Přilba PAB Fire pro JPO V
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:18
Moc by mě zajímalo odkud jste. Jelikož jako JPO V máte celkem dost výjezdů a to vybavení je také na úrovni. A jakou máte techniku?
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:18
jsme JPO V. obce Kuklík, je to u Nového Města na Moravě. Kromě zmíněného Matesa, vybaveného tak, jak jsem už tady celkem dost představil, máme už jen vozík s PS 12 a také starou PS 8, ale ta je chudák poněkud nemocná, drobet tam písty ťukají do svíček a tak čeká na opravu. Tak, jak jezdíme teď jsme začali asi před pěti roky, kdy na obci dosloužil Robur a zaplať Pán Bůh, zastupitelstvo na radu SDH rozhodlo o koupi Matesa. V obci je nás jen 180 obyvatel, z toho do 50 členů SDH a zase z toho mám 16 lidí zařazeno a vyškoleno pro výjezd. Jsme v místě, kde je malé pokrytí jednotkami, v obci je několik zemědělců se seníky, stodolami, pila, dřevovýroba s dvěmi suškami a spousta starých chalup, zkrátka oblast s celkem vysokým požárním rizikem. Často jezdíme sami, nebo se sousedním Sněžným, které je v JPO III., případně i dál mimo rajón, pokud je potřeba např. blízké Nové Město na Moravě jakožto JPO II. v režimu ponechat raději jako zálohu. Prakticky při požáru v okolí do 10-15 km jezdíme vždy, časy máme kolem 3-8 minut od vyhlášení poplachu, který nám jde z KOPIS v Jihlavě na mobily. Připomínám, že se zatím nestalo, že bychom nevyjeli, a to ani v dopolední době, ale to je samozřejmé pouze díky tomu, že nejčastěji vytěžovaní hasiči pracují přímo v místě bydliště nebo to mají opravdu hodně blízko. A zarytost pro tuhle práci je samozřejmá. Jinak teď pracujeme s rozpočtem do 40 tis. včetně dotací, kterých moc není, k něčemu si pomůžeme sami, něco sami dodáme, je zkrátka náš koníček a něco nám občas na vybavení dají sponzoři z řad uznalých spoluobčanů. Je pravdou, že první dva roky po zakoupení Matesa jsem nastolil diktaturu vůči zastupitelstvu v tom smyslu, že jsem chtěl mít kluky oblečené, obuté, s přilbami podle normy, tak abych se o ně nemusel bát a sám měl čisté trikoa tak kolem 70 tis. tam bylo. Loni jsme se konečně domohli k Saturnům, pár zapůjčilo HZS a čtyři jsem posháněl, teď k nim sháním masky CM -5, protože u nás přímo v obci hořelo, z toho jednou dokonce u mě ve sklepě (strašná ostuda, co?) a pak dva lesní požáry a hlavně při tom u mě jsme museli čekat na jednotku s DP, přestože jsme na místě byli o více než 10 minut dříve. Je toho moc, co ještě chceme, ale už teď jednotka jako celek působí profesionálním dojmem jak vybavením, tak chováním. Kluci dodržují tvrdou disciplínu, poslouchají, neremcají a dělají to, co jim řeknu nebo velitel zásahu. Není nic horšího, než spousta sice vybavených, ale splašených kluků, o než se člověk musí bát a hlídat je. A kromě podpory obce nesmí chybět podpora a přízeň HZS, pokud by nás ignorovali, jsme v pr....Naštěstí v Jihlavě na KOPIS kraje Vysočina to tak není, už jsem tady jednou zmínil kpt. Jirku Němce, díky i němuž jsme tam, kde jsme. Samozřejmostí bylo pro něj, že nás pozval na návštěvu před rokem nově otevřeného střediska a přál bych všem vidět, když tam vidíte, že se o Vás ví a že třeba na tabuli je napsané, že na řetězech je právě v tento moment připravené k výjezdu i CAS obce Kuklík. Jinak letos nám zastupitelstvo odkleplo peníze na nová moderní zasouvací vrata, to mimo rozpočet. My tím holt žijem....
-
Zaujalo mě, jak jsi napsal, že sis místo CM-4 sehnal Panorama Nova. Rozumím správně? A je to tedy pod Schuberthku s pětibodým uchycením nebo adapterem Auer-Schuberth, či snad tam máš nějak přizpůsobený držák pro kandahár? No a hlavně, když píšeš, že to máš místo CM-4, pak se zřejmě jedná o Saturny? Jak se snáší teda Panorama se Saturnem? Máte přetlakové nebo podtlakové? Já jsem si musel koupit Kemiru, kterou jako jedinou pro Saturny dodávají prodejci s kandahárem pro Gallet, protože pro nás jako JPO V. naprosto nehrozí, že bychom v blízké budoucnosti měli Dragery. Když jsem měl Schuberthku, pátral jsem po masce pro Saturny s uchycením Auer, ale tady jsem nepochodil vůbec.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
My máme masky Auer pro Saturny a sponama pro uchycení k Schubertkám...
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
-
Jakube, hned jsem všeho nechal a provedl kuken na uvedené stránky. Tak se Tě hned optám, mám kromě PAB firů v jednotce svou Gallet s Kemirou na kandahár a pak jednu Schuberthku, ke které bych rád sehnal masku k Saturnu na sponu Auer. Tož mi pověz, kde a za kolik a já jdu po tom!!!!!!
-
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:18
Dík moc za vyčerpávající informace. Jak si řekl, že zasahujete s JSDH Sněžné tak mě došlo, že jsem už o vás slyšel. Já mám ve Sněžném spolužáka ze střední. Ale co mě dost udivuje, že jako JPO V vás tahají mimo vaší obec. Pokud vím JPO V mají plošnou působnost jen ve své obci, ale asi na vysočině to chodí jinak. Tak ještě jednou dík a přaji mnoho zdaru v hasičině
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:18
Malinko jsme si asi nerozuměli - jsou to klasické masky s náhlavníkem, akorát jsem si nemohl vzpomenout na ten název (holt blbá hlava ) Je to staší model Panoramy, která patří k nepřetlakovým Drägerům tuším PA80, i přes svůj věk je ale super a hlavně - nepotí se zevnitř. Jinak Saturny máme klasické nepřetlakové.
-
Příspěvek od Herman » 12.05.2008 15:19
Právě teď také uvažujeme o koupi přileb.Máme dvoje nové Firemany a tak k nim chci ještě přilby.Finanční situace obce se začíná lepšit,takže ty dva obleky příští rok doplní další kusy.Boty a rukavice máme,ale přilby máme ještě PZ11 a ty k těm oblekům nechci.Vyberu buď Gallet nebo Schubert.Vy ostatní co máte Gallet,používáte klasické (F1S),nebo zkrácené (F1SA) ? Já bych si asi vybral ty zkrácené,jaké s nima máty zkušenosti?Díkes
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:19
Mám zkrácenou F1SA, když jsem měl na hlavě klasiku F1S, vadila mi právě když jsem měl zaklonit hlavu a podívat se nahoru, třeba na žebříku. Trochu se to dá omezit odděláním zátylníku, ale zrovna bych tohle nedělal. Ikdyž jsem teď v čerstvé Alarmrevue viděl dobráky z Polničky, mám pocit, jestli nemají F1E, což je na dobráky celkem solidní darda, neboť jsou z Galletek nejdražší, a ti na nich neměli zátylníky vůbec dané. No já nevím. Když jsem mluvil s některými profíky, ti mi říkali, že nezkrácená je hrnec, ve kterém nezakloníš hlavu.
-
-
Příspěvek od Jan Riederer » 12.05.2008 15:19
Zdravim,vloni jsme nakoupili pro JPO V přilby Kalisz,cena bezvadna a ve srovnání se Pabfirem je to mercedes mezi škodovkama.Sice je trochu těžší,ale perfektně sedí na hlavě.Zkušenosti s DT na tyhle přilby nemám,protože DT nemáme ve výzbroji. Jinak Kalisze můžu vřele doporučit, jak po finanční i normové stránce.
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:19
proveď kuken na www.zahas-sro.cz, příp. se obrať na Bc. Karlu Vebrovou tel. 606 709418, má tohle na starosti u této firmy, jistotně Ti vše sdělí, objedná, příp. zašle nabídku na CD. Ale kdybych mohl radit já, vzhledem k ne zrovna vysokému rozdílu cen, bych šel do Schuberthů. Ale nic proti Kalisz.
-
Příspěvek od Jan Riederer » 12.05.2008 15:19
Petře, jestli si můžeš vybrat mezi Kaliszem a Schubertem jdi do druhýho jmenovanýho, jsou fakt hodně dobrý. Měl sem možnost ji vyzkoušet,ale nakonec kvůli omezenýmu rozpočtu, který sem měl a potřeboval další věci sem zvolil Kalisz a nemuzu si stěžovat.Jinak to vyrábí Poláci a ojednával sem je taky ze zahasu, perfektně se tam s nima domluvíš na dopravě, platbě atd. Můžu doporučit.
-
Příspěvek od Jiřina Brychcí » 12.05.2008 15:19
Má VPO stále dodací lhůty půl roku? Pokud ano, postrádám smysl nabídky.
-
Příspěvek od David Pavelka » 12.05.2008 15:19
Hovořilo se tu o životnosti přileb. Po jejím uplynutí je toto vybavení určeno k vyřazení.
Jaká je tedy udávaná životnost všech výše uvedených produktů? Pab-FIRE, Kalisz ZS-03, Schubert atd.
Kdo je máte, kolik let máte uvedeno v dokumentech jako životnost apod.? Protože jestli chceme nakoupit helmy které budou pravděpodobně 99% času u jednotky JPO-V viset na hřebíku, tak rozhodně bude kromě ceny a kvality neméně důležitým hlediskem i životnost.
-
Příspěvek od M.a.y B.e. » 12.05.2008 15:19
Dnesj jsem dostal odpoved na toto tema od Zahasu:
přilba má životnost neomezenou, samozřejmě však snižují její životnost
špatné skaldovací podmínky, náročné zásahy apod.
Pokud však přilba nevykazuje známky poškození je bezpečná pro použití.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky