Motorová pila ještě jednou...
-
Příspěvek od Petr Haska » 12.05.2008 15:20
Na školení nám bylo řečeno, že si můžu doma dělat co chci. Třeba v zaměstnání potřebuji "papíry" na křovinořez. Doma ne. Teď pozor, v zaměstnání potřebuji dle BOZP lékařské potvrzení, že můžu pracovat v noci. Doma ne.A nevyžaduje po mně toto potvrzení ani manželka. V zaměstní potřebuji doklad, že můžu obsluhovat svářečku. Doma ne. V zaměstnání potřebuji "profesák" Doma ne.Dokonce nepotřebuji doma ani referenční zkoušky.
No a co se týče práce před domem. Pozemek může být samozřejmě soukromý i třeba obecní, nebo pozemkového fondu, tedy státní. Pokud je tento pozemek oplocen a nemá tam veřejnost přístup nejedná se o veřejné prostranství. Pokud bude pozemek soukromý a nebude oplocen, či označen jako soukromý pozemek, kde je vstup zakázán(třeba staveniště) je to veřejné prostranství. Kdybych měl před domem strom, třeba i na státním pozemku, vyřídím si povolení a dle mého názoru si jej můžu skotit sám a to třeba i tou motorovou pilou. Kdybych se fiknul, myslím si, že je to to samé jak, když se seknu sekerou. A to na pilu papíry mám a na sekeru ne. A pilou jsem se ještě nikdy (klepu na dřevo) neříz a sekeru jsem měl v noze dvakrát.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:20
no treba jak tvrdosijne se hadas, ze na JAKOUKOLIV praci s MP potrebujes prukaz. Vsichni te popravde upozornuji, ze ho potrebujes pouze pokud se s tou pilou budes zivit. Zda se jedna o pozemek soukromy ci firemni, nebo obecni je uplne jedno, kdyz se domluvim s hajnym a pujdu si jako soukroma osoba udelat samotezbu do lesa, nemusim mit krome pily, benzinu a oleje nic. A setri otaznikami a vykricniky, aby ti nedosly . JJS
-
Příspěvek od Alois Kolář » 12.05.2008 15:26
Kluci, nevíte někdo, jestli na kurz na morotovou pilu stačí zásahový oblek a obuv? psal jsem do Jánek a ti mě odpověděli, že pokud jsou kalhoty vícevrstvé tak není problém, ale nikdo mě nedokáže říct, zda zásahový oblek ZAHAS II má vícevrstvé kalhoty. Nevíte někdo nebo pokud stači na ten kurz? Chceme poslat kluky na kurz mot.pil a to víte, sám kurz je dost drahej a vybavení taky, a kdybychom nemuseli kupovat nebo půjčovat dřevorubecký návleky například, tak máme po starostech.
-
Příspěvek od Skopi » 12.05.2008 15:26
Zásahový ochranný oblek pro hasiče ZAHAS II, EN 469
Dvoudílný, vícevrstvý zásahový oděv. Vnější materiál 100 % FR bavlna DALE ANTIFLAME (hmotnost 270 g/m2). Vyjímatelná termoregulační vložka s nalaminovanou PU vlhkostní bariérou (hmotnost vložky 440 g/m2). Reflexní žluto-stříbrné pruhy 5 cm a nápis HASIČI na materiálu 3M SCOTCHLITE. Barva oděvu tmavě modrá (námořnická modř).
-
-
Příspěvek od Jan Doktor » 12.05.2008 15:26
Jenom doplním. Když budu uzavírat s hajným nebo revírníkem smlouvu o samovýrobě dřeva, tak je tam odstavec, kde potvrzuju, že jsem se seznámil s bezpečností práce... A tu smlouvu je dobré mít u sebe, kdyby uvědomělí spoluobčané oznámili policii, zda někdo nekrade dřevo
J.D.
-
-
Příspěvek od PZ2 » 12.05.2008 15:26
Ale když už jsem to nakous - ani jsem do téhle diskuze nechtěl vstupovat-trochu pobaveně jsem sledoval co se zde děje, ale protože se blíží termín školení na JMP naší jednotky, tak bych se chtěl jen optat těch co jsou víc v obraze. Civilní vyhlášku znám poměrně dobře, ta stanoví, že pro práci s motorouvou pilou mimo nároků na pilu musím mít neprořeznou obuv,neprořezné boty, celokožené rukavice, přilbu s chrániči sluchu a obličejovým štítem (kdybych něco zapoměl tak mě doplňte mimo těch profláknutejch papírů ). Protože naše jednotka se školí podle civilní vyhlášky jako běžný zaměstnanec podniku (nechci se vracet k určité diskuzi,kde se řešilo, že hasič musí speciální hasičské školení- ta diskuze skončila pro mě nějak nerozhodně -předpis je předpis praxe je praxe).A přiznám se, že tu 15. SIAR 2003 neznám (nenašel jsem ani na webu MV - 15. tam prostě není). Používáte při zásahu neprořezy (hlavně kalhoty)? Jak tak sleduju praxi většina hasičů co jsem viděl řeže normálně v zásahovkách a to podle mne nejsou kalhoty s protipořezovou vložkou- ta vypadá sakramensky jinak (tedy neznám všechny typy zásahových kalhot, ale ty běžné neprořezné určitě nejsou). Neprořezných kalhot jsem v práci pár unosil a ta neprořeznost spočívá v natahání speciálních vláken do řetězky pily a zahlcení náhonu řetězu vlákny-to samý je u bot mimo špičky. Ptám se tedy na zkušenosti, protože nevím jestli dobrovolní (nebo i HZS) hasiči mají nějakou výjimku, ale podle mne by měli normálně řezat v neprořezných kalhotech a botách. Co na to znalci paragrafů? Ale prosím smysluplně. Pár let jsem dělal s pilami a neprořezné kalhoty mě i kolegům párkrát zachránili od úrazu (pořezaní i jen dobíhajím řetězem u větší pily není nic pěkného). Rád bych je klukům koupil už proto, že ta praxe tam není taková a tím se riziko zvyšuje, ale je to o penězích. Taky jak by se na to koukalo při opravdovém pořezání v normálních zásahových kalhotách, když v případě dobráka jde v podstatě o zaměstnance obce a běžný zaměstananec obce neprořezy musí mít a docela mě v diskuzi překvapilo, že na hasičské školení stačí "vícevrstvé" kalhoty, ale na civilní ty neprořezy mít musíte (pokud na školení probíhá praxe). Díky za věcné a fundované odpovědi.
- Oves
Příspěvek od Oves » 12.05.2008 15:26
nevím sice jak to je s tím vybavením ale pokud to je tak že člověk musí mít neprořezky při zásahu i tu helmu a boty( i když HZS řežou normálně v galetách popř. jiné helmě ale většinou bez sluchátek) je to jen další důvod proč do sboru nepořizovat pilu protože náklady jsou fak vysoké to nemluvím o školeních a údřbě atd...........
-
Příspěvek od Mirek Bahník » 12.05.2008 15:26
Dle pokynu č. 15/2004 -Generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR a náměstka ministra vnitra ze dne 15.3.2004, kterým se stanoví zásady práce s přenosnou motorovou řetězovou pilou a přenosnou rozbrušovací motorovou pilou a pravidla odborné přípravy obsluhovatelů těchto motorových pil může pracovat s motorovou pilou u zásahu příslušník Hasičského záchranného sboru (dále jen „HZS“) České republiky, zaměstnanec jednotky HZS podniku, člen jednotky sboru dobrovolných hasičů obce nebo člen jednotky sboru dobrovolných hasičů podniku (dále jen „hasič“), který má platný průkaz k obsluze motorové pily nebo hasič, který má platný průkaz instruktora obsluhy motorové pily. Musí být vybaven ochrannými pomůckami dle návodu k obsluze nebo ochrannými pomůckami předepsanými organizací - Pokyn generálního ředitele HZS ČR a náměstka ministra vnitra č. 22/2002, kterým se stanoví podmínky pro poskytování ochranných pracovních prostředků příslušníkům a občanským zaměstnancům HZS ČR při činnostech na místě zásahu. To znamená če pro práci s pilou u zásahu musíš mít hasičský kurz pro řezání s MP a na sobě musíš mít zásahový oblek výcevrstvý, zásahové boty a přilbu. Nebo by jsi lezl prořezávat střechu kde hoří v neprořezech? U delšího řezání, např. kalamita se doporučuje nosit přilba lesácká, protože je lehčí a má sluchátka. Jinak celí pokyn je ke stáhnutí zde:http://www.hzshk.cz/cs/uvodni-strana/in ... lanek-434/
A ještě pro AD... na svém pozemku a pro sebe, když to neděláš za peníze mít papíry nemusíš!!! MB
-
Příspěvek od stofi » 12.05.2008 15:26
Právě se nám vrátily z "hasického" kurzu dva lidi . Zásahové kalhoty(ne kalhoty od PS ll) nahrazují neprořezy. Celokoženné boty s ocelovou špičkou jsou povoleny, přilba s chráničem obličeje nemusí mít chrániče sluchu. Nadotaz proč nemusí mít sluchátka bylo řečeno že doba práce s MP uzásahu je relativně krátká pro poškození sluchu.
-
Příspěvek od PZ2 » 12.05.2008 15:26
Dík už je mito jasný. Jasně ta hořící střecha mě nenapadla - pořád jsem nějak v tý kalamitě nebo na stromě . Co se týče těch sluchátek neviděl bych to taky nějak tragicky. Daj se použít špunty do uší (v Americe je běžně místo sluchátek používají) ty stojí pár šupů. Já si je taky občas v pařáku beru, protože nemám rád spocený uši . Ale dělat delší dobu třeba s 371 husquarnou, kterou běžně sbory mají, bez ochrany sluchu by se mi nechtělo - to pak pěkně zvoní v hlavě. Taky si občas sluchátka odklopím, ale tak když potřebuju slyšet jestli třeba nepraská nedořez nebo mi nejde na záda větev.
-
Příspěvek od Jiří Brzobohatý » 12.05.2008 15:26
Stejně si neodpustím rýpnutí, kolik dobráků je schopno absolvovat 80-ti hodinový kurz (tj. 2 týdny) někde v háji ve svém volnu, koho zaměstnavatel uvolní na tak dlouhou dobu? Nebo si berete dovolenou? Zajímaly by mě fakt praktické zkušenosti těch, co tohle absolvovali jako dobráci (a nemají ten kurz třeba z práce jako členové HZS). Jak jste si to zařídili? Nebo na to kašlete a obcházíte to?
Osobně bych uvítal, kdyby třeba existovala možnost absolvování nějakého omezeného kurzu s tím, že pak má člen JSDH možnost třeba jen práce na ležících stromech a pak by mohl zasahovat třeba při kalamitách apod, tím by se uvolnily prostředky HZS (viz. nyní Zlín). Úplně by to stačilo, jen trochu vycházet z reálných možností členů JSDH.
-
Příspěvek od JaKoRaLák JaKoRaLáK » 12.05.2008 15:26
Pamatujte pánové. 3x měřát a 1 řežát.
-
Příspěvek od Alois Kolář » 12.05.2008 15:26
Jenom doplním, tek kurz je 66 hodin, teda pokud čtu dobře. takže prostě na kurzu stači zásahový oděv jsem tady pochopil, a to je jasny že by to chtělo pak koupit i nějaky nepruřezný kalhoty nebo návleky, nikdy nevíte..
-
Příspěvek od Jiří Brzobohatý » 12.05.2008 15:26
Tak pánové, je tady někdo z JPOIII nebo JPOV kdo byl na 80-ti hodinovém školení obsluhy motorové pily (a nebyl tam v rámci svého zaměstnání u HZS nebo HZSP)? Fakt by mě zajímalo, jestli se toho účastní někdo z dobrovolných sborů a jejich zkušenosti. Mimochodem, v SIAŘi se píše o 80-ti hodinách, ale v nabídce Jánských Koupelí je 66 hodin ?!
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky