Přilby
-
Příspěvek od Milan Kraváček » 12.05.2008 15:20
mno ješte neco,, proč galet dělá velitelskou přilbu v červené barvě, to přece taky nesplnuje zákon,,, a nesvíti..... jen tak okrajuvě
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:20
Zdravím.
Pokud máte KALISZ ZS-03, ty co my, tak ty vyhlášku nesplňují. A nevím jak se to bude u nás řešit, jinak vím o sborech, které tyto helmy mají taky. Jestli tam byla kontrola u vás, tak si myslím že vám na ty helmy nic neřekli proto, že je třeba nezkoušeli a nesvítily na ně . Jinak se na to podle mě moc přijít nedá.
Ale je to dobrá otázka, tak jak to je s těmi červenými helmami pro velitele? Tu jsem luminiscenční ani já neviděl.
Můžete mi ještě vysvětlit v čem je taková výhoda, že po nasvícení budou chvilku zářit? Když pojedu v noci ke zásahu, tak si dám helmu na hlavu a nebudu si ji nasvěcovat , a s těmi co jsem přišel do styku, tak následně zářily velmi malou chviličku. Teď tu normu tady řešíme, neboť pokud se něco stane, tak si myslím že někteří lidé si všimnou i tohoto a budou se odvolávat že ty helmy neschvalují normu. Co navrhujete za řešení, nové helmy ???
Dík za odpověď. ZJ
-
Příspěvek od Filip Ř. » 12.05.2008 15:20
Souhlasím s Milanem, vyhláška č. 247/2001Sb. ve znění vyhlášky č. 226/2005 Sb. popisuje označení velitele zásahu a to buď červenou vestou s nápisem VZ nebo páskou téže barvy a nápisu umístěné na levé paži. Dále vyhláška č. 255/1999 Sb. ve znění vyhlášky č. 456/2005 Sb. řeší technické podmínky věcných prostředků PO, kde samozřejmě spadají i přilby a je zde jasně uvedeno: "Povrch skořepiny je proveden v barvě žlutozelené luminiscenční". Podle mě je potom velitelská helma v barvě červené nepoužitelná k zásahu. Pokud je někdo jiného názoru nebo ví o jiném dokumentu, kde je tento problém zakotven, rád si to přečtu.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:20
Abych pravdu řekl,tak jsem nikde nenašel ani nečetl,že by se galeta vyráběla speciálně velitelská v červené barvě ) Je to pouze barva,ve které jí výrobce nabízí.To jen u nás si hasiči zvykli červenou považovat za velitelskou.Je to dobrý způsob odlišení VZ při zásahu,páč vestu si nestihne oblíct,pásku nevidíš,ale červenou přilbu nepřehlídneš ) Neevím kde jinde ve světě mají podobné předpisy na barevné provedení přileb,ale předpokládám,že je to pouze český paskvil.Protože mě osobně se hrozně líbí modré galety.) Myslím že je mají hasiči ve Kbelích,opravte mě....
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:20
Podle mého názoru není třeba tu barvu a luminiscenci vůbec řešit. Když se kouknete na tyto stránky do sekce Události, tak narazíte na spoustu fotografií, kde jsou helmy v různých provedeních a některé zbarvení do žluta se vsadím není luminiscenční. Takže není třeba nic řešit, ta vyhláška je ptákovina v té věci luminiscence, a pokud ne tak polovina prodejců vyhlášku barevným provedením porušuje (http://www.vyzbrojna.cz/obchod.php?podkategorie=12).
Pokud mi to chcete někdo vysvětlit jinak tak budu rád. ZJ
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:20
Prostě a jednoduše je zde nějaká vyhláška,ta se má dodržova,tečka.Pak je zde výrobce,ten vyrobí to,po čem je poptávka a pak prodejce,ten prodává co může aby si vydělal.Žádný obchodník není povinen dodržovat vyhlášky GŘ o barvě přileb,obleků a podobný ptákoviny,tečka.) Co je na tom k nepochopení?Jednoduchý jak ta facka ) A že si některý sbor mimo HZS koupí jiné přilby než stanoví vyhláška?Je to jejich problém,matně si vzpomínám,že ve spoustě vyhlášek je,že "jsou doporučovány i pro SDH".Jak je to v téhle,nemám ponětí.Ale zamysli se,vyhláška mi řekne:Kup si galetu ve třech národních barvách.Minimální cena k sehnání by byla 20 000.Koupíš si jí jako zřizovatel JPO obce s malým rozpočtem? ))))
-
Příspěvek od Ladislav Čablík » 12.05.2008 15:20
prosím zašli mi ten kontakt na ty schubrtky, psal jsem včera Michalovi Skopečkovi, ale jaksi mi pořád nic nepřišlo.cablikl@seznam.cz Diky
-
Příspěvek od Miroslav Veverka » 12.05.2008 15:20
Dovolte,abych i ja se zapojil,svou troškou do mlýna.
1)Co se týká kvality,podle testů je kvalitnější Schubert,než Gallet.
2)Kdo řeší,jestli používané helmy odpovídají barevným provedením,toho bych prosil,zda by mi mohl poslat odkaz na alespoň,jeden zásahový kabát,který splňuje danou vyhlášku,co se týká barvy.
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:20
A v čem podle tebe stávající zásahové obleky nesplňují vyhlášku 255/1999 Sb.
-
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:21
Osobně na Gelletky nedam dopustit Ale jentak pro srovnani Gallet F1SA v podání VPO stojí 8476,00 a to jsem se nikde u nich nedočetl kde jsou čiré brýle a v podáné RLS mi paní po telefonátu sdělila že u nich je ta samá Galleta k mání se vším všudy za 8390,00 jen ji chybí držák na baterku ale to je jistě jen malý detail
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:21
Kluci prosím o radu Mohl by mi někdo z HZS nebo JSDHO zaslat detailní fotografie onoho držáku protože se mi za něj nechce dávat 500 byli by jste tak hodní a zaslali mi tyto fotky na email cudlik.zdiby@centrum.cz MOOOOOOOOC DĚKUJE Čudlik
-
-
-
Příspěvek od jan pitbull » 12.05.2008 15:21
INICIATIVA-pitbull
podpisová petice,kterou nám každá služebna bezpečnostních složek,která se alespoň v počtu 1 příslušník zúčastní protestu,přinese na termín prostestu/demonstrace/ v námi již zítra zveřejněný.Prosím o velké množství podpisů...poku jste spokojeni,tak ji samozřejmě podepisovat nemusíte.Díky...za výbor INICIATIVA - pitbull
podpis.petici ke stažení !!!!! najdete na stránkách www.policista.cz, www.demonstrace.phorum.cz
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
Jako JPO V samozřejmě nemáme Gallety a le Schubertky, jednak jsou levnější a já je považuji za nejlepší, když uvažuji poměr cena kvalita. Zrovna v čera večer jsme zasahovali v lese - bez vody jen lopaty a hrábě a můžu říci, že po celou dobu jsem ani nevěděl že ji mam na hlavě jak bezvadně mi seděla. Jen jednu nevýhodu bych jim vytkl, a to že nemají štít přes celý obličej a člověk musí před žárem trochu sklápět hlavu dolu tak neví co se děje úlpně nad ním, ale v dejchaku stim asi nebude problem.
Jednoznačně bych si koupil německé Schubrtky!!
-
Příspěvek od Mirek Steinz » 12.05.2008 15:21
Zdravím milí kolegové,
Nebráním se Faktu , že Galleta je Galleta, ale myslím si , že spousta sborů na galletu namá a mít nebude. Když nakupujem tak i když jsme JPO III tak koukáme na cenu!! Kdybych měl brát každému Galletu, komplet od Firemannu a Hayxi tak ročně neobléknu 3 nebo 4 hasiče , ale 1 !!! A když mám ve výjezdovce přes 25 lidí tak kdybych je měl oblékat po jednom tak postupem času nebudou nikdy všichni podle vyhlášky.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky