Automobily - zkušenosti, ceny
-
Příspěvek od Tomáš Novák » 12.05.2008 15:20
No spočítal jsi to sice hezky i časove dobře, ale co se stane když je jindy požár a jednotky jedou tam a aby toho nebylo málo dojde třeba ke třetí události a ty tam zůstaneš s jednou CASkou....to jsi pak rád za každý litr navíc nehlede na to že ti poškození dost dobře nepochopí že Ti proste došla voda a posily nikde.
-
Příspěvek od Tomáš Novák » 12.05.2008 15:20
ale máš pravdu, že my jsme ti poslední kdo by mohl cokoliv ovlivnit, je to vyšší moc a taky moc penez na techniku ale o tomhle tady bylo již nekolik diskuzí
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
Tam to resi malymi CASkami a s velkymi prijizdi az placena statni jednotka (Nemam rad rozdeleni profeionalni a dobrovolna jednotka, je to nesmysl. vsichni by meli byt profesionalove a amater je ten, kdo si hasi dum zahradni hadici bez dejchaku).
-
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:20
ja tady na hranici s nimi ziju a pracuje denne, ale tak jak to popisujes to fakt neni. Zaprve jestli me pamet neklame v Rakousku je system postaven na dobrovolnych hasicich a statnich tam moc neni, v Nemecku je situace velmi obdobna a system je postaven na kvalitni hydrantove siti, velke cisterny nemaji ani statni hasici, protoze je nepotrebuji a hlavne v nemecku se zasah mezi jednotkami plati a proto se s jejich povolavanim setri, nepamatuji si, ze by pri pozarech u sousedu kdy zasahovali statni hasici. Asi je to u vas u Brna jina, ale tady v sudetech to funguje jinak. Mas to jako vzdy super spocitame, ale pripominas mi trosku vypocty GR HZS, ktere je od konkretnich zasahu dost vzdalene a podle toho to take vypada. Hezky den JJS
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:20
Rozdělení profesionál x dobrovolný by tě nemělo vůbec vzrušovat pokud by jsi je vnímal v jaksi původním významu tj. profesionál - člověk který dotčenou činnost vykonává jako svůj hlavní pracovní poměr a dobrovolník - člověk který dotčenou činnost nevykonává jako svůj hlavní pracovní poměr a nepožaduje za ni odměnu. Nicméně tento nešvar přebírají i média (např. 112) a je zajímavé, že např. ve sportu je význam slova profesionál každému jasný (tj. sportovec který má dotyčný sport jako své povolání).
Nicméně k věci, Jirka Sucharda má naprostou pravdu nějaké dojíždění velkých cisteren profesionálních hasičů se Německu ani Rakousku nekoná. Každá obec si hraje na svém písečku. V Německu jsou obvykle profesionální sbory pouze v městech nad 100 000 obyvatel (také v závislosti na legislativě jednotlivých spolkových zemí). V Rakousku je celkem 5 státních profesionálních hasičských sborů a to v největších městech. Jinak jsou všude (kromě velkých fabrik) sbory dobrovolné max. s členy na pohotovosti.
No jo mame co dohanet (hydranty). Ale to maji ti nemci ty hydranty i v lese?
Ja moc dobre vim, ze vypocty lze brat pouze orientacne (nikdo tam treba nepocita s naledim atd.). Ale cilem je nejak pomoct tem na ktere ostatni kaslou (JPO V), oepredpokladam, kdyz velka mesta maji problem najit v rozpoctu 3 mil (+2 doatce statu), ze vetsinou male obce, kde vetsinou prave JPO V jsou, najdou 5-6mil na velkou CASku.
-
ze opakem slova profesional neni ten ktery to dela za penize, ale ten ktery to dela dobre, tedy profesne. Proto ja vzdy hlasim do radiostanice profesionalni jednotka JSDH na miste a placeny jsou tady taky ). Mas to Adame nejake pomichane, nebot ani slovo dobrovolne neznamena bezplatne a zadarmo, ale v ramci sveho volneho casu a protoze chci.
Jinak Kixi, v nemecku v lese hydranty nemaj (koukal jsem se dobre a dvakrat) ale maji s sebou vzdy cerpadla a velkou zasobu hadic a hlavne perfektni znalost terenu a vodu vzdy odnekud vysmouli. Prvopocatek velkeho pozaru nebo lesa vsak jsou jim nase velkoobjemove cisterny dobre. Jirka
Napsal jsi presne co jsem cekal. Ale opravdu priznavam ze nevim, jak to v nemecku funguje, maximalne cerpam z ruznych clanku. A clanky se vetsinou vztahuji k urcitemu mistu (Myslim, ze kdybysis precetl clanek o PO treba v Praze, Brne nebo Ostrave, neveril bys svym ocim). Ale i tak nechapu, jak to delaji tam kde nemaji vase "profesionalni JSDH" po ruce a nemaji tedy dost velkokapacitnich CASek (asi nebudete jezdit po celem Nemecku).
Rozdeleni:
Profesionaln x Ameterske - blbost, i kdyz spousta lidi, hlavne u HZS si mysli, ze to je to spravne a presne takhle to podle nich je
Placeni x Neplaceni - blbost, je dost JSDH, kde clenove dostavaji nejakou symbolickou castku, takze uz jsou placeni
Dobrovolni x Z donuceni - take blbost
Statni x Obecni x Podnikovi - jedina moznost, ktera me napada a nicemu neodporuje
-
Já váš pohled chápu, nicméně jsem člověk, který ve své práci musí používat slova ve smyslu který znamenají a nikoliv v nějakých zlidovělých významových posunech (i když rozšířených).
Jinak neříkám, že bezplatně a zadarmo, ale že dobrovolník za svou pomoc odměnu apriori nepožaduje a pokud ano tak to není dobrovolník. To neznamená, že mu někdo (ať již obecní úřad či nějaký sponzor) nemůže tuto odměnu poskytnout. Významově je to primárně o tom požadavku odměny nebo snad chceš tvrdit, že pokud hraji ve svém volném čase a protože chci hokej, tak jsem dobrovolný hokejista? Btw. ty zasahuješ jenom ve svém volném čase?
-
Němci jsou kluci šikovní, a na každé druhé zbrojnici v horských oblastech mají UNIMOGa s nádrží 2000 l. Největší standardní CAS co se vyskytuje u hasičů je TLF 24/50 která má nádrž 5000 l vody, ale potkáš ji hlavně ve velkých městech.
-
ale je bezne, ze kazde slovo ma vice vyznamu. Budeli shanet sef nekoho na sobotu do prace a ja se prihlasim, jsem dobrovolnik prestoze jsem za to placen. Mnozi tady ale davaji rovnitko mezi dobrovolnik a bezplatny, ale tak to neni. JJS
-
Příspěvek od Jiří Proche » 12.05.2008 15:20
.....otázkou stále zůstává jaké auto je to pravé pro dobráky JPO V?
Já v práci jezdím s T 148 a 815, taky by se nám v garáži vyjímala, pěkná 815 cta a DAčko, ale potřebujem zkrátka auto které nás a vodu odveze k zásahu.
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:20
Idealní auto pro JSDH a to ať pro JPO II či III i V se mi jeví jako tato Tatra Ternno s dlouhou kabinou a podvozkem 6x6 viz
http://www.pozary.cz/clanek.asp?id_clanku=6277
K zásahu přepraví požární družstvo 1+5 a i dostatek vody i pěnidla -6000/400 l.
Vše je jen o penězích, zda-li na to máte, pořídil bych si něco takového. Asi bych se nevydal cestou repase staršího vozu, ale to je jen můj názor, někdo mi jistě bude oponovat, že nač má mít JPO V nové auto... Anebo přecijen starší vozidlo ?:
http://www.pozary.cz/clanek.asp?id_clanku=6159
-
Příspěvek od Pavel Nehybka » 12.05.2008 15:20
Ještě bych do toho výběru zahrnul nějakou dvouroletovou Tatru Ternno1 4x4, třeba SDH Hlinko - 4800 l vody + 400 l pěnidla. Bude přece jen krapet levnější než provedení 6x6
http://www.pozary.cz/clanek.asp?id_clanku=3223
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:20
Dvouroletové Terrno s 4800 l vody je ideální volba, zvláště pak pro sbory jen s jednou cas. Ale o tom už tady debata byla. Kdyby se poštěstilo získat dostatek finančních prostředků na obměnu cas u nás ve sboru, nebylo by nad čím přemýšlet - krátké Terrno s 6 roletami a dlouhé Terrno s dlouhou kabinou (viz SDH Pečky). Jinak nové Terrno ve vybavení JPO V je spíše z říše snů. Ne, že bych jim to nepřál, ale snažím se uvažovat reálně.
-
Příspěvek od Jiří Proche » 12.05.2008 15:20
Dlouhé Terno, ani nevíte jak bych za tento návrh na zastupitelstvu bojoval.
Ale bohužel jsou obce které nemají ani takový rozpočet jako ta naše.
Prozradím Vám svůj záměr, tak tedy 18. 1. jedem se zastupitelstvem na několikadenní návštěvu partnerského města do Rakouska, chci je tam požádat o pomoc při sehnání auta pro naše SDH. Touto debatou jsem se snažil a ještě snažím získat potřebné TTD.
Nejhorší jsou ale rozměry garáže š. 5 m, d. 7,4 m, v. 3, 1 m. ale vrata jsou jen 2,7 x 2, 8 m. snad půjdou upravit, po zbourání štítu zbrojnice.
Zatí se mějte, já letim na směnu.
-
Příspěvek od Roman Foltýn » 12.05.2008 15:20
Mohu Vám poradit, jak přišel nás sbor k T-148 cas 32. Kontaktoval jsem pána na Slovensku na doporučení šéfa autobazaru v ČR. Tento človek na Slovensku se zabíval odkupem hasičských automobilů v podnicích a po opravě následným prodejem. Cena naší tatřičky byla 200 000 tísíc slovenských korun i s vybavením.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky