Příspěvek od hasicstrat » 12.05.2008 15:21
Jasně že jsem diskuze o přilbách četl a že záleží na době pořízení.Ale pořád tvrdím to samé.Potřebuji vybavit jednotku a jednotka je u nás lidí a ne tři.
-
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:21
Pro upřesnění. Máme několik firemanů, ale ještě ne dostatečný počet. Neřeší se to tak, že bychom to měli přiděleno na jméno. Jen když se sejdou určití lidé v hasičárně, tak velitel si bere jeden, pak strojník, a tak se to nějak domluví. Ale i tak to dělá někdy problémy, podle mě lepší vybavena pořádná jednotka než jen část. Jen mě trošku štvalo, že někteří lidé meumí pochopit, že někdo teprve začíná a nemá to už celé rozběhnuté a nemůže si dovolit všechno. ZJ
-
Příspěvek od Jiří Proche » 12.05.2008 15:21
U nás JPO V máme 15 členů jednotky všichni mají PS ky + holeňovou obuv, alespoň něco. Helmy používáme Pab Fire 7 ks zbytek má PZ. Postupně nakupujeme komplety. Zahas III už máme 3 ks a letos snad 4 ks.
Jinak Avie DA 12, elektrocentrála a čerpadlo Honda, MŘP Huqvarna, osvětlení, protipovodňové vaky 6 m, základní lezecká výstroj a td.
Letos, díky větru už máme Motorolu GM 380 a PRK 365.
To jsem se hezky pochlubil.
-
Příspěvek od Milan Churý » 12.05.2008 15:21
A to teda když příjímáte nové členy musí mít nějákou standartní velikost? Nebo hubení musí ztloustnout, tlustí zhubnout, malé nastavíte a velké zkrátíte?
-
-
Příspěvek od Milan Churý » 12.05.2008 15:21
to jde. U nás by to neklaplo -- co hasič to originální velikost. Oblek některých bych měl 2x na šířku, jiných 1,5 x na výšku.
-
Příspěvek od Cavaluzzo » 12.05.2008 15:21
My to máme tak, že taky nemá každý svůj komplet, protože je nás 22 a kabátů je 8. Letos přibudou další 4 a tím to končí, další se kupovat nebudou je potřeba investovat i do dalších věcí. Vyřešili jsme to tak, že jsme koupili tři velikosti kabátů a každý si vyzkoušel který mu sedne nejlíp a který ještě jakž takž ujde. Kabáty vysí na věšácích pod číslem, každý zná dvě čísla, která mu pasují a podle toho si u výjezdu bere příslušný kabát. Teda funguje to pro ty, kteří přijdou první, u ostatních už je to spíš stylem co zbude ... přesto s tím nemáme žádné problémy, celkem se nám tento systém osvěčil. U přileb je to jednodušší, protože ty se dělají jen v jedné velikosti a stačí, když si to potom v autě každý upraví, aby mu sedla.
-
Příspěvek od ZATES » 12.05.2008 15:21
nemáme tolik ochranných "věcí" aby každý člen jednotky ( JPO III) je měl přidělené do osobního použití.Také nechápu jak někdo může kalkulovat s tím že se mu vždy sejde plný počet lidí na výjezd,a stejně tak členové jednotky nemají všetrané univerzální zařazení.Pár "starších pánú" má urtčitě v jednotce každý a oni už do dejcháče nepudou, nechají to mladším,tak naco by měli přidělenou osobní masku, například!Také rozpočet pro hasiče by měl být rodělený alespoň na provozní náklady , provoz a opravy techniky, a nákup ochraných pomůcek aj.
-
Příspěvek od Aleš Bitter » 12.05.2008 15:21
U nás by to asi opravdu nešlo.

-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:21
Přečetl jsem si dané téma a všechny příspěvky, které k němu byly napsány. Hned na začatku narovinu napíši že jsem velitelem jednotky JPO II/2 s docela slušným rozpočtem, alespoň si to myslím a to ne proto že se chci nějak povyšovat, ale proto, že si to jistě někdo najde na internetu a hned by mohl napsat že se mě to kecá, když mi máme peněz dost. Ona to zas tak pravda sice není ale to není předmětem diskuse. Takže k podstatě věci. Je mi jasné že u jednotek JPO V a v mnoha případech i u JPO II a JPO III nejsou peníze na zbyt a nákup vybavení je jedním z mnoha problémů, která většinu dobrovolných hasičů tíží. Naše jednotka má sice firemany a galety ale to není podstatné, já osobně se přikláním k tomu že pokud je málo finančních prostředků tak by se měly nakupovat věci, tedy výstrojní součásti, které možná nepatří mezi nejmodernější ale jsou vyhovující vůči normám a ostatním předpisů a hlavně jsou vyrobeny tak, že se v nich dá pracovat, jsou pohodlné a práce se v nich dá odvést někdy možná lépe než v těch za desetitisíce. Však si jistě mnoho z nás vzpomene na to, jak jsme hasili požáry lesních porostů a jak nám bylo dobře ve starejch PS II ( UBO) a dnes se potíme ve firemanech a zas tak perfektně nám na tuto práci nejsou vyhovující. Ale to je otázkou specifikace požáru, u byťáků a složitějších zásahů je samozřejmě zásahový oblek Fireman nebo jemu podobný a někdy i mnohem levnější jistě podstatnou ochranou pomůckou. Mrzí mě to že ti co píší normy na vybavení hasičů nepamatují na to, že by si dobrovolní hasiči zasloužili také nějakou dotaci, popřípadě slevu na nákup ochranných pomůcek. Tohle by třeba z části mohl dotovat stát. Například tak že první vybavení pro jednotku bude s podstatnou slevou, třeba i 50 % a další nákup, nebo nákup nad početní stav jednotky by byl za 100 %. Je pravdou že dotace u nás na vybavení dává kraj, ale i ten nemá dostatek finančních prostředků na to aby uspokojil všechny. No snad se to třeba jednou změní.
-
Příspěvek od Vladislav K. » 12.05.2008 15:21
Tak jek tak čtu tyto příspěvky,tak u vás některých musím smeknout.Protože si nedokážu představit partu běžících chlapů do zbrojnice,když houká siréna a v tom velkém zmatku přehazujete výbavu a dohadujete se co si jaký člen vezme.Uznávám že stav financí u JPO II a IV je v mnhých případech miziví,ale tento sistém mi nejde do hlavy.Já osobně bych po někom masku na tvář asi nevzal.A to nemluvím o oblečení,někdo je solidní a čistotnej ale najdou se i tací čunící,kteří přijedopu od ohně výbavu zmuchlají mokrou do skříňky a jdou si hrát na velké hrdiny do hospody.Sáhněme si na srdce a takovýto lidé se u každého sboru nejdou.
-
Příspěvek od Vladislav K. » 12.05.2008 15:21
Omlouvám se myslel jsem samozřejmě finanční situaci u JPO III a V.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky