Renovace koňské stříkačky
-
Příspěvek od šulista » 12.05.2008 15:18
Zdar pánové!
Máme koňskou stříkačku Vystrčil a syn z roku 1908, je funční. Sháníme kontakt na někoho, kdo má zkušenosti z renovací takové techniky, popř. kdo se tím zabývá i komerčně. Máme dilema, zda ji nechat zašlou, nebo něčím naimpregnovat, nebo znova natřít. Nechceme udělat víc škody než užitku. Dík
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:18
U nas ma docela dost zkusenosti s renovaci strikacek sbor SDH Radslavice (okr. Prerov), maji uz par kousku za sebou, vcetne vyroby nekterych neopravitelnych dilu. BOhuzel nemam na ne kontakt, za coz se omlouvam.
-
Zdravim, bavil jsem se se starostou Radslavic, takze nyni mohu poslouzit blize, takze: Stanislav Jemelik - radslavice@iol.cz a mobil 725 131 254. O vsem vi, takze by nemel byt problem, jen staci rict ze cislo mate ode mne z pozaru a je to ok. Preju hodne stesti v renovaci a co nejlepsi vysledek. A zaroven take pekne proziti svatku vanocnich.
-
-
Tak to se matte. My na to sice mame o 5 let vice, mame kombinovanou (motorova strikacka tazena konmi) ale motor se nam ani nehne.
-
Příspěvek od Jan Hadrbolec » 12.05.2008 15:18
Možná bude vypadat jako radil-všudybyl, ale zkuste vyndat svíčku a do motoru nalít panáka petroleje, to případně opakovat tak po 14 dnech. Už jsme zrekonstruovali několik hasičských stříkaček a vždy to pomohlo.
Bohužel náš bývalý člen, který dělal web si ho stáhnul, ale pracuje se na novém.
Jinak provozuje maličké muzeum, tedy spíš expozici. Kdyby to někdo chtěl vidět, klidně přijeďte. Jsme hasiči ze Všetat a kontakt na mne je 724180569 nebo jan.hadrbolec@vsetaty.cz nebo hasici@vsetaty.cz
-
Ale vubec ne, kazda rada dobra. Jen to asi stejne budem muset komplet "rozhodit" a pozjistovat stav. Ale diky moc i tak
-
Příspěvek od Jan Hadrbolec » 12.05.2008 15:18
Ještě jsem mluvil s klukem co to u nás hlavně dělá. Říkal, že nejdříve zkusí ten petrolej, když to nezabere hned, tak odpojí čerpadlo, to prý někdy bývá taky kouslé a potom nejde hnout motorem a opakuje to s petrákem častěji, po injekčních stříkačkách. Dělá prý toto, aby se stroj hýbal, než ho začne rozebírat. Zatím nám to pomohlo u všech, třeba to půjde i u Vás.
Držím Vám palec při rekonstrukci. Honza Hadrbolec
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:19
Tak jsme se dnes do toho dali...stala nam asi 20let, nejmin. Vysroubovali svicky, jak nove, strikli trochu oleje, odpojili cerpadlo, zatocili, nalili do karbeca benzin, nasroubovali svicky, zatocili (teda asi 20min rotovali) a...ona chytla. To necekal teda nikdo.
2 All: Ted mame pro zmenu problem...neporadite nekdo...mame tam dva budiky (ukazatel tlaku vstup/vystup) a ty jsou totalne v... Je nejaky clovek ktery to dokaze zprovoznit, udelat dve nove rucky?
Dalsi veci je cerpadlo, mate nekdo zkusenost s firmou ktera vam to pripadne delala? Jsem zagooglil a obeslal firmy co se tim zabyvaji, ale osobni zkusenost je nenahraditelna. Pripadne uz se budou hodit i rady napr. jak na vycisteni mosazi (mam navod, ale nejsem schopny sehnat 65% HNO3) tak jina rada...popr kde se daji sehnat stare savice...
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Frap » 12.05.2008 15:19
Mame podobny problem u motorove strikacky Ebert, podarilo se nam ji po temer 40 letech take motoricky rozchodit, mosaz jsme cistili Sidolem(dnes Sitolem) a jde to celkem dobre, zubni kartacek a hodne trpelivosti. Ale mame take problem se savicemi, jsou jiz zpuchrele, potrebovali bychom alespon jednu 4metrovou na vyzkouseni, je o vnitnim prumeru 75 mm. Koncovky jsou O.K.Google prozradil jednu firmu u Prahy co se zabyva prodejem vsemoznych hadic, tam ale prodavaji pouze cela baleni po 30 metrech, coz pri cene pres 400 Kc bez DPH je nad nase moznosti...Neporadite nekdo zkusenejsi kde na ne a levneji?
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:19
nezastreli za reklamu, ale kompletni sortiment sacich vsech barev a velikosti jsem nasel u firmy Gumex Brno (krasna prodejna, ochotni prodavajici - proste moravaci ) na strankach http://www.gumex.cz/ a jejich sortiment v drobne metrazi jsem pak koupil na starou strikacku jeste u zastupce firmy Sigma v Usti nad Labem (byli ted opet vytopeni vodou Jirka
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:19
Dekuji za radu, zkusim. Ale radi bychom aby ty savice mely uz nejakou patinu, bo kdyby uuplne svitily novotou, neni to ono. Stejne tak potrebujeme pak par hadic...s tim starym sroubovacim zakoncenim. Videnske normalni sroubeni? Nebo tak nejak to nazyvali.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Frap » 12.05.2008 15:19
Diky moc za radu, ale nakonec se nam savice podarilo sehnat za rozumny peniz v Plzni (kam to mame bliz) na www.hadiceprucha.cz (byli velice ochotní!) Hadice mame ted i trimetrove (puvodni byly 4 metrove), jsou pripraveny na nasazeni koncovek, ty nase puvodni mosazne ze starych savic tam bezvadne pasujou.
S tou patinou je to problem, asi to vyresime omotanim nove hadice lnenymi provazy sundanymi ze starych savic a trochu to poprasime prachem .
Ono po par akcich to bude uz asi v poradku...
-
Příspěvek od Radek Svoboda » 12.05.2008 15:19
mám dojem, že nám jedna savice přebývá, jo a k renovaci mosazi mám super návod: namočit do roztoku kyseliny octové, stačí obyčejný ocet asi tak na 20 minut dle potřeby, pak opláchnout a leštit. Leštím kotoučem a zelenou pastou. Jeden odborník mi doporučil po vyleštění odmastit a ponořit do roztoku dvojchromnanu draselného. To ale nemám vyzkoušené. Jeden starožitník mi říkal, že nejjednodušší je použít čistič mosazi, prý se koupí v drogerii. Nezkoušel jsem to zatím ...
Potřeboval bych také poradit. Nevím zda se nechá sehnat fermežová barva odstím ral 3000 (has. červeň) nebo podobný. Máte někdo zkušenosti s natíráním téhle barvy?
můžete mne kontaktovat Svoboda.onsov@seznam.cz
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz