Dýchací přístroje
-
Příspěvek od Honza Jedlička » 12.05.2008 15:20
Se zpožděním sem se dostal k pokecu o DP.Já myslím, že všechny typy DP jsou téměř stejné co do kvality, jen se podtatně liší jejich cena-dle toho jak to prodejci nafukují.Zkusili jste někdo nové dýcháky od Scota? Jmenují se Propak a na veletrhu mě jejich dodavatel tvrdil, že se dají koupit i pod 40tis. a to s 6,8l kompozitkou.Vypadali fakt dobře a měl jsem jeden půjčenej na zkoušení a plná spokojenost.Prý už je v ČR někdo má.Nevíte kdo?
-
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
I v letošním roce dělá Meva tuto akci.Nabídka je to velice zajímavá,ale chtěl jsem se zeptat jak jste spokojeni s jejich podmínkami.Po informaci v Mevě se sbor uváže na dvacet let,s tím,že na DP budou prováděny pravidelné roční kontroly a samozřejmě i 5-ti leté (stanovené výrobcem).Cena jedné roční kontroly se má pohybovat do 2000.- Kč.Tudíž si myslím,že přístroje jsou koupeny na splátky.
Samozřejmě kontroly se provádět musí (je to stanoveno vyhl.247/2003 § 8 odst.4 písm. c).Ale myslím si,že pokud je HZS v příslušném okrese nebo kraji vybaveno měřící technikou,kterou lze tyto kontroly provádět,není tudíž důvod posílat přístroje do výr. závodu.
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:21
Ahojte, kolem dýchačů je to už tady několikátá diskuse. V první řadě jsou Vaše finanční možnosti (tedy možnosti obce). V druhé řadě se domluvte s CHTSakem na vašem ÚO - měl by Vám poradit co a jak. Hlavně jej nijak neobcházejte a nebuďte zbytečně chytří, to jen aby jste se pak nedivili, že Vám DT nebudou schopni změřit, nafouknout láhve, apod.
Dále pak, v dnešní době jsou už dýchací přístroje dost propracované a už není co by je nějak zvlášť odlišovalo. Ale i přesto některé odlišnosti jsou dost zásadní, třeba šroubení na tlakových lahvích. To, že jsou všechny na 30MPa - neznamená, že mají všechny stejné šroubení. Finanční otázka je taky dost podobná, záleží samozřejmě, kolik DT chcete koupit. Meva v přetlakových DT trošku pokulhává - můj názor, ale zase to kompenzuje velmi slušnou cenou, jejich nabídky na obměnu Saturnů - klobou dolů - mnoho dobrovolných jednotek na to slyší.
Nejlepší je samozřejmě koupit DT při nákupu nového auta, ale zase - na tvrdo napište požadavek na typ DT. Neboť dodávající firma Vám dodá samozřejmě ten nejlevnější.
Závěrem bych trochu uhnul a jen s lítostí bych poznamenal, že nový řád chemické služby je pro jiné jednotky než HZS kraje pouze doporučující (viz.čl.1, odst.4). Tudíž se může stát, že když po nich budu chtít něco nad rámec návodu na použití, tak mi můžou ukázat "Topolánka" (zdvižený prostředníček), což bude řešení na ... Ale zase provozovatelem je obce, ne HZS kraje, takže mě to zas tak bolet nemusí - teda až do prvního průseru.
Mějte se fajn
-
Drager prodává det levnou variantu DT ale není tak komfortní
PA90 Standard set - kompletní dýchací přístroj bez masky cena bez Dph 25 282,00
v sestavě: nosič PA 91 se stř.tlakou RS a manometrem s píšťalou, plicní automatika PSS-P s RS, ocelová láhev 6L/300bar (deska nosiče a pneumatický systém jsou zcela shodné s přístroji řady PSS90)
Maska Panorama Nova -P PC EPDM (náhlavní kříž)-cena bez daně
6 084,00
Maska Panorama Nova -S-P PC EPDM (kandahár)-cena bez daně
8 157,00
Jsou to ceny s nového ceníku od P.Hrocha
-
Příspěvek od stofi » 12.05.2008 15:21
Zdravim všechny diskutující
Kupujeme letos nové DP a kupujeme Auery. Jsou levnější než Pluta
a jsou celkově povedenější. Hlavní výhodu spatřuji v tom, že mají plicní automatiku přímo na nosiči a né na masce, čímž je maska lehčí a pohyb hlavy ve stísněných podmínkách není omezován automatikou na masce.
Prosím tě kdyby jsi měl nějakou cenovou nabídku na ty Auery a něco kolem revizí a servisu a chtěl by jsi se o to podělit dej mi prosím vědět na email:jarik271@seznam.cz Předem moc dík
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:21
Vážení, pokud máte na myslí přístroje BD Compact - což je asi nejlevnější přetlakový dýchač od Auera, tak bych Vás chtěl upozornit na několi věcí - naše ÚO má Auery BD96 a jedna místní JSDH dostala právě BD Compact.
Ad 1) Pokud už o tomto nákupu uvažujete vážně, zkuste si jeden zkusmo půjčit a nechte si jej proměřit na Vašem ÚO, aby jste se pak všichni nedivili, že Vám měřící zařízení píše nevyhovující výsledky měření, musíte zvlášť měřit plícní automatiku, apod.
To samé se týká kontroly masek a vůbec plnění tlakových lahví - nemusí sedět závity.
Ad2) Když je dýchač levný, je v té nezákladnější výbavě a jde to velmi poznat hlavně na nosiči, hadicích a popruzích - výrazně klesá konfort (plícní automatika a redukční ventil jsou stejné)
Ad3) Pokud budete kupovat kompozitní láhve, je celkem dost vhodné je mít v ochranném obalu (1ks = 864Kč)
Ad4) Revize se dělá po 6 letech a dnešní cena je 8 300Kč za kus V případě, že jsou zachovalé, každý rok jsou na prohlídku (900Kč za kus) a na celkovou revizi jdou až za 9let.
Tímto přízpěvkem jsem Vás nechtěl odradit od nákupu, jen jsem Vás chtěl upozornit i na případná negativa.
Ahoj Petr
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Petr Merunka » 12.05.2008 15:22
Compacty nevyhovují z jednoho prostého důvodu: podle vyhl. 255/1999 Sb. musí zajištěno připojení druhé automatiky. Mám velmi dobré zkušenosti s airmaxxy. Ty se dají sehnat za slušnou cenu. Ani Fenzy nejsou drahé. V žádném případě nepodporuji názor, aby všichni kupovali to, co mají u HZS příslušného ÚO. Drägery jsou špičkové přístroje, ale toho, že je má většina HZS v ČR fa Dräger náležitě zneužívá.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
Příspěvek od Adam Fuksa » 12.05.2008 15:22
Nejsou špatné, výhodou je pro nás servis přímo na HZS, se kterým sdíůíme objekt.V případě jakéhokoliv problému, nebo třeba výcviku je prostě vezmeme, zazvoníme na CHTSce a většinou všechno na počkání.Máme k nim kompozitky a je tam opravdu nutný ten obal, neb je velice lehce oťukají jsou pak s tím zbytečné problémy.Masky máme s kandahárem, který už je nové generace a ti, co znají klasické "péro" z panoramky si připadají při nasazování neobratní.Konečný dojem z Fenzy Aeris PRO velice dobrý.A to jsem byl vždy DRAEGERovák...
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:24
sry, mozna to tu nekde v diskusi je, nikde sem to nenasel a nechtel jsem zacinat nove tema, co rikate na PASS ALARM(y) je to pouzivane spise v USA, pouzivate to nekde ve sboru? jake s tim mate zkusenosti?
orientacni fotky :
http://www.repkin.unas.cz/stale_foto/pa ... /pass1.jpg
http://www.repkin.unas.cz/stale_foto/pa ... /pass2.jpg
http://www.repkin.unas.cz/stale_foto/pa ... /pass3.jpg
http://www.repkin.unas.cz/stale_foto/pa ... /pass4.jpg
pry to funguje jen s DP SCBA ? proc to nefunguje i bez nich?
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:24
Co vim, tak MSK pouziva na svych dychacich pristrojich mrtveho muze (bodyguard). Zkouseli jsme ho v Opave, docela chytra vecicka. Jinak to vypada asi takhle:
http://www.chubb-scotland.co.uk/chserve ... entId/1172
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:24
ale pravděpodobně je to typ automatického varovného signalizačního zařízení, které sleduje tlak v lahvi a pohyb uživatele. Vzhledem k tomu, že některé typy lze připojit jen na některý druh IDP, tak na jiném to fungovat nebude. Ale údajně existují i univerzální. V práci i u dobrovolných hasičů používáme osobní varovný bezpečnostní senzor od MSA, FireFly. Je to pouze pohybový senzor, tzv. mrtvý muž, ale velmi účinný. Když to jednou spustilo, tak jsem na pár minut ohluchnul. Nosíme to při každém použití IDP. Při zásahu např. v podzemí(kabeláky apod.) je to určitě výborná věc, ti nahoře ví, že když to s tebou sekne, tak že to s tebou seklo
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky