vysílačky
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
Bohužel, ICOMy se u nás používají spíše v radioamatérské sféře a taky v leteckém provozu. V profi sféře to asi nebude tak horké, to už spíše Maxon nebo Bendix King... až budu mít troch učas, zkusím se na tenhle typ kouknout na netu, co to je zač, z hlavy mi to nic neříká. Ale obecně ICOM patří do světové top třídy, takže úplný průšvih by to být neměl, Jestli to splňuje alespoň nějaké požadavky MIL810, tak bys měl mít vyhráno. Jinak pouze upozorňuji na fakt, že profi radiostanice se obvykle nastavují pomocí PC, takže je nutno k tomu mít (pro oficiální hasičský provoz obzvlášť) legální software a někoho, kdo má oprávnění radiostanice programovat (obvykle dealer nebo pověřená osoba na útvaru). Když tak napiš na mail a pošli fotku.
-
Příspěvek od Kvak » 12.05.2008 15:20
Tak to s tebou nebudu souhlasit Vlaštovko mam pocit že MAXON i BENDIX má odzvoněno (servisní zajištění atd…. Icom IC f15 je srovnatelná radiostanice (16 k. 5W výkon) s Motorolou dá se bezproblému programovat přes PC. Je to optimální rádio pro dobrovolné hasiče. Zkusím dát do kupy TTD a večer je sem šupnu
-
Příspěvek od Kvak » 12.05.2008 15:20
tak jsi mě předběhl:-)jinak měl jsem možnost ji vidě rozebranou a také jsem ji testoval to radio nemá chybu. Radiostanice má kostru ze vstřikované slitiny, která je vsazena do robustního pouzdra z polykarbonátu – defakto nezničitelné.
S pouhými třemi tlačítky a knoflíky pro ovládání hlasitosti a volbu kanálů zvládnete obsluhu snadno a rychle.
Standardně dodávaný LiIon akumulátor netrpí paměťovým efektem.
Umí CTCSS a DTCS můžete využít dvoutónových a pětitónových signálních systémů.
Radiostanice lze dodatečně vybavit kódováním hovoru (scrambler) mám pocit že je dokonce digitální, funkcí Man-Down („mrtvý muž“) a DTMF.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Já měl na mysli minulé doby, kdy byly vidět spíše Nisseie, Maxony a sem tam nějaký ten Bendix - dnes už na tyhle stanice narazíš jen zřídka.
Ten Icom mě nijak nepřekvapuje, jak už jsem psal, patří do světové špičky a jeho letecké přenosné radiostanice znají snad všichni, kdo měli někdy co společného s lítaním. Přenoska vypadá pěkně, ale podobným způsobem už dnes postupují všichni - Kenwood, Vertex Standard... Třeba zrovna Kenwood má hezkou mašinku, která má dokonce hlasovou (!) indikaci zvolené kanálové předvolby (prostě při přepínání se z reproduktoru ozývá anglicky číslo kanálu).
K vidění například zde:
http://www.cts-kenwood.cz/TK2.pdf
Nemá ale bohužel signalizační systémy, jen PL/DPL a inverzní scrambler. Icom používá, zdá se, scramblování sofistikovanější, leč u nás je to stejně zakázáno používat. To takové Alinco na to jde v poslední době jinou cestou - ke stanici lze dokoupit digitální modul a máte z toho pak matru po Japonsku . Samožřejmě v direktním módu.
Btw... tahle polykarbonátová pouzdra kolem kovové kostry se objevují už i u radioamatérských stanic (třeba Vertex Standard/Yaesu FT-60) a dokonce i u profi provedení radiostanic pro pásmo PMR446 (Vertex Standard VX-146).
Viz třeba:
http://www.yaesu.co.uk/yaesu/vhf/vhfhan ... t60r_1.htm
Já bych se toho Icoma rozhodně nebál, mám nějaké stanice právě od konkurence - od Vertexu: jsou to prostě Japonci, sice jsou konzervativní a donutit je k inovacím je problém, ale když už něco dělají, tak pořádně. A pokud to umí i pětitón, tak není co řešit. Jediné, z čeho bych měl trochu strach, je dostupnost náhradních dílů (servisní služby bude zajišťovat nejspíše prodejce, RCS je velká firma). Leckdy se některé díly musejí objednávat přímo z Japonska (už se mi to taky jednou stalo se starým Alincem, rádio bylo měsíc mimo provoz). Tady na tom možná bude lépe Motorola, přeci jen těch stanic tu běhá hafo a servis má co dělat pořád.
Je sice pravda, že ty současné profi japonské stroje jsou držáky, ale náhoda je vůl a pak je ouvej.
-
Příspěvek od Štěpán Klička » 12.05.2008 15:20
Kdo jste ještě neviděl ohořelého,ale plně funkčního Kenwooda,mrkněte na tento odkaz http://www.elix.cz/FTP/R%f9zn%e9%20foto ... 0v%20ohni/ .Uživateli spadl do ohně a našli ho tak,že na jiné radiostanici vysílali a z popela se ozýval Kenwood!!!!
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ano, už jsem na to taky narazil . Tyhle moderní generace radiostanic vydrží opravdu hodně. Samozřejmě, tohle je naprosto extrémní případ a nedá se na to stoprocentně spoléhat, nicméně o čemsi to vypovídá.
-
Příspěvek od Houmík » 12.05.2008 15:20
Oběma díky moc za info. Tyhle staničky mají určitzě svou kvalitu, ale jak by obstáli ve srovnání s Motorolou (třeba s GP340)? Ještě pořád nějak tápu např. v těch, tušímže armádních zkouškách, MIL8100. Takový dvou a pěti tón je pro mě španělská vesnice. Nevím, jestli tyhle terminusi nejsou popsány ve článku Bez spojení není velení, či jak se jmenoval...
Kvak povídal něco o testech ICOMů, tak třeba článek do rubriky TESTY by se hodil...
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:20
pro ostatní laiky a běžné uživatele v rámci SDH ( tedy nikoliv russische vogel und kachen ) bych doporučoval pouze Motoroly. Jak pravil náš spojovák v ZR, motorku Vám naprogramuju zdarma a hravě. S ostatním na mě nechoďte, ať Vám to udělá ten, kdo Vám to prodal.... My máme GP 300 pět kousků a řehtáme blahem.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Potvrzuju... My máme dvě 300, z práce mám dlouhodobě ukradené dvě 340 a jsou to téměř nezničitelné mrchy
-
Příspěvek od ivan Kudlík » 12.05.2008 15:20
Mám takový dotaz,chceme vyzbrojit místní dobrovolné hasiče a zároveň terénní pracovníky obec. úřadu vysílačkami, je to v obci, v zástavbě, do 5 km, poraďte, jsou nejvýhodnější "síbíčka" neboli vysílačky "CB" ?
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Michal Bareš » 12.05.2008 15:20
Pokud to mají obsluhovat lidé, kteří se CB přímo nezabývají, tak by to bylo dost problematické. Samozřejmě by to šlo, ale rušení je dost velké. Pro spojení aut a baráku by to celkem šlo, nejlíp někde na kanálech 41 až 80, kde to rušení není tak strašné. Spíš bych se ale podíval na pásmo 172 MHz. Je sdílené, to znamená bez dalších povolení tak, jako CB. Nevýhodou je sice možnost používat pouze ručky, ale zase pro Vaše hasiče by to mělo výhodu, že by mohli mít ve stejných stanicích naprogramované i frekvence HZS (po dohodě).
http://www.rescueinfo.org
-
Příspěvek od ivan Kudlík » 12.05.2008 15:20
Děkuji. Jestli dobře rozumím, bavíte se o provozu auto-dům, ale co provoz mimo auto, přímo v obci v zástavbě přenosnými vysílačkami. Možná jsem to ale pochopil špatně.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Naopak, má na mysli právě komunikaci v terénu pomocí ručních vysílaček...
-
Příspěvek od Houmík » 12.05.2008 15:20
Motorola to je klasa, na druhou stranu tam docela dost platíš za značku. U Icomu je s 2 a 5tónem taková drobná flignička. Funguje jen s dokoupeným modulem, jako se to praktikuje třeba u hlasového kódování. Ale já říkám, že vysílačka nemusí být nutně chytřejší než hasič (-:.... Ostatními parametry se Motorole snaží přibližovat a cena. No cena, ta je vždycky přeci až na 1. místě... Hold ne každý může nechat zmizet pár GP 340 z Hlučína, že Kuba? (((-:
-
-
Příspěvek od M.a.y B.e. » 12.05.2008 15:20
Kuba si vsechno pujcuje, navzdy!!!
Kdyby si mel neco pekneho v Hlucine na zapujceni, taky bych si to na chvii (10-20 let) pujcil
Ale vlastne si rikal ze mas volno
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Michal Bareš » 12.05.2008 15:20
ale mnohdy je nová stanice zbytečná. Nedávno jsme kupovali popužité Motoroly a naprostá spokojenost. Kolem 1500 Kč za kus a všech pět kousků nás vyšlo levněji než jedna nová. Samozřejmě je podmínkou nákup buď od někoho důvěryhodného nebo ve firmě, která ty stanice otestovala. U značky jako je Motorola většinou není problém s poruchovostí.
http://www.rescueinfo.org
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:20
jsem zjistil, že máte nový svolávací systém. Hoď o něm tady nějakou řeč. Má to být něco jako i nám slibovaný, ale nedodaný modul Kanga+?
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Pokud se jedná o komunikaci "na place", tzn. ne na velké vzdálenosti z rušních stanic, tak je nejjednodušší a nejrychlejší cesta nákup PMR. Používají je i firmy na stavbách. Nejlevnější se dají koupit v kdejakém hypermarketu už skoro od 400,- Kč. Samozřejmě že kvalitnější budou o něco dražší. Na odzkoušení stačí, pokud bude vyhovovat, dají se dokoupit. Výhoda - naprosto snadno se seženou, nemusí se nic programovat (což u stanic se sdíláky , zvlášť pokud by to mělo vyhovovat telekomunikačnímu zákonu by byla asi nutnost), pak jsou k PMR mraky příslušenství. Jsou to samozřejmě hoby stanice, ale používají se i v outdooru, zkoušel to kamarád na motorovym rogale. Mám pocit, že byl náramně spokojen - můžu se zeptat pokud bude zájem.
Pokud se jedná o spolupráci s JSDH, pak by možná byla spíš cesta při nějakém výjezdu to řešit zápůčkou jejich stanice. Muselo by to být pčedpokládám pokryto zkouškami operátora, svolením HZS a přidělením volacího znaku. Takže opět. Pořád mi vychází nejlépe PMR. Pokud ne, tak potom sdíláky, ale tam už to chce technika na programing a větší částku peněz.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky