požární pásy R1(Massport) a AP1 (Alpin Bupex)
-
Příspěvek od Dušan » 12.05.2008 15:18
jaké máte praktické zkušenosti a jaký názor máte na zmíněné hasičské opasky?Docela mně dostal článek v Alarm revue č.3(květen-červen) kde jsou napadány kvality opasku AP1 a tvrzení pana Rajnocha z fy Massport že tyto "ohrožují život a zdraví hasiče".Mám možnost srovnat provedení obou pásů a tak mi toto tvrzení připadá velice stupidní a vidím v tom spíše ze strany pana Rajnocha pokus o velice působivou reklamu na výrobky fy Massport.
-
Příspěvek od Radek Kislinger » 12.05.2008 15:18
Tak si tak říkám, že si u nás firma Massport asi nezaplatí reklamu ))) Ale jestli je někde něco špatně, pak je dobré, aby se to ukázalo. Třeba prostřednictvím tohoto serveru. Musím po pradě říct, že mi článek v Alarmu připadal hodně tvrdej. Překvapilo mě, že se za peníze nechají zlákat redaktoři Alarmu k tomu, aby zveřejnili článek tak nízké úrovně. Hold doba je zlá a prachy světem vládnou.
-
Příspěvek od Ing. Michal Brunner » 12.05.2008 15:18
Podel mého názoru - a zkušeností naší jednotky - patří k nejlepším a zároveň cenově nejdostupnějším ze současných opasků typ FIREMAN z produkce slovenské firmy Timus Safety z Banské Bystrice. Do Čech je dováží VPO a od konce minulého roku má VPO k těmto opaskům prohlášení o shodě ve smyslu zákona 22/1997.
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
No k pásku R1 řeknu jen tolik, nevím jestli jsou naši chlapci takoví tupci, ale nejsou schopni pochopit to slavné zaplantávání pásku R1. Takže když lezou stříkat na žebřík radši si berou pásky A6 od Snahy Jaroměř, s propadlou životností. Ono se to stejně nepřetrhne. Ten článek v Alarmu byl pěkná špína. Takhle se chovají jen firmy, které si už neví rady jak prodat svůj výrobek. Nicméně ty pásky z Bupexu mají stejný spůsob zaplantávání jako R1. Pokud se nepletu, tak ten klasický způsob zapínání mají jen výše zmíněné pásky ze Snahy Jaroměř.
-
Příspěvek od Petr » 12.05.2008 15:18
Jako člen lezeckého družstva jsem se minulý rok účastnil školení na požární opasky R-1.To co si dokazoval již zmiňovaný p. Rajnoch bylo až neskutečné.Při praktickém zkoušení se ukázalo,že se opaskům otvírají karabiny a je prakticky nemožné je používat na jakoukoli práci.Závěrem nám musel p.Rajnoch podepsat asi 8 bodů proč se nemůže opasek používat.No vidíte a uplynul rok a opasky se dál prodávají a nic se nezměnilo a vzhledem k tomu,že byla podepsána smlouva s HZS Středočeského Kraje tak se asi nic nezmění,přece nikdo nepřizná chybu.
-
nějak mi ušlo co je to zaplantávání opasku,jestli to dobře chápu tak je to zapínání???Pokud ano,tak toto zapínání se jako špatné nejeví a plně vyhovuje.Tím nechci vyzdvihovat nějakou firmu,toto zapínání používá většina firem (i světových) například na horolezeckých úvazcích a bez problémů.Jinak taky znám spoustu lidí co radši ještě používají starší opasky ze Snahy Jaroměř....ale....bohužel.....je to na jejich triko a to nemluvím o nějakým přetrhnutí.Stačí při použití tohoto opasku utržit úraz jakýkoliv,stejně by to šikula právník svezl po opasku neschváleném.Jinak dík všem za příspěvky a doufám že pan Rajnoch nemá zas tak klidné spaní )Dušan
-
Nepovažuji se za zkušeného horolezce, ale oprávnění k práci ve výškách horolezeckou technikou již nějakou dobu vlastním. V praxi jsem se nesetkal s úvazkem, který by měl stejný způsob zapínání jako má opasek R1. Takže nemohu soudit, jestli je lepší, nebo horší než standardní. Osobně bych do takového úvazku nevlezl (psychologický efekt tohoto způsobu zapínání je pro mne negativní).Chtěl bych vidět toho právníka, který by dokázal uhrát vinu propadlého opasku na tom, že na hasiče spadla taška ze střechy:-))
-
k těm horolezeckým úvazkům-zřejmě jsi neviděl mnoho věcí co se týče lezení(tím nechci snižovat Tvůj rozhled,to ani náhodou)ale tento systém zapínání se opravdu používá i na lezecké úvazky.A dost často se s nimi i potkávám,kdekoliv.Dlouho jsem aktivním horolezcem členem ČHS,v práci instruktorem i mám oprávnění pro práci ve výškách a tak jem tu možnost vidět měl.A tyto spony vyhovují i normě dle státní zkušebny.Ale to už stejně odbíháme od tématu,že ten článek v Alarm revue byla špína už pomalu v nadpise.A k těm právníkům,zřejmě jsi neměl možnost s dobrým právníkem něco řešit,a ani to nikomu nepřeji.A když ocituji slova DOBRÉHO právníka že "spor v dnešní legislativě je možné dotáhnout do konce s uspěchem vždy,stačí jen vědět jestli má dopadnout bíle nebo černě".A sám jsem tu možnost vidět takový spor měl,to čeho se právníci chytají a dovedou z toho vytěžit .Stačí jen dobrý právník,věř tomu že i tu tašku ze střechy by nějakým způsobem dokázal otočit v opak.Jinak jsem rád že jsi se do diskuze zapojil(i když my dole to těžko vyřešíme:o)
-
Souhlasím, že existují úvazky (už jsem nějaké našel v katalogu), které mají sponu jako R1, ale uznej, že klasický způsob zapínání tj. s jednou kovovou sponou, kterou je provlečen pásek tam a zpět působí bezpečněji. S těmi právníky máš pravdu. Jen mi pořád není moc jasné koho by soudili v případě úrazu dobrovolného hasiče, zaviněného špatnými OOP.
-
-
Příspěvek od Herzy » 12.05.2008 15:18
Měl bych jednu doplňující informaci k požárním opaskům. U nás na útvaru jsou dnes tři druhy od různých firem a mohu říci, že jste ve vašich debatách nějak pozapomněli na další českou firmu z malé obce Poniklá. Můj názor je ten že opasky jejich výroby jsou jako stvořené pro hasiče ať už dobrovolné a nebo profi, oni pokud je mi známo spolupracují z hasičema ze stanice Semily a snaží se jejich poznatky zapracovávat do svých výrobků. (Žeby někdo konečně dal na ty dole?) Zkuste se na ně podívat na internetu třeba se vám zalíbí a když ne tak každého věc. Je vidět, že jste oba znalí lezecké problematiky a tak jak je známo při použití opasku k sebezáchraně, tak vám vyjede až pod ramena. Zatím zdárek.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:23
Dobrý den, sloužím u HZS a opasky jsme měli mezi prvními.Ze začátku se nezdál vyloženě špatný do doby kdy jsme došli na to jaxe z něho dá
lehce vypadnout.Jsem rád že se u nás vyřadily. O státní zkušebně si myslím své a věci si pokud možno kontroluju sám, teda pokud to jde.Pokud ho mají strojníci u auta je to jedno, ale radši na tom neslaňujte.Myslí li si někdo že lobuju proti Snaze , omyl. Snaha jaroměž ani nevím co je to za lidi ale je mi ukradená. Pokud někdo nevěří a má pochybnosti že kecám ať mi napíše na hasic.cz@centrum.cz a já mu v osobním zájmu, že se mi podaří zachránit alespoň jednoho hasiče před pádem, jak se z toho padá. Za sebe tvrdím jen to že opasek ze snahy je životu nebezpečný!!!, a zkušebna ktrerá ho zkoušela by se měla chytit za nos.Až příště něco budou zkoušet, ať si to z toho pytlíku alespoň vytahnou. Mějte se, a bacha na to.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky