Přilba PAB Fire pro JPO V
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Ano přilby vyrobené po roce 1986 se stále mohou používat u zásahu. Ovšem přilby starší 20. let se NESMÍ používat ani pro požární sport.
Pro zajímavost:
Kdysi jsme zkoušeli rozbít novou skořepinu PZ 11 (lisovaly se v nedaleké obci) a bylo to mimořádně obtížné. Nedávno jsme totéž vyzkoušeli na 28 let staré PZ 3, která je ze stejného materiálu (polykarbonát LEXAN) a po pádu z výšky cca. 2 m na beton se roztříštila na střepy. Tzn. životnost přilby z polykarbonátu je skutečně cca 20 let.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:18
Pokud vím,tak třeba galety vyrábí mnoho firem.Třeba v práci používáme MSA Galet,velitel CGF Galet,u dobrovolných máme zase Draeger Galet a ty nebyly kdovíjak drahé,taky nemůžem rozhazovat.Být tebou sháněl bych cokoli jiného než PABy.Pokusím se zjistit u velitele cenu a informace a napíšu...
-
Příspěvek od Adam Fuksa » 12.05.2008 15:18
Všechny tyto přilby jsou téměř identické, záleží pouze natom, kdo měl zrovna licenci.Teď ji má MSA Auer.Jinak hodně lidí doporučuje Schuberthy.
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 12.05.2008 15:18
Zdravim ja bych sel urcite do Galletky da se uz sehnat za 6830 bez dph.
a to si myslim ze to neni zas tak spatna cena.radsi bych si priplatil a mel kvalitu.
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:18
Co se týče přileb Gallet si myslím, že pro potřeby dobrovolných sborů naprosto zbytečné a navíc vůbec nesedí na hlavě v kombinaci použití maska s pětibodovým uchycením a téte přilby a co se týče použití masky s kandahárem, tak na té hlavě už vůbec nedrží a je velmi lehké smeknutí přilby i s maskou v případě nějakého zachycení o nebezpečný předmět, který v zakouřeném prostředí nemusí být vidět a dovede si každý potom představit ty následky.
Původně tyto přilby nebyly určeny pro JPO. Původně to byly přilby pro zásahové jednotky policie. Bohužel podle těchto přileb šel následný vývoj i ostatních přileb. Jedině přilba Schubert se jim zcela vymiká co týče ůchytů, použití masky, sedí na hlavě, nezakrývá příliš částí hlavy což je dobré pro detekci velkého žáru celkem dobré hasič si rychleji uvědomí, kdy jít ven. Cena přijatelná.
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Dle mého soukromého názoru je přilba SCHUBERTH F 210 v mnoha ohledech lepší než ostatní a to hlavně:
- nejnižší hmotností ze všech u nás používaných přileb
- materiálovou sestavou s omezeným použitím termoplastů (skořepina skelný laminát, popruhy kůže + nomex + kovové prvky)
- několik německých testů prokázalo, že má výborné ochranné vlastnosti i po tepelné expozici.
- možností stažení štítu přes zorník masky (MSA Auer S3)
- přilba neomezuje stranové sluchové vjemy a prostorovou orientaci.
Kombinace maska + přilba:
Systém SCHUBERTH + MSA Auer S3 působí na první pohled poněkud vetchým dojmem. Ovšem celý upínací systém je při použití ukryt pod skořepinou přilby. Také umožňuje upnutí masky bez povolení podbradního řemínku přilby.
Systém Gallet + kandahár (Draeger apod.) je napohled robustní (u plastových provedení jsou ale známé případy prasknutí při zásahu) a snadno nasaditelný. Za nevýhodu považuji, že zvětšuje šířku přilby a je nechráněný. Při nasazování masky se musí povolit podbradník tj. při sesmenutí masky nedrží na hlavě ani přilba.
Jak už píše Martin Tonhauser, byly kombinace maska + přilba navrženy původně pro zásahové jednotky policie, které potřebují operativně nasadit masku při použití slzného plynu bez sundání přilby. Jejich nasazení v podmínkách hasičů způsobuje určité snížení bezpečnosti uživatele, protože maska je upnuta pouze ve dvou bodech oproti běžným 5-ti bodům. Nicméně uznávám, že je to pohodlné a rychlé.
Na základě mnou prostudovaných materiálů (např. servery http://www.atemschutzunfaelle.de/, http://www.atemschutz.org/ ) mohu jen varovat před pořizováním přileb CASCO a ROSENBAUER HEROS II. Tyto přilby opakovaně dosahují špatných výsledků při testování odolnosti po expozici sálavým teplem.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:18
Nemůžu hodnotit přilby které jsem jen viděl, ale neměl jsem možnost vyzkoušet jejich funkci u zásahu. Ale budu trošku bránit Galletu a systém kandahár, jelikož těmito přilbami je naše jednotka vybavena již několik let. Je teda pravda že kandahár nepoužívá celá naše jednotka ale jen část. Já osobně jsem jeden z nich, podle mého názoru je zavádějící jak tu někdo přede mnou psal, že Gallety nedrží na hlavě, pokud je uživatelem správně seřízená na velikost hlavy,
nemůže se stát že by mu sklouzávala . No a teď k tomu kandaháru mám ten s kovovými držáky a ještě se mi nestalo aby se mi někde smekla maska nebo dokonce přilba . A jelikož jezdím i jako velitel tak v případě velení u zásahu kde je tu a tam potřeba udělat průzkum za použití IDP je právě účelnost a rychlost nasazení nebo odejmutí masky bez opětovného sundání přilby vyhovující nebál bych se říct i perfektní ( myslím tím opětovný průzkum v průběhu zásahu ).
Pokaždé přece není to nejlevnější řešení správné !!!
-
Příspěvek od David Pavelka » 12.05.2008 15:18
Kdosi tu psal o té loňské akci na Pyrosu, kde dávali za cenu schuberta zdarma i svítilny. Taková akce se mi zdá velmi lákavá a asi do té doby i s nákupem vydržíme. Nedá se předvídat, zda taková akce bude i letos, ale zajímalo by mě jak tato akce probíhala? Určitě se na tuto výstavu vydám, v Brně koneckonců studuju. Ovšem nepředpokládám že mi zástupci Obecního úřadu dají hodovost okolo 50 000Kč abych je tam jako koupil. Prosím přibližte mi jak tato akce proběhla.Byla tam nějaká možnost podepstat například objednávku za OU (jakožto osoba zpnomocněná obecním úřadem) a faktura apod by poté došla k nám na OÚ k proplacení? Pochybuju totiž že potáhnu někoho z OÚ 180kilometrů do Brna jen proto, že by tam "mohlo" být něco v akci...
Jinak ... Vaše argumenty mě přesvědčily že PAB-Fire zřejmě nebude to pravé. Ve hře u mě tedy zůstává stále ten KALISZ (doufám že je na tom lépe naž PAB-Fire, i když je z polska) a Schubert.
-
Příspěvek od Jiří Brzobohatý » 12.05.2008 15:18
Díky všem za info, prošel jsem si web a vyzkoušel ve výzbrojně PAB, a asi se pokusím ukecat obec na ty Schuberty, ty testy vypadají skutečně dobře a pokud bych to sehnal za 6 tisíc s DPH, mohlo by to vyjít. Ještě jednou dík.
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:18
jevim, ze. Jsme JPO V a mame 2ks prileb PAB FIRE. pote co jsem si ji poradne nastavil presne na svuj kvetak, tak mi drzela bez problemu (testovane nasucho). Nase jednotka nevyjizdi k pozarum, tyto prilby u nas slouzi spise jen jako dekorace zbrojnice. Tudiz nemuzu pridat zkusenosti ze zasahu. Ale budeme kupovat dalsi dve. stejne drive vyprsi jejich zivotnost, nez se pouziji, takze to neresime.
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:18
Nazdárek hele včera jsem ti posílal maila ohledně těch schubertek, tak jesli můžeš odepiš mi celkem to spěchá dík.
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:18
My jsme jako JVO V. vybaveni už asi čtyři roky přilbami PAB fire a samozřejmě kromě toho, že v nich vypadáte drobet jako z hvězdných válek, nejsou vůbec špatné. Jako velitel jsem měl donedávna Schuberth F 210, je perfektní, lehká, ale teď jsem sáhl po Galletě, kterou mi RLS v předvánoční akci dodali za 8.400,-Kč včetně pozlaceného štítu a svítilny s držákem. Ročně máme kolem deseti výjezdů, loni to bylo šest požárů, jedna pomoc s transportem turisty, který spadl ze skály a hledal se a zbytek byly popadané stromy a podobně. Každý hasič kromě Firemanů III, má pod přibou nomexovou kuklu a na přilbě svítilnu, bez nich přilby neberte a nuťte dodavatele, aby Vám je dodal v ceně, kdyžtak si raději počkejte na Pyros, kdy se dají rovněž očekávat slevy. Jak jsem už řekl, zmíněné přilby jsou pro JPO V. plně vyhovující, navíc ty nejnovější mají nastavování obvodu hlavy kolečkem uvnitř podobně jako Rossenbauer venku a je to dobré řešení. Co se týká srovnání Gallet a Schuberth, je to věc názoru, abych pravdu řekl, na hlavě mi líp seděla Schuberth. Jinak jsem si ke Galletě objednával masku s kandahárem, ale to proto, že mě otravuje jako velitele při telefonování a obecně při spojení, sundávat si přilbu a pak masku. Nesouhlasím s tím, že by pěti bodový systém uchycení masky překážel pod Galletkou. Výhodou je samozřejmě u PAB firů, že štít sklopí kluci přes masku a při prvotním zásahu, ke kterému se my samozřejmě dostáváme, nebo zkrátka dle potřeby,nemají zaflákané zorníky a chrání si i masku, která nikdy nevydrží tolik, co štít přilby. Jinou kapitolou jsou rozdíly mezi tepelnými odolnostmi jednotlivých přileb, kdy PAB fire má 140 st, Gallet tuším 300 a Schuberth dokonce kolem 800 st. C díky duroplastu. Ale nám jako JVO V. bohatě stačí oněch 140 na PAB, i v tomhle žáru byste museli být nějakou delší dobu a to začnete cítit i přes nomexové kukly, potažmo přes Firemany, jako se nám to stalo o vánočních svátcích při požáru stavení, kde hořel strop a my dvě hodiny v DP lezli jen po kolenou, protože se nedařilo objekt odvětrat.
-
Příspěvek od Karel Čermák » 12.05.2008 15:18
Klukům jsme koupily "kalíše" a nenaříkají ( ani přilby ani kluci).
-
Příspěvek od Palda » 12.05.2008 15:18
Je pravda co kluci říkají. Asi jako každý sbor nemá dostatek financí na to, aby si koupil přesně to po čem touží. Helma Gallet je bezesporu asi tou nejlepší. Pro JPO V si myslím, že super alternativou jsou právě zmiňované Kalisz ZS-03. Náš sbor jich má "jen" 6, ale spokojenost je. Jsou takovou podobou Galletek, jsou jen trochu těžší. Jejich funkce co se týče ochrany člověka je na dobré úrovni. Vřele je doporučuji
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:18
S těma teplotama bych moc nekalkuloval. Je pravda, že na teplotu u zásahu to bohatě stačí, ale vzpomeňte si, jak se v pražské tržnici(?) před lety propadl jeden z profíků střechou dolů přímo do ohně?Nakonec ten kluk dopadl velice dobře, určitě hlavně proto, co měl na sobě! Samozřejmě i díky statečnosti jeho kolegů, kteří ho z ohně hned vytáhli! Takže myslete při nákupu i na možnost (nedejbože!) něčeho podobného... Ať máte jistotu, že jsou vaši kluci opravdu dobře zabezpečení.
Mimochodem, pamatuji si, že toho kluka vytáhli za popruhy DP Dräger. Tak by mě zajímalo, jak by asi v tomhle žáru obstály popruhy Saturnu...
-
Příspěvek od Adam Fuksa » 12.05.2008 15:18
To nebyl Draeger, ale Scott americké výroby a ty popruhy jsou z kevlaru.Draeger má popruhy z Nomexu a nevím, zda by ho unesli.Každopádně s popruhama od Saturnu by neměl šanci.
-
No to s Tebou musím určitě souhlasit, znám to do podrobna, jak jen je možné ze 112 a Alarmrevue a zdejšího serveru. Nicméně bych v žádném případě nepustil kluky do něčeho takového, jsme jen dobrovolní a to JPO V., měl bych z toho strach. Na druhou stranu je Ti určitě známo, že nebýt vlastní duchapřítomnosi onoho hasiče, byl by tam zůstal tak, jako tak, protože se mu sesmeknul kandahár masky na Galletě a on si to dokázal dát nazpět. Myslím, že kdyby měl Schubertha s rychloupínáním Auer-Schuberth, asi by se to nestalo. Na druhou stranu je fakt, že jakkoliv se mezi profíky občas nadává na Gallety F1S jako na hrnce, je to full přilba, pak tady mu určitě pomohla víc než tříčtvrteční Schuberth. Už zmiňované PAB fire jsou také full, ale jak jistě uznáme všichni, je to sakra rozdíl. No a o výdrži popruhů od Saturnů bych vůbec nechtěl diskutovat, nomexové popruhy Drageru asi nepředčí, haha.....
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:18
V práci mám starou stříbrnou Galletu (v kombinaci s VDP Scott) a nedám na ni dopustit, je pohodlná a pokud je dobře seřízena, ani se sesmekáváním nemám problémy. U JSDH (JPO III) máme Schuberthy F210 a opět, pokud jsou dobře seštelované, není s nimi problém (používáme ale klasické satré pětibodové masky CM-4, já jsem si sehnal Dräger Panorama, taky klasika), trochu mi u nich vadí nekryté boky hlavy, obzvlášť v zimě nabo za větru je to na houby... Měli jsme také na otestování PAB Fire, ale i přes veškerou snahu se mi ji nepodařilo pořádně usadit na hlavu, tedy pohodlí nic moc, nakonec jsme koupili právě Schuberthy. S Kaliszem nemohu sloužit, ale prý jsou dobré a dobře seřiditelné. Pokud byste měli více peněz, doporučuji novou helmu firmy Dräger - pohodlná, kompletní ochrana i boku hlavy, neomezuje periferní vidění, ale je draší.
-
Ty máš beztak na mysli zkrácenou Gallet F1SA, mám ji teď také. Je pravda, že pokud nemáš u Schubertha kuklu, pak teda pěkně vytuhneš, na druhou stranu jejich zastánci kromě již zmíněné tepelné odolnosti, vyzdvihují její bezkonkurenčně nejnižší hmotnost a také to, že odkrytými částmi dobře vnímáš teplotu a údajně nemáš problémy s poruchami rovnováhy. Nedá mi, abych se u této příležitosti nezmínil ještě o jedné přilbě, kterou má v nabídce Zahas, a to je přiba Drager. Je rovněž vyrobena z duroplastu, tedy jako Schuberth a má uchycení pro masku stejnou jako Gallet. Štít je rovněž v podstatě převzatý od Schuberth. Je ale dražší než ona a pokud si vyžádáte na přání ještě zlacený štít a nomexový zátylník, který je jinak u ostatních přileb samozřejmostí, dostanete se prakticky na cenu Gallet F1S, tedy full přilby. Drager je přitom tříčtvrteční. Já sám jsem si nechal od Zahasu poslat technické listy, na nichž se mi strašně líbila, také pro to, že má úchyt na kandahár, ale pak jsem ji viděl v Alarmrevue na celkové fotce ze Zahasu a teda mě osobně se hned zprotivila, zkrátka se mi nelíbí. Dík patří ale Zahasu, že má tak velkou nabídku, byť svou Galletku jsem si, jak už jsem se zmínil, objednal u RLS v akci.
-
Hynek samozřejmě myslel Drager, ne Gallet F1SA. Jinak zbytek zůstává stejný. Shrnuto, podle mne je Drager dražší při srovnatelném vybavení s Galletem, opravdu lepší je v tomto případě koupit si Schubert, což je rovněž i názor šéfa RLS, se kterým jsem o tom mluvil.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky