Majáky
-
-
Příspěvek od Radan Doubrava » 12.05.2008 15:18
Hledal jsem na internetu rampu, která by se dala namontovat za zadní okno a přitom jsem narazil na tuhle libůstku:http://www.star1889.com/ulb42.htmMá někdo z Vás zkušnosti s takhle "hubenýma" ledkama? Je to vůbec vydět? Mátě někdo něco podobnéhom třeba na nějakém RZA?Předem díky za odpověd
-
Příspěvek od Michal 911 » 12.05.2008 15:18
Pokud vím, tak jednu LED rampu typu Millenium 911 EP mají někde v Českých Budějovicích. Říkal mi to jeden známý. Pokud jde o interiérová světla, začínají se opět vcelku zavádět i v Evropě. Do nedávna to byla výsada USA. Viděl jsem teď několik majáků, výstražných výbojek a alejí pro interierovou montáž. Nejvíc mě zaujalo LED stínítko. Jsou to dva bloky LED (při vypnutí bílé), blikají modře a mají 16 programů blikání, takže si ten svůj oblíbený režim vybere snad každý. Přidělává se to na pásky se sucháčem na stínítko. Takže ve vozidle není nic vidět, ale když je to potřeba, tak je to vidět dost dobře. Jsou i verze ve strobech.Problém asi bude, že to jsou spíš přídavná výstražná světla. Naše předpisy jsou holt na...
-
Příspěvek od Radan Doubrava » 12.05.2008 15:18
No vypadá to "jablečně" viz. http://members.fortunecity.com/iowapoli ... htmlotázka je co cena

-
Nevím, kolik jich v ČR je. Jeden známý jedno dostal, ale určitě nebylo nejlevnější. Ono těch 139 USD je taky zavádějícíc cena. Je totiž skoro určitě bez dopravy, cla a DPH, takže podle mých zkušeností to potom vyjde na víc než 250...

- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:18
Diky umisteni na tmavsim pozadi jsou interierova svetla docela dobre videt. Zatim jsou ale spise k videni jen u "soukromniku", kteri je maji (vcetne VRZ) bud nacerno nebo aspon jejich povoleni rozhodne nepatri k tem pochopitelnym...
-
Je pravda, že interiérová světla u nás nejsou zatím příliš rozšířená. Je to zejména proto, že mohou být použita pouze jako přídavná výstražná světla, ale za určitých podmínek splňují funkci lépe než magnetické majáčky. Mám na mysli operativní označení vozidla při zákroku, kdy se opouští vozidlo. Jsme v ČR, taky tam ten maják nemusí vydržet. Jízda po dálnici, kdy májáček odlétá, namrzlá střecha apod. Viděl jsem už ale několik modelů u kluků od PČR, zejména u kriminálky, ale i u dopravky v civilních vozech s radarem. Konečně, co jiného než úprava majáku na interiérové světlo je maják na zadním platu mezi nápisy STOP a POLICIE.
-
-
Je pravda, že s financováním má problém minimálně 90% organizací. Jde o to, že malé organizace nebo soukromníci většinou nemají mnoho peněz v rozpočtu a nemohou si dovolit drahé vybavení. Na druhou stranu, větší organizace, zejména rozpočtové a příspěvkové, což se samozřejmě týká zejména IZS, můsí vypisovat výběrová řízení a logicky vybírat podle ekonomické náročnosti, aby se vyhly problémům s kontrolními orgány ve smyslu porušování povinností při správě cizího majetku. Mnohdy tedy není možné vybrat dražší a lepší, když zákonně stačí jednodužší.Jinak jsem se díval na stránky http://www.tactical-component.com. Je to dost zajímavé, te'd jenom čekám až zprovozní katalog. Mimo jiné mají i slevu pro SDH. Podle té akce, co tam mají by ceny mohly být zajímavé.
-
Příspěvek od Jarda EPS » 12.05.2008 15:18
Vcelku souhlasím Michale, akorát soukromníci si můžou vymejšlet trochu víc. Jo koukal jsem na ten web a velitel už má na stole papíry (jenom doufám ze na ni daj prachy).Jinak s majákem je problém ten neuděláš tak, aby za něco stál, ale fňuknu není takovej problém udělat. Repráky od AZD 500 snesou dost, ale jsou krmený nulovym výkonem. S úpravou jsem shopen pomoct. Přece jenom auta který skoro neblikaj a nehoukaj podle mě nemaj co dělat na silnici!!! Bejt po mým tak tak na auto strčim dva Sergeje a houkat s nima HÓ-ŘÍ

-
Příspěvek od Ondra N. » 12.05.2008 15:18
Mam na Vas prosbu. Shanim do me sbirky ruznych hasicskych veci, prospektu, fotek, vybaveni apod. i stary system VRZ typu AZD 500 (501). V zasade mi jde pouze o ten majak, takze muze byt i jen samostatny, tedy bez ovladaci skrinky (a tedy i sireny). Nejlepe verze 12 V (napr. z hasicskych Avii, S1203, Favoritu atd.). Modry kryt neni podminkou (ten mam). Ale aby byl majak funkcni a ne moc "osleply", nebo zkorodovany.Hasic nejsem, ale hasicska technika mne vzdy velmi zajimala a i tato nenapadna vec, jako stary a casto dnes proklinany majak na systemu AZD 500 je kus historie. Mnohdy se ty majaky vyhazovaly do srotu, co jsem tak slysel.Predem Vam dekuji za odpoved.onvo@c-mail.cz
-
Kompletní VRZ AZD500, tedy maják ale včetně sirény jsem viděl u MANDIho. Byla to úplně nová souprava, která ležela někde ve skladu. Nevím cenu, ale myslím, že to bylo někde kolem 3000,-. Ještě se zkusím zeptat jednoho známého.
-
-
Příspěvek od Jiří Morávek » 12.05.2008 15:18
Scháním schéma zapojení tohoto majáku se sirénou.
-
Příspěvek od Ondřej Sekal » 12.05.2008 15:18
kdyby to bylo možný, změna hlavně u dálniční policie by jistě prospěla. jistě by z nich bylo lepší udělat unmarked auta podobně jako např. tohle auto http://ardno.wz.cz/UnIntrepid1.jpg pro ostatní auta na dálnici při té rychlosti by tyhle auta byla jistě líp vidět
-
Příspěvek od Ondřej Sekal » 12.05.2008 15:18
a ještě něco, používat u aut to blikání v předních reflektorech. u nás to už používají i Sanitky a je to slušně vidět
-
Příspěvek od Martin Vavroš » 12.05.2008 15:18
Zmíněné zablesky v předních světlometech jsou bezesporu účinné,ale bohužel naše zkostnatěla legislatíva toto nepovoluje.Totéž se týká kalifornské (světlé) modři na krytech majáků.U nás v Ostravě mají na Dennisech evropskou(tmavou) modř na zábleskových majácích Jetsonic a je to přes den hrůza.To popeláři jsou přes den daleko líp vidět než vozy IZS.
-
Pokud jde o zabudování stroboskopických výbojek do stávajíccích světel vozidla, tak zde skutečně dochází k porušení mohologovaného výrobku a nemělo by k tomuto zásahu (z hlediska legislativy) docházet. Z hlediska viditelnosti je to ovšem dobré řešení. Jinou věcí je blikač dálkových světel, který pouze spíná v režimu "Wig-Wag", tedy střídavě, nebo asynchronně, přední dálková světla. Nejedná se totiž o žádný zásah do konstrukce světel jako takových a viditelnost je rovněž výborná, protože dálková světla jsou nejsilnějším světelným zdrojem na vozidle. Jako doplněk světelné výstrahy je to velmi levné a účinné. Navíc modely, které jsem měl možnost vyzkoušet byly zapojeny tak, že při zapnutí dálkových světel se blikač automaticky odpojil a při vypnutí klíčku se vypnul, aby nemohlo dojít k vybití baterie.Pokud jde o vozidlo se skrytou verzí světelné výstrahy v provedení LED, která byla na fotografii, tak kkromě světel v zrcátcích to již není nereálné a dokonce to je i cenově dosažitelné. Měl jsem možnost si zkusit přídavná LED světla v bílém provedení s modrým světlem v provedení pod přední masku a jako stínítko. Vysoká účinnost, minimální spotřeba. Navíc je všechno ve vypnutém stavu bílé a nenápadné. Navíc jsem k tomu viděl i oranžovou LED alej ze 4 bloků, která byla taky v bílép provedení. Paráda.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky