Přilby
-
Příspěvek od Láďa Jiřička » 12.05.2008 15:21
Zdravím. Jsem velitel JPO V a máme zhruba pět výjezdů do roka. Loni jsme dostali darem od hasičů z Holandska pro jednotku přilby Rosenbauer Heros. Mají integrovanou kuklu, jsou luminiscenční a máme s nimi dobré zkušenosti. Jen k nim teď sháníme nějaké svítilny. S "klobouky", které jsme měli před tím, se to nedá srovnat. Jinak ale souhlasím s postupem vybavení pozvolna, ale všichni stejně.
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:21
Nevím v čem to je kec. Můj dodavatel ji má za 6800,- pokud máš lepší nabídku tak mi ji pošli taky a nemachruj. E-mail: hasici@koberice.cz
-
Příspěvek od Petr Bohanes » 12.05.2008 15:21
je určitě dobrá přilba, sedí na hlavě, perfektní štelování náhlavního systému. A nová Heros Extrem je ještě lepší, ale cenově jsou někde jinde i než Galleta. Podle vyjádření dovozce stojí Extrem 8.300,- a čelová svítilna na něj 3.100,- ale bez DPH! "Líbí" se mi, jak tu každý chválí Galletu, ale není to jen kvůli tomu, že je prostě nejpoužívanější a jen málokdo zná a používá i jiné alternetivy. Já jí mám a nemyslím si že je to zrovna něco super. Snad jediný, co je u ní fajn, vůči konkurenci, že má zlatý štít i pracovní brýle. Jak už jsem tu psal, tak třeba Dräger je mnohem lepší. Ale co člověk, to názor.
-
Příspěvek od Milan Götz » 12.05.2008 15:21
Čágo chlapi. Už jsem to psal v jiné diskusi na podobné téma... My máme Kalisze a jako JPO V nám stačí jsou trochu těžší, ale dá se to vydržet. Kupovali jsme je v roce 2006 a stály 4490,- s DPH. Ohledně luminescence na každý je pět nálepek, které po nasvícení sami svítí. Nevím, jak je to přesně v té vyhlášce, jestli musí svítit celý povrch, ale když jsme byli řezat v noci stromy, tak jsme se ve tmě nesráželi ) a viděli jsme se. Myslím, že se ty nálepky normálně prodávají (používají je i na znační schodišť). A Jestli by to nebylo proti té vyhlášce, dali by se takhle upravit i jiné přilby.... Co vy na to???
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:21
Kromě Kalisze jsem měl všechny přilby na hlavě a myslím, že je můžu porovnat:
1) Pab-Fire jenejlevnější schválená přilba na našem trhu. Pro JPO V je určitě zcela dostačující, má obrovskou výhodu, že sklopíte štít i přes nasazenou masku DP. Je to full přilba, podobně jako Gallet F1S , SF a E.. Je ale rozměrově bezkonkurenčně největší. Přitom ale váhou na tom je stejně jako Gallet, 1400g. Je nejméně tepelně odolná, dovozce tvrdí, že min. 140 st. C a já mu věřím. Standartně je dodávána s koženým zátylníkem, dá se objednat i nomexový pokovený. Je k ní snadné a velmi levné dát svítilnu UK 4AA, držák je sndno připojitelný a stojí jen 150 Kč. Na přilbě jsou dostetčně výrazné reflexní a luminiscenční pruhy. Příplatkovou luminiscenční verzi bych si určitě nekoupil, za ty peníze už bych šel jinam. Stejně tak příplatkový pokovený zátylník.
2) Kalisz nemůžu hodnotit, zdá se mi to taková polská Gallet. Váhou je nejtěžší, tuším 1700 g.
3) Schuberth F210 - nejvyšší tepelná odolnost (stejně jako Dräger) díky duroplastu - asi 800-900 st. C. Je to tzv. tříčtvrteční přilba, podobně jako zkrácená Gallet F1SA. Je velmi lehká, výborně sedí na hlavě, má v sobě integrovaný rychloupínací systém na spony pro masky Auer, kdo to chcete vidět, má je Jakub Kozák na stránkách SDH Slatina. Samozřejmě je v základní verzi s nomexovým zátylníkem, čirým štítem, který ale stáhnete jen k nosu. Podbradník je vylepšen pojistkou pro eliminaci při výbuchu, kdy se rozepne a přilba Vám nezlomí vaz. Díky tomu, že máte venku uši, je v ní velmi snadná orientace podle sluchu a teploty, což na druhou stranu nese i jiné nevýhody. Na stránkách F-line ji nabízel prodejce za 5000 plus DPH a rozhodně bych po ní sáhnul i v JPO V. raději, než Pab-Fire dovybavit na úroveň této skvělé přilby. Držák na svítilnu Maglite stojí 250 Kč, pro UK 4AA tuším kolem 500 Kč, je možno objednat i držák do adaptéru na masku, to ale zároveň vyloučí připojení masky s tímto systémem. Což nemusí vadit tomu, kdo má masky s náhlavním křížem.
4) Dräger je vyroben ze stejného materiálu jako Schuberth, takže i stejnou tepelnou odolnost, ale je větší, štít je v základní verzi rovněž čirý, za příplatek pozlacený, ale i on se stahuje jen k úrovni nosu. Má stejný způsob připevnění masky na kandahár jako Gallet. Všiml jsem si, že některé HZS začínají nakupovat místo Gallet právě tyto přilby. Cena není špatná, mně ale do oka moc nepadla, ikdyž na hlavě sedí dobře.
5) Rossenbauer Heros - ve verzi, kterou začínáme vídat u HZS je bezkonkurenčně nejdražší, VPO ji má v nabídce za 13.400,-Kč, což je fakt hodně. Má výborný zvnějšku seřiditelný náhlavní systém, perfektně sedí, ale štít je opět jen čirý a zase jen do úrovně nosu. Přilbě už také kvůli ceně vytýkám to, že nemá oproti Gallet, Schuberth a Dräger žádný rzchloupínací systém na masku, přestože bez bližšího ohledání to vypadá na stejný systém, jako Gallet. Ale "skutek utek". Tuhle přilbu bych si nekoupil.
6) Gallet. Vyrábí se ve zkrácené verzi F1SA především pro dobrovolné hasiče, kdy společně s držákem, opravdu dobrou svítilnou UK 4AA, pozlaceným štítem, nomexovým pokoveným zátylníkem a ve fotoluminiscenční verzi je k mání za 8.500 Kč. Nezkrácená verze F1S, pak její nástupce F1SF již s integrovaným držákem na svítilny Peli, Stealthlite a s vylepšeným náhlavním systémem,a nakonec její největší kolegyně F1E jsou ke koupi za 10.200 Kč. Přilby jsou skvělé, mají rychloupínací systém na masky s kandahárem, který se opravdu snadno i v rukavicích ovládá, což mi drobet nejde u Schubertha se sponou na masku Auer. Já mám tuhle zkušenost ale se zásahovou přilbou Schuberth pro policejní těžkooděnce, kdy v protiúderových rukavicích si nasadit masku je opravdu brutus.
Tedy když to sečtua použiju i svoje zkušenosti, pokud bych měl málo peněz, znovu bych začal JPO V. vybavovat přilbami Pab Fire, nicméně pouze v základním provedení. Mít víc peněz, určitě vezmu Schuberth. Za relativně málo peněz, opravdový luxus. Toť vše.
-
Přilby Gallet mají jednak sklopný štít sahající k bradě, ikdyž dlouhonosým hasičům někdy může trochu vadit a zároveň i integrované čiré sklopné brýle. A že je to skvělá přilba, o tom není třeba vůbec pochybovat. Verze F1SA, S a E je z termoplastu, odolnost kolem 600 st. C, přesně nevím, nástupce F1SF má materiál odolnější jak teplotě, tak nárazu a měl by být i lehčí.
A na závěr, budete-li přilby kupovat, obraťte se na Zahas Lipník nad Bečvou, Bc. Vebrová Vám ochotně poradí, rovněž přilby dodává RLS Ratíškovice a též zmiňovaný F-line. VPO je tragédie, tam se dočkáte spíš krachu, než dodávky.
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:21
Bohdane, nemáš pravdu s tvrzením, že přilba Rosenbauer Heros nemá možnost rychloupnutí masky. Má a to hned několika způsoby.
-
já ji měl na hlavě jen dvakrát a narychlo, nicméně jsem tam nic nenašel. Budu rád, když to popíšeš.
-
Příspěvek od Ladislav Čablík » 12.05.2008 15:21
Skopi nekecá kontank poslal už i mě, já kontaktoval dodavatele a opravdu ji má za 4690,-kč bez dph!!!! A Tímto mu chci poděkovat za odpověď
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:21
Jeden úchyt je klasickej kandahár, další jsou takové rychloklipsny, něco jako zapínání u bezp.pasů v autě a pak ještě něco podobnýho, ale malinko jinak řešený. Rosenbauera jsem nosil asi 9-10 let, ale v klasickem provedení, je to přilba, na kterou nedám nikdy dopustit. Pro dobráky ale nic moc, ovšem jen kvůli ceně. Jinak super. Galleta je rovněž skvělá, používám jí 2-3 roky. Na zkoušku měl kolega Schubertku, názory velmi smíšené... Ale to se není čemu divit. Co člověk, to názor. Osobně bych nepohrdl ani přilbou Pacific.
-
Příspěvek od Pavel Burda » 12.05.2008 15:21
Protože kolega Veverka nezodpověděl, co myslel dodržením vyhlášky u zásahových kabátů, tak to za něj doplňuji: některé Ultralighty, které jsem pořídil v několika vlnách, mají signalizaci vyjmutí spodní oděvní součásti v barvě žlutozelené místo předpisové oranžové (Pantone 16-1542 PC). Některé však odpovídající oranžové (oboje od TOFI). K helmám se radši nevyjadřuji, neb když jsem chlapcům nakoupil Schuberthy F210, tak si někteří pořídili stříbrné galetky ... . Holt jsem nepřející ouřada.
-
Příspěvek od Miroslav Veverka » 12.05.2008 15:21
Jen pro doplnění:nasvícení přilby vydrží cca 1 hodinu,což při celonočním zásahu asi proti bílé přilbě nebude rozdíl.Ledaže bychom pořídili speciální vozidlo pro pravidelné nasvěcování:-)
-
Nojo, voni chudáci holt asi nemají svítilny, já sem fakt hroznej ... teď se totiž vzpírám koupit jim LED svítilny Recoil (viz momentální reklama na horní liště), neb nesnesou srovnání světelného toku s halogenkami (a to jsem vybral čelovky od PELI - kombinace 3x LED+žárovka, akupack na opasku). Ach jo.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
Rosembauera mám jako služebního také pár let nikdy jsem si na něj nezvik a chlapy ze směny také ne ti co maj Galety u dobráků tak si je nosej i na směny .Mě osobně při delším nošení bolí hlava proto ji mám jen vyfasovanou ve skříni a používám galetu a také kvůli brýlim u Galety se mi nestalo že by my vlítlo něco do očí u rosenbauera se mi to stávalo že spodem pod štít vlítl bordel a stalo se mi to i s rozbrusem kdy se mi jiskry dostali pod štít a zlatý štít také moc dobrá věc.Jo vím každý si hájí na co si zvyk.
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:21
Jakou mají vlastně ty zde zmiňované přilby životnost??? To je myslím si hlavně u chudších JSDH docela důležitý faktor nebo snad né??? )
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:21
Hmm a zkoušeli jste třeba tu StealthLite 2410 Recoil? Zdálo se mi, že svítí (alespoň v nezakouřeném prostředí) výrazně lépe, než ty malé MagLitky, co se běžně na přilbách nosí. Běžné diodové svítilny se na tyhle Recoil lampy nechytají ani náhodou... Ta 2410 je sice trochu větší a na přilbě to vypadá poněkud nezvykle, ale že by to bylo tak špatné? Jestli se dobře pamatuji, tak Mirek Vantuch by o tom měl něco vědět, třeba něco napíše... .
-
souhlasím, že vysoce svítivá LED je lépe využitá, když je její tok obrácen do ohniska k tomu účelu konstruovaného zrcadla. Ty malé meglaitky jsou kompromisem mezi svítivostí, váhou a velikostí (možností montáže). Svícení v zakouřeném prostředí je těžko řešitelný problém - čím silnější zdroj světla, tím více ty rozptýlené částice to světlo odrážejí (čímž se vlastně zviditelňují, tedy princip vlastního vidění); srovnej s noční jízdou v mlze, kdy si zkusíš posvítit dálkovými světlomety a vyrobíš si tak před sebou bílou zeď. Pokusy s vlnovou délkou nic moc nevyřešily (vyjma používáni IR technologíí). Takže je to tak, že je sice vidět Tvé světlo, ale Ty sám toho moc nevidíš. Snad jen plácnout sebou na zem (dole je obvykle těch částic nejméně - proto se mlhovky umisťují co nejníž) a plížením/plazením vpřed. Čelovka (PELI) s xenonovou žárovkou se mi zamlouvá především proto, že nechává volné ruce, svítí tam, kam se podíváš, má slušný světelný výkon i dobu svícení (konkr. 15 hod.), má "šetřící" LED režim (400 hod.) a díky napájení u opasku nezatěžuje zbytečně čepovec.
-
Příspěvek od Miroslav Veverka » 12.05.2008 15:21
Ať hledám,jak hledám,nikde jsem ve svém příspěvku nenašel ani zmínku o svítilnách,hovořil jsem čistě o nesmyslnosti bodu vyhlášky,týkajícího se barevného provedení přileb.No,ale třeba neumím číst...
-
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz