vysílačky
-
Příspěvek od Ivan Zgibor » 12.05.2008 15:24
Je to bohužel tak, u této ručky na to asi zapoměli, ale u profi už je to jinak, tam to jde nastavit jak potřebuješ. FT 60 používám také, je to dobrá radiostanice a pokud dáš správnou anténu proto či ono pásmo tak chodí dost dobře, ale třeba vx110,150 se nevyrovná - pásmo136-174 Mhz, pořád je taková ušumělá, to vx1.. se chová perfektně, i když je na s-metru 1 dílek tak je to pěkně sticha, žádnej výraznej šum, tahle ručka u mě vyhrála jako plnohodnotné radioa...rádio + profi. Jinak tahle řada vzešla s profi vx800 a je to znát po všech stránkách.Pokud zháníš anténu pošli mi email a já pošlu foto jaké an. mám, včera večer si jí už objedal jeden zdejší pisatel příspěvků. Pokud budeš mít nějaké info k rádijím tak se ozvi, já také rád podám cokoliv co vím, zajímá mě vše, nejsem, ale lovec kmitočtů a vol.znaků, to mám pro celou ČR ve spoustě oblastí provozu. Jinak debatu na mototrbo bych uvítal, zajímá mě toto rádio a zkušenosti s ním, tak pokud ty nebo někdo tady už toto zařízení užíval ozvěte se, dík Ivan...
-
Příspěvek od Štěpán Klička » 12.05.2008 15:24
Po napsání mého posledního příspěvku v této diskusi jsem měl tři dlouhé telefonáty týkající se problematiky doporučených radiostanic.Za všechny moc děkuji.Dostal jsem i nabídky na vyzkoušení a pozvání na praktické předvedení jak v Brně,tak i v Kladně.Bohužel z časových důvodů musím obě pozvání odmítnout (zejména to od pana Leblocha mě velmi mrzí),ale jedna radiostanice HYT už putuje na naši obec a během víkendu a příštího týdne bude u nás k vyzkoušení.Na víkend budu mít půjčenou i GP340 a CP340,můžete si je k nám přijet prohlédnout a otestovat.Kontaktujte mě klidně mailem,telefon mám uveden na našich stránkách.
Při psaní mého posledního příspěvku jsem vycházel z mě dostupných informací a vyvodil jsem z nich špatné závěry.Po obdržení informací i z druhé strany se musím omluvit za spekulace o prosazování jednoho typu výrobku nebo jednoho prodejce a o planých slibech.
Štěpán Klička
velitel JSDH Luštěnice
-
Příspěvek od Milan Colorman » 12.05.2008 15:24
ad kikis: mas muj obdiv, malokdo dokaze priznat ze zmenil nazor, vetsinou az do zblbnuti papouskuje nesmysly, jen aby to nevypadalo ze si nestoji za svym...
ad. zigi Uz mi take prosla rukama hromada radii, tak ze take par zusenosti mam... na http://www.2u.cz/HZS/rucky.jpg jsem vyfotil to co mam aktualne doma (jen bendixe EPH nemuzu najit)
-
Fotka fajn, bylo by, ale fajn nafotit toho víc, přece jenom historie je taky k něčemu dobrá - myslím tím, že máš starší kousky radiostanic, detaily atd. příjdou vhod na stránky, které dělám, pokud to tobě nebude vadit a půjde je tam uveřejnit?, budu rád pokud kdokoliv přispěje k problematice radiostanic takovou formou, je dobré vidět radiostanice trochu reálněji než jen z obrázku, foto je lepší. Jinak blíží se konec roku a sbory budou muśet dočerpat dotace, nebojte se nákupu radiostanic HYT, je zajištěn servis a koupí třeba TC700 včetně nabíječe a baterie LION získáte plnohodnotnou radiostanici na mnoho let spol.provozu, za cenu 5000,- bez daně je to 5tone rádio s nekompromysním disingem a parametry, dnes jsem kupoval náhadní anténu na tuto ručku, prostě se někam poděla ..., a cena 200,- Kč bez debat!!!, Váš sbor jenom získá nákupem těchto radiostanic. Jedná se o můj názor. Reaguji takto veřejně na emeily, které dorazily.
-
Příspěvek od Mario bros » 12.05.2008 15:24
Je to každého věc co si koupí. Motorola je motorola. Máme GP340 a jsme max. spokojeni. Nemám důvod se rozhodnout pro HYT, které Kladno doporučilo po roce odzkoušení. Chceme vše slučovat tak proč najednou HYT? Nechci to domýšlet...
-
Příspěvek od a dyť je to fuk . » 12.05.2008 15:24
Když je tady tolik odborníků přes rdst v té diskusi, tak bych toho využio a zeptal se na zkušenosti s vysílačkama ENTEL.
A btw., dělá ještě vůbec něco v dnešní době Tesla? Nebo existuje nějaký český výrobce rdst?
-
Prosím o zprávu od těch, kteří poptávali informace o radiostanicích a anténích po mé osobě aby se miozvali, zda došli emaily, zpětná odezva nebyla, tak nevím zda to prošlo, díky všem.Jinak radiostanice entel jsou u nás již také rozšířené, dost se používají v supermarketech - strážní služby a dále jsem je viděl u vodáren, plynáren. Krytí polikarbonát, kov, odolné a učinné antény, obsáhlej programovací software, maticovej dislay. Nejsou to špatné radiostanice, podle mého názoru srovnatelné s produkty HYT, MOTOROLA, ono vesměs všechny tyto radiostanice pobraly še od motoroly, koncepce zpracování, materiálu atd. Jiná stránka věci je elektronika v rádiu, chtělo by to stáhnout někam na měřící středisko a otestovat. Jinak radiostanice je malá, není to až tak vhodné rádio pro hasiče, výstup reproduktoru u těchto menších profin není až tak silnej a držet ho někde při zásahu v rukavicích taky nebude to pravé ořechové - malé ovládací prvky, kromě selektoru. Ale je to zase věc názoru na danou problematiku, u nás mají někteří motoroly Visar a taky to s něm jde. Soft a programovací sada se dá dobře dokoupit, příslušenství taky, tak pokud Vás oslovuje cena, dising, moc bych se toho nebál...
-
Velice kladné zkušenosti mám s radiostanicema SIMOCO, levné, dobře programovatelné, jednoduchej dising a velice kvalitní modulace a výstup reproduktoru. U nás je dělá G5 a RCS Brno, nabídka těchto produktů není příliš bohatá, ale zato se jedná o velice kvalitní radiostanice za rozumné peníze. Dnešní trch s těmito produkty jde rychle dopředu, uvidíme co přinese a věřím, že se za čas objeví něco co každej bude chtít mít doma nebo alespoň osahat a otestovat...
-
Nikdo přece nenařizuje, že má někdo kupovat a dovybavit jednotku radiostanicema HYT, pokud již jednou máte motorolu, příslušenství k ní atd, kupte motorolu. Uvědomte si všichni, že je spousta jednotek a nestátních organizací co ještě radiostanice nemají, každý schání informace, názory atd., my je zde podejme, podělme se zkušenostma a každej ať pak zváží co nakoupí, na co má a kolik toho za to může mít. Jsou nabídky a nabídky, a holt třeba teď může jednotka nakoupit 2 motoroly nebo za stejnou cenu 4 hyty a to i s nabíječkama - pokud nebudou brát řadu CP..., TRH JE TRH!!!!, a kompatibilita co se týká provozu je stejná jako u motoroly - spolehlivost, robustnost atd...
-
Co se tyce parametru, meril jsem mnoho stanic, srovanani mam velmi slusne. Jestli ma stanice citlivost 0.19 nebo 0,25uV v praxi temer nepoznate. Stejne tak nepoznate jestli ma 4.5W nebo 5W, rozdil neni ani 0.5dB. Ostatni elektricke parametry nejsou pro HZS az tak dulezite. Vsechny typy pocinaje ENTEL, pres Kenwood, ICOM, Motorola, HYT SIMOCO, B/K, Midland.... maji citlivost i vykon v podstate stejny, tak ze kdyz se z daneho mista dovolate s jednou, dovolate se i s druhou. POZOR na jednu zasadni vec. Videl jsem u nektere jednotky zkracene anteny. (primo si je koupili, podivejte se na http://www.2u.cz/HZS/rucky.jpg ta kratka verze je u treti stanice zleva (MIDLAND) ctvrta je GP380 s klasickou antenou) Evektivni vyzareny vykon na 160MHz s takovouto anteou je o 3-6dB mensi, t.z.n. ze misto 5W vyzarite do koli jen 1,2- 2,5W) a analogicky s tim klesne i citlivost, coz uz je v praxi vyrazne znat.
Tak ze z hlediska parametru nema smysl delit stanice na lepsi a horsi. Co je tedy rozhodujici pri vyberu? Muj nazor je nasledujici, seradim to podle dulezitosti.
- Zakldni vlastnosti - t.j. 5ti-ton, alespon 16kanalu, programovatelna tlacitka (aby bylo mozne ji naprogramovat i pro tupouny)
- Mechanicka odolnost
- Kvalitni NF zesilovac, reproduktor - NF vykon nejmene 0,75 optimalne 1W (Kdyz strojnik nerozumi, jako by nebyl)
- Vaha a rozmery
- vydrz baterii
- Seriozni dealer, solidni a rychly servis
- cena a rozmanitost prislusenstvi
- pro jednotky kde alespon jeden rozumi PC tak cena programatoru
(je prijemne mit moznost si operativne menit parametry, pripadne konfigurovat stanice podle urovne obsluhy (velitelska bude umet SCAN, bude mit moznost nastavovat vykon, SQL... tupounska bude reagovat jen na PTT)
Ja jsem pred pul rokem postupoval tak, ze jsem si udelal tabulku, vypsal jsem si tam vyse uvedene udaje od vice stanic a vysel mi vitez.
Kecy typu motorola je motorola jsou k prdu, protoze v soucasne dobe vsichni vyrobci pouzivaji stejnou soucastkovou zakladnu, lepi se to ve stejnych fabrikach, na stejnych typech linek.... to melo vyznam pred 15-20 lety, kdy malo vyrobcu dokazalo z tehdy dostupnych soucastek udleat malou-lehkou-spolehlivou-nizkoodberovou stanici. Bohuzel Motorola z toho dobreho jmena jeste ted zije, coz ma za dusledek predrazene stanice -napr. GP340, 380, 8let koncepcne stare radio a za jake ceny se prodava.... ale z 90% prave kvuli tem co tupe opakuji.... motorola je motorola.... (prozor, netvrdim ze GP340 je spatna jen to, ze nektere ostatni jsou stejne dobre)
p.s. Tesla se rozpadla, lidi se roprchli rozkradli know-how pozakladali se nove firmicky (napr. RADOM, T.E.S.L.A, ERA, RCD, RDE) ale stanice zadna z nich nedela. V CR tedy neni zadny vyrobce radiostanic a pravdepodobne nevznikne, fabrikam v asii, ktere delaji vse vcetne Motoroly nelze v Evrope konkurovat.. Nvic uz typy VR21, VR43 a PR11 a dalsi byly technologicky 10let zastarale, tak ze nebylo ani na cem zacit.
-
Máš Milane pravdu, dnes je vše zhruba na stejné úrovni, pokud někdo nemá možnost odzkoušet mnoho typů radiostanic tak jako mi a používá motorolu, hájí motorolu. O anténách je to sam. pravda, čím delší, tím ůčinější, hyt ale dělá pro ručky TC 3600 kratší verze než pro 700, jsou stejně ůčinné, odzkoušeno v mnoha režimech provozu, délka je ai o 4 cm kratší, je to velice příjemné tahat. Ono na rádiu i sebemenší detail může být na škodu, třeba šroubky, profi rádia by je mít neměla, utažení polikarbonátu k kovové základně není nejideálnější, viděl jsem jak to praská a pak nedrží, zaklapnout a hotovo. Simoco to má sice na šroubky, ale ze spodu stanice a utahuje se do kovového těla radiostanice. Co mě potrápilo byli majky u vozidlovek hyt, bacha na ně!!!!, pokud bude nutnost je rozebrat, mají v těle dlouhé šrouby, které se šroubují do plastovejch tyčinek, praskají a majk pak nejde složit!!!!! Konstrukce teda brát bez vnějších viditelnech šroubků, občas chceme rádio vyčistit a pak ouhaaaa.....
-
Tak ze k antenam: Bohuzel fyzika je neuprosna. Kvalitu anteny s prenosnou stanici definuje takzvana radiacni citlivost, t.j. kolik energie vyzari radiostanice v ruce s danym definovanym vykonem do okloli. Muzes s tim nesouhlasit, muzes proti tomu protestovat, ale to je asi tak vse co muzes delat proti faktu, ze tato radiacni citlivost u helixovych anten klesa s jejich delkou. Tak ze je-li antena na 160MHz o 4cm kratsi, funguje hure nez ta delsi, jen jde o to o kolik.
Co se tyce mikrofonu u vozidlovek, proc bych ho proboha rozebiral? Mame uz mnoho let vozidlovku v CAS32 a maximalne ho sem tam otru hadrem. Paklize odejde, zda se mi spolehlivejsi koupit za 350 Kc novy. Kazdopadne mam radeji sroubky, zacvakavani je sice montazne jednodussi, ale jakmile nemas spravny pripravek pripadne nevis kde zabrat, obvykle zobacek ulomis, v lepsim pripade dojebes plasty otiskama sroubovaku.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:24
Milane, štěstí je, že hašouni jsou na VHF a ne na MB, jako dřív zdravotníci, to by teprve byla legrace s těmi klacky .
-
Samozdřejmě že anténa čím je delší,tím je učinější, o tom bez debat, já jen chtěl říct, že tam až takovej rozdíl nebude - u antén třeba u toho hytu, mám doma antény pro pásmo VHF o délce 5cm oproti 14cm a tam už je to velice znát, jsou vhodné zejména na převaděčovej provoz a na místní portable, na delší vzálenosti to není - simplex. Rád se nechám poučit zkušenostma, měřící techniku nemám, je to jen o pozorování provozu. Jinak znám mnoho lidí co právě do techniky leze, a pak takto poškozené krabičky donesou, proto jsem upozornil na ty šroubky, jsou i tací nenechavci co pak říkaj já nevěděl....Prosím tě nemáš nějaké zkušenosti s radiostanicema BendixKing?, mnohé tyto radiostanice se používaly u HZS i SDH, já se přiznám, že je znám jen z obrázků, snad jsem kdysi v Opavě držel v ruce jeden typ ručky, zajímalo by mě víc o konsrukci a programování, kolega tu má vozidlovku co upravil pro programování přímo s tastatůry microfonu, myslíš, že by to šlo u ruček taky? Podle webu by snad s výrobou těchto radiostanic měla pokračovat firma Relm, mimochodem má ve výrobním programu stejné radiostanice jako je HYT, asi koupená licence...
-
Je malo typu stnic, ktere mi neprosli rukama.... Jiste bendixe znam, jak rucky tak vozidlovky. Z mechanickeho hlediska byly rucky naprosto neznicitelne. Mel jsem na stole jednu, ktera spadla z 20m na zabradli, byla ohnuta jako luk a fungovala. Bohuzel uz se B/K zabyva jen leteckou technikou a radiostanice opustili. Zalezi co mas na mysli za typ, rucky se delaly LPH, EPH, vozidlovky pak LMH, EMH. Soft dosovskej, slektivky se dodelavaly UCOM moduly. Pouze LMH a LPH (vozidlovka z sikmim panelem a rucka s displejem a klavesnici) se daly prohramovat pres klavesnici, ostatni pouze pomoci softu. Nemyslim si ze by tato diskuse nekoho extra zajimala, kdyz tak dej vedet na mejl.
-
Příspěvek od Jiří Brzobohatý » 12.05.2008 15:24
Měl bych možná poněkud laický dotaz. Uvažujeme o pořízení vysílaček do sboru (jsme JPOV a zatím jsme je neměli) a není mi jasná jedna věc. Pokud si nechám proškolit lidi na užíváni spojovací techniky, dostanu nějaký papír od HZS že můžu používat hasičské frekvence, pak zajdu za prodejcem a ten mi prodá požadované vysílačky (např Motorolu nebo HYT) a ev. je i podle požadavků HZS nakonfiguruje tak, aby obsahovaly požadované kanály I,K,N a já nevím ještě jaké. Je možnost požádat o nakonfigurování i kanálu pro interní potřebu jednotky nebo SDH - tím myslí abych mohl používat ručky třeba i během výcviku nebo na soutežích a nelezl přitom do oficiálních frekvencí? Nebo jak je to v praxi u vás v těchto případech?
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ano, tato možnost tu zatím je. Jedná se o tzv. sdílené kmitočty v pásmu VHF 160, konkrétně:
172.6500 MHz (povolený výkon 5W)
172.7250 MHz (1W)
172.9500 MHz (5W)
172.9750 MHz (5W)
173,0500 MHz (1W)
Provoz na těchto frekvencích upravuje tzv. Všeobecné oprávnění VO-R/7/08.2005-28 ze dne 27.08.2005. Ten dokument v odkazu je ale ve formátu djvu, kdyby ti to nešlo otevřit, hledej na stránkách ČTÚ. Stručně řečeno - smí se vysílat v otevřené řeči, nutností je homologovaná PŘENOSNÁ rdst pro provoz na těchto kmitočtech, dodržování povoleného maximálního výkonu a antény, se kterou byla tato rdst homologována. Provoz vozidlových rdst na těchto kmitočtech je povolen POUZE PRO PŘÍJEM. Že se tak mnohdy neděje je věc jiná . Tyto kmitočty jsou dány lidem tak trochu "v plen", stejně jako kmitočty pro občanské radiostanice (CB) nebo pro radiostanice PMR446. Tam je ale zakázán provoz pro komerční účely, který je na těchto sdílených kmitočtech pro pásmo VHF 160 umožněn (je to tam taky samý jeřábník ap.).
Důrazně doporučuji nechat si na těchto sdílených kmitočtech nastavit PL tóny!!! (na spojovém nebo u dealera rdst budou vědět, některé firmy je také značí jako CTCSS kódy).
-
-
V podstate souhlasim, jen VO-R/7/ ktery vlastofka uvedla se tyka jen CBcek... (27MHz) Sdilenych kmitoctu se tyka VO-R/16/ kdyby si to nekdo chtel precist.... je to k dispozici zde:
http://www.ctu.cz/1/download/Opatreni%2 ... 005_28.pdf
Jinak souhlasim s vlastovkou, kvuli jerabnikum je rozumne mit PL. Krome toho, ze stanice nesmi byt upravovany, nesmeji mit externi antenu je zajimava zminka ze nesmi byt provozovany v oblastech kde se prijma 6kanal televize.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Se omlouvám, mě to právě nešlo v práci otevřít (nějakej zpotvořenej formát) a v přehledu bylo uvedeno, že se to týká sdíláků . VO mám normálně v hlavě, tak to ani nemám na disku. Ale ony CB jsou taky sdíláky, tak asi proto.
Kočkodanům zmar!
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz