Firemany???
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:20
Zdravím lidičky.
Dneska jsem řešil s jedním velitelem od vedle zase techniku a ochrané pomůcky. Zjistil jsem že zásahové obleky mají životnost kolem 7 let. Můžete mi poradit, nejsem v tom znalý, a nikdo mi u nás nedokázal odpovědět, co s těmi obleky po těch 7 letech? Nezdá se mi, že u SDH by se ty obleky musely hned rušit, nestačí nějaká nová atestace? Vždyť se využívají jen minimálně, tak proč je hned rušit...
Díky za odpověd. ZJ
-
Příspěvek od Luboš Klobása » 12.05.2008 15:20
Nevím kde ses to dočet či dozvěděl, ale v tomto případě nemáme v čem u HZS jezdit:)) Můj názor je, že dokud není kabát hodně poškozen je pořád funkční. A otázka impregnace proti vodě je dneska dávno vyřešena. Viz. pračky Miele, které umí opravdu všechno.
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:20
No nevím kde jsi se dozvěděl o životnosti zásahových obleků Firemann ale já to teda slyším poprvé. Rozhodně se to tak nedělá, možná existuje nějaká norma životnosti ale praxe je taková že pokud není kabát zničen nebo opotřebován tak se používá i po sedmy letech. To by dobráci přišly na buben kdyby měly každejch sedm let obnovovat to co je jako nové a nepooužité. Nedělá se to u HZS, tedy alespoň na Jihomoravském kraji jsem o tom neslyšel natož aby se takhle vyhazovali peníze u dobráků. Mnoho dobrovolnejch sborů má co dělat aby sehnali peníze na provoz na tož aby si mohli dovolit takhle házet prachy jak se říká do kanálu.
-
Příspěvek od mega fire » 12.05.2008 15:20
Už jsem o tom slyšel. Životnost obleků závisí hlavně na četnosti pracích cyklů, protože při častém praní se snižuje účinnost voděodpudivé membrány. Výrobce DEVA doporučuje každé 3-5 praní tyto obleky impregnovat a poté sušit při teplotě cca 60 stupňů. To sušení je prý nejdůležitější i bez impregnace.
-
Příspěvek od mega fire » 12.05.2008 15:20
Jinak DEVA používané obleky (až deset let staré) testuje a tvrdí, že ochrana vůči teplu, hořlavost či odolnost proti chem. látkám je pořád 100 procent. Odolnost na chem. látky je 100 procent, ale když to oblek propustí k tělu hasiče, tak je vlastně k ničemu.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
No tam je právě odolnost na chemické látky proto, že se jedná o odolnost samotného obleku. Ochrana tam taky nějaká je, ale jak říkáš - k tělu to většinou projde.
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:21
Zdravím.
Reaguji na jeden příspěvek v diskusi, kde se řešily přilby. Byly tam dobře probrány zkušenosti, a jednotlivé vlastnosti různých druhů přileb. Mohli by jste tu taky napsat své postřehy, zkušenosti, jak s práci v různých oblecích, pohybem a třeba i něco málo k cenám. Myslím že takový přehled by se určitě hodil a možná by se přišlo na něco zajímavého... Dikes. ZJ.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
nemůžu srovnávat fireman s druhými obeleky protože dvanáct let používám firemany sice po řát novější druhy ale asi bych že čim novější řada tím jsou lepší ale je dost důležitá správná velikost když ti nesedí blbě se vněm hýbe hlevně když ho máš na těsno a spolu s DT škrtí pěkně pod rameny a snižuje pohyblivost a to dost jednou jsem měl koleguj oblek a byl mi malý strašné utrpení
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:21
1. FIREMAN - na tyto obleky zpracovalo TUPO ve spolupráci s DEVO manuál údržby ( tento byl vydán formou SIAŘe GŘ ) Základ , jak bylo v předchozím příspěvku uvedeno je 40 praní nebo stáří 5-ti let. Po této době je stanovena prohlídka u výrobce nebo autorizovanou osobou. Pokud se obrátíš na svůj územní odbor HZS doufám, že ti tento manuál poskytnou.
2. Co se týká zásahového obleku, ber to tak, že se jedná o ochrannou pomůcku, takže by měl prodejce doložit, že tato splňuje platné předpisy a normy. Taky by stálo za úvahu dotázat se na TUPO zda dovozce požádal o schválení pro použití v PO. Ono se do republiky doveze cokoliv !
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:21
Hele chlapy jak už jsem psal asi sem tato otázka nepatří.
Nicméně by mne zajímalo když už se tu bavíme o životnosti kabátů,tak mně napadlo jak je to s životností přileb mám namysli Gallet???
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:21
No hlavně tu nepatří to chlapY, to je nejhorší vynález, který se tu objevuje. Co se týče Galletek, tak ty nemají životnost omezenou.
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:21
Tak promiň chlape

-
Příspěvek od DARE » 12.05.2008 15:21
jediná přilba která nemá určenou životnost je Gallet. Ostaní přilby MAJÍ stanovenou dobu životnosti
Na obleky se opravdu vydal pokyn na údržbu. Pro naši veřejnost je důležité si všímat toho, jak se kabát nebo kalhoty "chovají " k uživateli - tj. zda dobře sedí, zada neomezije pohyb
A ZDA NEPROPOUŠTÍ VODU při zásahu. - Nejprve to bývá v namáhaných částech. Pak je potřeba domluvit s HZS kder mají pračku MILE a nechat všechny obleky vyprat.
Informace i sušení byla správná a VELMI důležitá.
Osobně když vidím jak hasiči perou obleky na 80 stupňů, neperou každou část samostatně, nechají program ždímání a nechají oblek suší na sluníčku , tak by jim patřilo nakopat do .......
Výrobce Vám určitě sdělil, jak se k oblekům chovat.
-
Příspěvek od David29 Mašek » 12.05.2008 15:21
Záleží na tom, jak moc to člověk používá. Když ti to těch 7 let bude viset na všáku, tak je jasné, žen tomu skoro nic nebude. Ale když v tom budeš chodit každej den, každej měsíc to prát, tak je pochopitelné, že se těch 7 let ten oblek ani nedožije

Ale co jsem četl, tak firma DEVA nabízí jakousi kontrolu. Ty jim oblek pošleš, a oni ti řeknou, jestli je použitelný, a na kolik procent tě ochrání.
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:21
K firemanům vydalo GŘ HZS ve spolupráci s TUPO a DEVOU manuál, který popisuje, jednotlivé poškození. Včetně toho, že po 40 praních by měl být prohlédnut pověřenou osobou. Pokud zavoláš na HZS ÚO nebo kraje, tak se domnívám, že ti ten manuál poskytnou.
-
Příspěvek od Ondra Belica » 12.05.2008 15:21
"přiby - obleky - jediná přilba která nemá určenou životnost je Gallet. Ostaní přilby MAJÍ stanovenou dobu životnosti"
Bohužel Tě musím zklamat, ale mýlíš se. Přilby Gallet (MSA Gallet) mají životnost stanovenou na deset let, samozřejmě s možností prdoloužení.
Bohužel zde docházelo a stále dochází k jevu, kdy se jeden nejmenovaný dostributor dopouští klamavé reklamy a uvádí tak potencionální zákazníky v omyl tvrzením o jejich neomezené životnosti.
Co se životnosti obleků týče, rád bych podotkl jedinou věc, že ztráta impregnace není jediným problémem stárnutí obleku. Větším problémem je přirozená degradace materiálu způsobená jeho stárnutím a mechanickým užíváním.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky