Ejektor
-
Příspěvek od Jiří Adamec » 12.05.2008 15:18
Zdravím všechny a mám dotaz - máme PPS12 a ve vozíku je i ejektor, nikdy jsme to nepoužili, ale co kdyby viím o tom jen toto:
-používá se pro čerpání vody s velkých hloubek
-je to vlástně čerpadlo, kdy se do ejektoru tlačí voda a ta sebou strhává i vodu odčerpávanou v poměru 2/3 vháněné vody x 1/3 odčerpané
Víte někdo, jak se to přesně používá např. právě s "dvanáctkou" a ještě jeden dotaz použil jste to někdy někdo???
Díky
Jirka Otto Adamec, SDH Vitiněves - JPO V
-
Příspěvek od Pavel Vítek » 12.05.2008 15:18
Ejektor je (jak správně píšeš) proudové čerpadlo. Proudí zkrz něj kapalina (voda), protéká zúženým místem (tzv. difuzor), kde se zvýší rychlost proudění. Tím se sníží tlak a přisaje se další kapalina. Účinnost máš taky správně.
Využití: Klasické odstředivé čerpadlo, které je u PS 12, je z fyzikální podstaty schopno teoreticky čerpat vody ze sací hloubky 10 m (od hladiny k ose čerpadla). Prakticky (hydrodynamické odpory, tření, teplota vody,...) čerpá vodu max. z hloubky 8,5 m.
Když potřebuješ vyčerpat vodu z větší hloubky (studna) a nemáš nebo nemůžeš použít plouvoucí čerpadlo nebo když je voda kontaminovaná nebo znečištěná něčím, co nechceš hnát přes čerpadlo (koroze), tak můžeš použít právě ejektor. Potřebuješ k tomu jen další zdroj vody (cisterna). Z ní saješ ty 2/3 čisté vody, v ejektoru se přisaje další 1/3 objemu a celkový objem už hadicemi dostaneš, kam potřebuješ.
Prakticky jsem ejektor nikdy nepoužíval ani používat neviděl. Ale ta studna mi (pokud není nic jiného než PS 12 + cisterna) připadá nejpravděpodobnější.
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Vzhledem k tomu, že mám bohaté zkušenosti s čerpáním pomocí ejektoru (máme v obci hodně hluboké studny) tak zde přidám své poznatky.
Při čerpání pomocí PS 12 mám vyzkoušený následující postup:
Připojíme vstup ejektoru na výtlačné hrdlo čerpala. Výstup připojíme pomocí sběrače na sací hrdlo. Na druhé výtlačné hrdlo PS 12 připojíme krátkou hadici s proudnicí o průtoku cca 200 l/min (pro čerpání z hloubky 20 m). Při menší hloubce je možno použít i větší průtoky. Na druhé vstupní hrdlo sběrače připojíme hydrant nebo CAS. Nastartujeme stříkačku, zavodníme celý systém počkáme až je na stříkačce tlak cca 0,7 MPa a nyní vypneme přívod vody z hydrantu (popř. CAS). Pokud proudnice přestane stříkat je buďto ejektor ucpaný nebo má proudnice příliš velký průtok vzhledem k výkonu ejektor a sací hloubce. Metoda vyžaduje trochu zručnosti strojníka, ale je s ní možné efektivně čerpat až do hloubky 20 m.
Celý tento postup je vhodný pouze pro čerpání vody bez větších mechanických nečistot (např. písek). Hrozí totiž rychlé poškození ucpávky čerpadla, která je vystavena extrémnímu přetlaku, který na ni za běžných provozních podmínek čerpadla nikdy nepůsobí.
Stejným způsobem je možné čerpat pomocí CAS.
Druhý způsob je vhodný k čerpání silně znečištěné vody. Prostě vodu vycházející ejektoru pustíme přímo ven. Důležitý je, ale vydatný zdroj vody.
Je třeba si uvědomit, že při hloubce cca 20 m má ejektor ojedinělý sací výkon. Většina plovoucích a kalových čerpadel není schopná do takové výšky vodu vůbec vytlačit, natož dosáhnout průtoku 200 l/min.
Další poznatky:
-zpětný ventil ejektoru je nejlepší vymontovat. Sice ztratíte vodu vždy, když snížíte tlak, ale vytahovat 200 kg B hadic při zaseknutí ventilu není žádný med, mate taky jistotu, že ejektor funguje
-pro odlehčení je vhodná použít na vstup ejektoru hadici C52.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:18
jsem několikrát použil při povodních v r.2002 a to hlavně na Starém městě kde jsme čerpaly některé ambasády a na Kampě, používal jsem ho s T148 CAS 32, postup popsal už kolega předemnou akorát chci upozornit že když není možný jiný přístup ke zdroji vody je potřeba u Casky hlídat vodu v bazénu a průběžně doplňovat nejlépe přes rozdělovač.Jinak v podmínkách kde jsem ho používali je to asi nejlepší způsob čerpání.Jirka
-
tak vyčerpávající odpověďi jsem ani nečekal. Opět jsem se přesvědčil, že www.požary.cz je špička mezi severy o hasičině.
Díky
-
Příspěvek od František Havlíček » 12.05.2008 15:18
Máte někdo zkušenost s turbínovým čerpadlem které nabízí firma Zahas na této adrese?
http://www.zahas-sro.cz/techlisty/03-tu ... lo-AWG.pdf
Cena okolo 50 000 tisíc se mi zdá dost velká, za to si jednotka může pořídit plovoucí čerpadlo a v případě nutnosti použít ejektor. Na následující adrese je recenze na použití turbínového čerpadla.
http://www.zahas-sro.cz/infoservis_clanek_c.php?cid=62
Příspěvek od » 12.05.2008 15:18
Zatím ho v naší jednotce nemáme,ale chci ho pořídit protože sem se o něho trochu víc zajímal (v podstatě se jedná o 2 čerpadla v jednom):
1. nespotřebuje mnoho vody na svůj pohon tak jako ejektor,jedná se o uzavřený okruh mezi cas a prvním čerpadlem tlakovou vodou, které roztáčí to druhé,které nasává čistou nebo špinavou vodu i s drobnými částečkami,které projdou sítkem
2. výkon tohoto čerpadla je vynikající - kolem 2000 l/min, v závislosti na tlaku a výšce, to nemá žádné kalové ani plovoucí čerpadlo
3. není třeba žádné EC jako u kalovek, zde stačí CAS a pár hadic
4. nasazení není omezeno ničím, jeho rozměry jsou 400 x 290 mm a hmotnost 13,5 kg , plovoucí čerpadlo se nemá používat v uzavřených prostorech (i když se tak stává)
5. cena 50 000,- si myslím není zas tak moc, dyť se jedná o univerzální čerpadlo, ve srovnání s plovoucím čerpadlem - cena od 30 000 víš, plovčer maxi stojí kolem 60 000,- , rozměry 740x740x500 mm, hmotnost 50 kg, průtok až 1250 l/min, použití - čerpání vody z otevřených ploch,doplňování cisteren
6. čerpe velice rychle oproti kalovkám nebo plovoucím čerpadlům
Na závěr: nikomu nic nenutím, jde o můj názora pár poznatků na toto turbínové čerpadlo
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Turbínové čerpadlo má podstatně vyšší účinnost než ejektor, takže se jedná o výborný doplněk např. CAS. Výhoda je hlavně to, že čerpáme dokola pořád tu čistou vodu a špinavá jde ven třetím hrdlem. Výkon je skutečně podstatně vyšší než u kalovek a plováků.
Jen ta cena:-(
-
třeba do výše zmiňované studně se to turbínové čerpadlo může opravdu skvěle hodit, hlavně vzhledem k takřka desetinásobnému výkonu oproti ejektoru. B-čka se daj tahat ledaskde, ale CASku na zahrádce vidí rád málokdo. Přejetá ružička, teda vlatně její zahrádkář, je často nebezpečnější, než střech v plamenech. )
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
I když téměř vše podstatné už zde bylo řečeno, mohu jen potvrdit, že je to věcička výkonem srovnatelná s čerpadly plovoucími, nebo spíš ještě výkonnější. Protože je menší než plovoucí čerpadlo, můžeme ho použít ve stěsnanějším prostoru. Také neprodukuje žádné nechutně páchnoucí otravné výfukové zplodiny.
Nemá rádo znečištěnou vodu, třeba trávu, kamínky, papíry nebo jiný nepořádek, ucpává se.
Manipulace s ním je mírně nepohodlná - potřebují se tři hadice.
Jelikož se skoro všechny čerpačky (menších objemů, nemám na mysli zrovna třeba metro) dají vyřešit kalovkou nebo plovoucím čerpadlem, používáme ho velmi zřídka. A třeba ejektor jsem už použil častěji.
A v neposlední řadě - nechápu, co na tom stojí 50 000 tisíc, jsou to vlastně dvě oběžná kola - turbínka a odstředivé čerpadlo - na jednom hřídeli ve společném tělese. Celé by to klidně mohlo stát do 10 000.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky